SZCZEPAN Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 22 godziny temu 2 godziny temu, arkadiusz napisał(a): robią z czego chcą nawet z MOM. co było nie do pomyślenia w tamtych latach Arkadiuszu, być może Cię to zdziwi, ale MOM był wykorzystywany już w latach 70. i 80. ubiegłego wieku. Bardzo mi przykro, że poruszona została relikwia, jaką dla Ciebie jest „szesnastka”, ale jeśli chcesz się na niej wzorować, musisz wiedzieć, że dzisiejsze mięso jest inne – w dużej mierze genetycznie modyfikowane. Z tamtych czasów pozostały nam już tylko wspomnienia. Najważniejsze jednak, że nadal możemy produkować dobre wędliny i rozwijać ten kult, który odziedziczyliśmy po naszych przodkach. 3 godziny temu, arkadiusz napisał(a): .A HACAP to po co stosujesz. Po to samo. HACCP to skrót od Hazard Analysis and Critical Control Points (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) i jest to system zarządzania bezpieczeństwem żywności. Jego celem jest zapewnienie, że żywność jest bezpieczna dla konsumenta poprzez systematyczne identyfikowanie, ocenianie i kontrolowanie potencjalnych zagrożeń na każdym etapie jej produkcji i obrotu. System ten jest obowiązkowy dla firm z branży spożywczej, takich jak producenci, restauracje, hurtownie czy sklepy. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 21 godzin temu Szczepan brniesz za daleko ,ja nie jestem ekspertem od historii , ale Twoje porównanie użyte wcześniej świadczy o tym ,że Ty też na pewno nie jesteś ekspertem. Uznaję , że jesteś b. doświadczonym praktykiem w swoim zawodzie i trzymaj się tego. Ładnie cytujesz i wprowadzasz do swoich wypowiedzi wątki z podręczników i publikacji ,dobrze , każdy kto czuje się chociaż ciut mentorem powinien to robić . Z zastrzeżeniem ,że pokazuje źródło lub tworzy przypisy w przypadku publikacji. Poruszasz sferę duchową jako przedstawiciel laickiej części społeczeństwa pozostawiam każdemu do wyboru w co wierzy .Nie poddaję się presji wiernych lub ich funkcjonariuszy , nie wdaję się w dyskusje to prywatna sprawa każdego. Choć mogę dać przykłady z własnego doświadczenia , ze byłem " represjonowany " w małęj społeczności bokowej. Jedno co zauważyłem , ówcześni sekretarze komitetów byli dobrymi mówcami i zgrabnie potrafili zaprezentować swój pogląd słuchaczom - w taki sposób jak Ty to uczyniłeś w tym cytacie " Jeśli chodzi o ludzi wykształconych sprzed wojny, to w 90% wyemigrowali oni na Zachód. Nie uważam tego tematu za polityczny, lecz za dowód na to, jak bardzo zostaliśmy skrzywdzeni przez system komunistyczny — szczególnie w kontekście rozwoju i postępu technicznego." Kolego zacznij ,żyć swoim czasem , a to że używasz języka c czasów egzekutywy ,to przyznaję uważam za Twój talent. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) Panowie - to jest TEMAT PARÓWEK. Proszę podajcie współczesny przepis w wariancie takim by każdy z nas mógł zrobić - taki krok po kroku, co jakie ile kiedy. Jeśli zaś ma to być przepis - typu pierdu pierdu dookoła - to lepiej nic nie piszcie. Edytowane 20 godzin temu przez Muski 2 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 20 godzin temu Z jednej strony "szalejecie" na temat mieszania peklosoli z solą - uważacie, że jest to niedopuszczalne ze względu na niebezpieczeństwo mikrobiologicznych skażen, a z drugiej strony prawie "linczujecie" SZCZEPANA , który zwraca uwagę na przestrzeganie krytycznych temperatur parzenia wędlin. Nikt nie zwraca uwagi na to, że na przestrzeni lat nauka bardzo się rozwinęła oraz zmieniły się parametry mikrobiologicznych zagrożeń. To co kiedyś było tolerowane teraz jest kategorycznie niedopuszczalne. A argumenty, że ja jadłem, dziadek jadł i nadal żyjemy są ........... poniżej krytyki. Pamiętajmy, że podając receptury na forum powinniśmy myśleć również o bezpieczeństwie innych "domowych masarzy". 2 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) 11 minut temu, Wirus napisał(a): Z jednej strony "szalejecie" na temat mieszania peklosoli z solą - uważacie, że jest to niedopuszczalne ze względu na niebezpieczeństwo mikrobiologicznych skażen, a z drugiej strony prawie "linczujecie" SZCZEPANA , który zwraca uwagę na przestrzeganie krytycznych temperatur parzenia wędlin..... itd... Jak to dobrze móc wreszcie usłulyszeć głos rozsądku i ogólnego zrozumienia tematu👍. 15 minut temu, Muski napisał(a): Panowie - to jest TEMAT PARÓWEK Dokładnie się z Tobą zgadzam👍. Proponuję żeby Team dyskutantów parówkowych zaczął prezentować swoje wyroby. Żeby być fer zacznę od Nas i poczekamy na pozostałych. Edytowane 19 godzin temu przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 19 godzin temu 2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): , ale MOM był wykorzystywany już w latach 70. i 80. Podaj przykład i skąd ta wiedza? 2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): że poruszona została relikwia, jaką dla Ciebie jest „szesnastka”, ale jeśli chcesz się na niej wzorować, musisz wiedzieć, że dzisiejsze mięso jest inne – w dużej mierze genetycznie modyfikowane. Z tamtych czasów pozostały nam już tylko wspomnienia. Tutaj to za bardzo nie trybię, genetycznie modyfikowane? Niby jak i gdzie? 2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): HACCP to skrót od Hazard Analysis and Critical Control Points (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) i jest to system zarządzania bezpieczeństwem żywności. Jego celem jest zapewnienie, że żywność jest bezpieczna dla konsumenta poprzez systematyczne identyfikowanie, ocenianie i kontrolowanie potencjalnych zagrożeń na każdym etapie jej produkcji i obrotu. Masz HACCP, też mam, po co on, by urzędnik miał podstawy do kontroli, bo wiadomo, że będziemy i tak robić zgodnie ze sztuką, kiedyś były normy zakładowe, używano termometru, pamiętam jeszcze betonowe kadzie z solankami, stalowe widły , aluminiowe skrzynki , nie było mom i fosforanów, haminy i innych śmieci i było wszystko zjadliwe i trwałe. Sporo moich receptur bazuje na 16-tce i da się zjeść. I odnoście tego skana o parówkach, osłonki 16 do 20 mm, wędzenie przez godzinę do lekko brązowego koloru, plus krótkie parzenie 10 minut. Wszystko jasne, parówki były już tak zabezpieczone dymem i ciepłe, że to krótkie parzenie miało rację bytu. Godzinę temu, Pacan Wojciech napisał(a): Ładnie cytujesz i wprowadzasz do swoich wypowiedzi wątki z podręczników i publikacji ,dobrze , każdy kto czuje się chociaż ciut mentorem powinien to robić . Z zastrzeżeniem ,że pokazuje źródło lub tworzy przypisy w przypadku publikacji. Tak , też uważam że literatura z której korzystamy powinna być podana, bo tak to trudno ocenić, skąd autor wpisu czerpie wiedzę, raczej sam tego nie wymyślił. Na koniec 16-tka jest dla mnie reliktem z dawnych lat, mam ją i to najważniejsza pozycja w moich skromnych zbiorach. 1 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 18 godzin temu Godzinę temu, pis67 napisał(a): I odnoście tego skana o parówkach, osłonki 16 do 20 mm, wędzenie przez godzinę do lekko brązowego koloru, plus krótkie parzenie 10 minut. Wszystko jasne, parówki były już tak zabezpieczone dymem i ciepłe, że to krótkie parzenie miało rację bytu Piotrek, co dla Ciebie – jako fachowca – oznacza gorący dym? W jaki sposób go zabezpieczasz? Jeszcze wczoraj twierdziłeś, że grube parówki są nie do zaakceptowania, a przecież nie wędziłeś ich w zimnym dymie, prawda? Godzinę temu, pis67 napisał(a): używano termometru, pamiętam jeszcze betonowe kadzie z solankami, stalowe widły , aluminiowe skrzynki , nie było mom i fosforanów, haminy i innych śmieci i było wszystko zjadliwe i trwałe. Sporo moich receptur bazuje na 16-tce i da się zjeść. Tak, dokładnie tak było – i nie uważam, że to było coś dobrego, a tym bardziej 'super'. Wręcz przeciwnie – ten okres nie należał do złotego rozwoju Polski. Uważam, że nie mamy się czym szczycić. A jeśli chodzi o 16. św – oczywiście, że ma podstawy. Co więcej, 16 jest dobrym wyborem dla początkujących. Godzinę temu, pis67 napisał(a): Tutaj to za bardzo nie trybię, genetycznie modyfikowane? Niby jak i gdzie? W latach 50. i 60. XX wieku świnia rosła co najmniej 12 miesięcy, a dziś zajmuje to zaledwie 4 miesiące. Jak myślisz – jak to możliwe? Czym to jest spowodowane? Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a): . Proponuję żeby Team dyskutantów parówkowych zaczął prezentować swoje wyroby. Możesz nie wiedzieć bo jeszcze nie byłeś na tej stronie, ale pierwsze swoje domowe parówki pokazałem 6 kwietnia 2014 r.Czy udane.? Z braku umaszynowienia rozdrobnienie mnie nie zadawalało , ale smak był jaki pamiętam kiedy miałem kilka lat. Można je obejrzeć w moim klubie to po co się powtarzać.Te też były parzone przez 10 min w wodzie o temp. 60-65C. A to ,że Szczepan korzysta z Al lub materiałów technologicznych z tej strony i wstawia je jako swoje to już dawno zauważyłem. Edytowane 17 godzin temu przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 18 godzin temu 1 godzinę temu, pis67 napisał(a): i fosforanów, haminy i innych śmieci Były, były.😁 1 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 17 godzin temu 18 minut temu, arkadiusz napisał(a): A to ,że autor korzysta z Al lub materiałów technologicznych z tej strony i wstawia je jako swoje to już dawno zauważyłem. W związku z tym, że temat był poruszony powyżej między innymi przezemnie więc dopytam czy kierujesz powyższy wpis bezpośrednio do mnie bo przyznam, że nie do końca rozumiem i nie wiem czy mam się ustosunkować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Nie nie do Ciebie .Do Szczepana.Zmieniłem już bo można było jak widać dwuznacznie zrozumieć. Edytowane 17 godzin temu przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 17 godzin temu 20 minut temu, arkadiusz napisał(a): Do Szczepana A dajcie już SZCZEPANOWI spokój , chce Wszystkim pomóc a tu z każdej strony pazury👹 . Zaraz Wam z tych pazurków zrobię MOM do parówek 😁. Tak na poważnie -trochę przyjaciele pofolgujcie. DYSKUSJA =TAK ALE NIE ATAK. 4 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 16 godzin temu 1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a): Możesz nie wiedzieć bo jeszcze nie byłeś na tej stronie, ale pierwsze swoje domowe parówki pokazałem 6 kwietnia 2014 r.Czy udane.? Z braku umaszynowienia rozdrobnienie mnie nie zadawalało , ale smak był jaki pamiętam kiedy miałem kilka lat. Można je obejrzeć w moim klubie to po co się powtarzać.Te też były parzone przez 10 min w wodzie o temp. 60-65C. A to ,że Szczepan korzysta z Al lub materiałów technologicznych z tej strony i wstawia je jako swoje to już dawno zauważyłem. Arkadiuszu, oczywiście, jeśli robisz wyroby tylko dla siebie, możesz je przygotowywać w dowolny sposób – pełna wolność twórcza. Każdy ma prawo do własnych eksperymentów, nawet tych bardziej… oryginalnych. Jednak uczenie innych takich metod to już trochę inna sprawa – szczególnie, gdy w grę wchodzi zdrowie i bezpieczeństwo. Po krótkiej wymianie zdań od razu widać, że masz bardzo specyficzne podejście do wiedzy i doświadczenia. Widać też Twoją fascynację „szesnastką” – szkoda tylko, że chyba bardziej w teorii niż w praktyce. Twoje przekonanie o własnej nieomylności jest naprawdę imponujące, a sposób, w jaki próbujesz ją przekazać innym – jeszcze bardziej. Gdy ktoś ma inne zdanie, reagujesz z taką energią, że aż trudno nie podziwiać Twojej determinacji. Szkoda tylko, że często przybiera to formę, którą trudno nazwać kulturalną. Może warto czasem zastanowić się nie tylko jak mówisz, ale do kogo? A co do rzekomego przywłaszczania materiałów technologicznych – bardzo chętnie zobaczę choć jeden przykład. Naprawdę jestem ciekaw. Nie ukrywam, że przykro mi, iż rozmowa zeszła na takie tory, ale ktoś musiał w końcu powiedzieć Ci kilka słów prawdy. Piszę to nie złośliwie, a raczej w obronie rzemiosła, technologii i pięknej tradycji wyrabiania wędlin, którą warto pielęgnować – najlepiej z odrobiną pokory. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, Muski napisał(a): A dajcie już SZCZEPANOWI spokój , chce Wszystkim pomóc Wtedy mówi się chciałem dobrze a wyszło jak zawsze 🥲. Edytowane 15 godzin temu przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 15 godzin temu 10 minut temu, Grzewlod napisał(a): Wtedy mówi się chciałem dobrze a wyszło jak zawsze Panowie, spokojnie — prawda zawsze się obroni. Niezależnie od sytuacji, jeśli na tym forum wartość krytyczna 60–65°C jest uznawana za bezpieczną, to będę stał murem za tymi poprawnymi wartościami, mimo wszelkiej krytyki. 1 2 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 15 godzin temu 5 minut temu, SZCZEPAN napisał(a): mimo wszelkiej krytyki. Prawdziwa cnota, krytyk się nie boi... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 14 godzin temu 3 godziny temu, Grzewlod napisał(a): W związku z tym, że temat był poruszony powyżej między innymi przezemnie więc dopytam czy kierujesz powyższy wpis bezpośrednio do mnie bo przyznam, że nie do końca rozumiem i nie wiem czy mam się ustosunkować? Czytaj linearnie, znaczy ze zrozumieniem 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 14 godzin temu 14 minut temu, quadro555 napisał(a): Czytaj linearnie, znaczy ze zrozumieniem Trudne słowo właśnie miałem luknąć co znaczy, dzięki quadro...😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 14 godzin temu 1 minutę temu, szrekPL napisał(a): Trudne słowo właśnie miałem luknąć co znaczy Jak się już dowiesz to się podziel może i ja wreszcie zrozumie😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 14 godzin temu To ja odbije piłeczkę,wróćmy do parówek ...ciach bajera...😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 14 godzin temu 13 minut temu, Grzewlod napisał(a): Jak się już dowiesz to się podziel może i ja wreszcie zrozumie😉. Skoro kogoś uczysz, to wiedz kogo uczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 14 godzin temu 1 minutę temu, quadro555 napisał(a): to wiedz kogo uczysz. Właśnie mnie uświadomiłeś w moim przekonaniu 👍. Postaram się poprawić 😁. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 13 godzin temu 8 minut temu, Grzewlod napisał(a): Właśnie mnie uświadomiłeś w moim przekonaniu 👍. Postaram się poprawić 😁. Nie ma problemu. Nie takich nauczycieli przeżyłem. Nic osobistego, to tylko biznes, cytując klasyka. 🍌 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) 13 minut temu, quadro555 napisał(a): Nie ma problemu Dokładnie tak bo ja mam kabaret za free pierwszy raz w życiu nie musiałem kupować biletu. Proszę administrację o posprzątanie tej żenady.. Edytowane 13 godzin temu przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 13 godzin temu 5 minut temu, Grzewlod napisał(a): Dokładnie tak bo ja mam kabaret za free pierwszy raz w życiu nie musiałem kupować biletu. Proszę administrację o posprzątanie tej żenady.. Zaczęło się fajnie, ale niestety twz przede wszystkim. Mamy na forum technologów, mistrzów masarnictwa, nikt nie wyprowadził mnie i @arkadiusz dlaczego posiłkowanie się PW16 jest błędem. Zapytam jeszcze raz to są wędliny domowe, czy przemysł, Haccp itp ? Panowie wszechwiedzący, usuńcie przepis na parówki parzone z PW16 z tego forum. Ewentualnie podajcie przepis i sposób wykonania. Przepraszam @EAnna to Twój temat za zaśmiecanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.