Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A to moja pasztetowa w/g przepisu Pisa67 z dodatkiem mózgu. Pozwoliłam sobie na niewielkie zminy, zamiast słoniny dodałam podgardle i zmieliłam na sitku 4mm, bo taką lubimy. Wyszła :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-215763
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 161
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

A to moja pasztetowa w/g przepisu Pisa67 z dodatkiem mózgu.

Aniu w Twoim wydaniu na pewno wszystko bardzo smakuje... :thumbsup:

Dekoracja powalająca :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-215765
Udostępnij na innych stronach

Wyszła

Grubo rozdrobniona .Bardziej jak serdelki niż pasztetowa, ale ważne ,że smaczna :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-215772
Udostępnij na innych stronach

Hej

 

Od kilku dni chodzi mi po głowie pasztetowa wędzona tylko za bardzo nie wiem w czym ją zrobić.

 

Mam w domu jelita o średnicy 35-38mm i osłonki białkowe o średnicy 65mm.

Jelita się wydaje mają trochę małą średnice na pasztetową i mogą się okazać za słabe, a osłonka białkowa nie wiem czy się w ogóle nadaje na takie wędliny.

 

Doradźcie jelita, osłonka czy żadne z nich?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216297
Udostępnij na innych stronach

Witaj Szmulik , ja robiłem w osłonkach białkowych o średnicy 45 mm i wyszła normalna wątrobianka.Dodatkowa zaleta to to , że można w tych osłonkach podwędzić.Oczywiście przed napełnieniem namocz je w solance.
Nie bójmy się snów,najstraszniejszy sen jest niczym wobec życia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216300
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście przed napełnieniem namocz je w solance

A po co moczyć osłonki naturalne?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216309
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu.

ja robiłem w osłonkach białkowych o średnicy 45 mm

Jako uważny użytkownik forum, wiesz dlaczego należy osłonki białkowe moczyć w solance. Pisał, o tym "miro"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216469
Udostępnij na innych stronach

Tak, tak.Uważny to jestem i zaznaczyłem ,że naturalne.Białkowe 15 min w 15 % roztworze soli i wody.Niedoczytałem :blush: ,że chodzi o białkowe bo ja zawsze do pasztetowej używam naturalnych lub mam takie o małej średnicy poliamidowe.Szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze na forum pasztetowej w osłonkach białkowych.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216474
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze na forum pasztetowej w osłonkach białkowych.

_________________

A ja widziałam Arkadiuszu ... :tongue: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232&postdays=0&postorder=asc&start=45

Co prawda nie jest to pasztetowa , lecz wątrobianka... różnią się tylko granulacją :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216477
Udostępnij na innych stronach

Co prawda nie jest to pasztetowa

A jeszcze do tego jak w temacie smarowna, ale oczywiście ,że można użyć tych osłonek.Jak widać kiepsko obserwuje forum, ale się poprawię. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216478
Udostępnij na innych stronach

Otrzymałem ostatnio od znajomego kilka metrów jelit wołowych kaliber 40/42.Mam pytanie do szanownego grona , czy wątrobianka w takich jelitach nie będzie pękać w czasie parzenia?

Może ktoś używał tych jelit w takim celu , będę wdzięczny za podpowiedzi.

Nie bójmy się snów,najstraszniejszy sen jest niczym wobec życia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216491
Udostępnij na innych stronach

Nie robiłem w wołowych ,ale jak bym miał to bym je zastosował.Odpowiednie napełnienie (lużno), odpowiednia temp parzenia i nie powinno nic pękać.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216493
Udostępnij na innych stronach

Ja od dawna robię pasztetówki w osłonce białkowej po czym je wędzę i wychodzi wszystko ok. A co do jelit wołowych to jeśli nie będą zbyt cienkie to wszystko będzie ok, ale i tak radzę wyciągać takie kiszki za pomocą chociażby durszlaka dla zwyczajnej ostrożności bo farsz smarownej pisa jest dość luźny i szybko ucieka przez powstałe dziurki.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216548
Udostępnij na innych stronach

Misiek w jakiej średnicy robisz podwędzane?.Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216550
Udostępnij na innych stronach

Wieprzowe 32+, oraz bialkowe koloru naturalnego. Jutro bede wedzil wlasnie pasztetowke w oslonce bialkowej to jak nie zapomne to wstawie zdjecie jak to wychodzi.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216551
Udostępnij na innych stronach

No cóż zdjęć nie będzie... zbyt mocno nabite osłonki i moja drobna nieuwaga sprawiły, że wszystkie 6 sztuk pasztetowych wystrzelilo w kotle... cóż zdarza się :rolleyes:

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216603
Udostępnij na innych stronach

Szkoda ale czekam na następny raz :wink: .Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216605
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Lato obecni sprzyja wyrobowi podrobowych, składniki na pasztetową w lodówce, zrobię ją dziś lub jutro, tylko mózgu zapomniałem złapać. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-228628
Udostępnij na innych stronach

Mięska na pasztetową się parzą, po pracy biorę się do dzieła.

Skład następujący

-mięso tłuste, nawet bardzo - 4kg

-wątroba wp. - 1kg

+ dodatki o których później, a teraz jelita idę czyścić. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-228832
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Na specjalne zamówienie babci i ja pokusiłem się o zrobienie Pisowej kiszki.

Zgodnie z opinią rodzinnego eksperta, starego smakosza tychże wyszła naprawdę przednia. Przypraw dalem dokładnie jak w przepisie, soli pośrodku dawkowania czyli 16 gr/kg - następnym razem dam 15 bo minimalnie na mój gust za słona (ale ja staram się ostatnio ograniczać sól więc jestem jakby bardziej wyczulony).

Patrząc na dokładny przepis podany na 1 stronie wątku robota banalnie prosta.

Jedyna wpadka jaka mi się przytrafiła to pęknięta jedna kiszka w czasie masowania w zimnej wodzie ale to było do przewidzenia bo flak jakiś taki był słabowity więc ta pozostała niepodwędzana.

 

http://img194.imageshack.us/img194/9458/dscn2470p.jpg

 

Następna bedzie Pobiedziska wg przepisu andrzeja k - w zasadzie przepis jest identyczny tylko tam zamiast kaszy manny są namoczone w wywarze i odciśnięte bułki.

Przepis z pierwszej strony bardzo polecam. Dzięki wielkie Pisu za pomoc :clap:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-265594
Udostępnij na innych stronach

pokusiłem się o zrobienie

Ładnie Ci wyszła,taką lubię nie w ;plastykach;.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-265598
Udostępnij na innych stronach

Patrząc na dokładny przepis podany na 1 stronie wątku robota banalnie prosta.

Otoka- śmierdziel, buła- wypełniacz i prawie sam tłuszcz.Po składzie typowa PRL-owska.Szału nie ma.

Jestem więcej niż pewien, że tusiaczek otoki nie dodał, ja też nie dodaję, ale w notatkach, z których korzystałem była wzmianka o otoce, więc podałem.

Generalnie nie chodzi o to, czy ktoś coś doda czy nie, przepis jest ogólny i taki typowo PRL-owski,bo to wszystko co robię, to z pomocą przepisów z lat 70-tych.

Dziś robię pasztetową, parzę już pachwinę, trochę słoniny, jakieś tłuste okrawki z ostatniego rozbioru półtuszy, trochę wołowiny IIkl. i jazda. :cool:

 

Czadowa Mężu!!!!

I wcale a wcale nie brakuje mi obiektywizmu czy dystansu

Najważniejsze dla mnie, że produkt tusiaczka, został oceniony obiektywnie i z dystansem, a że szału nie ma - trudno, wszak jestem na etapie ucznia. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-265612
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.