Aniaandy'ego Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 A to moja pasztetowa w/g przepisu Pisa67 z dodatkiem mózgu. Pozwoliłam sobie na niewielkie zminy, zamiast słoniny dodałam podgardle i zmieliłam na sitku 4mm, bo taką lubimy. Wyszła :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-215763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 A to moja pasztetowa w/g przepisu Pisa67 z dodatkiem mózgu. Aniu w Twoim wydaniu na pewno wszystko bardzo smakuje... :thumbsup: Dekoracja powalająca :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-215765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Wyszła Grubo rozdrobniona .Bardziej jak serdelki niż pasztetowa, ale ważne ,że smaczna :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-215772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 3 Maja 2012 Hej Od kilku dni chodzi mi po głowie pasztetowa wędzona tylko za bardzo nie wiem w czym ją zrobić. Mam w domu jelita o średnicy 35-38mm i osłonki białkowe o średnicy 65mm.Jelita się wydaje mają trochę małą średnice na pasztetową i mogą się okazać za słabe, a osłonka białkowa nie wiem czy się w ogóle nadaje na takie wędliny. Doradźcie jelita, osłonka czy żadne z nich? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavo67 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 3 Maja 2012 Witaj Szmulik , ja robiłem w osłonkach białkowych o średnicy 45 mm i wyszła normalna wątrobianka.Dodatkowa zaleta to to , że można w tych osłonkach podwędzić.Oczywiście przed napełnieniem namocz je w solance. Cytuj Nie bójmy się snów,najstraszniejszy sen jest niczym wobec życia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 3 Maja 2012 Oczywiście przed napełnieniem namocz je w solance A po co moczyć osłonki naturalne? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 3 Maja 2012 Dzięki slavo67, więc zrobię w osłonce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 5 Maja 2012 Arkadiuszu. ja robiłem w osłonkach białkowych o średnicy 45 mm Jako uważny użytkownik forum, wiesz dlaczego należy osłonki białkowe moczyć w solance. Pisał, o tym "miro" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 5 Maja 2012 Tak, tak.Uważny to jestem i zaznaczyłem ,że naturalne.Białkowe 15 min w 15 % roztworze soli i wody.Niedoczytałem :blush: ,że chodzi o białkowe bo ja zawsze do pasztetowej używam naturalnych lub mam takie o małej średnicy poliamidowe.Szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze na forum pasztetowej w osłonkach białkowych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 5 Maja 2012 Szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze na forum pasztetowej w osłonkach białkowych. _________________A ja widziałam Arkadiuszu ... :tongue: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3232&postdays=0&postorder=asc&start=45 Co prawda nie jest to pasztetowa , lecz wątrobianka... różnią się tylko granulacją :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 5 Maja 2012 Co prawda nie jest to pasztetowa A jeszcze do tego jak w temacie smarowna, ale oczywiście ,że można użyć tych osłonek.Jak widać kiepsko obserwuje forum, ale się poprawię. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavo67 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 5 Maja 2012 Otrzymałem ostatnio od znajomego kilka metrów jelit wołowych kaliber 40/42.Mam pytanie do szanownego grona , czy wątrobianka w takich jelitach nie będzie pękać w czasie parzenia?Może ktoś używał tych jelit w takim celu , będę wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Nie bójmy się snów,najstraszniejszy sen jest niczym wobec życia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 5 Maja 2012 Nie robiłem w wołowych ,ale jak bym miał to bym je zastosował.Odpowiednie napełnienie (lużno), odpowiednia temp parzenia i nie powinno nic pękać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 5 Maja 2012 Ja od dawna robię pasztetówki w osłonce białkowej po czym je wędzę i wychodzi wszystko ok. A co do jelit wołowych to jeśli nie będą zbyt cienkie to wszystko będzie ok, ale i tak radzę wyciągać takie kiszki za pomocą chociażby durszlaka dla zwyczajnej ostrożności bo farsz smarownej pisa jest dość luźny i szybko ucieka przez powstałe dziurki. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 5 Maja 2012 Misiek w jakiej średnicy robisz podwędzane?.Pozdro Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 5 Maja 2012 Wieprzowe 32+, oraz bialkowe koloru naturalnego. Jutro bede wedzil wlasnie pasztetowke w oslonce bialkowej to jak nie zapomne to wstawie zdjecie jak to wychodzi. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 6 Maja 2012 No cóż zdjęć nie będzie... zbyt mocno nabite osłonki i moja drobna nieuwaga sprawiły, że wszystkie 6 sztuk pasztetowych wystrzelilo w kotle... cóż zdarza się :rolleyes: Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 6 Maja 2012 Szkoda ale czekam na następny raz :wink: .Pozdro Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-216605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 20 Lipca 2012 Lato obecni sprzyja wyrobowi podrobowych, składniki na pasztetową w lodówce, zrobię ją dziś lub jutro, tylko mózgu zapomniałem złapać. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-228628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 21 Lipca 2012 Mięska na pasztetową się parzą, po pracy biorę się do dzieła.Skład następujący-mięso tłuste, nawet bardzo - 4kg-wątroba wp. - 1kg+ dodatki o których później, a teraz jelita idę czyścić. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-228832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 22 Lipca 2012 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-229133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 1 Lutego 2013 Na specjalne zamówienie babci i ja pokusiłem się o zrobienie Pisowej kiszki. Zgodnie z opinią rodzinnego eksperta, starego smakosza tychże wyszła naprawdę przednia. Przypraw dalem dokładnie jak w przepisie, soli pośrodku dawkowania czyli 16 gr/kg - następnym razem dam 15 bo minimalnie na mój gust za słona (ale ja staram się ostatnio ograniczać sól więc jestem jakby bardziej wyczulony). Patrząc na dokładny przepis podany na 1 stronie wątku robota banalnie prosta. Jedyna wpadka jaka mi się przytrafiła to pęknięta jedna kiszka w czasie masowania w zimnej wodzie ale to było do przewidzenia bo flak jakiś taki był słabowity więc ta pozostała niepodwędzana. http://img194.imageshack.us/img194/9458/dscn2470p.jpg Następna bedzie Pobiedziska wg przepisu andrzeja k - w zasadzie przepis jest identyczny tylko tam zamiast kaszy manny są namoczone w wywarze i odciśnięte bułki. Przepis z pierwszej strony bardzo polecam. Dzięki wielkie Pisu za pomoc :clap: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-265594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 1 Lutego 2013 pokusiłem się o zrobienieŁadnie Ci wyszła,taką lubię nie w ;plastykach;. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-265598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 1 Lutego 2013 Czadowa Mężu!!!!I wcale a wcale nie brakuje mi obiektywizmu czy dystansu :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-265607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 1 Lutego 2013 Patrząc na dokładny przepis podany na 1 stronie wątku robota banalnie prosta. Otoka- śmierdziel, buła- wypełniacz i prawie sam tłuszcz.Po składzie typowa PRL-owska.Szału nie ma. Jestem więcej niż pewien, że tusiaczek otoki nie dodał, ja też nie dodaję, ale w notatkach, z których korzystałem była wzmianka o otoce, więc podałem. Generalnie nie chodzi o to, czy ktoś coś doda czy nie, przepis jest ogólny i taki typowo PRL-owski,bo to wszystko co robię, to z pomocą przepisów z lat 70-tych. Dziś robię pasztetową, parzę już pachwinę, trochę słoniny, jakieś tłuste okrawki z ostatniego rozbioru półtuszy, trochę wołowiny IIkl. i jazda. Czadowa Mężu!!!! I wcale a wcale nie brakuje mi obiektywizmu czy dystansu Najważniejsze dla mnie, że produkt tusiaczka, został oceniony obiektywnie i z dystansem, a że szału nie ma - trudno, wszak jestem na etapie ucznia. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/5/#findComment-265612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.