DZIADEK Opublikowano 25 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 25 Października 2011 To nie jest skład parówek dziadka Skład na 10kg surowca 1 Mięso wp. drobne kl II A - 3,20 kg 2 Mięso wp drobne kl. III - 2,90 kg 3. Mięso woł. kl. II – pręga - 0,70 kg 4 Podgardle wp .b/skóry i grucz. – 3,20 k Masz bardzo zły skład surowcowy tylko 12,6 % mięsa które stanowi masę wiążącą . a ile jest u dziadka . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek-28 Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 25 Października 2011 DZIADEK PRZEPRASZAM oczywiście w/g składu nie są to parówki Dziadka. Ja głównie skupiłem się na sposobie wykonania w poszczególnych fazach przerobu mięsa na parówki (jeśli chodzi o skład mięsa to znalazłem post ziutka str.5 tego tematu który napisał że jego parówki pod względem konsystencji są dobre i to mnie uspokoiło) bo po przeczytaniu tego tematu doszedłem do wniosku że to jest podstawa wykonania dobrej parówki. Drugie podejście będę już robił tak jak podaje Dziadek. Dziadek proponuję taki skład mięsa: wp kl IIA 1,10kg tj 28%wp kl IIB 0,2 kg tj 5%wp kl III 1,0kg tj26%wołowe kl II 0,35kg tj 9%podgardle 1,25kg tj 32% rozumie że sposób wykonania akceptujesz- odpowiedz proszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 26 Października 2011 Skład podobny możesz podgardle zwiększyć o 0,25 kg. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 26 Października 2011 WitamMam prośbę, przypomnijcjie mi gdzie znajduje się omówienie podziału mięsa na klasy. Pamiętam że gdzieś to czytałem ale teraz nie mogę tego znaleść.I jeszcze jedno pytanie na temat, czy parówki można mrozić. Zamierzam je zrobić, ale jak znam życie będzie tego więcej niż potrafimy zjeść a w lodówce się wysuszą. Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 26 Października 2011 gdzie znajduje się omówienie podziału mięsa na klasy. Na stronie głównej http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 26 Października 2011 FRAPIODziękuję bardzo, teraz na pewno nie zapomnę gdzie szukać bo wydrukuję sobie artykuł.To jeszcze zostało drugie pytanie do amatorów parówek. Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 26 Października 2011 czy parówki można mrozić. Oczywiście ,że tak jak każdą wędlinę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 26 Października 2011 Dzięki, mam nadzieję że mroziłeś więc wiesz. Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 16 Lutego 2012 Włączyłem się w temat Dziadka.Myślę że się nie pogniewa Naszła mnie ochota na parówki.Zabiłem kilka własnych kurek 1 brojler, 1 brahma, 1karmazyn i 1 nioska.Z piersi i udek uzyskałem mięsko.Ponadto dokupiłem wieprzowego.1. 3,7kg mięso z kury2. 1 kg podgarle 3. 1,2 kg boczek4. 0,3 mięso z golonki czyli III5. 1 kg szynka (kulka) czyli IPostanowiłem zrobić parówki a raczej kiełbasę parówkową.Miałem zrobić kiełbasę wieprzowo-drobiową ale bałem się że kury są z zeszłego roku i mięso drobiowe może być za twarde.Mam pytanie czy nie za mało mam mięsa wieprzowego tłustego.Wszystko mięso jest już zapeklowane i przemielone na sitku nr 8. Teraz się mrozi i czeka na następne mielenieZa porady z góry dziękuję. Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-202759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 16 Lutego 2012 Myśle że spokojnie możesz dodać jeszcze 1,5-2kg podgardla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-202761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 16 Lutego 2012 Myśle że spokojnie możesz dodać jeszcze 1,5-2kg podgardla.Też tak myślę ale wolę się upewnić. Dzięki. Dobrze że do masarni mam 400m :grin: Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-202764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 10 Marca 2012 przymierzam się do zrobienia parówek z tego przepisu, ale z racji tego, ze wędzarnia jest u kolegi za miastem, to operacja nie jest dla mnie taka prosta od strony logistycznej chodzi mianowicie o to, ze jedyna mozliwosc jaką mam to przygotować parówki wieczorem (zemlec, zblendowac, nalozyc do oslonek) a wędzić i zaparzac dopiero następnego dnia koło południa. mam wątpliwości czy to nie będzie niebezpieczne z punktu widzenia zdrowotnego w tym sensie czy trzymanie tyle czasu surowych parówek po zemleniu nie jest proszeniem się o późniejsze zatrucie. wydaje mi się, że jeśli będą w lodówce to raczej nie (w koncu mięso jest wczesniej zapeklowane), ale proszę wyraźcie swoje zdanie.y Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-206648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 10 Marca 2012 mam wątpliwości czy to nie będzie niebezpieczne z punktu widzenia zdrowotnego w tym sensie czy trzymanie tyle czasu surowych parówek po zemleniu nie jest proszeniem się o późniejsze zatrucie. Yemu, surowych tzn chyba wcześniej mięso zapeklowałeś więc bez obawy, po zmieleniu i nadzianiu w jelita (ja tak robiłem) można smiało przetrzymać w lodówce do następnego dnia wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-206652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 11 Marca 2012 tak, jasne, ze mieso bedzie zapeklowane.bardzo mnie cieszy Twoja odpowiedz. teraz juz nic mnie nie powstrzyma przed zrobieniem parówek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-206701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 16 Marca 2012 już zacząłem przygotowania do parówek, ale zastanawiam się czy nie zabraknie mi oslonek.mam 15m oslonek 19mm a parówek będzie ok 6 kg?czy to Waszym zdaniem wystarczy?y Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-207638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 16 Marca 2012 yemu, raczej zabraknie, tu masz link do norm zużycia. Nie ma dokładnie do parówek, ale można dobrać podobne średnice i długość batonów http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-207639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 16 Marca 2012 bardzo dziękuję za linka,chyba najbardziej podchodzą frankfurterki - bo i podobna średnica i podobna dlugość, no i faktycznie wynikałoby z tego, ze będzie za mało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-207649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 18 Marca 2012 mam jeszcze jedno pytanie, czy takim parówkom nie zaszkodzi mrożenie. mam teraz parę kilo juz zrobionych w lodowce i na pewno tego tak szybko nie zjem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-208085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 18 Marca 2012 Nie zaszkodzi - ale potem lepiej na ciepło Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-208086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Mam zamiar robic swoje pierwsze parówki. Mam ugotowane podgardle co zapomniałem dodac do czarnego i pytanie czy mogę to podgardle dac do parówek ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-433287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Mam ugotowane podgardle co zapomniałem dodac do czarnego i pytanie czy mogę to podgardle dac do parówek ? Moim zdaniem nie.Z tego podgardla zrób może pasztet po dodaniu jakiegoś mięsiwa, dodaj do pasztetowej lub kaszanki.Jak to ugotowane mięso ma wchłonąć wodę potrzebną do tej emulsji?.Po drugie będziesz to obrabiał termicznie.Przy mięsie gotowanym będzie to druga obróbka. Mam zamiar robic swoje pierwsze parówki. Pierwsze powinny być zgodnie z przepisem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-433336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Arek dobrze gada ...To gotowane do pasztetu to najlepsza opcja Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-433337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Dzięki. Jutro kupuje wszystkie składniki. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-433339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barman_pl Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 22 Listopada 2015 Sorki za odkop, ale pierwszy raz w życiu postanowiłem zrobić parówki i jest jeden problem... Po parzeniu w przekroju parówki wyglądają dziwnie - mają różowy pierścień i szary rdzeń - peklowane oczywiście na sucho 24h. W smaku są super, ale kompletnie nie znam powodu takiego dziwnego zabarwienia... Jeszcze nigdy przy żadnych innych kiełbasach nic takiego mi się nie zdarzyło...Może ktoś wie dlaczego to tak wygląda ? http://michaldawidowicz.com/upload/pics/min_64365320151122_211037.jpg http://michaldawidowicz.com/upload/pics/64365320151122_211037.jpg Pozdr. Cytuj www.michaldawidowicz.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-458039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 22 Listopada 2015 Jak peklowałeś, ile dałeś peklosoli ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-458047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.