Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest skład parówek dziadka

Skład na 10kg surowca

1 Mięso wp. drobne kl II A - 3,20 kg

2 Mięso wp drobne kl. III - 2,90 kg

3. Mięso woł. kl. II – pręga - 0,70 kg

4 Podgardle wp .b/skóry i grucz. – 3,20 k

Masz bardzo zły skład surowcowy tylko 12,6 % mięsa które stanowi masę wiążącą . a ile jest u dziadka . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181474
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 124
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

DZIADEK PRZEPRASZAM oczywiście w/g składu nie są to parówki Dziadka. Ja głównie skupiłem się na sposobie wykonania w poszczególnych fazach przerobu mięsa na parówki (jeśli chodzi o skład mięsa to znalazłem post ziutka str.5 tego tematu który napisał że jego parówki pod względem konsystencji są dobre i to mnie uspokoiło) bo po przeczytaniu tego tematu doszedłem do wniosku że to jest podstawa wykonania dobrej parówki. Drugie podejście będę już robił tak jak podaje Dziadek. Dziadek proponuję taki skład mięsa:

 

wp kl IIA 1,10kg tj 28%

wp kl IIB 0,2 kg tj 5%

wp kl III 1,0kg tj26%

wołowe kl II 0,35kg tj 9%

podgardle 1,25kg tj 32%

 

rozumie że sposób wykonania akceptujesz- odpowiedz proszę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181556
Udostępnij na innych stronach

Skład podobny możesz podgardle zwiększyć o 0,25 kg. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181631
Udostępnij na innych stronach

Witam

Mam prośbę, przypomnijcjie mi gdzie znajduje się omówienie podziału mięsa na klasy. Pamiętam że gdzieś to czytałem ale teraz nie mogę tego znaleść.

I jeszcze jedno pytanie na temat, czy parówki można mrozić. Zamierzam je zrobić, ale jak znam życie będzie tego więcej niż potrafimy zjeść a w lodówce się wysuszą.

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181651
Udostępnij na innych stronach

gdzie znajduje się omówienie podziału mięsa na klasy.

Na stronie głównej http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181656
Udostępnij na innych stronach

FRAPIO

Dziękuję bardzo, teraz na pewno nie zapomnę gdzie szukać bo wydrukuję sobie artykuł.

To jeszcze zostało drugie pytanie do amatorów parówek.

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181661
Udostępnij na innych stronach

czy parówki można mrozić.

Oczywiście ,że tak jak każdą wędlinę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-181662
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Włączyłem się w temat Dziadka.Myślę że się nie pogniewa Naszła mnie ochota na parówki.Zabiłem kilka własnych kurek 1 brojler, 1 brahma, 1karmazyn i 1 nioska.

Z piersi i udek uzyskałem mięsko.Ponadto dokupiłem wieprzowego.

1. 3,7kg mięso z kury

2. 1 kg podgarle

3. 1,2 kg boczek

4. 0,3 mięso z golonki czyli III

5. 1 kg szynka (kulka) czyli I

Postanowiłem zrobić parówki a raczej kiełbasę parówkową.Miałem zrobić kiełbasę wieprzowo-drobiową ale bałem się że kury są z zeszłego roku i mięso drobiowe może być za twarde.Mam pytanie czy nie za mało mam mięsa wieprzowego tłustego.Wszystko mięso jest już zapeklowane i przemielone na sitku nr 8. Teraz się mrozi i czeka na następne mielenie

Za porady z góry dziękuję.

Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-202759
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

przymierzam się do zrobienia parówek z tego przepisu, ale z racji tego, ze wędzarnia jest u kolegi za miastem, to operacja nie jest dla mnie taka prosta od strony logistycznej ;) chodzi mianowicie o to, ze jedyna mozliwosc jaką mam to przygotować parówki wieczorem (zemlec, zblendowac, nalozyc do oslonek) a wędzić i zaparzac dopiero następnego dnia koło południa. mam wątpliwości czy to nie będzie niebezpieczne z punktu widzenia zdrowotnego w tym sensie czy trzymanie tyle czasu surowych parówek po zemleniu nie jest proszeniem się o późniejsze zatrucie. wydaje mi się, że jeśli będą w lodówce to raczej nie (w koncu mięso jest wczesniej zapeklowane), ale proszę wyraźcie swoje zdanie.

y

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-206648
Udostępnij na innych stronach

mam wątpliwości czy to nie będzie niebezpieczne z punktu widzenia zdrowotnego w tym sensie czy trzymanie tyle czasu surowych parówek po zemleniu nie jest proszeniem się o późniejsze zatrucie.

 

Yemu, surowych tzn chyba wcześniej mięso zapeklowałeś więc bez obawy, po zmieleniu i nadzianiu w jelita (ja tak robiłem) można smiało przetrzymać w lodówce do następnego dnia wędzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-206652
Udostępnij na innych stronach

yemu, raczej zabraknie, tu masz link do norm zużycia. Nie ma dokładnie do parówek, ale można dobrać podobne średnice i długość batonów http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-207639
Udostępnij na innych stronach

Nie zaszkodzi - ale potem lepiej na ciepło
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-208086
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Mam zamiar robic swoje pierwsze parówki. Mam ugotowane podgardle co zapomniałem dodac do czarnego i pytanie czy mogę to podgardle dac do parówek ?

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-433287
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam ugotowane podgardle co zapomniałem dodac do czarnego i pytanie czy mogę to podgardle dac do parówek ?

 

Moim zdaniem nie.Z tego podgardla zrób może pasztet po dodaniu jakiegoś mięsiwa, dodaj do pasztetowej lub kaszanki.Jak to ugotowane mięso ma wchłonąć wodę potrzebną do tej emulsji?.Po drugie będziesz to obrabiał termicznie.Przy mięsie gotowanym będzie to druga obróbka.

 

 

 

Mam zamiar robic swoje pierwsze parówki.

 

 

Pierwsze powinny być zgodnie z przepisem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-433336
Udostępnij na innych stronach

Arek dobrze gada ;) ...

To gotowane do pasztetu to najlepsza opcja ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-433337
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Sorki za odkop, ale pierwszy raz w życiu postanowiłem zrobić parówki i jest jeden problem... Po parzeniu w przekroju parówki wyglądają dziwnie - mają różowy pierścień i szary rdzeń - peklowane oczywiście na sucho 24h. W smaku są super, ale kompletnie nie znam powodu takiego dziwnego zabarwienia... Jeszcze nigdy przy żadnych innych kiełbasach nic takiego mi się nie zdarzyło...

Może ktoś wie dlaczego to tak wygląda ?

 

http://michaldawidowicz.com/upload/pics/min_64365320151122_211037.jpg

 

 

http://michaldawidowicz.com/upload/pics/64365320151122_211037.jpg

 

Pozdr.

www.michaldawidowicz.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-458039
Udostępnij na innych stronach

Jak peklowałeś, ile dałeś peklosoli ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2690-par%C3%B3wki-dziadka/page/4/#findComment-458047
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.