Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym zapytać w jaki sposób przeliczyć saletrę czasem podawaną w przepisie na peklosól której używa większość z nas?

Nie mogę się za bardzo doszukać takich danych i nie wiem jak się za to zabrać..

 

Z góry dzięki za informacje.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/
Udostępnij na innych stronach

Hmm... a po co chcesz przeliczać ?

Saletry już się praktycznie nie stosuje.

A peklosól :

- peklowanie mokre np. wg tabeli Dziadka.

- peklowanie suche do 20 g peklosoli na 1 kg mięsa

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-79421
Udostępnij na innych stronach

Ja używam gotowej peklosoli i póki co nie zawiodłem się.

W kwestii zrobienia mieszanki samemu polecma dział dla początkujących albo na stronie głównie info o peklowaniu.

 

[ Dodano: Wto Wrz 08, 2009 14:14 ]

polecam kalkulator znajdujęcy się na stronie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-79422
Udostępnij na innych stronach

Po prostu część przepisów na stronie głównej zawiera saletrę.

Np:

 

Przepis:

skład: Karkówka wieprzowa bez kości 2 kg,

sół 4 łyżki (80g)

saletra 1 łyżeczka (5g)

pieprz mielony 1 łyżeczka

ziele angielskie 15 ziaren

 

I nie wiem ile zamiast mieszanki saletry+sól dać peklosoli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-79423
Udostępnij na innych stronach

Paweł masz tutaj gotową tabele która wszystko przejrzyście obrazuje

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanekpeklujacych.htm

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-79424
Udostępnij na innych stronach

w jaki sposób przeliczyć saletrę czasem podawaną w przepisie na peklosól

Nie przeliczaj saletry tylko sól. Ilość soli=ilość peklosoli. Nie zrobisz większego błędu tym bardziej, że gros przepisów jest mocno dosolona (na mój gust ).

Przy peklowaniu suchym można część peklosoli zastąpić solą i też utrzymasz kolor wyrobu a jedzonko będzie zdrowsze :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-79429
Udostępnij na innych stronach

Nie przeliczaj saletry tylko sól. Ilość soli=ilość peklosoli. Nie zrobisz większego błędu tym bardziej, że gros przepisów jest mocno dosolona (na mój gust ).

Przy peklowaniu suchym można część peklosoli zastąpić solą i też utrzymasz kolor wyrobu a jedzonko będzie zdrowsze :grin:

Cześć peklosoli i tak na sól zamieniałem już wcześniej....jednak ten przelicznik sól=peklosól mnie zaskoczył (w powiązaniu tabelka a przepis te zaskoczenie)

Do w.w. przepisu dałem mieszanki zgodnie z tabelką czyli (peklowanie suche) 20 gram na kilogram mięsa.

Tymczasem gdybym przeliczył wg 1:1 wyszłoby 40 gram peklosoli, czyli dwa razy tyle co zastosowałem (kilogram mięska - seria próbna :)

Zastanawiam się teraz czy dosalać? Czy zostawić jak jest?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-79444
Udostępnij na innych stronach

.jednak ten przelicznik sól=peklosól mnie zaskoczył

Jeżeli zwrócisz uwagę na to, że saletra w przepisach stanowi kilka procent (do 5), to nie powienieneś byc zaskoczony :wink:
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-79445
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli zwrócisz uwagę na to, że saletra w przepisach stanowi kilka procent (do 5), to nie powienieneś byc zaskoczony :wink:

Na to zwróciłem uwagę. Tyle że nie wiem jak się ma "moc" saletry do "mocy" peklosoli.

Kiedyś bawiłem się chemią i wiem jak bardzo różne mogą być takie "porównania".

 

Pozdrawiam

 

Edit. A saletrę używałem do strzelania i innych zabaw :). Tu już wiem jak ją porównać w stosunku do prochy strzelniczego, czarnego lub nadmanganianu potasu :)))))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-79447
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się teraz czy dosalać? Czy zostawić jak jest?

40 g soli (peklosoli) na kilogram mięsa :question:

Chyba nie dałoby się zjeść :rolleyes: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-79448
Udostępnij na innych stronach

Witam

Pawełgdynia, to bardzo proste. Jeżeli w przepisie "stoi" sól + saletra, to bierzesz peklosoli tyle ile ma być soli i gotowe. Ilość saletry pomija się. Dla własnych potrzeb stosuje się też mieszankę czystej soli + peklosoli tak aby suma ich wynosiła tyle ile w przepisie ma być peklosoli albo soli + saletry (znów pomijając ilość saletry). Np. nieoceniony nasz DZIADEK stosuje mieszankę soli + peklosoli w stosunku 45% soli + 55% peklosoli (to do peklowania suchego, nie pamiętam czy do mokrego też tak samo), tj. np. jeżeli ma być 20 g mieszanki peklującej na kg mięsa, to bierze 9 g soli + 11g peklosoli.

Nie baw się w przeliczanie "mocy". Pozdrawiam.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-79449
Udostępnij na innych stronach

Tyle że nie wiem jak się ma "moc" saletry do "mocy" peklosoli.

Strona główna - dział peklowanie. Zwróć uwagę na reakcje chemiczne, których efektem jest powstanie MbNO (nitrozylomioglobina) lub HbNO (nitrozylohemoglobina).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-79544
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Uwaga na sól!!! wielu z NAS używa soli od różnych producentów, morską ,kamienną warzoną itd. Sól podajemy w gramach do wyrobów i do smaku, ale należy pamiętać o soli, że warzona różni się od kamiennej i zdecydowanie od morskiej. Jest inna w smaku z powodu dodatków - innych związków i innych soli. Pomimo tej samej wagi uzyskamy wagowo podobne stężenie, ale i innych właściwościach smakowych. :shock:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-81945
Udostępnij na innych stronach

Na soli warzonce opiera się Przemysł Mięsny. Ja również ją używam jak kupiłem na rynku cały worek .Jest to najczystsza sól.

http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3l_warzona

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-81950
Udostępnij na innych stronach

Napisałem wyraźnie sól warzonka. Jodowana używana jest do celów kuchennych nie w przemyśle mięsnym i to chyba każdy wie. Antyzbrylacze to już inna kwestia . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-81957
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa wypowiedź z internetu:

 

Pozwolę sobie mieć zdanie odmienne. Jeśli mówimy o soli
(kuchennej) to mamy na myśli trzy jej odmiany- kamienna,morska i
warzona.Czyli warzona to warzona,a kamienna to kamienna.Jeśli
jest warzona to nie jest kamienna. Sól kamienna, czyli inaczej
halit, jest wydobywana z pokładów podziemnych,a wzięła się tam
po prostu z ewaporacji(czyli odparowania ) wody morskiej.Sól
morska pozyskiwana jest z odparowywanej wody morskiej ,a więc
oba rodzaje soli-kamienna i morska mają identyczne pochodzenie i
identyczny skład chemiczny. Sól morska pozyskiwana jest w krajach
w których jest ciepło i nie ma pokładów soli kamiennej.
Sól warzona to prawie czysty chlorek sodu,czyli przetworzona
(oczyszczona) sól kamienna,która przy okazji będąc składnicą
dodatkowych związków i pierwiastków(bezwzględnie potrzebnych
człowiekowi do życia) ma zastosowanie przemysłowe. Te dodatkowe
związki są z soli zabierane,a pozostały chlorek sodu jest
sprzedawany jako sól warzona. Początkowo sprzedawano ją w czystej
postaci, bez żadnych domieszek,ale lekarze i biochemicy zrobili
raban ,ze człowiekowi do życia potrzebne są mikroelementy zawarte
w soli kamiennej, wiec zaczęto sól warzoną wzbogacać najpierw w
jod,potem dodatkowo w fluor.Sól kamienna,która jest w sprzedaży
w każdym cywilizowanym europejskim kraju(nie wiem jak w
Niemczech?) zawiera wszystkie składniki jakie ma sól morska,przez
co absolutnie niczym nie różni się od tej ostatniej.Dodatkowo
można nawet zaryzykować twierdzenie,że jest od aktualnie
pozyskiwanej soli morskiej zdrowsza,bowiem ta ostatnia zawiera
również cały syf,jaki spływa rzekami do mórz i oceanów,a więc
azotany,azotyny,pestycydy,dioksyny,metale ciężkie itp. Sól
kamienna powstawała w czasach ,kiedy morza były wolne od tych
zanieczyszczeń.
W Polsce nie ma potrzeby snobowania się na używanie importowanej
soli morskiej, bo ta nasza ciemna(szara) sól kamienna jest od
morskiej zdrowsza gdyż nie zawiera zanieczyszczeń będących "
zdobyczami" współczesnej cywilizacji .
Z przyczyn oczywistych odradzam spożywanie soli warzonej.

 

Zacytowałem z:

 

http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,99466063,,sol_morska_czy_zwykla_.html?v=2

 

Zgadzam się w 100% jeśli chodzi o sól morską, która w obecnych czasach nie przypomina czystością dawnej soli morskiej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklos%C3%B3l/#findComment-81959
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.