Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmawiałem wczoraj z kol Nestorem i on mi podpowiedział abym spróbował badać kwasowość papierkiem lakmusowym (że ja na to nie wpadłem), tylko skąd ja wezmę papier lakmusowy?
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3104-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-230961
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

skąd ja wezmę papier lakmusowy

Moje pomysły wg Googla: :grin:

CEZAS ul. Tęczowa

CEZAL ul. Widna

ARCHEM (niestety przeniesiony z Wyb. Wyspiańskiego do Św. Katarzyny)

Podobno w aptekach, w sklepach akwarystycznych mają.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3104-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-230965
Udostępnij na innych stronach

dodawać zamiast cukru zwykłego - glukozę, to też cukier, ale nie zakwasza wyrobów.

Jak to rozumieć?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3104-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-231350
Udostępnij na innych stronach

Wyroby są dużo lepsze.

A od czego lepsze? :shock: .Przecież to kwestia gustu. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3104-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-231356
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Podbijam, Będę robił "polską"  za kilka dni i jak to jest z tym cukrem ?  Cukier czy glukoza? A jeżeli glukoza, to wagowo dawać tak jak cukier w przepisie? Zrobię chyba prawie  w/g 16-ki tylko : peklosól  dam 24g/kg(łącznie)  i  zwiększę ilość przypraw. ;) (jeszcze nie wiem o ile, ale lubię "wyraziste wyroby"  :D  ;) . - Rodzinka pokosztowała moich wyrobów dzisiaj i padło pytanie : "A polską umiesz zrobić taką dobrą ? "   No oczywiście - odpowiedziałem  :)  :laugh:  ;)  Więc będę kombinował  :hmm: 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3104-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-548267
Udostępnij na innych stronach

Mesch napisz co i jak po kolei robiłeś (jakie mięso itd.)  i jak tam z ilościami przypraw  (wiesz - dla słabszych) Bardzo ładna - znaczy mnie się podoba :)

Ile miała kiełbasa jak robiłeś fotki?

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3104-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-548280
Udostępnij na innych stronach

Wysłałem Ci SMS-a ale nie dochodzą nie wiem dlaczego :(

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3104-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-548294
Udostępnij na innych stronach

@ binio1111 fotki robione dziś a kiełba pakowana 22-3

wedle tego przepisu:

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/8-kielbasa-polska-wedzona

w paweljack temacie jest rozwiązanie zagadki

Roger napisał ;)

 

ja używałem szynki trzy mięśniowej (ogonówki) u nas hampunt i boczku - buikspek do tego 28 gram peklosoli wszystko razem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3104-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-548302
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja dodałem cukru

 

A temperatura przy wędzeniu do ilu skoczyła?     :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3104-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-548304
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 2 lata później...

 

 

Zaczyna być chłodniej - i żona juz sie dopytuje o polską 

 

To fakt zaczyna się sezon na wędzenie zimnym dymem. Też wkrótce muszę zrobić, może zaszczepię bakteriami i potrzymam trochę w lodówce póki mam pustą :) Witryna pełna a lodówka stoi pusta :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3104-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-641428
Udostępnij na innych stronach

 

 

potrzymam trochę w lodówce póki mam pustą Witryna pełna a lodówka stoi pusta
:thumbsup:  też chce trochę wilgoci ;)  W sobotę pewnie trochę bydgoskiej dzikiej ukręcę- też chce wilgoci

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3104-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-641433
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Prośba o przepis prosty napolską wędzoną, co, jak i ile, po kolei (bez wskazań klasyfikacji mięsa bo sie nie znam)

Chciałbym przy okazji zrobić jak będę łososiową robił

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3104-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-648505
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prośba o przepis prosty napolską wędzoną,

 

 

 Qrcze jak bym był na fejsie ..... :D     Przecież jest wyszukiwarka .  Zadaj sobie trochę trudu , a jak będziesz miał jakieś wątpliwości co do receptury na pewno ktoś pomoże .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3104-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-648512
Udostępnij na innych stronach

(bez wskazań klasyfikacji mięsa bo sie nie znam)

 

 https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej

To najwyższy czas się poznać.

 

Na pierwszej stronie tego tematu jest przepis.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3104-kie%C5%82basa-polska-w%C4%99dzona/page/3/#findComment-648524
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.