jumbo Opublikowano 29 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 29 Maja 2013 Tygrys-ag, piszesz -"mam wędzarnie ze palenisko sześcian 0,5x0,5x0,5m 120tunel zakopany pod ziemia z blachy, i z prostopadłościanu miejsce na wędzonki z blachy ocynkowanej" smacznego..... :shock: z takiej blachy to rynny zrób poczytaj andyandego .......albo w ogóle poczytaj w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=102 Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-286467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 29 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 29 Maja 2013 miejsce na wędzonki z blachy ocynkowanej około 1,5h zajęło mi nagrzanie wędzarni u mnie w sobotę temperatura była 10st., u Ciebie pewno podobna. Trochę dziwne i bezsensowne jest wygrzewanie komory wędzarniczej z blachy przez 1,5h. Cienka blacha nie magazynuje aż tyle ciepła. Wystarczy rozpalić i "wypalić" drewno co by był żar do osuszania mięsa. moczyłem je około tygodnia w wodzie nigdy nie moczyłem drewna, zawsze wędzę suchym a dodatkowo w zapasie mam przygotowane zwilżone trociny którymi sporadycznie zasypuję źródło ognia też miałem problem z tym ze jak zamykałem drzwi od paleniska to mi przygasało i temp opadała, tylko raz około godziny było ok ze drzwi dobrze zamknięte i temp idealna ciągle 55stopni, a potem to już rożnie bywało nawet skakała do 120... wędziłem po raz pierwszy pierwsze wędzenie i już chciałeś opanować całą sztukę wędzenia :wink: po każdym następnym będzie Ci już lepiej szło. Musisz wyczuć swoją wędzarnie, wiedzieć w którym momencie dołożyć drewna i ile, na ile starczy drewna w palenisku itp. Tego raczej nikt Ci nie napisze. Po ociepleniu mojej wędzarni musiałem trochę zmienić technikę palenia. Tak jak Miro napisał jakaś fotka by się przydała. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-286471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrys-ag Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 11 Czerwca 2013 foty mojej wędzarni:Paleniskohttp://pics.tinypic.pl/i/00400/o96tct1bl84v.jpghttp://pics.tinypic.pl/i/00400/3insge26agit.jpg tunel pod ziemiąhttp://pics.tinypic.pl/i/00400/r3qtzq5eduw3.jpghttp://pics.tinypic.pl/i/00400/j6jbjpgq5zbv.jpg miejsce na wędzonkihttp://files.tinypic.pl/i/00400/zgwobona96yz.jpg jak coś nie tak konstrukcyjnie to piszcie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Tygrys-ag - moja rada1. W palenisku wyciąć w górnej części otwór + nad otworem deflektor.2. Komorę wędzarniczą ustawić nad paleniskiem,3. Wędzić dymem a nie ogniem i będzie ok.Uprzedzając krytykę - jest to mój punkt widzenia i może być błędny :grin: ale doświadczenie koledzy na pewno Ci podpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 11 Czerwca 2013 jak coś nie tak konstrukcyjnie to piszcie ja tam znawcą nie jestem ale wydaje mi się że komora coś maleńka jest, a palenisko duże. Jak naładujesz całe palenisko drewna to temperatura będzie duża. :smile: Jak wędzisz to komorę masz otwarta czy zamknięta? Ze zdjęcia się dopatrzyłem że z komory jest "góra" ściągana. Podczas wędzenia musisz mieć przepływ powietrza. A do paleniska dokładaj tylko trochę drewna i będzie ok. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrys-ag Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 11 Czerwca 2013 tak ustawiam tą klape ugóry że jest przepływ powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Jakbyś wrzucił zdjęcie paleniska i samej komory byłoby jeszcze lepiej.Nie wiem czy palenisko jest nad rurą dymową, na równo czy pod jej poziomem.Nie wiemy też jaki masz wylot dymu do komory wędzarniczej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zapomniałem jeszcze dodać ale Miro już mnie ubiegł. Czy nie powinno tak być że jak kanał w ziemi to wyjście kanału z paleniska powinno być na górze a nie na dole. Możliwe że to też ma jakiś wpływ na sposób palenia. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Czy nie powinno tak być że jak kanał w ziemi to wyjście kanału z paleniska powinno być na górze a nie na dole. zdecydowanie na górze, Tygrys-ag, komora jest blaszana (czy to jest ocynk?) - czyli podatna na zmiany temperaturowe i warunki pogodowe; pamiętaj, nie palisz tak aby był ogień, polanka mają się tlić i dymić; komora wydaje się za mała do paleniska, ale jeśli uda się Tobie palić w niej jak pisałem wyżej, przyjmując optymalne warunki pogodowe, powinieneś dać radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Staram się nie zabierać głosu w budowie wędzarni bo wiem że budujący jest mądrzejszy od wszystkich . I się nie dziwię, bo tyle się naczytał o zaletach wędzarni kanałowych że nie liczy kosztów i problemów jakie nosi ten typ wędzarni . Ja też uległem i sobie zbudowałem kanałową z szybrami itd. a to wszystko psu na budę . Przebuduję ją na tradycyjną zostawiając jednak ten kanał na delikatne wędzenie zimne . Patrząc na projekty pomnikowe to ten kanał to dodatkowy koszt i problem . Problemem jest później nauka wędzenia.Tradycyjne z paleniskiem to jest co powinno promować nasze forum .Przykład wędzarnia w naszej szkole w Łzach u kolegi Bagno. Zapraszam wszystkich by się przekonali że tam nic nie trzeba robić by się pięknie wędziło .A tam w tej wędzarni wszystko tak proste że nie można to wyrazić słowami . To trzeba zobaczyć i uczyć się razem ze mną . I przekonać się że tam wędliny same się wędzą. I nie raz tak myślę dlaczego przeskakuję w niej nauki o osadzaniu i osuszaniu . W tej wędzarni wędzę i zastanawiam dlaczego. Zapraszamy popatrzcie i zrozumcie .Bo naprawdę wszystko jest wspaniale. Dlaczego tak wytłumaczę na kursie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Tygrys-ag, Czy przypadkiem nie wędzisz na "cmentarzu" :grin: Z resztą taka konstrukcja jednak przybliża ten temat :wink: Powinien zostać ogłoszony zakaz grzebania w ziemi tuneli. Jest tyle świetnych pomysłów, porad oraz fotek wspaniałych wędzonek na dowód. około 1,5h zajęło mi nagrzanie wędzarni, potem godzina osuszania ciężko mi było utrzymać stałą temp itd itd itd Zastanawiam się dlaczego wszechwładni WD nie zmodyfikują strony. paliłem drewnem śliwkowym moczyłem je około tygodnia w wodzie, dawałem suche i mokre drewno Jestem ciekawy gdzie taka poradę wyczytał, ale chyba było na stronce zalecane he he he. To jakiś horror, albo brak zrozumienia tematu. To jak w kawale - siedzi facet na ławce i wpycha kiełbasę w tyłek, przechodnie pytają co pan robi? on odpowiada, byłem u dentysty i kazał mi jeść drugą stroną. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Tygrys-ag, przyznam , ze mnie trochę zaskoczyłeś konstrukcja Twojej wedzarni , oczywiście kazdy ma wedzarnie na miare swoich potrzeb , przy tak usytuowanym palenisku nie bardzo wiem jak ma sie przedostawac dym tym kanałem .Ze zdjęć wynika ze palenisko jest polozone na poziomie gruntu , a komora na tym samym poziomie , czyli dym musi pokonac droge w kierunku " w dół " by sie wydostać kanałem do komory wedzarniczej.Czy to sie udaje ? Proponuje byś podniósł kanał do poziomu paleniska , kanal powinien wznosic sie 2-3 % od paleniska w góre , na końcu powinna sie znależć komora wedzarnicza , przynajmniej 2 x wieksza od posiadanej , kanał powinie wchodzic do komory od spodu najlepiej lub z boku , w komorze powinien sie znależć deflektor . Innym wyjściem jest wykonanie komory z paleniskiem bezposrednim tak jak radza koledzy piszacy poprzednie posty.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Wojtku dopóki nie wklei zdjęć paleniska możemy gdybać jak jest. Zdjęcia oszukują, a na tym widać jakby palenisko było po środku przewodu dymowego: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 11 Czerwca 2013 miro, moze masz racje , ta konstrukcja ma zaburzone proporcje ,poczekamy na odpowiedz kolegi .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrys-ag Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 12 Czerwca 2013 -o moczeniu drewna wyczytałem gdzieś czy coś wspominali o tym na youtube-tak samo o tym dopływie powietrza do paleniska, jak powinno być właściwie bo i tak i tak czytałem, że ma być lekko uchylone albo że ma być zamknięte aby się tylko tliło?-tą komore z blachy ocynkowanej dostałem bo komuś zawalała, a na palenisko i tunel kupiłem arkusz blachy podocinałem i pospawałem sobie na uczelni, zrobiłem dość duże palenisko aby można było wsadzać też duże kawałki, ale nie rozpalałem w nim niewiadomo jakiego ognia-palenisko mam troche wkopane w ziemie aby tunel był pod kątem wsadzony do komory, żeby mieć lepszy przepływ dymu-tunel jest jakieś 2-3cm od poziomu paleniska i tak samo wchodzi do komory-a tunel mam w ziemi bo tak słyszałem od dziadka i innych paru ludzi co tam kiedyś wędzili, że zakopać go bo inaczej temperatura ucieka podczas przepływu a tak jest zaizolowane chyba odp na wszystkie posty, teraz pekluje mięso wiec bym coś jeszcze mógł pozmieniać przed wedzeniem, choć i te pierwsze wyroby nie były złe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Tygrys-ag, nie boisz sie kolego że ocynk będzie się utleniał i wędzonki będą wchłaniały te gazy??? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofikan Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Mam pytanie do fachowców.Do czego służy taki nożyk?http://romero.com.pl/uploads/SITA/n%C3%B3%C5%BC%20do%20wilka3.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Tygrys-ag, fajnie ze odpowiedziałeś na nasze posty i sugestie , sugerujemy w nich ze konstrukcja Twojej wedzarni jest daleka od ideału , tym bardziej ,ze jest zrobiona z blachy ocynkowanej , jesli przegladałes forum , to juz wiesz , ze lepiej by bylo zmienic ja. W ostatnim zdaniu Twojej wypowiedzi wyczuwam pytanie moze nie jest tak zle ? jakbyś był trochę zniechęcony, głowa do góry ! . Uważam jak juz pisałęm i pisali koledzy , ze powinienes sie pozbyc elementow ocynkowanych.Palenisko masz z blachy czarnej wiec mozesz je wykorzystac , kanal poziomy obsypany ziemia jest izolowany iluzorycznie .Proponuje jesli masz jakas drewniana skrzynie by z niej zrobic komore , rury na kanał od paleniska do komory wykonac z rur wkladów kominowych fi 200 do kupienia w skladzie budowlanym lub na złomie znajdz rure ze stali czarnej o grubszej sciance obłóż przed zakopaniem wełna mineralna grubosci 7 cm , a potem zasyp ziemia.Zrobisz jak uważasz , w koncu kazdy z nas ma swoje smaki .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 13 Czerwca 2013 kofikan, każdy karb dolega do sitka , więc każdy jest ostrzem. myślę , że to może być nóż typowo do ścięgnistego . (ale to tylko moje widzimisię - może Bagno podpowie) Tygrys-ag, weź zdemontuj tą skrzynię , wypal ocynk , umyj wodą i jak złapie rdzę to zamontuj z powrotem - dym zakonserwuje ją sam Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbass Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 12 Września 2013 Witam! Przed wakacjami kupiłem thermowinda i uwędziłem kilka razy ryby: pstrągi, dorsze, łososie.Rodzina i znajomi byli zachwyceni .Teraz chciałbym zając się szynkami, czytam forum, poradnik na stronie głównej - terorie już znam.Nie mogę się jednak zdecydować od czego zacząć, czy mógłbym prosić o jakieś propozycje ?Chciałbym zrobić coś prostego na początek.Czy nie będzie problemem, że thermowindzie wędziłęm ryby, a teraz chcę szynki? (wykonany jest wewnątrz ze stali nierdzewnej). Z góry dziękuje za rady,Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-300701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 12 Września 2013 Chciałbym zrobić coś prostego na początek. Czy nie będzie problemem, że thermowindzie wędziłęm ryby, a teraz chcę szynki? (wykonany jest wewnątrz ze stali nierdzewnej). Na początek spróbuj boczek, ale bez przypraw. Sama peklosól. Np. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6244 Jedni peklują na mokro, drudzy na sucho. Oba sposoby dobre. Ja pekluję na mokro. Nie będzie problemu, że najpierw ryby, a teraz wędzonki. Możesz ryby i wędzonki wędzić razem (aby się nie stykały). Zapach nie przejdzie. Powodzenia :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-300702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbass Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 12 Września 2013 Radek., dziękuje bardzo za odpowiedź! Myślałem też o boczku, myslę, że też go zrobię, ale zależałoby mi też na szyneczce, czy możesz mi coś polecić?, dla Was to pewnie śmieszne pytania, ale dla mnie to zbawienie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-300704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 12 Września 2013 ale zależałoby mi też na szyneczce Kup na początek szynkę kulkę, albo dwie :wink: . Skorzystaj z tabeli Dziadka, albo "ściągawki dla początkujących" i dalej pomożemy :grin: [ Dodano: Czw 12 Wrz, 2013 15:01 ]Roger to wszystko pięknie opisał :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8993 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-300707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 12 Września 2013 Skorzystaj z tabeli Dziadka To jest tabela dla mocno słonolubnych.Jeśli nie masz takiego smaku to zrób solankę 50/50 soli i peksoli 9-10% i w tym pekluj te kuleczki używając 0,5l solanki /kg miesa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-300721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 12 Września 2013 To jest tabela dla mocno słonolubnych.Jeśli nie masz takiego smaku to zrób solankę 50/50 soli i peksoli 9-10% i w tym pekluj te kuleczki używając 0,5l solanki /kg miesa. Racja. Ja korzystając z tabeli Dziadka odejmuję 10% peklosoli, zostawiam ilość wody i jest git. Nie chciałem mieszać w głowie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-300722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.