Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tygrys-ag, piszesz -"mam wędzarnie ze palenisko sześcian 0,5x0,5x0,5m 120tunel zakopany pod ziemia z blachy, i z prostopadłościanu miejsce na wędzonki z blachy ocynkowanej"

 

smacznego..... :shock: z takiej blachy to rynny zrób

poczytaj andyandego .......albo w ogóle poczytaj w temacie

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=102

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-286467
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

miejsce na wędzonki z blachy ocynkowanej

około 1,5h zajęło mi nagrzanie wędzarni

u mnie w sobotę temperatura była 10st., u Ciebie pewno podobna. Trochę dziwne i bezsensowne jest wygrzewanie komory wędzarniczej z blachy przez 1,5h. Cienka blacha nie magazynuje aż tyle ciepła. Wystarczy rozpalić i "wypalić" drewno co by był żar do osuszania mięsa.

 

moczyłem je około tygodnia w wodzie

nigdy nie moczyłem drewna, zawsze wędzę suchym a dodatkowo w zapasie mam przygotowane zwilżone trociny którymi sporadycznie zasypuję źródło ognia

 

też miałem problem z tym ze jak zamykałem drzwi od paleniska to mi przygasało i temp opadała, tylko raz około godziny było ok ze drzwi dobrze zamknięte i temp idealna ciągle 55stopni, a potem to już rożnie bywało nawet skakała do 120...

wędziłem po raz pierwszy

pierwsze wędzenie i już chciałeś opanować całą sztukę wędzenia :wink: po każdym następnym będzie Ci już lepiej szło. Musisz wyczuć swoją wędzarnie, wiedzieć w którym momencie dołożyć drewna i ile, na ile starczy drewna w palenisku itp. Tego raczej nikt Ci nie napisze. Po ociepleniu mojej wędzarni musiałem trochę zmienić technikę palenia.

 

Tak jak Miro napisał jakaś fotka by się przydała.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-286471
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Tygrys-ag - moja rada

1. W palenisku wyciąć w górnej części otwór + nad otworem deflektor.

2. Komorę wędzarniczą ustawić nad paleniskiem,

3. Wędzić dymem a nie ogniem i będzie ok.

Uprzedzając krytykę - jest to mój punkt widzenia i może być błędny :grin: ale doświadczenie koledzy na pewno Ci podpowiedzą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288139
Udostępnij na innych stronach

jak coś nie tak konstrukcyjnie to piszcie

ja tam znawcą nie jestem ale wydaje mi się że komora coś maleńka jest, a palenisko duże.

Jak naładujesz całe palenisko drewna to temperatura będzie duża. :smile:

Jak wędzisz to komorę masz otwarta czy zamknięta? Ze zdjęcia się dopatrzyłem że z komory jest "góra" ściągana. Podczas wędzenia musisz mieć przepływ powietrza.

A do paleniska dokładaj tylko trochę drewna i będzie ok. :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288145
Udostępnij na innych stronach

Jakbyś wrzucił zdjęcie paleniska i samej komory byłoby jeszcze lepiej.

Nie wiem czy palenisko jest nad rurą dymową, na równo czy pod jej poziomem.

Nie wiemy też jaki masz wylot dymu do komory wędzarniczej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288153
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem jeszcze dodać ale Miro już mnie ubiegł. Czy nie powinno tak być że jak kanał w ziemi to wyjście kanału z paleniska powinno być na górze a nie na dole. Możliwe że to też ma jakiś wpływ na sposób palenia.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288156
Udostępnij na innych stronach

Czy nie powinno tak być że jak kanał w ziemi to wyjście kanału z paleniska powinno być na górze a nie na dole.

zdecydowanie na górze,

 

Tygrys-ag, komora jest blaszana (czy to jest ocynk?) - czyli podatna na zmiany temperaturowe i warunki pogodowe; pamiętaj, nie palisz tak aby był ogień, polanka mają się tlić i dymić; komora wydaje się za mała do paleniska, ale jeśli uda się Tobie palić w niej jak pisałem wyżej, przyjmując optymalne warunki pogodowe, powinieneś dać radę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288170
Udostępnij na innych stronach

Staram się nie zabierać głosu w budowie wędzarni bo wiem że budujący jest mądrzejszy od wszystkich . I się nie dziwię, bo tyle się naczytał o zaletach wędzarni kanałowych że nie liczy kosztów i problemów jakie nosi ten typ wędzarni . Ja też uległem i sobie zbudowałem kanałową z szybrami itd. a to wszystko psu na budę . Przebuduję ją na tradycyjną zostawiając jednak ten kanał na delikatne wędzenie zimne . Patrząc na projekty pomnikowe to ten kanał to dodatkowy koszt i problem . Problemem jest później nauka wędzenia.Tradycyjne z paleniskiem to jest co powinno promować nasze forum .Przykład wędzarnia w naszej szkole w Łzach u kolegi Bagno. Zapraszam wszystkich by się przekonali że tam nic nie trzeba robić by się pięknie wędziło .A tam w tej wędzarni wszystko tak proste że nie można to wyrazić słowami . To trzeba zobaczyć i uczyć się razem ze mną . I przekonać się że tam wędliny same się wędzą. I nie raz tak myślę dlaczego przeskakuję w niej nauki o osadzaniu i osuszaniu . W tej wędzarni wędzę i zastanawiam dlaczego. Zapraszamy popatrzcie i zrozumcie .Bo naprawdę wszystko jest wspaniale. Dlaczego tak wytłumaczę na kursie.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288174
Udostępnij na innych stronach

Tygrys-ag, Czy przypadkiem nie wędzisz na "cmentarzu" :grin: Z resztą taka konstrukcja jednak przybliża ten temat :wink: Powinien zostać ogłoszony zakaz grzebania w ziemi tuneli. Jest tyle świetnych pomysłów, porad oraz fotek wspaniałych wędzonek na dowód.

około 1,5h zajęło mi nagrzanie wędzarni, potem godzina osuszania ciężko mi było utrzymać stałą temp

itd itd itd Zastanawiam się dlaczego wszechwładni WD nie zmodyfikują strony.

paliłem drewnem śliwkowym moczyłem je około tygodnia w wodzie, dawałem suche i mokre drewno

Jestem ciekawy gdzie taka poradę wyczytał, ale chyba było na stronce zalecane he he he. To jakiś horror, albo brak zrozumienia tematu. To jak w kawale - siedzi facet na ławce i wpycha kiełbasę w tyłek, przechodnie pytają co pan robi? on odpowiada, byłem u dentysty i kazał mi jeść drugą stroną. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288207
Udostępnij na innych stronach

Tygrys-ag, przyznam , ze mnie trochę zaskoczyłeś konstrukcja Twojej wedzarni , oczywiście kazdy ma wedzarnie na miare swoich potrzeb , przy tak usytuowanym palenisku nie bardzo wiem jak ma sie przedostawac dym tym kanałem .Ze zdjęć wynika ze palenisko jest polozone na poziomie gruntu , a komora na tym samym poziomie , czyli dym musi pokonac droge w kierunku " w dół " by sie wydostać kanałem do komory wedzarniczej.Czy to sie udaje ? Proponuje byś podniósł kanał do poziomu paleniska , kanal powinien wznosic sie 2-3 % od paleniska w góre , na końcu powinna sie znależć komora wedzarnicza , przynajmniej 2 x wieksza od posiadanej , kanał powinie wchodzic do komory od spodu najlepiej lub z boku , w komorze powinien sie znależć deflektor . Innym wyjściem jest wykonanie komory z paleniskiem bezposrednim tak jak radza koledzy piszacy poprzednie posty.Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288212
Udostępnij na innych stronach

Wojtku dopóki nie wklei zdjęć paleniska możemy gdybać jak jest.

Zdjęcia oszukują, a na tym widać jakby palenisko było po środku przewodu dymowego:

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288222
Udostępnij na innych stronach

-o moczeniu drewna wyczytałem gdzieś czy coś wspominali o tym na youtube

-tak samo o tym dopływie powietrza do paleniska, jak powinno być właściwie bo i tak i tak czytałem, że ma być lekko uchylone albo że ma być zamknięte aby się tylko tliło?

-tą komore z blachy ocynkowanej dostałem bo komuś zawalała, a na palenisko i tunel kupiłem arkusz blachy podocinałem i pospawałem sobie na uczelni, zrobiłem dość duże palenisko aby można było wsadzać też duże kawałki, ale nie rozpalałem w nim niewiadomo jakiego ognia

-palenisko mam troche wkopane w ziemie aby tunel był pod kątem wsadzony do komory, żeby mieć lepszy przepływ dymu

-tunel jest jakieś 2-3cm od poziomu paleniska i tak samo wchodzi do komory

-a tunel mam w ziemi bo tak słyszałem od dziadka i innych paru ludzi co tam kiedyś wędzili, że zakopać go bo inaczej temperatura ucieka podczas przepływu a tak jest zaizolowane

 

chyba odp na wszystkie posty, teraz pekluje mięso wiec bym coś jeszcze mógł pozmieniać przed wedzeniem, choć i te pierwsze wyroby nie były złe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288316
Udostępnij na innych stronach

Tygrys-ag, nie boisz sie kolego że ocynk będzie się utleniał i wędzonki będą wchłaniały te gazy???
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288318
Udostępnij na innych stronach

Tygrys-ag, fajnie ze odpowiedziałeś na nasze posty i sugestie , sugerujemy w nich ze konstrukcja Twojej wedzarni jest daleka od ideału , tym bardziej ,ze jest zrobiona z blachy ocynkowanej , jesli przegladałes forum , to juz wiesz , ze lepiej by bylo zmienic ja. W ostatnim zdaniu Twojej wypowiedzi wyczuwam pytanie moze nie jest tak zle ? jakbyś był trochę zniechęcony, głowa do góry ! . Uważam jak juz pisałęm i pisali koledzy , ze powinienes sie pozbyc elementow ocynkowanych.Palenisko masz z blachy czarnej wiec mozesz je wykorzystac , kanal poziomy obsypany ziemia jest izolowany iluzorycznie .Proponuje jesli masz jakas drewniana skrzynie by z niej zrobic komore , rury na kanał od paleniska do komory wykonac z rur wkladów kominowych fi 200 do kupienia w skladzie budowlanym lub na złomie znajdz rure ze stali czarnej o grubszej sciance obłóż przed zakopaniem wełna mineralna grubosci 7 cm , a potem zasyp ziemia.Zrobisz jak uważasz , w koncu kazdy z nas ma swoje smaki .Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288383
Udostępnij na innych stronach

kofikan, każdy karb dolega do sitka , więc każdy jest ostrzem.

myślę , że to może być nóż typowo do ścięgnistego .

(ale to tylko moje widzimisię - może Bagno podpowie)

 

Tygrys-ag, weź zdemontuj tą skrzynię , wypal ocynk , umyj wodą

i jak złapie rdzę to zamontuj z powrotem - dym zakonserwuje ją sam

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-288411
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam!

 

Przed wakacjami kupiłem thermowinda i uwędziłem kilka razy ryby: pstrągi, dorsze, łososie.

Rodzina i znajomi byli zachwyceni :).

Teraz chciałbym zając się szynkami, czytam forum, poradnik na stronie głównej - terorie już znam.

Nie mogę się jednak zdecydować od czego zacząć, czy mógłbym prosić o jakieś propozycje :) ?

Chciałbym zrobić coś prostego na początek.

Czy nie będzie problemem, że thermowindzie wędziłęm ryby, a teraz chcę szynki? (wykonany jest wewnątrz ze stali nierdzewnej).

 

Z góry dziękuje za rady,

Kuba

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-300701
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym zrobić coś prostego na początek.

Czy nie będzie problemem, że thermowindzie wędziłęm ryby, a teraz chcę szynki? (wykonany jest wewnątrz ze stali nierdzewnej).

Na początek spróbuj boczek, ale bez przypraw. Sama peklosól. Np. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6244

Jedni peklują na mokro, drudzy na sucho. Oba sposoby dobre. Ja pekluję na mokro.

 

Nie będzie problemu, że najpierw ryby, a teraz wędzonki. Możesz ryby i wędzonki wędzić razem (aby się nie stykały). Zapach nie przejdzie.

 

Powodzenia :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-300702
Udostępnij na innych stronach

Radek., dziękuje bardzo za odpowiedź! :)

Myślałem też o boczku, myslę, że też go zrobię, ale zależałoby mi też na szyneczce, czy możesz mi coś polecić?, dla Was to pewnie śmieszne pytania, ale dla mnie to zbawienie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-300704
Udostępnij na innych stronach

ale zależałoby mi też na szyneczce

 

Kup na początek szynkę kulkę, albo dwie :wink: . Skorzystaj z tabeli Dziadka, albo "ściągawki dla początkujących" i dalej pomożemy :grin:

 

[ Dodano: Czw 12 Wrz, 2013 15:01 ]

Roger to wszystko pięknie opisał :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8993

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-300707
Udostępnij na innych stronach

Skorzystaj z tabeli Dziadka

 

To jest tabela dla mocno słonolubnych.Jeśli nie masz takiego smaku to zrób solankę 50/50 soli i peksoli 9-10% i w tym pekluj te kuleczki używając 0,5l solanki /kg miesa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-300721
Udostępnij na innych stronach

To jest tabela dla mocno słonolubnych.Jeśli nie masz takiego smaku to zrób solankę 50/50 soli i peksoli 9-10% i w tym pekluj te kuleczki używając 0,5l solanki /kg miesa.

 

Racja. Ja korzystając z tabeli Dziadka odejmuję 10% peklosoli, zostawiam ilość wody i jest git. Nie chciałem mieszać w głowie ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3137-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-pro%C5%9Bba-o-pomoc/page/6/#findComment-300722
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.