Arbuz Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Października 2009 A jak uniknac rozwalenia się osłonki podczas parzenia. Ostatnio miałem pecha i salceson jak i pasztetowe sie rozleciały. Parzyłem w niegotujacej sie wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Października 2009 Parzyłem w niegotujacej sie wodzieto stwierdzenie jest co najmniej nieprecyzyjne... przyczyną pękania może być zbyt ścisłe nadzianie osłonek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Października 2009 Parzyłem w niegotujacej sie wodzie.. Musisz kupić termometr i nie będzie problemu z utrzymaniem odpowiedniej temperatury parzenia,która ma duży wpływ na to czy osłonki pękną czy nie.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Października 2009 przyczyną pękania może być zbyt ścisłe nadzianie osłoneklub zbyt wysoka temperatura parzenia. Sposób parzenia salcesonu masz tutaj: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1189&page=3 Temperatura parzenia salcesonu to 80-85st.C. Woda w 95st. również nie jest gotująca a salcesony pękają. Poza tym należy wykłuwać pojawiające się powietrze. W zasugerowanym przeze mnie artykule masz również dokładną instrukcję, jak parzyć pasztetową (poprzednie strony) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arbuz Opublikowano 26 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Października 2009 A czy wykłuwanie powietrza niespowoduje szybszego pekniecia skórki i wpłyniecia wody do srodka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Października 2009 Nic się nie stanie, osłonka naturalna zasklepi się - oczywiście ma to być cienka igła a nie druty od robótek :lol: zazwyczaj wystarczy jedno ukłucie... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Października 2009 czy wykłuwanie powietrza niespowoduje szybszego pekniecia skórki i wpłyniecia wody do srodkaWykłuwasz igłą. W środku jest wyższe ciśnienie i jest tendencja do wypływania soków z wyrobu. Jednak mały otworek od razu się zasklepi (uszczelni od środka) i nie wpłynie na osłabienie osłonki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Października 2009 przyczyną pękania może być zbyt ścisłe nadzianie osłonek Abratek gdybyś zobaczył jak ściśnięty jest u mnie wsad i nie pęka. Nawet jeśli nie nakłuję osłonek. Arbuz , prawdopodobnie za wysoka temperatura i to będzie przyczyna pękania. Ja swoje batony skręcam przed zawiązaniem z całej siły i nic dotychczas mi nie pękło. Dodam że osłonki kupuję u Miro, bo może miałeś jakiegoś niewiadomego pochodzenia? Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Października 2009 Tylko nie nakłuwaj sztucznych osłonek .Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Października 2009 Tylko nie nakłuwaj sztucznych osłonek .Pozdrawiam Jeżeli dobrze śledziłem posty to akurat mowa była o naturalnej osłonce A czy wykłuwanie powietrza niespowoduje szybszego pekniecia skórki i wpłyniecia wody do srodka? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Października 2009 Nigdy nie wykłuwamy wędlin podczas parzenia!Salceson w naturalnej osłonce lub żołądku wykłuwamy po sparzeniu. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Października 2009 demon_, mowa o osłonkach naturalnych... sztucznych to raczej nie nakłuwa się :rolleyes: jeśli chodzi o naturalne to też różnie bywa z ich wytrzymałością Nigdy nie wykłuwamy wędlin podczas parzenia! Salceson w naturalnej osłonce lub żołądku wykłuwamy po sparzeniu.no to jak traktować instrukcję:7. Gotowanie: Salcesony gotuje się w temp. 80-85 0C przez 90-150 min., w zależności od wielkości salcesonu, do osiągnięcia wewnątrz salcesonów temp. 68-72 0C. Wypływające na powierzchnie salcesony (tylko w osłonkach naturalnych) nakłuwa się cienka igłą.http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=33 :rolleyes: :wink: - nie miałem problemów z powodu nakłucia cienką igłą Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arbuz Opublikowano 27 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Października 2009 Chodziło mi o osłonki naturalne w salcesonie i w pasztetowej( dałem normalnej gubosci jak do kiełbasy). A tak przy okazji jaka jest cena żywca u Was ja 23,10 płaciłem 4.10zł/kg swinka miał 119kg, słoniky ok 4kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Października 2009 swinka miał 119kg, słoniky ok 4kg. To ale chudzielec , teraz wiadomo dlaczego słonina prawie po 7zł/ kg :sad: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Października 2009 WitamNakłuwanie salcesonu podczas parzenia spowoduje wyciek rosołu.Musimy pamiętać przy nakładaniu salcesonu w osłonki, aby było jak najmniej powietrza. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Października 2009 demon_, mowa o osłonkach naturalnych Zwracam honor, niestety nigdzie nie doczytałem że chodzi o naturalne, a zarówno pasztet jak i salceson można wykonać w obu . Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Października 2009 Szczepan napisał Salceson w naturalnej osłonce lub żołądku wykłuwamy po sparzeniu.Trudno się z tym zgodzić . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Października 2009 Witam Dziadku każdy ma swoje techniki, ale ja przy 25letniej praktyce jeszcze się nie spotkałem z taką praktyką parzenia dodam jeszcze, że nigdzie niw wyczytałem takowych praktyk. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Października 2009 To ile Ty miałeś Szczepan lat jak zaczynałeś? :shock:Przecież wszystkie normy branżowe zalecały i zalecają, nakłuwanie cienka igłą wypływających podczas parzenia salcesonów (oczywiście tych, zapakowanych do osłonek naturalnych). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Października 2009 Maxell jak mogły wypływać salcesony lub inne wędliny podrobowe w zakładach podczas parzenia jak były pod raszką, którą przyciskano parzące się wyroby.Zaczynałem przygodę od 12lat pomagając dziadkowi przy świniobiciach i tak już trwa do dziś Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Października 2009 Zgadzam się z Tobą, ale o ile pamietasz, normy obowiązywały wszystkich, łącznie z małymi zakładzikami, które parzyły salcesony w parnikach lub większych garach, bez stosowania sit i krat dociskowych, gdyz robiły ich kilka lub kilkanaście sztuk jednorazowo (masarnie GS).Dziadek już się wypowiedział. Poczekamy na Andrzeja. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Października 2009 Gdzie mnie małemu , do Tuzów Masarstwa Domowego , ale cichutko napiszę ,że ja również nakłuwam salsesony w trakcie parzenia /robię to najczęściej termometrem :wink: / i nigdy nie miałem "awarii" a" parę sztuk" już popełniłem ,ta ilość soczku,która wyleci to mały pikuś . A tak przy okazji zawsze były dwie szkoły ;Falenicka i Otwocka :wink: :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Października 2009 Nakłuwanie salcesonu podczas parzenia spowoduje wyciek rosołu.ja przy 25letniej praktyce jeszcze się nie spotkałem z taką praktyką parzeniaWybacz SZCZEPAN, ale my w domach nie posługujemy się przy parzeniu salcesonów raszkami (cokolwiek kryje się pod tą nazwą :grin: ) a powszechnie praktykowane wykłuwanie powietrza igłą nie powoduje znaczącego wycieku soków, zapobiega za to wypływaniu salcesonów i pękaniu osłonek. Skoro w długoletniej swojej praktyce nie spotkałeś się z tą metodą nie możesz zatem ocenić jej potencjalnej szkodliwości z empirii Ponieważ argumentujemy stażem swoją znajomość rzeczy pozwolę sobie na żartobliwe przypomnienie osobistego poznania tej metody. Było to w czasach, kiedy na salceson mówiłam "mięsko do mięska", dokładnie 18 lat przed Twoim narodzeniem :smile: . Pod czujnym okiem ojca przekłuwałam te salcesony za co matka zrobiła mu awanturę, że naraża dziecko na oparzenie :devil: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Października 2009 W latach 70-tych przez ok 4 lata gotowałem wyroby wędliniarskie w kotłach otwartych parowych -para przez otwory wtłaczana do wody w kotle. Dzienna produkcja była do 6 t. Wyobraźcie sobie salcesony w ilości do 2t. ułożone na pólkach nakłute i przyciśnięte, po wystygnięciu jak by wyglądały. Otwory nakłucia salcesonów w żołądkach z powietrzem przed gotowaniem na wskutek działania gorącej wody zacisną się Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Października 2009 Poczekamy na Andrzeja.Osobiście staram się by, nie było powietrza w osłonce naturalnej. Nie zawsze udaje się zabieg usunięcia powietrza przed zszyciem lub zawiązaniem osłonek. Wykuwam powietrze w czasie parzenia, zazwyczaj jest, to w pierwszych minutach parzenia. Osłonki z powietrzem unoszą się do góry i wówczas należy zrobić nakłucie. Niech każdy robi w taki sposób, by nie było odstającej osłonki od wsadu salcesonu po jego wystudzeniu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.