Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A jak uniknac rozwalenia się osłonki podczas parzenia. Ostatnio miałem pecha i salceson jak i pasztetowe sie rozleciały. Parzyłem w niegotujacej sie wodzie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/
Udostępnij na innych stronach

Parzyłem w niegotujacej sie wodzie

to stwierdzenie jest co najmniej nieprecyzyjne...

przyczyną pękania może być zbyt ścisłe nadzianie osłonek

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85402
Udostępnij na innych stronach

Parzyłem w niegotujacej sie wodzie.

.

Musisz kupić termometr i nie będzie problemu z utrzymaniem odpowiedniej temperatury parzenia,która ma duży wpływ na to czy osłonki pękną czy nie.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85411
Udostępnij na innych stronach

przyczyną pękania może być zbyt ścisłe nadzianie osłonek

lub zbyt wysoka temperatura parzenia.

Sposób parzenia salcesonu masz tutaj: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1189&page=3

Temperatura parzenia salcesonu to 80-85st.C. Woda w 95st. również nie jest gotująca a salcesony pękają.

Poza tym należy wykłuwać pojawiające się powietrze.

W zasugerowanym przeze mnie artykule masz również dokładną instrukcję, jak parzyć pasztetową (poprzednie strony)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85412
Udostępnij na innych stronach

Nic się nie stanie, osłonka naturalna zasklepi się - oczywiście ma to być cienka igła a nie druty od robótek :lol:

zazwyczaj wystarczy jedno ukłucie...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85481
Udostępnij na innych stronach

czy wykłuwanie powietrza niespowoduje szybszego pekniecia skórki i wpłyniecia wody do srodka

Wykłuwasz igłą. W środku jest wyższe ciśnienie i jest tendencja do wypływania soków z wyrobu. Jednak mały otworek od razu się zasklepi (uszczelni od środka) i nie wpłynie na osłabienie osłonki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85484
Udostępnij na innych stronach

przyczyną pękania może być zbyt ścisłe nadzianie osłonek

Abratek gdybyś zobaczył jak ściśnięty jest u mnie wsad i nie pęka. Nawet jeśli nie nakłuję osłonek.

 

Arbuz , prawdopodobnie za wysoka temperatura i to będzie przyczyna pękania. Ja swoje batony skręcam przed zawiązaniem z całej siły i nic dotychczas mi nie pękło.

Dodam że osłonki kupuję u Miro, bo może miałeś jakiegoś niewiadomego pochodzenia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85490
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie nakłuwaj sztucznych osłonek .Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85491
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie nakłuwaj sztucznych osłonek .Pozdrawiam

Jeżeli dobrze śledziłem posty to akurat mowa była o naturalnej osłonce

 

 

 

A czy wykłuwanie powietrza niespowoduje szybszego pekniecia skórki i wpłyniecia wody do srodka?

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85493
Udostępnij na innych stronach

demon_, mowa o osłonkach naturalnych... sztucznych to raczej nie nakłuwa się :rolleyes:

jeśli chodzi o naturalne to też różnie bywa z ich wytrzymałością

 

Nigdy nie wykłuwamy wędlin podczas parzenia!

Salceson w naturalnej osłonce lub żołądku wykłuwamy po sparzeniu.

no to jak traktować instrukcję:

7. Gotowanie:

Salcesony gotuje się w temp. 80-85 0C przez 90-150 min., w zależności od wielkości salcesonu, do osiągnięcia wewnątrz salcesonów temp. 68-72 0C. Wypływające na powierzchnie salcesony (tylko w osłonkach naturalnych) nakłuwa się cienka igłą.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=33 :rolleyes: :wink:

- nie miałem problemów z powodu nakłucia cienką igłą

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85531
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi o osłonki naturalne w salcesonie i w pasztetowej( dałem normalnej gubosci jak do kiełbasy). A tak przy okazji jaka jest cena żywca u Was ja 23,10 płaciłem 4.10zł/kg swinka miał 119kg, słoniky ok 4kg.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85635
Udostępnij na innych stronach

swinka miał 119kg, słoniky ok 4kg.

 

To ale chudzielec , teraz wiadomo dlaczego słonina prawie po 7zł/ kg :sad:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85638
Udostępnij na innych stronach

Witam

Nakłuwanie salcesonu podczas parzenia spowoduje wyciek rosołu.

Musimy pamiętać przy nakładaniu salcesonu w osłonki, aby było jak najmniej powietrza.

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85649
Udostępnij na innych stronach

demon_, mowa o osłonkach naturalnych

Zwracam honor, niestety nigdzie nie doczytałem że chodzi o naturalne, a zarówno pasztet jak i salceson można wykonać w obu .:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85653
Udostępnij na innych stronach

Szczepan napisał

Salceson w naturalnej osłonce lub żołądku wykłuwamy po sparzeniu.

Trudno się z tym zgodzić . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85740
Udostępnij na innych stronach

Witam

Dziadku każdy ma swoje techniki, ale ja przy 25letniej praktyce jeszcze się nie spotkałem z taką praktyką parzenia dodam jeszcze, że nigdzie niw wyczytałem takowych praktyk.

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85751
Udostępnij na innych stronach

To ile Ty miałeś Szczepan lat jak zaczynałeś? :shock:

Przecież wszystkie normy branżowe zalecały i zalecają, nakłuwanie cienka igłą wypływających podczas parzenia salcesonów (oczywiście tych, zapakowanych do osłonek naturalnych).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85752
Udostępnij na innych stronach

Maxell jak mogły wypływać salcesony lub inne wędliny podrobowe w zakładach podczas parzenia jak były pod raszką, którą przyciskano parzące się wyroby.

Zaczynałem przygodę od 12lat pomagając dziadkowi przy świniobiciach i tak już trwa do dziś

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85753
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z Tobą, ale o ile pamietasz, normy obowiązywały wszystkich, łącznie z małymi zakładzikami, które parzyły salcesony w parnikach lub większych garach, bez stosowania sit i krat dociskowych, gdyz robiły ich kilka lub kilkanaście sztuk jednorazowo (masarnie GS).

Dziadek już się wypowiedział. Poczekamy na Andrzeja.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85756
Udostępnij na innych stronach

Gdzie mnie małemu , do Tuzów Masarstwa Domowego , ale cichutko napiszę ,że ja również nakłuwam salsesony w trakcie parzenia /robię to najczęściej termometrem :wink: / i nigdy nie miałem "awarii" a" parę sztuk" już popełniłem ,ta ilość soczku,która wyleci to mały pikuś .

A tak przy okazji zawsze były dwie szkoły ;Falenicka i Otwocka :wink: :lol:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85762
Udostępnij na innych stronach

Nakłuwanie salcesonu podczas parzenia spowoduje wyciek rosołu.

ja przy 25letniej praktyce jeszcze się nie spotkałem z taką praktyką parzenia

Wybacz SZCZEPAN, ale my w domach nie posługujemy się przy parzeniu salcesonów raszkami (cokolwiek kryje się pod tą nazwą :grin: ) a powszechnie praktykowane wykłuwanie powietrza igłą nie powoduje znaczącego wycieku soków, zapobiega za to wypływaniu salcesonów i pękaniu osłonek.

Skoro w długoletniej swojej praktyce nie spotkałeś się z tą metodą nie możesz zatem ocenić jej potencjalnej szkodliwości z empirii :cool:

Ponieważ argumentujemy stażem swoją znajomość rzeczy pozwolę sobie na żartobliwe przypomnienie osobistego poznania tej metody. Było to w czasach, kiedy na salceson mówiłam "mięsko do mięska", dokładnie 18 lat przed Twoim narodzeniem :smile: . Pod czujnym okiem ojca przekłuwałam te salcesony za co matka zrobiła mu awanturę, że naraża dziecko na oparzenie :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85765
Udostępnij na innych stronach

W latach 70-tych przez ok 4 lata gotowałem wyroby wędliniarskie w kotłach otwartych parowych -para przez otwory wtłaczana do wody w kotle. Dzienna produkcja była do 6 t. Wyobraźcie sobie salcesony w ilości do 2t. ułożone na pólkach nakłute i przyciśnięte, po wystygnięciu jak by wyglądały. Otwory nakłucia salcesonów w żołądkach z powietrzem przed gotowaniem na wskutek działania gorącej wody zacisną się Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85794
Udostępnij na innych stronach

Poczekamy na Andrzeja.

Osobiście staram się by, nie było powietrza w osłonce naturalnej.

Nie zawsze udaje się zabieg usunięcia powietrza przed zszyciem lub zawiązaniem osłonek.

Wykuwam powietrze w czasie parzenia, zazwyczaj jest, to w pierwszych minutach parzenia.

Osłonki z powietrzem unoszą się do góry i wówczas należy zrobić nakłucie.

Niech każdy robi w taki sposób, by nie było odstającej osłonki od wsadu salcesonu po jego wystudzeniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3139-p%C4%99kaj%C4%85ce-os%C5%82onki-w%C4%99dlin-podrobowych/#findComment-85795
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.