lukasF Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Witam.Na początku chciałbym powitać wszystkich forumiwiczów.Przepraszam za Spam, nie klikałem szukaj bo mam pilne pytanie.Kupiliśmy pół świnki, mam zamiar zrobić pierwszą kiełbasę.Może ktoś podać jakiś sprawdzony link do przepisu dla typowego nooba.Zamierzam zrobić z wieprzowiny samej. Mam łopatkę, szynę, schab, golonę i poledwiczkę, boczek 2kg bardzo tłusty.Zamirzam wędzić na ciepło i potem upażyć ( tak robi teściowa)(wędzić parę godzin przyć z 15-30min)Jeżeli macie coś sprawdzonego i dokładnie opisanego jak zrobić Serdecznie proszę o link.Zamierzam zrobić także szynkę jeżeli też macie jakiś pełny przepis to nie pogardzę. Wędzienie jest planowane na czwartek więc proszę o pilną odp, bym zdążył zpeklować. Pozdrawiam. EDIT. Mam najgrubsze sitko na maszynce o rozmiarach otworu 8 mm. Sól mam zwykła i peklową prymat ( skład: sól, sub. konser.azotyn sodu max. 0,6%) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Proszę bardzo http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Witam.Pod tym linkiem znajdziesz wszystko.Brać, przebierać i wybierać :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4456 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Proszę bardzo http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435 OK. dziki bardzo. Tylko pytanie jak trakować mięsa kl II bo wg schematu nie mam pojęcia jak traktować zawartość tłuszczu. Przepraszam za amatorstwo, ale nigdzy nie robiłem. PODGARDLA nie mam. A to co powinno być zmielone siatką 14mm zmiele 8mm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Tylko pytanie jak trakować mięsa kl II bo wg schematu nie mam pojęcia jak traktować zawartość tłuszczu.czytaj, http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=89 A to co powinno być zmielone siatką 14mm zmiele 8mm. możesz, tak zrobić lub pokroić w kostkę o bokach 16x16 mm. Podgardle zastępujesz tłuszczem np. słoniną, która była przy karkówce . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Możesz skorzystać również z http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1579 . Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Grudnia 2009 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=550&start=0 Witaj.Bardzo proszę . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zrobiłem kiełbaskę w takich proporcjach wyszła super.Mieso chude-szynka lub obkrajana łopatka 6kg.Mieso tłuste-boczek lub podgardle 4kg.Sól-17dkgPieprz-2dkgczosnek 8dkgPodczas wyrabiania 300 ml przegotowanej chłodnej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Chyba trochę przepieprzyłeś.Norma to 1g pieprzu na 1kg mięsa.Pozdrawiam [ Dodano: Nie Gru 06, 2009 18:07 ] Zrobiłem kiełbaskę w takich proporcjach wyszła super. Mieso chude-szynka lub obkrajana łopatka 6kg. Mieso tłuste-boczek lub podgardle 4kg. Sól-17dkg Pieprz-2dkg czosnek 8dkg Podczas wyrabiania 300 ml przegotowanej chłodnej wody. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Chyba trochę przepieprzyłeś.Norma to 1g pieprzu na 1kg mięsa.Pozdrawiam A królewska Szczepana :question: 4g na 1kg.A norma na 1kg chyba trochę wyższa od 1g do 2g. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Szczepan ma chyba ostry smak.Ale o gustach się nie dyskutuje.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Nie przepieprzył ja stosuję standardowo w swoich wędlinach 1,5- 1,6g na 1kg mięsa. Dawka 1-2g to standard powyżej tego to już dla koneserów pieprzowego smaku. Czosnek sprawa dyskusyjna u mnie w domu z tą ilością to by mnie pognali, wiec bardzo delikatnie dodaję czosnek 1-1,5 dkg na 10 kg a nie raz jeszcze mniej . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Dobra Panowie wyszło Tak:Boczek 2 kg- 50% mięsa, 50% tłuszczuŁopatka 2.9 kg- ok 90% mięsaSzynka 1,8 kg- ok 95% mięsa zapeklowane: sól 55%, sól peklowa 45% (prymat)ok 14g na kg mięsa razem z tłuszczem... odstawiam do lodówki. Jeżeli jeszcze coś z tym zrobić proszę pisać... posolić lub co...Pokroiłem na małe kawałki takie 3 na 5 cm i zapeklowałem na sucho... Teraz jeszcze jedno pytanie.Robię też szynkę wędzoną ( ok 3-4h) i potem parzę ok godzinyMacie pomysł na zapelkowanie?? Niewiem ile soli i wody mam dać?? I jakie przyprawy proponujecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Witam.Co do peklowania szyneczki to zerknij na tabelę Dziadka.http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&start=0Co do przypraw, to standart - listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie (ziarna) , czosnek - a wszystko według uznania i smaku.Coraz więcej osób przy dłuższym peklowaniu nie daje żadnych przypraw aby poczuć smak mięsa a nie np. listka laurowego itp.Ale jak porobisz dłużej, to poeksperymentujesz Co do soli/peklosoli w kiełbasie ja daję 18g na 1kg mięsa, zresztą chyba większość forumowiczów też stosuje takie proporcje :rolleyes: Pozdrawiam :rolleyes: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Posłuchaj rady Gonza,chyba,że lubisz niedosoloną kiełbasę :rolleyes: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Super Dzięki Panowie, jak zrobie opiszę co i jak Edit: Do szyneczki dajemy zwykłą sól czy także peklową(prymat np.)???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Bez soli peklowej nie zapeklujesz :!: Możesz zrobić mieszankę pół na pół sól i peklosól i pekluj.Powodzenia. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-90946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Marca 2010 Witam Ponownie.Koledzy mam Pytanie.Kiełbasa wyszła ale konsystecja była bardzo krucha, nie przypomianła w żaden sposób kiełbas Waszych.Jak z kimś rozmawiałem z forum mowił że ze składników które dalem będzie chuda.Była ale się rozwałała po ukrojeniu.Dodam jeszcze że kiełbasa pochodzi ze świni z własnej chodowli.Babka robiła razem z nami tylko z miesa sklepowego i wyszła w konststencji takiej jak w sklepie...świnka jest bita wieczorem przez noc mieso sie chłodziło w stodole. Nastepnego dnia ok wieczora zaczynamy peklować itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-105087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Marca 2010 Jak z kimś rozmawiałem z forum mowił że ze składników które dalem będzie chuda. Była ale się rozwałała po ukrojeniu.Albo było za mało mięska ścięgnistego albo niewyrobiony farsz i w efekcie jednego lub drugiego brak "kleju", który wiąże mięso. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-105093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Marca 2010 Kiełbasa wyszła ale konsystecja była bardzo krucha, nie przypomianła w żaden sposób kiełbas Waszych. Podałeś wynik końcowy. Czy używasz termometru do mierzenia temp. w wedzarni, wody w czasie parzenia, temp. wewnątrz produktu? Czasami przekraczamy określone parametry produkcji i... mamy problemy z efektem końcowym. Podaj z jakiego przepisu korzystałeś oraz czy stosowałeś zalecenia podane w przepisie? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-105107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZdrowoDomowo Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Marca 2010 A ile czasu mieszałeś - masa była kleista? --------------------------------------- Wszystko do domowego wyrobu wędlin, serów itp.http://www.zdrowodomowo.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-105117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Marca 2010 Robiłem z teściami. nie używają termometrów.Kiełbasy z mięsa sklepowego i z naszej świni były wędzone i parzone dokładnie tak samoNasza wyszła krucha, a babcina z mięsa sklepowego była jednolita. Mięsko w takich proporcjach.Boczek 2 kg- 50% mięsa, 50% tłuszczu Łopatka 2.9 kg- ok 90% mięsa Szynka 1,8 kg- ok 95% mięsa Wędzenie trwało ok 2-3 godz. potem Parzenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-105122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Marca 2010 Kolego, nie miałeś mięsa kleistego (prawie bo łopatka nieco kleju ma sama w sobie) To że z mięsa sklepowego "związała" to zapewne wynik "wstępnego przygotowania" czyli krótko mówiąc mięso było już nastrzyknięte fosforanami - ten zabieg stosowany jest aby klientowi wcisnąć przy okazji sprzedaży mięsa trochę wody.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-105125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Marca 2010 lukasF, mogłeś prze parzyć. Na jakim sitku mieliłeś łopatkę. Gdybyś b. dobrze wyrobił farsz przed nadziewaniem i parzył tak jak przepis to powinna być w miarę zwięzła. Chyba świnka nie ciała się kochać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-105129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Marca 2010 Nasza wyszła krucha, Gdybyś b. dobrze wyrobił farsz przed nadziewaniem Chyba w tym wszystkim zabrakło odpowiedniego wyrobienia farszu, bo z surowców zastosowanych przez Ciebie do wyrobu można zrobić dobrą kiełbasę i zwięzłą. To że z mięsa sklepowego "związała" to zapewne wynik "wstępnego przygotowania" czyli krótko mówiąc mięso było już nastrzyknięte fosforanami - ten zabieg stosowany jest aby klientowi wcisnąć przy okazji sprzedaży mięsa trochę wody.... Pytałem kiedyś kolegów pracujących w okolicznych masarniach i dostarczających mięso do sklepów, twierdzą, że nie ma u nich takich praktyk w stosunku do mięsa. Co innego wędzonki i kiełbasy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/#findComment-105134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.