Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli kolega robił chłopską, to ta nie wędzona wyszła raczej różowa bo na peklosoli :tongue:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-818185
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Witam Panie i Panowie :)

Jestem nowicjuszem w tych sprawach i mam kilka pytań:
- Jak wcześniej przygotować jelito i czy na przepis "SZCZEPANA" 10kg starczy 10metrów jelita?

- Jak ciasno nabijać kiełbasę w jelita ?

- W przepisie jest podana sól peklowa, a czy mogę np zrobić proporcję 50% soli peklującej z 50% soli kuchennej lub jaką naturalną polecacie?  I jak taka zmiana wpłynie na kiełbasę.

 

Z góry dziękuję za pomoc :)
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-872456
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Kondziu napisał(a):

Jak wcześniej przygotować jelito i czy na przepis "SZCZEPANA" 10kg starczy 10metrów jelita?

- Jak ciasno nabijać kiełbasę w jelita ?

Kwestia jakiej średnicy masz te jelita.  Nabijamy dość ściśle. Jelita moczymy w wodzie o temp. pokojowej optimum ok 2 godzin , ze 2 razy zmieniasz wodę. Peklosól -TYLKO 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-872463
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Kondziu napisał(a):

" 10kg starczy 10metrów jelita?

Raczej nie wystarczy - zakładając ,że fi jelita będzie ok 28mm to potrzebujesz ok 2 metrów na kg farszu.

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-872540
Udostępnij na innych stronach

Super, dziękuje za pomoc :) zapytam jeszcze bo chcę na początek zrobić 5kg więc podzieliłem wszystko przez 2, tylko mam dylemat z wodą do której dajemy wszystkie składniki, w przepisie na 10kg mamy 0,5L wody, więc jeżeli robię 5kg to dać 250 ml wody (niby oczywiste ale wole zapytać) ? :)

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-872653
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Kondziu napisał(a):

niby oczywiste

Połowa z 10 kg =5 kg 

Połowa z 0,5 litra = 0,25 litra 

Tak  oczywiste 😉

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-872685
Udostępnij na innych stronach

55 minut temu, Muski napisał(a):

Połowa z 10 kg =5 kg 

Połowa z 0,5 litra = 0,25 litra 

Tak  oczywiste 😉

Ty to tak z głowy? 🧐

Kurcze a ja pół dnia szukam kalkulatora aby pomóc koledze 😳

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-872699
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Grupo mam pytanka. Polecili mi tą kiełbasę na początek i będę ja robił.  I tu pierwsze pytanie. Duża różnica będzie i czy lepiej dać tłustsze mięso czy bardziej chude? I czy zamiast parzyć mogę podpiekać w wędzarni i do jakiej temperatury wewnątrz kiełbasy pozdrawiam 🙂 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013325
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, Dawidk1 napisał(a):

do jakiej temperatury wewnątrz kiełbasy

68C

21 minut temu, Dawidk1 napisał(a):

czy zamiast parzyć mogę podpiekać w wędzarni

W przepisie jest parzona, lecz jeżeli upieczesz nic się nie stanie. Zepsuć się nie zepsuje smakować będzie inaczej niż parzona. Taka drobna sugestia, połowę upiecz a drugą sparz. Porównasz 😀

24 minuty temu, Dawidk1 napisał(a):

czy lepiej dać tłustsze mięso czy bardziej chude?

Tu bym nie udziwniał, 80% karkówki 20% boczku. Za tluste nie będzie. 

Czy kupiłeś już nadziewarkę? 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013330
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, quadro555 napisał(a):

68C

W przepisie jest parzona, lecz jeżeli upieczesz nic się nie stanie. Zepsuć się nie zepsuje smakować będzie inaczej niż parzona. Taka drobna sugestia, połowę upiecz a drugą sparz. Porównasz 😀

Tu bym nie udziwniał, 80% karkówki 20% boczku. Za tluste nie będzie. 

Czy kupiłeś już nadziewarkę? 

Miałem na myśli tak jak piszesz  karkówka 80% i boczek 20%. Mam na myśli np. Boczek jak dam tłusty a chudy. Ale nie ma co się przejmować. A nadziewarki jeszcze nie kupiłem. Czekam bo będzie chyba jakaś akcja na grupie na fb. Pod postem ktoś dał komentarz i napisał mi na mesengera że chcą mnie wesprzeć jako niepełnosprawnego i mam dostać nadziewarkę Yato 3 litry i o zbiórce coś wspominał.  Więc zobaczymy jak to wyjdzie, jak nie to zakupie🙂

Edytowane przez Dawidk1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013349
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Dawidk1 napisał(a):

czy zamiast parzyć mogę podpiekać w wędzarni

Oczywiście możesz ,ale musisz pamiętać ze podpiekana będzie bardziej słona od parzonej.

Niektórzy dają mniej peklosoli jak kiełbasa będzie podpiekana.

Ja do kiełbasy która jest podpiekana na końcu  daje 16g/kg peklosoli

a do parzonej 18 g/kg i wtedy dla mnie słoność jest ok.

Edytowane przez tytan58
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013358
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, tytan58 napisał(a):

Oczywiście możesz ,ale musisz pamiętać ze podpiekana będzie bardziej słona od parzonej.

Niektórzy dają mniej peklosoli jak kiełbasa będzie podpiekana.

Ja do kiełbasy która jest podpiekana na końcu  daje 16g/kg peklosoli

a do parzonej 18 g/kg i wtedy dla mnie słoność jest ok.

Dzięki wielkie. Każda wiedza się przyda. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013365
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Dawidk1 napisał(a):

I czy zamiast parzyć mogę podpiekać w wędzarni

Pewnie ,że możesz wprowadzać swoje modyfikacje . Pamiętaj tylko , że to już nie będzie chłopska Szczepana tylko a'la chłopska . ja praktykuję to ,że pierwszy raz robię ściśle wg przepisu . Zapisuję , co bym ewentualnie zmienił pod mój smak i następną zmieniam .

Jak mogę doradzić - nic nie kombinuj a rób wg przepisu .

  • Like 1
  • Upvote 1

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013375
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Yerba napisał(a):

praktykuję to ,że pierwszy raz robię ściśle wg przepisu

Każdy mniej lub bardziej logiczny człek tak powinien zacząć żeby mógł później nanosić swoje poprawki :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013384
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Yerba napisał(a):

Pewnie ,że możesz wprowadzać swoje modyfikacje . Pamiętaj tylko , że to już nie będzie chłopska Szczepana tylko a'la chłopska . ja praktykuję to ,że pierwszy raz robię ściśle wg przepisu . Zapisuję , co bym ewentualnie zmienił pod mój smak i następną zmieniam .

Jak mogę doradzić - nic nie kombinuj a rób wg przepisu .

Dzięki no najlepiej według przepisu. Tak też zrobię. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013393
Udostępnij na innych stronach

Według przepisu u mnie majeranek odpada, bo kiełbasy z majerankiem nikt nie lubi. Dodaję różne przyprawy ale majeranek do kiełbasy jest na liście przypraw zakazanych😉

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013442
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.