wróbel75 Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1301 Opublikowano 1 Marca 2023 Jeśli kolega robił chłopską, to ta nie wędzona wyszła raczej różowa bo na peklosoli Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-818185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1302 Opublikowano 1 Marca 2023 To po prostu kiełbasa na próbę. Po takiej degustacji można zdecydować czy coś dodać do farszu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-818187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1303 Opublikowano 26 Października 2023 Witam Panie i Panowie Jestem nowicjuszem w tych sprawach i mam kilka pytań: - Jak wcześniej przygotować jelito i czy na przepis "SZCZEPANA" 10kg starczy 10metrów jelita? - Jak ciasno nabijać kiełbasę w jelita ? - W przepisie jest podana sól peklowa, a czy mogę np zrobić proporcję 50% soli peklującej z 50% soli kuchennej lub jaką naturalną polecacie? I jak taka zmiana wpłynie na kiełbasę. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-872456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1304 Opublikowano 26 Października 2023 11 minut temu, Kondziu napisał(a): Jak wcześniej przygotować jelito i czy na przepis "SZCZEPANA" 10kg starczy 10metrów jelita? - Jak ciasno nabijać kiełbasę w jelita ? Kwestia jakiej średnicy masz te jelita. Nabijamy dość ściśle. Jelita moczymy w wodzie o temp. pokojowej optimum ok 2 godzin , ze 2 razy zmieniasz wodę. Peklosól -TYLKO Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-872463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1305 Opublikowano 26 Października 2023 5 godzin temu, Kondziu napisał(a): " 10kg starczy 10metrów jelita? Raczej nie wystarczy - zakładając ,że fi jelita będzie ok 28mm to potrzebujesz ok 2 metrów na kg farszu. 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-872540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1306 Opublikowano 27 Października 2023 Super, dziękuje za pomoc zapytam jeszcze bo chcę na początek zrobić 5kg więc podzieliłem wszystko przez 2, tylko mam dylemat z wodą do której dajemy wszystkie składniki, w przepisie na 10kg mamy 0,5L wody, więc jeżeli robię 5kg to dać 250 ml wody (niby oczywiste ale wole zapytać) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-872653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1307 Opublikowano 27 Października 2023 2 godziny temu, Kondziu napisał(a): niby oczywiste Połowa z 10 kg =5 kg Połowa z 0,5 litra = 0,25 litra Tak oczywiste 😉 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-872685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1308 Opublikowano 27 Października 2023 55 minut temu, Muski napisał(a): Połowa z 10 kg =5 kg Połowa z 0,5 litra = 0,25 litra Tak oczywiste 😉 Ty to tak z głowy? 🧐 Kurcze a ja pół dnia szukam kalkulatora aby pomóc koledze 😳 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-872699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #1309 Opublikowano 12 Marca 2024 Kiełbasa bardzo smaczna, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-909468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #1310 Opublikowano 12 Marca 2024 Połowa z pół litra to kiedyś była 0,25 małpka. Teraz tylko 0,2 litra także ten....Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-909489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 13 Maja Zgłoś Udostępnij #1311 Opublikowano 13 Maja Grupo mam pytanka. Polecili mi tą kiełbasę na początek i będę ja robił. I tu pierwsze pytanie. Duża różnica będzie i czy lepiej dać tłustsze mięso czy bardziej chude? I czy zamiast parzyć mogę podpiekać w wędzarni i do jakiej temperatury wewnątrz kiełbasy pozdrawiam 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Maja Zgłoś Udostępnij #1312 Opublikowano 13 Maja 20 minut temu, Dawidk1 napisał(a): do jakiej temperatury wewnątrz kiełbasy 68C 21 minut temu, Dawidk1 napisał(a): czy zamiast parzyć mogę podpiekać w wędzarni W przepisie jest parzona, lecz jeżeli upieczesz nic się nie stanie. Zepsuć się nie zepsuje smakować będzie inaczej niż parzona. Taka drobna sugestia, połowę upiecz a drugą sparz. Porównasz 😀 24 minuty temu, Dawidk1 napisał(a): czy lepiej dać tłustsze mięso czy bardziej chude? Tu bym nie udziwniał, 80% karkówki 20% boczku. Za tluste nie będzie. Czy kupiłeś już nadziewarkę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 13 Maja Zgłoś Udostępnij #1313 Opublikowano 13 Maja (edytowane) Godzinę temu, quadro555 napisał(a): 68C W przepisie jest parzona, lecz jeżeli upieczesz nic się nie stanie. Zepsuć się nie zepsuje smakować będzie inaczej niż parzona. Taka drobna sugestia, połowę upiecz a drugą sparz. Porównasz 😀 Tu bym nie udziwniał, 80% karkówki 20% boczku. Za tluste nie będzie. Czy kupiłeś już nadziewarkę? Miałem na myśli tak jak piszesz karkówka 80% i boczek 20%. Mam na myśli np. Boczek jak dam tłusty a chudy. Ale nie ma co się przejmować. A nadziewarki jeszcze nie kupiłem. Czekam bo będzie chyba jakaś akcja na grupie na fb. Pod postem ktoś dał komentarz i napisał mi na mesengera że chcą mnie wesprzeć jako niepełnosprawnego i mam dostać nadziewarkę Yato 3 litry i o zbiórce coś wspominał. Więc zobaczymy jak to wyjdzie, jak nie to zakupie🙂 Edytowane 13 Maja przez Dawidk1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 13 Maja Zgłoś Udostępnij #1314 Opublikowano 13 Maja (edytowane) 2 godziny temu, Dawidk1 napisał(a): czy zamiast parzyć mogę podpiekać w wędzarni Oczywiście możesz ,ale musisz pamiętać ze podpiekana będzie bardziej słona od parzonej. Niektórzy dają mniej peklosoli jak kiełbasa będzie podpiekana. Ja do kiełbasy która jest podpiekana na końcu daje 16g/kg peklosoli a do parzonej 18 g/kg i wtedy dla mnie słoność jest ok. Edytowane 13 Maja przez tytan58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 13 Maja Zgłoś Udostępnij #1315 Opublikowano 13 Maja 26 minut temu, tytan58 napisał(a): Oczywiście możesz ,ale musisz pamiętać ze podpiekana będzie bardziej słona od parzonej. Niektórzy dają mniej peklosoli jak kiełbasa będzie podpiekana. Ja do kiełbasy która jest podpiekana na końcu daje 16g/kg peklosoli a do parzonej 18 g/kg i wtedy dla mnie słoność jest ok. Dzięki wielkie. Każda wiedza się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 13 Maja Zgłoś Udostępnij #1316 Opublikowano 13 Maja 4 godziny temu, Dawidk1 napisał(a): I czy zamiast parzyć mogę podpiekać w wędzarni Pewnie ,że możesz wprowadzać swoje modyfikacje . Pamiętaj tylko , że to już nie będzie chłopska Szczepana tylko a'la chłopska . ja praktykuję to ,że pierwszy raz robię ściśle wg przepisu . Zapisuję , co bym ewentualnie zmienił pod mój smak i następną zmieniam . Jak mogę doradzić - nic nie kombinuj a rób wg przepisu . 1 1 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Maja Zgłoś Udostępnij #1317 Opublikowano 13 Maja Godzinę temu, Yerba napisał(a): praktykuję to ,że pierwszy raz robię ściśle wg przepisu Każdy mniej lub bardziej logiczny człek tak powinien zacząć żeby mógł później nanosić swoje poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 13 Maja Zgłoś Udostępnij #1318 Opublikowano 13 Maja 1 godzinę temu, Yerba napisał(a): Pewnie ,że możesz wprowadzać swoje modyfikacje . Pamiętaj tylko , że to już nie będzie chłopska Szczepana tylko a'la chłopska . ja praktykuję to ,że pierwszy raz robię ściśle wg przepisu . Zapisuję , co bym ewentualnie zmienił pod mój smak i następną zmieniam . Jak mogę doradzić - nic nie kombinuj a rób wg przepisu . Dzięki no najlepiej według przepisu. Tak też zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 14 Maja Zgłoś Udostępnij #1319 Opublikowano 14 Maja (edytowane) Według przepisu u mnie majeranek odpada, bo kiełbasy z majerankiem nikt nie lubi. Dodaję różne przyprawy ale majeranek do kiełbasy jest na liście przypraw zakazanych😉 Edytowane 14 Maja przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/53/#findComment-1013442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.