wawaldek11 Opublikowano Piątek o 11:34 Zgłoś Udostępnij #1326 Opublikowano Piątek o 11:34 Ganc89 - co się rozpuści, to się rozpuści, a reszta nierozpuszczona wlana.do mięsa po wymieszaniu się rozpuści. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Piątek o 11:40 Zgłoś Udostępnij #1327 Opublikowano Piątek o 11:40 4 godziny temu, ganc89 napisał(a): Hej, to moje pierwsze podejście do produkcji kiełbasy, więc pytam jako laik A ciężko było ruszyć tyłek i przyjść do mnie? 50 metrów to nóżki nie rozbolą. 😀 Zadzwoń po pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano Piątek o 17:55 Zgłoś Udostępnij #1328 Opublikowano Piątek o 17:55 9 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Autor opisał i widać jaki jest efekt.Jak widać trudno jest rozpuścić 18 dkg peklosoli w 0,5 l wody. Auto nic nie pisał o rozpuszczaniu, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Piątek o 20:43 Zgłoś Udostępnij #1329 Opublikowano Piątek o 20:43 13 godzin temu, ganc89 napisał(a): Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa. Przemek @ganc89 umie czytać. Ten przepis rekomendowany dla początkujących powinien być zmodyfikowany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Piątek o 20:49 Zgłoś Udostępnij #1330 Opublikowano Piątek o 20:49 Dzielenie włosa na czworo. Wymieszać sól/peklosól. Skoro to się nie rozpuści, to po co taki przepis. Chyba, że @SZCZEPAN umie.🤣 Tak to jest z szybkimi przepisami. Miało być dobrze i łatwo, a wyszło jak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano wczoraj o 06:09 Zgłoś Udostępnij #1331 Opublikowano wczoraj o 06:09 Co w tym przypisie jest takiego, co by nie pozwoliło tej nierozpuszczonej soli zareagować z mięsem?🤔 Słoneś kiełbasy będzie mniejsza? Nie dopekluje się? Dziwne rozumowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano wczoraj o 08:39 Zgłoś Udostępnij #1332 Opublikowano wczoraj o 08:39 (edytowane) 14 godzin temu, mikami napisał(a): Auto nic nie pisał o rozpuszczaniu, Auto może nie ,ale autor cos tam pisał. Nie wiem jak rozumiesz słowa . Cytat dokładnym wymieszaniu Dla mnie jest oczywiste ,że dokładne wymieszanie to takie w którym wszystkie rozpuszczalne składniki zostały rozpuszczone. Jak nie rozpuścisz to w trakcie wlewania część peklosoli osiądzie na ściankach i dnie naczynia.Będziesz skrobał łyżeczką żeby wszystko wybrać.?🤣 Mając małe doświadczenie też bym próbował peklosól rozpuścić w tej wodzie. Edytowane wczoraj o 08:42 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano wczoraj o 13:30 Zgłoś Udostępnij #1333 Opublikowano wczoraj o 13:30 (edytowane) W dniu 18.10.2006 o 21:58, SZCZEPAN napisał(a): Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8. Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie Może warto przeczytać kilka razy.🤓 Osobiście dodawałem, niekiedy dodaję różne przyprawy z wodą i po lekkim zamieszaniu wlewam do farszu. Dla mnie przepis jest zrozumiały. Edytowane wczoraj o 13:41 przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano wczoraj o 13:57 Zgłoś Udostępnij #1334 Opublikowano wczoraj o 13:57 26 minut temu, Staszek7 napisał(a): Dla mnie przepis jest zrozumiały. Widać mamy inne pojęcie to znaczy zwrot "dokładnie wymieszamy" Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganc89 Opublikowano wczoraj o 14:00 Zgłoś Udostępnij #1335 Opublikowano wczoraj o 14:00 Przepis jest zrozumiały, z tym nie ma problemu. Zauważyłem jednak że rozpuszczenie takiej ilości soli w takiej ilości wody jest trudne. Nie widziałem aby ktokolwiek inny miał taki problem w tym temacie. Może moja woda jest zbyt sucha 😉 Niemniej jednak kiełbasa właśnie się wędzi tylko pogoda nie chce współpracować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lupik Opublikowano wczoraj o 14:10 Zgłoś Udostępnij #1336 Opublikowano wczoraj o 14:10 przepis wydaje się super. chcę spróbować pierwszy raz samodzielnie zrobić kiełbasę. do tej pory tylko piekliśmy sami boczek czy szynki itd. a tego jeszcze nie więc będę sugerować się wskazówkami Cytuj https://www.lipinskiwalczak.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano wczoraj o 17:32 Zgłoś Udostępnij #1337 Opublikowano wczoraj o 17:32 (edytowane) 3 godziny temu, ganc89 napisał(a): Przepis jest zrozumiały, z tym nie ma problemu. Zauważyłem jednak że rozpuszczenie takiej ilości soli w takiej ilości wody jest trudne Rozpuszczenie 18 deko soli w 0,5 l wody jest możliwe. Jest to wartość graniczna którą możemy rozpuścić pod warunkiem że temperatura wody będzie miała co najmniej 20 stopni.😁 Temperatura wody ma znaczenie. Rodzaj wody też ( twarda, miękka ) Autor pewnie dobrze o tej wartości granicznej wiedział. Edytowane wczoraj o 17:38 przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano wczoraj o 17:39 Zgłoś Udostępnij #1338 Opublikowano wczoraj o 17:39 Poczekajcie na odpowiedż Szczepana.Obecnie jest bardzo zajęty,gdyż prowadzi szkolenie z domowego masarstwa na zlocie w Napoleonowie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganc89 Opublikowano wczoraj o 18:15 Zgłoś Udostępnij #1339 Opublikowano wczoraj o 18:15 Po 10 minutach intensywnego mieszania ostatecznie podgrzałem wode do około 40 stopni i wtedy było łatwiej 😁 A oto efekt końcowy, nadmienię tylko że jestem zadowolony 😊. 1/5 parzona, reszta podpiekana 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano wczoraj o 19:24 Zgłoś Udostępnij #1340 Opublikowano wczoraj o 19:24 Wygląd super i ładnie pomalowane, a jak jesteś zadowolony to pełnia sukcesu 👍 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano wczoraj o 20:35 Zgłoś Udostępnij #1341 Opublikowano wczoraj o 20:35 (edytowane) Pokaż przekrój. Edytowane wczoraj o 20:35 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano wczoraj o 21:27 Zgłoś Udostępnij #1342 Opublikowano wczoraj o 21:27 Miałem możliwość próbowania tej kiełbasy. @ganc89 zrobił dobrą robotę. Jednak jak dla mnie mało wyrazista w smaku. Nie wiem skąd te wszystkie ochy i ahy nad tym przepisem . Chyba tylko dlatego, że każdy to zrobi jako pierwszy wyrób, a taki się zawsze dobrze wspomina. P.s. Przemek dobra robota. 💪 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1343 Opublikowano 14 godzin temu Ładnie wyszła a smak to już osobiste odczucia, skoro jesteś zadowolony to nie pozostaje nic innego jak pogratulować i życzyć smacznego... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganc89 Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1344 Opublikowano 12 godzin temu 13 godzin temu, tytan58 napisał(a): Pokaż przekrój. Tak wygląda w przekroju Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1345 Opublikowano 12 godzin temu 10 minut temu, ganc89 napisał(a): Tak wygląda w przekroju Piękna Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1346 Opublikowano 12 godzin temu 36 minut temu, ganc89 napisał(a): Tak wygląda w przekroju Mnie ten wyrób wygląda na kiełbasę 😉 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1347 Opublikowano 11 godzin temu 17 godzin temu, Staszek7 napisał(a): że temperatura wody będzie miała co najmniej 20 stopni.😁 Według wszelkich zasad masarstwa wodę do kiełbasy używa się zimną w granicach 4- 6 C lub lód chyba ,że chcesz zerwać wiązania i otrzymać bardziej kruchą to wtedy dodajesz gorącą ok. 80C 1 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1348 Opublikowano 11 godzin temu 14 minut temu, arkadiusz napisał(a): Według wszelkich zasad masarstwa wodę do kiełbasy używa się zimną w granicach 4- 6 C lub lód chyba ,że chcesz zerwać wiązania i otrzymać bardziej kruchą to wtedy dodajesz gorącą ok. 80C Arkadiusz masz całkowitą rację do kiełbasy raczej używa się wody zimnej, nawet lodu. Gdyby na przykład zastosowano 16 deko soli na 0,5 litra wody, to pewnie cała sól by się rozpuściła, nawet w wodzie bardzo zimnej, tak to zostało 2 deko nierozpuszczone w przybliżeniu. Drugą możliwość to zamiast 0.5 lita wody zastosować 0,6 l i 18 dag peklosoli, już powinna się ta sól w tej ilości wody rozpuścić. I byłoby po kłopocie. A tak to chociaż sobie podyskutujemy😉 Rozpuszczalność soli w wodzie w różnych temperaturze od 0 do kilkudziesięciu stopni ma dosyć małe widełki. Ale jeśli koledze zostało deko może dwa w pół litrze wody to niestety będzie to widać. Pozdrawiam wszystkich biorących udział w tej dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1349 Opublikowano 9 godzin temu Godzinę temu, Staszek7 napisał(a): Gdyby na przykład zastosowano 16 deko soli na 0,5 litra wody, to pewnie cała sól by się rozpuściła, nawet w wodzie bardzo zimnej Takie skromne pytanie : po co rozpuszczać do kiełbasy sól /peklosól w wodzie ? Wytłumaczcie mi proszę jaki jest tego cel technologiczny ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1350 Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) Na to pytanie może odpowiedzieć tylko autor przepisu. Jak na razie CISZA🤫 chociaż w poście trzecim tego przepisu jednak coś tam tłumaczył🍾 51 minut temu, Muski napisał(a): Takie skromne pytanie : po co rozpuszczać do kiełbasy sól /peklosól w wodzie ? Wytłumaczcie mi proszę jaki jest tego cel technologiczny ? Edytowane 8 godzin temu przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.