Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, ganc89 napisał(a):

Hej,

to moje pierwsze podejście do produkcji kiełbasy, więc pytam jako laik

A ciężko było ruszyć tyłek i przyjść do mnie? 50 metrów to nóżki nie rozbolą. 😀

Zadzwoń po pracy.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030384
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

Autor opisał i widać jaki jest efekt.Jak widać trudno jest rozpuścić 18 dkg peklosoli w 0,5 l wody.

Auto nic nie pisał o rozpuszczaniu,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030429
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, ganc89 napisał(a):

Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa.

Przemek @ganc89 umie czytać.

Ten przepis rekomendowany dla początkujących powinien być zmodyfikowany. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030455
Udostępnij na innych stronach

Dzielenie włosa na czworo. 

Wymieszać sól/peklosól. 

Skoro to się nie rozpuści, to po co taki przepis. Chyba, że @SZCZEPAN umie.🤣

Tak to jest z szybkimi przepisami. Miało być dobrze i łatwo, a wyszło jak wyszło. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030456
Udostępnij na innych stronach

Co w tym przypisie jest takiego, co by nie pozwoliło tej nierozpuszczonej soli zareagować z mięsem?🤔

Słoneś kiełbasy będzie mniejsza?

Nie dopekluje się?

Dziwne rozumowanie.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030474
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, mikami napisał(a):

Auto nic nie pisał o rozpuszczaniu,

Auto może nie ,ale autor cos tam pisał. Nie wiem jak rozumiesz słowa .

Cytat

dokładnym wymieszaniu

Dla mnie jest oczywiste ,że dokładne wymieszanie to takie w którym wszystkie rozpuszczalne składniki zostały rozpuszczone.

Jak nie rozpuścisz to w trakcie wlewania część peklosoli osiądzie na ściankach i dnie  naczynia.Będziesz skrobał łyżeczką żeby wszystko wybrać.?🤣

Mając małe doświadczenie też bym próbował peklosól rozpuścić w tej wodzie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030504
Udostępnij na innych stronach

W dniu 18.10.2006 o 21:58, SZCZEPAN napisał(a):

Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.
Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie

Może warto przeczytać kilka razy.🤓 

Osobiście dodawałem, niekiedy dodaję różne przyprawy z wodą i po lekkim zamieszaniu wlewam do farszu. 

Dla mnie przepis jest zrozumiały.

 

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030542
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, Staszek7 napisał(a):

Dla mnie przepis jest zrozumiały.

Widać mamy inne pojęcie to znaczy zwrot "dokładnie wymieszamy"

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030547
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest zrozumiały, z tym nie ma problemu. Zauważyłem jednak że rozpuszczenie takiej ilości soli w takiej ilości wody jest trudne. Nie widziałem aby ktokolwiek inny miał taki problem w tym temacie. Może moja woda jest zbyt sucha 😉 Niemniej jednak kiełbasa właśnie się wędzi tylko pogoda nie chce współpracować 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030549
Udostępnij na innych stronach

przepis wydaje się super. chcę spróbować pierwszy raz samodzielnie zrobić kiełbasę. do tej pory tylko piekliśmy sami boczek czy szynki itd. a tego jeszcze nie więc będę sugerować się wskazówkami 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030551
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, ganc89 napisał(a):

Przepis jest zrozumiały, z tym nie ma problemu. Zauważyłem jednak że rozpuszczenie takiej ilości soli w takiej ilości wody jest trudne

Rozpuszczenie 18 deko soli w 0,5 l wody jest możliwe.

Jest to wartość graniczna którą możemy rozpuścić pod warunkiem że temperatura wody będzie miała co najmniej 20 stopni.😁

Temperatura wody ma znaczenie. 

Rodzaj wody też ( twarda, miękka )

Autor pewnie dobrze o tej wartości granicznej  wiedział.

 

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030577
Udostępnij na innych stronach

Poczekajcie na odpowiedż Szczepana.Obecnie jest bardzo zajęty,gdyż prowadzi szkolenie z domowego masarstwa na zlocie w Napoleonowie

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030579
Udostępnij na innych stronach

Po 10 minutach intensywnego mieszania ostatecznie podgrzałem wode do około 40 stopni i wtedy było łatwiej 😁 

A oto efekt końcowy, nadmienię tylko że jestem zadowolony 😊.

1/5 parzona, reszta podpiekana 

20250823_193020.jpg

20250823_192413.jpg

20250823_181337.jpg

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030586
Udostępnij na innych stronach

Wygląd super i ładnie pomalowane, a jak jesteś zadowolony to pełnia sukcesu 👍

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030600
Udostępnij na innych stronach

Miałem możliwość próbowania tej kiełbasy. @ganc89 zrobił dobrą robotę. 

Jednak jak dla mnie mało wyrazista w smaku. 

Nie wiem skąd te wszystkie ochy i ahy nad tym przepisem . Chyba tylko dlatego, że każdy to zrobi jako pierwszy wyrób, a taki się zawsze dobrze wspomina.

P.s. Przemek dobra robota. 💪

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030621
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, Staszek7 napisał(a):

że temperatura wody będzie miała co najmniej 20 stopni.😁

Według wszelkich zasad masarstwa wodę do kiełbasy używa się zimną w granicach 4- 6 C lub lód chyba ,że chcesz zerwać wiązania i otrzymać bardziej kruchą to wtedy dodajesz gorącą ok. 80C

  • Like 1
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030723
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Według wszelkich zasad masarstwa wodę do kiełbasy używa się zimną w granicach 4- 6 C lub lód chyba ,że chcesz zerwać wiązania i otrzymać bardziej kruchą to wtedy dodajesz gorącą ok. 80C

Arkadiusz masz całkowitą rację do kiełbasy raczej używa się wody zimnej, nawet lodu. 

Gdyby na przykład zastosowano 16 deko soli na 0,5 litra wody, to pewnie cała sól by się rozpuściła, nawet w wodzie bardzo zimnej, tak to zostało 2 deko nierozpuszczone w przybliżeniu. 

Drugą możliwość to zamiast 0.5 lita wody zastosować 0,6 l i 18 dag peklosoli, już powinna się ta sól w tej ilości wody rozpuścić. 

I byłoby po kłopocie. A tak to chociaż sobie podyskutujemy😉 Rozpuszczalność soli w wodzie w różnych temperaturze od 0 do kilkudziesięciu stopni ma dosyć małe widełki. Ale jeśli koledze zostało deko może dwa w pół litrze wody to niestety będzie to widać.

Pozdrawiam wszystkich biorących udział w tej dyskusji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030732
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Staszek7 napisał(a):

Gdyby na przykład zastosowano 16 deko soli na 0,5 litra wody, to pewnie cała sól by się rozpuściła, nawet w wodzie bardzo zimnej

Takie skromne pytanie : po co rozpuszczać do kiełbasy sól /peklosól w wodzie ? Wytłumaczcie mi proszę jaki jest tego cel technologiczny ? 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030746
Udostępnij na innych stronach

Na to pytanie może odpowiedzieć tylko autor przepisu. 

Jak na razie CISZA🤫 chociaż w poście trzecim tego przepisu jednak coś tam tłumaczył🍾

51 minut temu, Muski napisał(a):

Takie skromne pytanie : po co rozpuszczać do kiełbasy sól /peklosól w wodzie ? Wytłumaczcie mi proszę jaki jest tego cel technologiczny ? 

 

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/54/#findComment-1030751
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.