Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ten proces nazywa się osadzaniem.Trochę za wysoka temperatura jak na 12h ,ale z braku laku możesz.Nic się nie stanie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198582
Udostępnij na innych stronach

O to bardzo dobra temperatura.Osadzanie przeprowadza się w tem.2-6C przez 12h, lub przez 2, 3h w temp. pokojowej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198585
Udostępnij na innych stronach

A masz takie warunki jak napisałem?.Jak masz to trzymaj się technologii.Jak nie to z braku laku.......

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198589
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę być natrętny ale to już ostatnie pytanie czy mogę osadzc je w temp 5 stopni przez 19 godzin czy się zepsuję właśnie skończyłem nabijać jest godz 12 a dwanaście godzin tak jak napisałeś to bym musiał zacząć wędzić o 24 trochę puźno :???:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198591
Udostępnij na innych stronach

Możesz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198592
Udostępnij na innych stronach

Piszę już dzisiaj w drugim temacie: proszę zwracać uwagę na poprawną pisownię (zonk84).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198593
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę być natrętny ale to już ostatnie pytanie czy mogę osadzc je w temp 5 stopni przez 19 godzin czy się zepsuję właśnie skończyłem nabijać jest godz 12 a dwanaście godzin tak jak napisałeś to bym musiał zacząć wędzić o 24 trochę puźno :???:

dlaczego osadzać chcesz 12godzin jak w przepisie jest 2godziny

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198738
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

ja robiłem na soli (fakt że trochę było morskiej) i wybarwienie jest jak najbardziej prawidłowe - i to raczej dzięki długiemu wędzeniu niż reakcji odrobiny soli morskiej)

To znaczy że od soli morskiej jest inny kolor ?

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202682
Udostępnij na innych stronach

sól morska zawiera pewną ilość azotynów - takich "naturalnych" :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202683
Udostępnij na innych stronach

może za dużo powiedziane bo to co znajduje się w soli morskiej jest "poza kontrolą" przyjmowane ze środowiska i raczej w niewielkich dawkach
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202689
Udostępnij na innych stronach

może za dużo powiedziane bo to co znajduje się w soli morskiej jest "poza kontrolą" przyjmowane ze środowiska.

No właśnie, na temat soli morskiej rozmawiałem niedawno z kolegą chemikiem (niezłym)

Muszę przyznać że on soli morskiej ,,na co dzień" nie stosuje i jest jeśli chodzi o jej jakość ostrożny.

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202714
Udostępnij na innych stronach

Geronimo tak na dobrą sprawę to każdą sól można nazwać morską , bo ona stamtąd pochodzi .

Andrzej - to jest oczywiste.Chodzi o źródło z którego jest pozyskiwana.Sól morska jest uzyskiwana poprzez odparowanie wody morskiej, a ta jak możemy się domyślać nie jest już kryształowo czysta.

Natomiast sól kamienna powstawała w czasach gdy środowisko było jakby mniej zanieczyszczone :wink:

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202728
Udostępnij na innych stronach

Sól morska jest uzyskiwana poprzez odparowanie wody morskiej, a ta jak możemy się domyślać nie jest już kryształowo czysta.

czyli zawiera wszystko to, co jest tak obficie wysypywane na pola - związki azotu, fosforu i potasu, o pestycydach nie wspominając :(

 

ot i zagadka peklowania na soli rozwiązana :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202758
Udostępnij na innych stronach

I kolejny mit mocno obalony.

no nie tak do końca.Sól morską uzyskuje się z salin,które znajdują się w rejonach w zasadzie czystych /jak na dzisiejsze standardy/ a wybrzeże to przeważnie słone bagna więc nie ma tam intensywnego rolnictwa :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202782
Udostępnij na innych stronach

Geronimo, Czy z tamtych czasów sól jest czysta ? Powiem tak, są różne pokłady soli i różne domieszki innych minerałów więc mamy sól kolorową: niebieska, żółta, pomarańczowa, mleczna, popielata itd. Zawiera sporo dodatków - krzemienia - piasku, resztek węgla i wiele innych pozostałości.

Okres tworzenia się solanek to ciepłe morza i aktywne wulkany więc naprawdę jest wszystko co się znajdowało w słonych wodach prastarych oceanów i mórz. Dzisiaj filtruje się wodę morska oczyszcza i odparowuje. Powstają duże kryształy soli kryształki im mniejsze tym większe zanieczyszczenia. Nie każda sól jest nadająca się do spożycia. Więcej na http://pl.wikipedia.org/wiki/Halit http://www.sciaga.pl/tekst/85048-86-wystepowanie_soli_w_przyrodzie http://www.benta.robi.to/sol-krymska-z-jeziora-sakskiego.html :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202791
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam jestem prawe co dziennie na forum znalazłem wiele odpowiedzi na moje problemy.BARDZO DZIĘKUJE WSZYSKIM.Ale nurtuje mie problem a mianowicie robiłem kilka krotnie kiełbase chłopską wszystko prawie jest ok, tylko na drugi dzień po uwędzeniu robi się tak jak z gumy . Bardzo proszę o pomoc, brakuje takigo pstryk przy łamaniu.

Mam jeszcze jedno pytanie czy polar lub znaczek Wędzarniczej Braci mogę zakupić bez ukończenia kursu jakie są organizowane Tak jak pisałem śledzę forum i wszekie kursy są organizowane daleko o demie Moze by tak coś pomyślec o Bieszczadach.A jeśli można kupić to u kogo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-204578
Udostępnij na innych stronach

Witam jestem prawe co dziennie na forum znalazłem wiele odpowiedzi na moje problemy.BARDZO DZIĘKUJE WSZYSKIM.Ale nurtuje mie problem a mianowicie robiłem kilka krotnie kiełbase chłopską wszystko prawie jest ok, tylko na drugi dzień po uwędzeniu robi się tak jak z gumy . Bardzo proszę o pomoc, brakuje takigo pstryk przy łamaniu.

Mam jeszcze jedno pytanie czy polar lub znaczek Wędzarniczej Braci mogę zakupić bez ukończenia kursu jakie są organizowane Tak jak pisałem śledzę forum i wszekie kursy są organizowane daleko o demie Moze by tak coś pomyślec o Bieszczadach.A jeśli można kupić to u kogo.

Może po prostu chodzi o sparzenie? Zawsze po wędzeniu jest gumowa, po sparzeniu jędrna.
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-204580
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze jedno pytanie czy polar lub znaczek Wędzarniczej Braci mogę zakupić bez ukończenia kursu jakie są organizowane Tak jak pisałem śledzę forum i wszekie kursy są organizowane daleko o demie Moze by tak coś pomyślec o Bieszczadach.A jeśli można kupić to u kogo.

Przyjmnij z przymruzeniem oka, ale to nie tak latwo zakupic owe gadzety.

Wlasciwie jest to forma wyroznienia, za aktywnosc na forum, kreatywnosc, dobre maniery a co za tym idzie komunikacja ludzka. Jesli w Swoich postach, bedziesz z forum oraz jego Regulaminem kooperowal, szybko uzyskasz usmiech oraz respekt

:wink:

 

Nastepny zlot w Zachelmiu nie opodal Ciebie... : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=245482&sid=5f660c3f3bdb066a281d8490d646594f#245482

 

:wink:

 

[ Dodano: Sro 29 Lut, 2012 00:41 ]

Aha.. Dzielimy się ze wszystkimi przepisami !!!

 

pzdr. i prosze o litość :rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-204768
Udostępnij na innych stronach

... nurtuje mie problem a mianowicie robiłem kilka krotnie kiełbase chłopską wszystko prawie jest ok, tylko na drugi dzień po uwędzeniu robi się tak jak z gumy . Bardzo proszę o pomoc, brakuje takigo pstryk przy łamaniu.

Myślałem, ze wcześniej bardziej kompetentne autorytety w temacie kiełbas udzielą Tobie odpowiedzi, ale skoro temat się wycisza to napiszę kilka swoich uwag.

Moim zdaniem kiełbasa zrobiona na bazie karkówki to nie jest najlepszy pomysł, szczególnie że oczekujesz tego magicznego .. pstryk. Podobne opinie już się na tym forum pojawiały.

Jak łatwo zauważyć w większości receptur na kiełbaskę przeważa jako dominujące mięso z szynki i łopatki, i nie jest to przypadek. Następnym razem z karkówki zrób pyszny baleron a kiełbaskę spróbuj zrobić np. w/g tego, nieco zapomnianego (a szkoda!) przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=105084#105084

Bardzo prosta i smaczna kiełbaska, a do tego to receptura związana z Twoim regionem, wiec być może to będzie to czego poszukujesz.

Robiłem ją i zmieniłem jedynie sposób rozdrobnienia, zamiast 5 i 3 zastosowałem 8 i 5 - wyszła super. Jeżeli się zdecydujesz na jej wykonanie napisz o swoich wrażeniach.

jeżeli chodzi o znaczki, nalepki, koszulki i inne gadżety to uważam, że promowania WB nigdy za wiele, każdy chętny powinien mieć możliwość takiego zakupu.

Pozdrawiam

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-204802
Udostępnij na innych stronach

mmbp pisze o problemach z kiełbasą chłopską a nie z kiełbasą w ogóle , każda kiełbasa ma swoją recepturę którą należy przestrzegać by otrzymać tytułowy wyrób. Dla tego kiełbasa chłopska musi być wykonana z karkówki i boczku, a wykonawstwo zgodne z przepisem (co do przypraw , ilości, i sposobu wykonania).

A jeżeli chcesz by kiełbasa robiła "pyk" przy łamaniu , to ją podsusz (czy "śląska" lub parówkowa robi "pyk"?, nie ,bo to jest taki typ kiełbasy)

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-204809
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.