zonk84 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Witam panowie potrzebuję porady robię właśnie kiełbasę Szczepana mam już ją w jelicie i pytanko czy mogę ją suszyć do jutra w temp ok 12 stopni.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Ten proces nazywa się osadzaniem.Trochę za wysoka temperatura jak na 12h ,ale z braku laku możesz.Nic się nie stanie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonk84 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Dzięki za szybką odpowiedź. A temperatura w jakich przedziałach była by najbardziej odpowiednia.Bo mogę wynieść do garażu a tam z 5 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 24 Stycznia 2012 O to bardzo dobra temperatura.Osadzanie przeprowadza się w tem.2-6C przez 12h, lub przez 2, 3h w temp. pokojowej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 24 Stycznia 2012 O to bardzo dobra temperatura.Osadzanie przeprowadza się w tem.2-6C przez 12h, lub przez 2, 3h w temp. pokojowej. Yyy, a jak ja osadzam 2h w 12C to źle czy dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 24 Stycznia 2012 A masz takie warunki jak napisałem?.Jak masz to trzymaj się technologii.Jak nie to z braku laku....... Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonk84 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Nie chcę być natrętny ale to już ostatnie pytanie czy mogę osadzc je w temp 5 stopni przez 19 godzin czy się zepsuję właśnie skończyłem nabijać jest godz 12 a dwanaście godzin tak jak napisałeś to bym musiał zacząć wędzić o 24 trochę puźno :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Możesz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Piszę już dzisiaj w drugim temacie: proszę zwracać uwagę na poprawną pisownię (zonk84). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boli glowa Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Nie chcę być natrętny ale to już ostatnie pytanie czy mogę osadzc je w temp 5 stopni przez 19 godzin czy się zepsuję właśnie skończyłem nabijać jest godz 12 a dwanaście godzin tak jak napisałeś to bym musiał zacząć wędzić o 24 trochę puźno :???: dlaczego osadzać chcesz 12godzin jak w przepisie jest 2godziny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-198738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 15 Lutego 2012 ja robiłem na soli (fakt że trochę było morskiej) i wybarwienie jest jak najbardziej prawidłowe - i to raczej dzięki długiemu wędzeniu niż reakcji odrobiny soli morskiej) To znaczy że od soli morskiej jest inny kolor ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 15 Lutego 2012 sól morska zawiera pewną ilość azotynów - takich "naturalnych" :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 15 Lutego 2012 sól morska zawiera pewną ilość azotynów - takich "naturalnych"Znaczy namiastka peklosoli Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 16 Lutego 2012 może za dużo powiedziane bo to co znajduje się w soli morskiej jest "poza kontrolą" przyjmowane ze środowiska i raczej w niewielkich dawkach Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 16 Lutego 2012 może za dużo powiedziane bo to co znajduje się w soli morskiej jest "poza kontrolą" przyjmowane ze środowiska.No właśnie, na temat soli morskiej rozmawiałem niedawno z kolegą chemikiem (niezłym) Muszę przyznać że on soli morskiej ,,na co dzień" nie stosuje i jest jeśli chodzi o jej jakość ostrożny. Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 16 Lutego 2012 Geronimo tak na dobrą sprawę to każdą sól można nazwać morską , bo ona stamtąd pochodzi . Andrzej - to jest oczywiste.Chodzi o źródło z którego jest pozyskiwana.Sól morska jest uzyskiwana poprzez odparowanie wody morskiej, a ta jak możemy się domyślać nie jest już kryształowo czysta. Natomiast sól kamienna powstawała w czasach gdy środowisko było jakby mniej zanieczyszczone :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 16 Lutego 2012 Sól morska jest uzyskiwana poprzez odparowanie wody morskiej, a ta jak możemy się domyślać nie jest już kryształowo czysta. czyli zawiera wszystko to, co jest tak obficie wysypywane na pola - związki azotu, fosforu i potasu, o pestycydach nie wspominając ot i zagadka peklowania na soli rozwiązana Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 16 Lutego 2012 I kolejny mit mocno obalony. no nie tak do końca.Sól morską uzyskuje się z salin,które znajdują się w rejonach w zasadzie czystych /jak na dzisiejsze standardy/ a wybrzeże to przeważnie słone bagna więc nie ma tam intensywnego rolnictwa :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 16 Lutego 2012 Geronimo, Czy z tamtych czasów sól jest czysta ? Powiem tak, są różne pokłady soli i różne domieszki innych minerałów więc mamy sól kolorową: niebieska, żółta, pomarańczowa, mleczna, popielata itd. Zawiera sporo dodatków - krzemienia - piasku, resztek węgla i wiele innych pozostałości. Okres tworzenia się solanek to ciepłe morza i aktywne wulkany więc naprawdę jest wszystko co się znajdowało w słonych wodach prastarych oceanów i mórz. Dzisiaj filtruje się wodę morska oczyszcza i odparowuje. Powstają duże kryształy soli kryształki im mniejsze tym większe zanieczyszczenia. Nie każda sól jest nadająca się do spożycia. Więcej na http://pl.wikipedia.org/wiki/Halit http://www.sciaga.pl/tekst/85048-86-wystepowanie_soli_w_przyrodzie http://www.benta.robi.to/sol-krymska-z-jeziora-sakskiego.html :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-202791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 27 Lutego 2012 Witam jestem prawe co dziennie na forum znalazłem wiele odpowiedzi na moje problemy.BARDZO DZIĘKUJE WSZYSKIM.Ale nurtuje mie problem a mianowicie robiłem kilka krotnie kiełbase chłopską wszystko prawie jest ok, tylko na drugi dzień po uwędzeniu robi się tak jak z gumy . Bardzo proszę o pomoc, brakuje takigo pstryk przy łamaniu.Mam jeszcze jedno pytanie czy polar lub znaczek Wędzarniczej Braci mogę zakupić bez ukończenia kursu jakie są organizowane Tak jak pisałem śledzę forum i wszekie kursy są organizowane daleko o demie Moze by tak coś pomyślec o Bieszczadach.A jeśli można kupić to u kogo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-204578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 27 Lutego 2012 Witam jestem prawe co dziennie na forum znalazłem wiele odpowiedzi na moje problemy.BARDZO DZIĘKUJE WSZYSKIM.Ale nurtuje mie problem a mianowicie robiłem kilka krotnie kiełbase chłopską wszystko prawie jest ok, tylko na drugi dzień po uwędzeniu robi się tak jak z gumy . Bardzo proszę o pomoc, brakuje takigo pstryk przy łamaniu. Mam jeszcze jedno pytanie czy polar lub znaczek Wędzarniczej Braci mogę zakupić bez ukończenia kursu jakie są organizowane Tak jak pisałem śledzę forum i wszekie kursy są organizowane daleko o demie Moze by tak coś pomyślec o Bieszczadach.A jeśli można kupić to u kogo.Może po prostu chodzi o sparzenie? Zawsze po wędzeniu jest gumowa, po sparzeniu jędrna. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-204580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 28 Lutego 2012 Dzięki jacinto będę próbował dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-204748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 28 Lutego 2012 Mam jeszcze jedno pytanie czy polar lub znaczek Wędzarniczej Braci mogę zakupić bez ukończenia kursu jakie są organizowane Tak jak pisałem śledzę forum i wszekie kursy są organizowane daleko o demie Moze by tak coś pomyślec o Bieszczadach.A jeśli można kupić to u kogo.Przyjmnij z przymruzeniem oka, ale to nie tak latwo zakupic owe gadzety. Wlasciwie jest to forma wyroznienia, za aktywnosc na forum, kreatywnosc, dobre maniery a co za tym idzie komunikacja ludzka. Jesli w Swoich postach, bedziesz z forum oraz jego Regulaminem kooperowal, szybko uzyskasz usmiech oraz respekt :wink: Nastepny zlot w Zachelmiu nie opodal Ciebie... : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=245482&sid=5f660c3f3bdb066a281d8490d646594f#245482 :wink: [ Dodano: Sro 29 Lut, 2012 00:41 ]Aha.. Dzielimy się ze wszystkimi przepisami !!! pzdr. i prosze o litość :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-204768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 29 Lutego 2012 ... nurtuje mie problem a mianowicie robiłem kilka krotnie kiełbase chłopską wszystko prawie jest ok, tylko na drugi dzień po uwędzeniu robi się tak jak z gumy . Bardzo proszę o pomoc, brakuje takigo pstryk przy łamaniu.Myślałem, ze wcześniej bardziej kompetentne autorytety w temacie kiełbas udzielą Tobie odpowiedzi, ale skoro temat się wycisza to napiszę kilka swoich uwag. Moim zdaniem kiełbasa zrobiona na bazie karkówki to nie jest najlepszy pomysł, szczególnie że oczekujesz tego magicznego .. pstryk. Podobne opinie już się na tym forum pojawiały. Jak łatwo zauważyć w większości receptur na kiełbaskę przeważa jako dominujące mięso z szynki i łopatki, i nie jest to przypadek. Następnym razem z karkówki zrób pyszny baleron a kiełbaskę spróbuj zrobić np. w/g tego, nieco zapomnianego (a szkoda!) przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=105084#105084 Bardzo prosta i smaczna kiełbaska, a do tego to receptura związana z Twoim regionem, wiec być może to będzie to czego poszukujesz. Robiłem ją i zmieniłem jedynie sposób rozdrobnienia, zamiast 5 i 3 zastosowałem 8 i 5 - wyszła super. Jeżeli się zdecydujesz na jej wykonanie napisz o swoich wrażeniach. jeżeli chodzi o znaczki, nalepki, koszulki i inne gadżety to uważam, że promowania WB nigdy za wiele, każdy chętny powinien mieć możliwość takiego zakupu. Pozdrawiam Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-204802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 29 Lutego 2012 mmbp pisze o problemach z kiełbasą chłopską a nie z kiełbasą w ogóle , każda kiełbasa ma swoją recepturę którą należy przestrzegać by otrzymać tytułowy wyrób. Dla tego kiełbasa chłopska musi być wykonana z karkówki i boczku, a wykonawstwo zgodne z przepisem (co do przypraw , ilości, i sposobu wykonania).A jeżeli chcesz by kiełbasa robiła "pyk" przy łamaniu , to ją podsusz (czy "śląska" lub parówkowa robi "pyk"?, nie ,bo to jest taki typ kiełbasy) Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/14/#findComment-204809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.