Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To wszystko zależy od tego ,w jaki sposób będziesz obrabiał ją cieplnie. Jeżeli kiełbasa ma być wędzona i parzona a potem zjadana na zimno (na kanapkach lub z ręki) to może być z dodatkiem peklosoli. A jeżeli ma być z ogniska lub rusztu ( do czego wybitnie się nadaje) to na samej soli.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267668
Udostępnij na innych stronach

co sądzicie o tej soli do peklowania używał ktoś z was.

używam jej do peklowania szynki a teraz chcę zrobić przy jej użyciu kiełbasę.

Tylko jedno mnie zastanawia jak robię solankę z tej soli to po rozpuszczeniu w wodzie na dnie naczynia pływają różne śmietki tak jakby ta sól nie była taka czysta.

Pytanie czy jak użyję jej do kiełbasy to potem przy spożyciu nie będzie strzelać pod zębami w tej kiełbasie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267709
Udostępnij na innych stronach

Pytanie czy jak użyję jej do kiełbasy to potem przy spożyciu nie będzie strzelać pod zębami w tej kiełbasie

 

Ta peklosól jest zrobiona zapewne na soli kamiennej . Sól kamienna nie jest oczyszczona i są śladowe ilości piasku morskiego . Ja podobną daję do robienia kiełbasy i nikt niczego złego nie wyczuwa . Wybór pozostawiam Tobie . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267719
Udostępnij na innych stronach

Pytanie czy jak użyję jej do kiełbasy to potem przy spożyciu nie będzie strzelać pod zębami w tej kiełbasie

Jeżeli do kiełbasy będziesz dawał wodę , to tą sól możesz w niej rozpuścić , odlać czystą

do farszu a śmieci pozostaną na dnie naczynia.

Ja tak robię , dodatkowo w tej wodzie blenderuję czosnek , dosypuję pieprz i to wszystko "sru" do farszu.

Lepiej się rozprowadza i nie trzeba tyle mieszać.

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267739
Udostępnij na innych stronach

co sądzicie o tej soli do peklowania używał ktoś z was.

a ją używałem i była ok

 

a śmieci pozostaną na dnie naczynia

fakt tak z paczki soli pozostaje około 4 pety, 3 muszle od ślimaka i 2 bursztyny :grin: :cool:

 

PSjpionka, z góry przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267767
Udostępnij na innych stronach

a ją używałem i była ok

 

a śmieci pozostaną na dnie naczynia

fakt tak z paczki soli pozostaje około 4 pety, 3 muszle od ślimaka i 2 bursztyny :grin: :cool:

 

PSjpionka, z góry przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać

 

Tak Cię te "śmieci" sprowokowały..... :lol:

Gdybym użył wyrazu "zanieczyszczenia" może byś tak tego nie odebrał.

Jednak jak by nie nazwać przyjemny widok to nie jest.

Użyłem kiedyś takiej peklo i soli do większej ilości mięsa .

Po rozpuszczeniu widok był zaskakujący. Petów wprawdzie nie było , ale wystarczyło abym się wyleczył z jej używania.

Od tamtej pory tylko warzonka i oryginalna peklosól lub jak w poprzedniej poradzie

rozpuszczenie i zlanie znad osadu.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267937
Udostępnij na innych stronach

chciał bym zapytać fachowców czy dało by radę wykombinować kiełbasę z szynki bo teściowa zabiła swinke i akurat tak podzieliła że mi przypadły dwie szynki. Jedną zapeklowałem na szynke ale i tak dużo zostało. Podpowiedzcie mi jak by z tej szynki zrobic kiełbasę jakiego mięsa ewentualnie dołożyć. podkreślam że będzie to moja pierwsza kiełbasa jestem zupełnym amatorem

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-268557
Udostępnij na innych stronach

poszukaj w "akademii dziadka" przepisu n kiełbasę szynkową. Dokup golonkę- wykorzystaj ją jako klej. Poczytaj przepis, zastanów się czy podołasz i "wio" "Życie składa się z błędów i wypaczeń". Życzę Ci powodzenia!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-268562
Udostępnij na innych stronach

yamacher, zobacz moze to tobie podpasuje. Ja ja robilam jako pierwsza moja kielbase, bardzo dobra jest, http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1122-kielbasa-dziadka

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-268568
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-268599
Udostępnij na innych stronach

witam mam pytanie czy mięso do tej chłopskiej sie pekluje czy dokładnie tak jak w przepisie mieli i dodaje przyprawy i odstawia na 12 godzin.

Bo tak sobie pomyślałem że jak by zapeklował zostawił na dzień w lodówce a potem zmielił i zostawił na 12 godz. to pektosól by miała więcej czasu na rozłożenie się dobrze kombinuje czy te 12 godzin jak wyżej wystarczy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269145
Udostępnij na innych stronach

witam mam pytanie czy mięso do tej chłopskiej sie pekluje czy dokładnie tak jak w przepisie mieli i dodaje przyprawy i odstawia na 12 godzin.

Bo tak sobie pomyślałem że jak by zapeklował zostawił na dzień w lodówce a potem zmielił i zostawił na 12 godz. to pektosól by miała więcej czasu na rozłożenie się dobrze kombinuje czy te 12 godzin jak wyżej wystarczy

Jak robisz z przepisu to się go trzymaj,ale to drugie rozwiązanie też jest poprawne tylko to nie będzie to już ten przepis.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269149
Udostępnij na innych stronach

Odstawienie na 12 godzin w temperaturze pokojowej, to także peklowanie. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269152
Udostępnij na innych stronach

a co ma na celu to osadzanie kiełbasy to coś w podobie ociekania szynki czy chodzi o coś innego np żeby sól i przyprawy zaczeły działać

 

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 15:08 ]

a co ma na celu to osadzanie kiełbasy to coś w podobie ociekania szynki czy chodzi o coś innego np żeby sól i przyprawy zaczeły działać

pozdo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269153
Udostępnij na innych stronach

a co ma na celu to osadzanie kiełbasy to coś w podobie ociekania szynki czy chodzi o coś innego np żeby sól i przyprawy zaczeły działać

Trafiłeś na skarb w postaci tej strony,więc warto trochę ;pokopać; pytaniami do nas wszystkiego nie ogarniesz :smile:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269155
Udostępnij na innych stronach

Witam.Mam dwa pytania odnosnie przepisu a w zasadzie juz wymieszanego miesa ....

Czy moze byc dluzej w lodowce niz 12 godzin przed nabiciem w flaki??? a jak moze to ile dluzej?

Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269797
Udostępnij na innych stronach

zwróć uwagę że to jest farsz już z przyprawami :rolleyes: ...... - tu nie możemy sobie poszaleć
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269816
Udostępnij na innych stronach

Abratku mógł byś coś więcej napisać dlaczego z przyprawami nie można za długo przechowywać. Wiem, że większość przepisów podaje aby najpierw peklować a dopiero później przy wyrabianiu dodawać przyprawy ale np. El Gregor widzę, że soli mięso na kiełbasy razem z przyprawami i cały tydzień trzyma.

W sumie nie wiem co może się stać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269819
Udostępnij na innych stronach

W sumie nie wiem co może się stać.

farsz może zacząć fermentować od przypraw....

zwróć uwagę jakie przyprawy i w jaki sposób oddziaływują na mięso u Gregora.... :cool: - jest to nanoszenie powierzchniowe

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269822
Udostępnij na innych stronach

To moje pierwsze podejscie do kielbasy i na poczatek mam pytanie.W boczku natknolem sie na chrzaski,czy mam je usunac??? :???:
Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-270038
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.