PePe Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 12 Lutego 2013 To wszystko zależy od tego ,w jaki sposób będziesz obrabiał ją cieplnie. Jeżeli kiełbasa ma być wędzona i parzona a potem zjadana na zimno (na kanapkach lub z ręki) to może być z dodatkiem peklosoli. A jeżeli ma być z ogniska lub rusztu ( do czego wybitnie się nadaje) to na samej soli. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 12 Lutego 2013 co sądzicie o tej soli do peklowania używał ktoś z was. używam jej do peklowania szynki a teraz chcę zrobić przy jej użyciu kiełbasę. Tylko jedno mnie zastanawia jak robię solankę z tej soli to po rozpuszczeniu w wodzie na dnie naczynia pływają różne śmietki tak jakby ta sól nie była taka czysta. Pytanie czy jak użyję jej do kiełbasy to potem przy spożyciu nie będzie strzelać pod zębami w tej kiełbasie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 12 Lutego 2013 Pytanie czy jak użyję jej do kiełbasy to potem przy spożyciu nie będzie strzelać pod zębami w tej kiełbasie Ta peklosól jest zrobiona zapewne na soli kamiennej . Sól kamienna nie jest oczyszczona i są śladowe ilości piasku morskiego . Ja podobną daję do robienia kiełbasy i nikt niczego złego nie wyczuwa . Wybór pozostawiam Tobie . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 12 Lutego 2013 Pytanie czy jak użyję jej do kiełbasy to potem przy spożyciu nie będzie strzelać pod zębami w tej kiełbasie Jeżeli do kiełbasy będziesz dawał wodę , to tą sól możesz w niej rozpuścić , odlać czystą do farszu a śmieci pozostaną na dnie naczynia. Ja tak robię , dodatkowo w tej wodzie blenderuję czosnek , dosypuję pieprz i to wszystko "sru" do farszu. Lepiej się rozprowadza i nie trzeba tyle mieszać. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 12 Lutego 2013 co sądzicie o tej soli do peklowania używał ktoś z was. a ją używałem i była ok a śmieci pozostaną na dnie naczynia fakt tak z paczki soli pozostaje około 4 pety, 3 muszle od ślimaka i 2 bursztyny :grin: PSjpionka, z góry przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 13 Lutego 2013 a ją używałem i była ok a śmieci pozostaną na dnie naczynia fakt tak z paczki soli pozostaje około 4 pety, 3 muszle od ślimaka i 2 bursztyny :grin: PSjpionka, z góry przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać Tak Cię te "śmieci" sprowokowały..... :lol: Gdybym użył wyrazu "zanieczyszczenia" może byś tak tego nie odebrał. Jednak jak by nie nazwać przyjemny widok to nie jest. Użyłem kiedyś takiej peklo i soli do większej ilości mięsa . Po rozpuszczeniu widok był zaskakujący. Petów wprawdzie nie było , ale wystarczyło abym się wyleczył z jej używania. Od tamtej pory tylko warzonka i oryginalna peklosól lub jak w poprzedniej poradzie rozpuszczenie i zlanie znad osadu. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 15 Lutego 2013 chciał bym zapytać fachowców czy dało by radę wykombinować kiełbasę z szynki bo teściowa zabiła swinke i akurat tak podzieliła że mi przypadły dwie szynki. Jedną zapeklowałem na szynke ale i tak dużo zostało. Podpowiedzcie mi jak by z tej szynki zrobic kiełbasę jakiego mięsa ewentualnie dołożyć. podkreślam że będzie to moja pierwsza kiełbasa jestem zupełnym amatorem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-268557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 15 Lutego 2013 poszukaj w "akademii dziadka" przepisu n kiełbasę szynkową. Dokup golonkę- wykorzystaj ją jako klej. Poczytaj przepis, zastanów się czy podołasz i "wio" "Życie składa się z błędów i wypaczeń". Życzę Ci powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-268562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 15 Lutego 2013 golonkę też mam dobra wyjdzie z tego kiełbasa chciałem w cienkim flaku a szynkowa chyba jest w grubym czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-268563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 15 Lutego 2013 raczej tak, ale możesz spróbować coś innego. Popatrz po recepturach i na pewno cos dopasujesz :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-268564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 15 Lutego 2013 yamacher, zobacz moze to tobie podpasuje. Ja ja robilam jako pierwsza moja kielbase, bardzo dobra jest, http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1122-kielbasa-dziadka Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-268568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 16 Lutego 2013 Dziadkowe wyroby str 2 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8924&postdays=0&postorder=asc&start=15 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-268599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 18 Lutego 2013 witam mam pytanie czy mięso do tej chłopskiej sie pekluje czy dokładnie tak jak w przepisie mieli i dodaje przyprawy i odstawia na 12 godzin.Bo tak sobie pomyślałem że jak by zapeklował zostawił na dzień w lodówce a potem zmielił i zostawił na 12 godz. to pektosól by miała więcej czasu na rozłożenie się dobrze kombinuje czy te 12 godzin jak wyżej wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 18 Lutego 2013 witam mam pytanie czy mięso do tej chłopskiej sie pekluje czy dokładnie tak jak w przepisie mieli i dodaje przyprawy i odstawia na 12 godzin. Bo tak sobie pomyślałem że jak by zapeklował zostawił na dzień w lodówce a potem zmielił i zostawił na 12 godz. to pektosól by miała więcej czasu na rozłożenie się dobrze kombinuje czy te 12 godzin jak wyżej wystarczyJak robisz z przepisu to się go trzymaj,ale to drugie rozwiązanie też jest poprawne tylko to nie będzie to już ten przepis. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 18 Lutego 2013 Odstawienie na 12 godzin w temperaturze pokojowej, to także peklowanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamacher Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 18 Lutego 2013 a co ma na celu to osadzanie kiełbasy to coś w podobie ociekania szynki czy chodzi o coś innego np żeby sól i przyprawy zaczeły działać [ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 15:08 ]a co ma na celu to osadzanie kiełbasy to coś w podobie ociekania szynki czy chodzi o coś innego np żeby sól i przyprawy zaczeły działać pozdo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 18 Lutego 2013 a co ma na celu to osadzanie kiełbasy to coś w podobie ociekania szynki czy chodzi o coś innego np żeby sól i przyprawy zaczeły działaćTrafiłeś na skarb w postaci tej strony,więc warto trochę ;pokopać; pytaniami do nas wszystkiego nie ogarniesz :smile: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miru Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 20 Lutego 2013 Witam.Mam dwa pytania odnosnie przepisu a w zasadzie juz wymieszanego miesa ....Czy moze byc dluzej w lodowce niz 12 godzin przed nabiciem w flaki??? a jak moze to ile dluzej? Cytuj Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miru Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zakres temperatury mam od 0 do 4 stopni........ Cytuj Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 20 Lutego 2013 zwróć uwagę że to jest farsz już z przyprawami :rolleyes: ...... - tu nie możemy sobie poszaleć Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miru Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 20 Lutego 2013 Nie chodzi mi o jakis dlugi czas,ale do paru godzin-max 4 godziny.Dzieki wam........ :wink: Cytuj Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 20 Lutego 2013 Abratku mógł byś coś więcej napisać dlaczego z przyprawami nie można za długo przechowywać. Wiem, że większość przepisów podaje aby najpierw peklować a dopiero później przy wyrabianiu dodawać przyprawy ale np. El Gregor widzę, że soli mięso na kiełbasy razem z przyprawami i cały tydzień trzyma. W sumie nie wiem co może się stać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 20 Lutego 2013 W sumie nie wiem co może się stać.farsz może zacząć fermentować od przypraw.... zwróć uwagę jakie przyprawy i w jaki sposób oddziaływują na mięso u Gregora.... - jest to nanoszenie powierzchniowe Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miru Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 22 Lutego 2013 To moje pierwsze podejscie do kielbasy i na poczatek mam pytanie.W boczku natknolem sie na chrzaski,czy mam je usunac??? :???: Cytuj Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-270038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 22 Lutego 2013 Oczywiście , chyba że lubisz chrupać jak ja . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-270039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.