Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie czy jak użyję jej do kiełbasy to potem przy spożyciu nie będzie strzelać pod zębami w tej kiełbasie

Jeżeli do kiełbasy będziesz dawał wodę , to tą sól możesz w niej rozpuścić , odlać czystą

do farszu a śmieci pozostaną na dnie naczynia.

Ja tak robię , dodatkowo w tej wodzie blenderuję czosnek , dosypuję pieprz i to wszystko "sru" do farszu.

Lepiej się rozprowadza i nie trzeba tyle mieszać.

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267739
Udostępnij na innych stronach

co sądzicie o tej soli do peklowania używał ktoś z was.

a ją używałem i była ok

 

a śmieci pozostaną na dnie naczynia

fakt tak z paczki soli pozostaje około 4 pety, 3 muszle od ślimaka i 2 bursztyny :grin: :cool:

 

PSjpionka, z góry przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267767
Udostępnij na innych stronach

a ją używałem i była ok

 

a śmieci pozostaną na dnie naczynia

fakt tak z paczki soli pozostaje około 4 pety, 3 muszle od ślimaka i 2 bursztyny :grin: :cool:

 

PSjpionka, z góry przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać

 

Tak Cię te "śmieci" sprowokowały..... :lol:

Gdybym użył wyrazu "zanieczyszczenia" może byś tak tego nie odebrał.

Jednak jak by nie nazwać przyjemny widok to nie jest.

Użyłem kiedyś takiej peklo i soli do większej ilości mięsa .

Po rozpuszczeniu widok był zaskakujący. Petów wprawdzie nie było , ale wystarczyło abym się wyleczył z jej używania.

Od tamtej pory tylko warzonka i oryginalna peklosól lub jak w poprzedniej poradzie

rozpuszczenie i zlanie znad osadu.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-267937
Udostępnij na innych stronach

chciał bym zapytać fachowców czy dało by radę wykombinować kiełbasę z szynki bo teściowa zabiła swinke i akurat tak podzieliła że mi przypadły dwie szynki. Jedną zapeklowałem na szynke ale i tak dużo zostało. Podpowiedzcie mi jak by z tej szynki zrobic kiełbasę jakiego mięsa ewentualnie dołożyć. podkreślam że będzie to moja pierwsza kiełbasa jestem zupełnym amatorem

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-268557
Udostępnij na innych stronach

poszukaj w "akademii dziadka" przepisu n kiełbasę szynkową. Dokup golonkę- wykorzystaj ją jako klej. Poczytaj przepis, zastanów się czy podołasz i "wio" "Życie składa się z błędów i wypaczeń". Życzę Ci powodzenia!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-268562
Udostępnij na innych stronach

yamacher, zobacz moze to tobie podpasuje. Ja ja robilam jako pierwsza moja kielbase, bardzo dobra jest, http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1122-kielbasa-dziadka

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-268568
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-268599
Udostępnij na innych stronach

witam mam pytanie czy mięso do tej chłopskiej sie pekluje czy dokładnie tak jak w przepisie mieli i dodaje przyprawy i odstawia na 12 godzin.

Bo tak sobie pomyślałem że jak by zapeklował zostawił na dzień w lodówce a potem zmielił i zostawił na 12 godz. to pektosól by miała więcej czasu na rozłożenie się dobrze kombinuje czy te 12 godzin jak wyżej wystarczy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269145
Udostępnij na innych stronach

witam mam pytanie czy mięso do tej chłopskiej sie pekluje czy dokładnie tak jak w przepisie mieli i dodaje przyprawy i odstawia na 12 godzin.

Bo tak sobie pomyślałem że jak by zapeklował zostawił na dzień w lodówce a potem zmielił i zostawił na 12 godz. to pektosól by miała więcej czasu na rozłożenie się dobrze kombinuje czy te 12 godzin jak wyżej wystarczy

Jak robisz z przepisu to się go trzymaj,ale to drugie rozwiązanie też jest poprawne tylko to nie będzie to już ten przepis.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269149
Udostępnij na innych stronach

Odstawienie na 12 godzin w temperaturze pokojowej, to także peklowanie. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269152
Udostępnij na innych stronach

a co ma na celu to osadzanie kiełbasy to coś w podobie ociekania szynki czy chodzi o coś innego np żeby sól i przyprawy zaczeły działać

 

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 15:08 ]

a co ma na celu to osadzanie kiełbasy to coś w podobie ociekania szynki czy chodzi o coś innego np żeby sól i przyprawy zaczeły działać

pozdo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269153
Udostępnij na innych stronach

a co ma na celu to osadzanie kiełbasy to coś w podobie ociekania szynki czy chodzi o coś innego np żeby sól i przyprawy zaczeły działać

Trafiłeś na skarb w postaci tej strony,więc warto trochę ;pokopać; pytaniami do nas wszystkiego nie ogarniesz :smile:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269155
Udostępnij na innych stronach

Witam.Mam dwa pytania odnosnie przepisu a w zasadzie juz wymieszanego miesa ....

Czy moze byc dluzej w lodowce niz 12 godzin przed nabiciem w flaki??? a jak moze to ile dluzej?

Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269797
Udostępnij na innych stronach

zwróć uwagę że to jest farsz już z przyprawami :rolleyes: ...... - tu nie możemy sobie poszaleć
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269816
Udostępnij na innych stronach

Abratku mógł byś coś więcej napisać dlaczego z przyprawami nie można za długo przechowywać. Wiem, że większość przepisów podaje aby najpierw peklować a dopiero później przy wyrabianiu dodawać przyprawy ale np. El Gregor widzę, że soli mięso na kiełbasy razem z przyprawami i cały tydzień trzyma.

W sumie nie wiem co może się stać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269819
Udostępnij na innych stronach

W sumie nie wiem co może się stać.

farsz może zacząć fermentować od przypraw....

zwróć uwagę jakie przyprawy i w jaki sposób oddziaływują na mięso u Gregora.... :cool: - jest to nanoszenie powierzchniowe

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-269822
Udostępnij na innych stronach

To moje pierwsze podejscie do kielbasy i na poczatek mam pytanie.W boczku natknolem sie na chrzaski,czy mam je usunac??? :???:
Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-270038
Udostępnij na innych stronach

Ja gotowy zapeklowany farsz na kiełbasę zawsze mieszam wieczorem z przyprawami różnymi. W zależności jaka kiełbasę będę robił, i zostawiam go na całą noc w lodówce temp.4 stopnie C. na ok. 12 godz. Nabijam osłonki rano, osuszam i wędzę. Jeszcze nie miałem przypadku aby farsz sfermentował czy się skwasił. Być może zasługą tego jest to że zawsze używam tylko gwarantowane i pewne, świeże mięso. Nigdy nie kupuję mięsa leżącego na półce w supermarkecie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-270048
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nie miałem

Jeszcze nie miałeś...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/20/#findComment-270051
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.