frapio Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) dużo osób pisało że za łagodna wyszła,a teżlubie bardziej pikantneNic nie stoi na przeszkodzie byś przyprawił pod swój smak. Zwiększ ilość soli do 20 g/kg, pieprzu też o łyżeczkę na 10 kg, majeranku bym nie zwiększał, a czosnku możesz dać nawet 2x tyle. Jak komu smakuje. Ja dla siebie tak daję, a też lubimy mocniej przyprawione. Ale coś mi się zdaje że nie zrozumiałeś ilości soli. Zauważ że w przepisie SZCZEPAN'a sól jest podana w gramach na jeden kilogram mięsa wszystkich klas (nie gatunków, bo gatunek to coś innego), a reszta przypraw na całe 10 kg. Tak więc ważysz całość mięsa (razem wszystkie klasy, tj. chude+tłuste+słonina+itp), i i odważasz sól licząc np. 20 g/kg (w tym przypadku 20x3,3 kg = 66 g soli) i rozdzielasz tą ogólną ilość soli(lub peklosoli) proporcjonalnie na każdą klasę jeśli je peklujesz osobno. Skoro już masz wymieszane to policz i ewentualnie dosól. To na teraz. A przed następnym podejściem to zapoznaj się na stronie głównej z tematami o klasyfikacji, peklowaniu, wędzeniu i obróbce termicznej. No i obwiązkowo z naszą "biblią dla początkujących" tj. z Akademią DZIADKA, gdzie masz wyłożone jak na talerzu krok po kroku cały proces powstawania wyrobów - od świniobicia po gotowe wyroby. Potem to już czytanie ze zrozumieniem przepisów to będzie przyjemność. A w razie wątpliwości zawsze można dopytać w odpowiednim temacie.Czy dopiero jutro po zmieleniu dosypać do farszu ?Cię choroba , jak mawiał pewien sołtys. W takim razie rób zgodnie z przepisem. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez frapio Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonARL4x4 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Frapio- dokładnie tak zrobiłem z solą,liczyłem gramaturę pod łączną masę wszystkich klas mięsa.Z tym że dałem 18g/kg 50/50 wyszło 54g Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa. Nic tutaj nie piszę o pieprzu i majeranku,więc nie wiem czy dodać je też do wody czy tylko wsypać do farszu,dlatego to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 A to?... dodajemy powyżej wymienione przyprawy ...Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy...Tak jak autor pisze. Ja trochę mocniej przyprawiam, bo tak lubimy. I temperatura w lodówce niech nie przekracza 6 *C, a przed włożeniem do wędzarni niech kiełbaska ogrzeje się do temp. pokojowej.Jeszcze co do teorii to poczytaj pierwsze 47 stron tutaj . Też dużo Ci pomoże.Powodzenia Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonARL4x4 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Dzięki za pomoc Mam takie pytanie jeszcze,bo myślałem że uda mi się w niedzielę zmielić mięso i uwędzić,lecz nie dałem rady,w związku z tym czy mogę to mięso zapeklowane trzymać w lodówce do soboty ? Mięso jest w kawałkach,jedynie co się zmieniło to kolor,ale to już zaobserwowałem w sobote 3 godziny po zapeklowaniu,czy jest to reakcja na peklosól+ sól ? Bo jeśli trzeba będzie wędzić wcześniej to coś będę musiał wykombinować. https://lh4.googleusercontent.com/-FETU4LuolxA/VwuXFXGBApI/AAAAAAAACBc/sO9tOZNeAQE4QeIdUKf7P9BtAXz5RUydw/w984-h553-no/11.04.2016%2B-%2B1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Ubij mięso w pojemniku tak , aby była jak najmniejsza zawartość powietrza , przykryj szczelnie i daj do lodówki na +2 stopnie Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonARL4x4 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Ok,bo teraz miałem przykryte scierką,może dlatego. Czyli do soboty spokojnie może leżeć ? Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez leonARL4x4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Witam . Sorki ,że wtrącę , ale proponuję zamrozić , bo do soboty może nie ''wytrzymać'' . Rozmrażaj w lodówce dobę przed mieleniem . Pozdrawiam Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 jeżeli robisz próbkę wyrobu, to nie smaż kotlecików tylko odparz kawałek kiełbasy w jelicie. Smażone daje inny smak i przekłamuje dobór przypraw Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-491001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajtaler Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 16 Maja 2016 (edytowane) I ja postanowiłem spróbować się z "Chłopską". Jako że łyżka łyżce nierówna to przyprawy dałem tak:pieprz, majeranek i czosnek 2g/kgSól /peklosól w proporcji 70/30 - 18g/kgCukier 1g/kgWoda 50 ml/kg Osuszanie 1 godz i 3 godz wędzenia a oto wynik Edytowane 16 Maja 2016 przez Hajtaler Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-496726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 21 Maja 2016 a ja się jeszcze dopytam jak to jest z peklowaniem w tym przepisie, czy:- mięso pokrojone peklujemy 1-2 dni i potem mielimy, mieszamy z przyprawami itp.. na 12h do zimnego- mięso mielimy, mieszamy z PRZYPRAWAMI I SOLĄ/PEKLOSOLĄ itp... na 12h do zimnego (i tu następuje proces peklowania) Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) a ja się jeszcze dopytam jak to jest z peklowaniem w tym przepisie, Nie wiem jak jest w tym przepisie, ale zasada jest taka:1.Mięso kroimy w kawałki wielkości ok 4X42.Dodajemy odpowiednią ilość peklosoli lub soli i mieszamy.3.Odstawiamy mięso w chłodne miejsce (4-6º C) na 48- 72h4.Po tym czasie mielimy mięso na odpowiednich sitkach, dodajemy przyprawy,zimną lub gorącą wodę ( o ile przewiduje przepis) i mieszamy do uzyskania kleistości.5.Nabijamy w jelita i pozostawiamy do osadzania na 1- 12 h w zależności od warunków temperaturowych i grubości kiełbasy.6.Dalej to już proces osuszania i wędzenia.7.Po uwędzeniu do odpowiedniego koloru kiełbasę poddajemy obróbce termicznej ( parzenie , pieczenie) o ile taki proces jest przewidziany dla tego rodzaju kiełbasyP.SŻyczę samych sukcesów w wyrobie własnych , zdrowych i smacznych wędlin. Edytowane 21 Maja 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 21 Maja 2016 jak to jest z peklowaniem w tym przepisieW tym przypadku rób dokładnie tak jak pisze SZCZEPAN (1-szy post). Ogólne zasady przedstawił kol. arkadiusz. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajtaler Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 21 Maja 2016 Ja robiłem tak jak w przepisie tzn po mieleniu przyprawy dodane do wody, wszystko razem wymieszane i na 12h do lodówki i wyszło ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 22 Maja 2016 W tym przypadku rób dokładnie tak jak pisze SZCZEPAN (1-szy post). Ogólne zasady przedstawił kol. arkadiusz. Ogólnie zasady to ja dzięki forum już znam Dopytuję konkretnie o ten przepis, bo czytam, czytam i właściwie jasnej odpowiedzi mnie ma. Niby wynika z przepisu, że mielone łączymy z SOLĄ ale w postach przewijało się wiele razy o wcześniej peklowanym i dopiero mielonym i PRZYPRAWIANYM...Zgodnie z przepisem powinno być:mięso zmielone, wymieszane razem z przyprawami i solą/peklo do zimnego na 12h itd... ? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajtaler Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 22 Maja 2016 właśnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Ja jeżeli daje sól to sól dodaje w trakcie mielenia lub do farszu. Później nabijanie jelit , osadzanie czyli wyjdzie koło 12 godzin, lub taki czas jak w przepisie .Jak daje peklosól to peklowanie w kawałkach 1,5 - 2 doby (+ osadzanie to wyjdzie 2- 2,5 doby) po to aby azotyn sodu "zdążył przereagować" . (na stronie gdzieś jest rozpisany proces ). Pewnie można krócej, ale robię dla siebie nie gonią mnie targety sprzedażowe , rentowność itp Edytowane 23 Maja 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 25 Maja 2016 Ja jeżeli daje sól to sól dodaje w trakcie mielenia...co chwilę inne informacje ktoś podaje... dlatego właśnie dopytuje się konkretnie o TEN przepis Szczepana Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ab48 Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 25 Maja 2016 Jak widzisz ..szkoły sa rózne....najlepiej zrób sam obie wersje i wybierz tę która Ci bardziej odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 25 Maja 2016 Szkoły są różne ale przepis jeden, inaczej nie będzie to chłopska wg Szczepana... Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 25 Maja 2016 ktos moze poda dokladny sprawdzony przepis na ten wuszt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 25 Maja 2016 To zobacz pierwszy post w tym temacie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 26 Maja 2016 To zobacz pierwszy post w tym temacie. acha ty nie pogubilas sie w Tym przepisie!?bo ja tak.wiem ze jest na pierwszej stronie ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 26 Maja 2016 nie pogubilas sie w Tym przepisie!?bo ja tak.wiem ze jest na pierwszej stronie ! A co jest dla Ciebie niezrozumiałe w tym przepisie bo według mnie SZCZEPAN dokładnie napisał jak postępowac przy wyrobie tej konkretnej kiełbasy . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 26 Maja 2016 Ja tez nie widze zeby byl problem ze zrozumieniem przepisu ..zeby kazdy byl taki zrozumialy i prosty ..nawet surowiec wymieniony w dostepnym jezyku ( laickim) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 26 Maja 2016 taki jasny to on do konca nie jest 49 stron.bedzie to pierwsza kielbasa ktora zrobie wlasnorecznie.czytalem od poczatku do dzis!a kiedy zrobie to wrzuce fotki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.