Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dużo osób pisało że za łagodna wyszła,a teżlubie bardziej pikantne

Nic nie stoi na przeszkodzie byś przyprawił pod swój smak. Zwiększ ilość soli do 20 g/kg, pieprzu też o łyżeczkę na 10 kg, majeranku bym nie zwiększał, a czosnku możesz dać nawet 2x tyle. Jak komu smakuje. Ja dla siebie tak daję, a też lubimy mocniej przyprawione. Ale coś mi się zdaje że nie zrozumiałeś ilości soli. Zauważ że w przepisie SZCZEPAN'a sól jest podana w gramach na jeden kilogram mięsa wszystkich klas (nie gatunków, bo gatunek to coś innego), a reszta przypraw na całe 10 kg. Tak więc ważysz całość mięsa (razem wszystkie klasy, tj. chude+tłuste+słonina+itp), i i odważasz sól licząc np. 20 g/kg (w tym przypadku 20x3,3 kg = 66 g soli) i rozdzielasz tą ogólną ilość soli(lub peklosoli) proporcjonalnie na każdą klasę jeśli je peklujesz osobno. Skoro już masz wymieszane to policz i ewentualnie dosól. To na teraz.

 

A przed następnym podejściem to zapoznaj się na stronie głównej z tematami o klasyfikacji, peklowaniu, wędzeniu i obróbce termicznej. No i obwiązkowo z naszą "biblią dla początkujących" tj. z Akademią DZIADKA, gdzie masz wyłożone jak na talerzu krok po kroku cały proces powstawania wyrobów - od świniobicia po gotowe wyroby. Potem to już czytanie ze zrozumieniem przepisów to będzie przyjemność. A w razie wątpliwości zawsze można dopytać w odpowiednim temacie.

Czy dopiero jutro po zmieleniu dosypać  do farszu ?

Cię choroba , jak mawiał pewien sołtys. W takim razie rób zgodnie z przepisem. 

Edytowane przez frapio
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490403
Udostępnij na innych stronach

Frapio- dokładnie tak zrobiłem z solą,liczyłem  gramaturę pod łączną masę wszystkich klas mięsa.

Z tym że dałem 18g/kg 50/50  wyszło 54g


 

 

Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.

 

Nic tutaj nie piszę o pieprzu i majeranku,więc nie wiem czy dodać je też do wody czy tylko wsypać do farszu,dlatego to pytanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490406
Udostępnij na innych stronach

A to?

... dodajemy powyżej wymienione przyprawy ...Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy...

Tak jak autor pisze.  Ja trochę mocniej przyprawiam, bo tak lubimy. I temperatura w lodówce niech nie przekracza 6 *C, a przed włożeniem do wędzarni niech kiełbaska ogrzeje się do temp. pokojowej.

Jeszcze co do teorii to poczytaj pierwsze 47 stron tutaj . Też dużo Ci pomoże.

Powodzenia

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490415
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc :)

 

Mam takie pytanie jeszcze,bo myślałem że uda mi się w niedzielę zmielić mięso i uwędzić,lecz nie dałem rady,w związku z tym czy mogę to mięso zapeklowane trzymać w lodówce do soboty ?

 

Mięso jest w kawałkach,jedynie co się zmieniło to kolor,ale to już zaobserwowałem w sobote 3 godziny po zapeklowaniu,czy jest to reakcja na peklosól+ sól ?

 

Bo jeśli trzeba będzie wędzić wcześniej to coś będę musiał wykombinować.

 

 

 

 

https://lh4.googleusercontent.com/-FETU4LuolxA/VwuXFXGBApI/AAAAAAAACBc/sO9tOZNeAQE4QeIdUKf7P9BtAXz5RUydw/w984-h553-no/11.04.2016%2B-%2B1

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490717
Udostępnij na innych stronach

Ubij mięso w pojemniku tak , aby była jak najmniejsza zawartość powietrza , przykryj szczelnie i daj do lodówki na +2 stopnie

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490723
Udostępnij na innych stronach

Witam . Sorki ,że wtrącę , ale proponuję zamrozić , bo do soboty może nie ''wytrzymać'' . Rozmrażaj w lodówce dobę przed mieleniem . Pozdrawiam :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490855
Udostępnij na innych stronach

jeżeli robisz próbkę wyrobu, to nie smaż kotlecików tylko odparz kawałek kiełbasy w jelicie. Smażone daje inny smak i przekłamuje dobór przypraw :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-491001
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

I ja postanowiłem spróbować się z "Chłopską". Jako że łyżka łyżce nierówna to przyprawy dałem tak:

pieprz, majeranek i czosnek 2g/kg

Sól /peklosól w proporcji 70/30 - 18g/kg

Cukier 1g/kg

Woda 50 ml/kg

 

Osuszanie 1 godz i 3 godz wędzenia a oto wynik

post-79647-0-97127300-1463392412_thumb.jpg

Edytowane przez Hajtaler
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-496726
Udostępnij na innych stronach

a ja się jeszcze dopytam jak to jest z peklowaniem w tym przepisie, czy:

- mięso pokrojone peklujemy 1-2 dni i potem mielimy, mieszamy z przyprawami itp.. na 12h do zimnego

- mięso mielimy, mieszamy z PRZYPRAWAMI I SOLĄ/PEKLOSOLĄ itp... na 12h do zimnego (i tu następuje proces peklowania)

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497437
Udostępnij na innych stronach

a ja się jeszcze dopytam jak to jest z peklowaniem w tym przepisie,

 

Nie wiem jak jest w tym przepisie, ale zasada jest taka:

1.Mięso kroimy w kawałki wielkości ok 4X4

2.Dodajemy odpowiednią ilość peklosoli lub soli i mieszamy.

3.Odstawiamy mięso w chłodne miejsce (4-6º C) na 48- 72h

4.Po tym czasie mielimy mięso na odpowiednich sitkach, dodajemy przyprawy,zimną lub gorącą wodę ( o ile przewiduje przepis) i mieszamy do uzyskania kleistości.

5.Nabijamy w jelita i pozostawiamy do osadzania na 1- 12 h w zależności od warunków temperaturowych i grubości kiełbasy.

6.Dalej to już proces osuszania i wędzenia.

7.Po uwędzeniu do odpowiedniego koloru kiełbasę poddajemy obróbce termicznej ( parzenie , pieczenie) o ile taki proces jest przewidziany dla tego rodzaju kiełbasy

P.S

Życzę samych sukcesów w wyrobie własnych , zdrowych i smacznych wędlin. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497438
Udostępnij na innych stronach

jak to jest z peklowaniem w tym przepisie

W tym przypadku rób dokładnie tak jak pisze SZCZEPAN (1-szy post).  Ogólne zasady przedstawił kol. arkadiusz.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497439
Udostępnij na innych stronach

W tym przypadku rób dokładnie tak jak pisze SZCZEPAN (1-szy post).  Ogólne zasady przedstawił kol. arkadiusz.

 

 

Ogólnie zasady to ja dzięki forum już znam :)

Dopytuję konkretnie o ten przepis, bo czytam, czytam i właściwie jasnej odpowiedzi mnie ma. Niby wynika z przepisu, że mielone łączymy z SOLĄ ale w postach przewijało się wiele razy o wcześniej peklowanym i dopiero mielonym i PRZYPRAWIANYM...

Zgodnie z przepisem powinno być:

mięso zmielone, wymieszane razem z przyprawami i solą/peklo do zimnego na 12h itd... ?

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497559
Udostępnij na innych stronach

Ja jeżeli daje sól  to  sól dodaje w trakcie mielenia lub do farszu. Później nabijanie jelit ,  osadzanie czyli wyjdzie koło 12 godzin, lub taki czas jak w przepisie .

Jak daje peklosól to peklowanie w kawałkach 1,5 - 2 doby (+ osadzanie to wyjdzie 2- 2,5 doby) po to aby azotyn sodu "zdążył przereagować" . (na stronie  gdzieś  :D  jest rozpisany proces ). Pewnie można krócej, ale robię dla siebie nie gonią mnie targety sprzedażowe , rentowność itp :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497666
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja jeżeli daje sól to sól dodaje w trakcie mielenia...

co chwilę inne informacje ktoś podaje... :D

dlatego właśnie dopytuje się konkretnie o TEN przepis Szczepana

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497940
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie pogubilas sie w Tym przepisie!?bo ja tak.wiem ze jest na pierwszej stronie !

 

A co jest dla Ciebie niezrozumiałe w tym przepisie bo według mnie SZCZEPAN dokładnie napisał jak postępowac przy wyrobie tej konkretnej kiełbasy .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498060
Udostępnij na innych stronach

Ja tez nie widze zeby byl problem ze zrozumieniem przepisu ..zeby kazdy byl taki zrozumialy i prosty ..nawet surowiec wymieniony w dostepnym jezyku ( laickim) :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498061
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.