Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Sorki ,że wtrącę , ale proponuję zamrozić , bo do soboty może nie ''wytrzymać'' . Rozmrażaj w lodówce dobę przed mieleniem . Pozdrawiam :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490855
Udostępnij na innych stronach

jeżeli robisz próbkę wyrobu, to nie smaż kotlecików tylko odparz kawałek kiełbasy w jelicie. Smażone daje inny smak i przekłamuje dobór przypraw :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-491001
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

I ja postanowiłem spróbować się z "Chłopską". Jako że łyżka łyżce nierówna to przyprawy dałem tak:

pieprz, majeranek i czosnek 2g/kg

Sól /peklosól w proporcji 70/30 - 18g/kg

Cukier 1g/kg

Woda 50 ml/kg

 

Osuszanie 1 godz i 3 godz wędzenia a oto wynik

post-79647-0-97127300-1463392412_thumb.jpg

Edytowane przez Hajtaler
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-496726
Udostępnij na innych stronach

a ja się jeszcze dopytam jak to jest z peklowaniem w tym przepisie, czy:

- mięso pokrojone peklujemy 1-2 dni i potem mielimy, mieszamy z przyprawami itp.. na 12h do zimnego

- mięso mielimy, mieszamy z PRZYPRAWAMI I SOLĄ/PEKLOSOLĄ itp... na 12h do zimnego (i tu następuje proces peklowania)

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497437
Udostępnij na innych stronach

a ja się jeszcze dopytam jak to jest z peklowaniem w tym przepisie,

 

Nie wiem jak jest w tym przepisie, ale zasada jest taka:

1.Mięso kroimy w kawałki wielkości ok 4X4

2.Dodajemy odpowiednią ilość peklosoli lub soli i mieszamy.

3.Odstawiamy mięso w chłodne miejsce (4-6º C) na 48- 72h

4.Po tym czasie mielimy mięso na odpowiednich sitkach, dodajemy przyprawy,zimną lub gorącą wodę ( o ile przewiduje przepis) i mieszamy do uzyskania kleistości.

5.Nabijamy w jelita i pozostawiamy do osadzania na 1- 12 h w zależności od warunków temperaturowych i grubości kiełbasy.

6.Dalej to już proces osuszania i wędzenia.

7.Po uwędzeniu do odpowiedniego koloru kiełbasę poddajemy obróbce termicznej ( parzenie , pieczenie) o ile taki proces jest przewidziany dla tego rodzaju kiełbasy

P.S

Życzę samych sukcesów w wyrobie własnych , zdrowych i smacznych wędlin. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497438
Udostępnij na innych stronach

jak to jest z peklowaniem w tym przepisie

W tym przypadku rób dokładnie tak jak pisze SZCZEPAN (1-szy post).  Ogólne zasady przedstawił kol. arkadiusz.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497439
Udostępnij na innych stronach

W tym przypadku rób dokładnie tak jak pisze SZCZEPAN (1-szy post).  Ogólne zasady przedstawił kol. arkadiusz.

 

 

Ogólnie zasady to ja dzięki forum już znam :)

Dopytuję konkretnie o ten przepis, bo czytam, czytam i właściwie jasnej odpowiedzi mnie ma. Niby wynika z przepisu, że mielone łączymy z SOLĄ ale w postach przewijało się wiele razy o wcześniej peklowanym i dopiero mielonym i PRZYPRAWIANYM...

Zgodnie z przepisem powinno być:

mięso zmielone, wymieszane razem z przyprawami i solą/peklo do zimnego na 12h itd... ?

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497559
Udostępnij na innych stronach

Ja jeżeli daje sól  to  sól dodaje w trakcie mielenia lub do farszu. Później nabijanie jelit ,  osadzanie czyli wyjdzie koło 12 godzin, lub taki czas jak w przepisie .

Jak daje peklosól to peklowanie w kawałkach 1,5 - 2 doby (+ osadzanie to wyjdzie 2- 2,5 doby) po to aby azotyn sodu "zdążył przereagować" . (na stronie  gdzieś  :D  jest rozpisany proces ). Pewnie można krócej, ale robię dla siebie nie gonią mnie targety sprzedażowe , rentowność itp :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497666
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja jeżeli daje sól to sól dodaje w trakcie mielenia...

co chwilę inne informacje ktoś podaje... :D

dlatego właśnie dopytuje się konkretnie o TEN przepis Szczepana

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497940
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie pogubilas sie w Tym przepisie!?bo ja tak.wiem ze jest na pierwszej stronie !

 

A co jest dla Ciebie niezrozumiałe w tym przepisie bo według mnie SZCZEPAN dokładnie napisał jak postępowac przy wyrobie tej konkretnej kiełbasy .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498060
Udostępnij na innych stronach

Ja tez nie widze zeby byl problem ze zrozumieniem przepisu ..zeby kazdy byl taki zrozumialy i prosty ..nawet surowiec wymieniony w dostepnym jezyku ( laickim) :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498061
Udostępnij na innych stronach

 

 

taki jasny to on do konca nie jest 49 stron.bedzie to pierwsza kielbasa ktora zrobie wlasnorecznie.czytalem od poczatku do dzis!a kiedy zrobie to wrzuce fotki :tongue:

 

paszeko - tak jak pisała ANNAM  przepis masz w pierwszym poście i jest on jasny a reszta to opinie, wrażenia itd . :) 

Powodzenia .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498065
Udostępnij na innych stronach

I miłej lektury.

 

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498074
Udostępnij na innych stronach

postepuj krok po kroku wedlog przepisu i wszystko pojdzie lekko ,dasz rade. ja tez zaczynalam od tej  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498078
Udostępnij na innych stronach

Zrób tak jak w poście #1 tzn:

-mielenie

-przyprawy do wody (sól/peklosól ja dałem w proporcji 70/30)

-mieszanie

-na 12h do lodówki

-nabijanie + 2 godz osadzanie

-osuszanie i wędzenie +parzenie/pieczenie

 

Musi wyjść(mi wyszła a to moje pierwsze kroki w temacie zadymiania i pierwsza kiełbasa)

Powodzenia

Edytowane przez Hajtaler
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498149
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.