leonARL4x4 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Ok,bo teraz miałem przykryte scierką,może dlatego. Czyli do soboty spokojnie może leżeć ? Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez leonARL4x4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Witam . Sorki ,że wtrącę , ale proponuję zamrozić , bo do soboty może nie ''wytrzymać'' . Rozmrażaj w lodówce dobę przed mieleniem . Pozdrawiam Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-490855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 jeżeli robisz próbkę wyrobu, to nie smaż kotlecików tylko odparz kawałek kiełbasy w jelicie. Smażone daje inny smak i przekłamuje dobór przypraw Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-491001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajtaler Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 16 Maja 2016 (edytowane) I ja postanowiłem spróbować się z "Chłopską". Jako że łyżka łyżce nierówna to przyprawy dałem tak:pieprz, majeranek i czosnek 2g/kgSól /peklosól w proporcji 70/30 - 18g/kgCukier 1g/kgWoda 50 ml/kg Osuszanie 1 godz i 3 godz wędzenia a oto wynik Edytowane 16 Maja 2016 przez Hajtaler Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-496726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 21 Maja 2016 a ja się jeszcze dopytam jak to jest z peklowaniem w tym przepisie, czy:- mięso pokrojone peklujemy 1-2 dni i potem mielimy, mieszamy z przyprawami itp.. na 12h do zimnego- mięso mielimy, mieszamy z PRZYPRAWAMI I SOLĄ/PEKLOSOLĄ itp... na 12h do zimnego (i tu następuje proces peklowania) Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) a ja się jeszcze dopytam jak to jest z peklowaniem w tym przepisie, Nie wiem jak jest w tym przepisie, ale zasada jest taka:1.Mięso kroimy w kawałki wielkości ok 4X42.Dodajemy odpowiednią ilość peklosoli lub soli i mieszamy.3.Odstawiamy mięso w chłodne miejsce (4-6º C) na 48- 72h4.Po tym czasie mielimy mięso na odpowiednich sitkach, dodajemy przyprawy,zimną lub gorącą wodę ( o ile przewiduje przepis) i mieszamy do uzyskania kleistości.5.Nabijamy w jelita i pozostawiamy do osadzania na 1- 12 h w zależności od warunków temperaturowych i grubości kiełbasy.6.Dalej to już proces osuszania i wędzenia.7.Po uwędzeniu do odpowiedniego koloru kiełbasę poddajemy obróbce termicznej ( parzenie , pieczenie) o ile taki proces jest przewidziany dla tego rodzaju kiełbasyP.SŻyczę samych sukcesów w wyrobie własnych , zdrowych i smacznych wędlin. Edytowane 21 Maja 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 21 Maja 2016 jak to jest z peklowaniem w tym przepisieW tym przypadku rób dokładnie tak jak pisze SZCZEPAN (1-szy post). Ogólne zasady przedstawił kol. arkadiusz. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajtaler Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 21 Maja 2016 Ja robiłem tak jak w przepisie tzn po mieleniu przyprawy dodane do wody, wszystko razem wymieszane i na 12h do lodówki i wyszło ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 22 Maja 2016 W tym przypadku rób dokładnie tak jak pisze SZCZEPAN (1-szy post). Ogólne zasady przedstawił kol. arkadiusz. Ogólnie zasady to ja dzięki forum już znam Dopytuję konkretnie o ten przepis, bo czytam, czytam i właściwie jasnej odpowiedzi mnie ma. Niby wynika z przepisu, że mielone łączymy z SOLĄ ale w postach przewijało się wiele razy o wcześniej peklowanym i dopiero mielonym i PRZYPRAWIANYM...Zgodnie z przepisem powinno być:mięso zmielone, wymieszane razem z przyprawami i solą/peklo do zimnego na 12h itd... ? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajtaler Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 22 Maja 2016 właśnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Ja jeżeli daje sól to sól dodaje w trakcie mielenia lub do farszu. Później nabijanie jelit , osadzanie czyli wyjdzie koło 12 godzin, lub taki czas jak w przepisie .Jak daje peklosól to peklowanie w kawałkach 1,5 - 2 doby (+ osadzanie to wyjdzie 2- 2,5 doby) po to aby azotyn sodu "zdążył przereagować" . (na stronie gdzieś jest rozpisany proces ). Pewnie można krócej, ale robię dla siebie nie gonią mnie targety sprzedażowe , rentowność itp Edytowane 23 Maja 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 25 Maja 2016 Ja jeżeli daje sól to sól dodaje w trakcie mielenia...co chwilę inne informacje ktoś podaje... dlatego właśnie dopytuje się konkretnie o TEN przepis Szczepana Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ab48 Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 25 Maja 2016 Jak widzisz ..szkoły sa rózne....najlepiej zrób sam obie wersje i wybierz tę która Ci bardziej odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 25 Maja 2016 Szkoły są różne ale przepis jeden, inaczej nie będzie to chłopska wg Szczepana... Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-497998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 25 Maja 2016 ktos moze poda dokladny sprawdzony przepis na ten wuszt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 25 Maja 2016 To zobacz pierwszy post w tym temacie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 26 Maja 2016 To zobacz pierwszy post w tym temacie. acha ty nie pogubilas sie w Tym przepisie!?bo ja tak.wiem ze jest na pierwszej stronie ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 26 Maja 2016 nie pogubilas sie w Tym przepisie!?bo ja tak.wiem ze jest na pierwszej stronie ! A co jest dla Ciebie niezrozumiałe w tym przepisie bo według mnie SZCZEPAN dokładnie napisał jak postępowac przy wyrobie tej konkretnej kiełbasy . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 26 Maja 2016 Ja tez nie widze zeby byl problem ze zrozumieniem przepisu ..zeby kazdy byl taki zrozumialy i prosty ..nawet surowiec wymieniony w dostepnym jezyku ( laickim) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 26 Maja 2016 taki jasny to on do konca nie jest 49 stron.bedzie to pierwsza kielbasa ktora zrobie wlasnorecznie.czytalem od poczatku do dzis!a kiedy zrobie to wrzuce fotki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 26 Maja 2016 taki jasny to on do konca nie jest 49 stron.bedzie to pierwsza kielbasa ktora zrobie wlasnorecznie.czytalem od poczatku do dzis!a kiedy zrobie to wrzuce fotki paszeko - tak jak pisała ANNAM przepis masz w pierwszym poście i jest on jasny a reszta to opinie, wrażenia itd . Powodzenia . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 26 Maja 2016 I miłej lektury. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 26 Maja 2016 postepuj krok po kroku wedlog przepisu i wszystko pojdzie lekko ,dasz rade. ja tez zaczynalam od tej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 26 Maja 2016 dzieki wszystkim za otuche Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajtaler Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) Zrób tak jak w poście #1 tzn:-mielenie-przyprawy do wody (sól/peklosól ja dałem w proporcji 70/30)-mieszanie-na 12h do lodówki-nabijanie + 2 godz osadzanie-osuszanie i wędzenie +parzenie/pieczenie Musi wyjść(mi wyszła a to moje pierwsze kroki w temacie zadymiania i pierwsza kiełbasa)Powodzenia Edytowane 26 Maja 2016 przez Hajtaler Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/39/#findComment-498149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.