Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wiesz ja zawsze podsuszam po parzeniu a nie przed.

Czy takie podsuszanie przed parzeniem przyniesie jakiś założony cel?

Jeżeli TAK to jaki?

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-102193
Udostępnij na innych stronach

Gdybyś nie wysuszył jelita przed wędzeniem byłoby grubsze i twarde. Farsz kiełbasy przylega do jelita. W procesie suszenia staje się cieńkie i łatwiej odchodzi od kiełbasy. W przypadku kiełbasy parzonej gdzie nie ma wędzenia (które również wpływa w opisany sposób na jelito) będzie ono właśnie twarde i grubsze. To jest takie moje doświadczenie, któr zdobyłem w praktyce i zauważyłem również że studzona powietrzem a nie wodą kiełbasa parzona dłużej się przechowuje. Po prostu odparowuje woda i jelitoo wysycha na produkcie. Oczywiście każdy ma swoje spostrzeżenia i doświadczenia. Pozwoliłem sobie dodać uwagę poniewaź było takie zapytanie a ja miałem z takimi kiełbasami do czynienia - nazywały się tylko trochę inaczej - np. "ze świniobicia, gospodarza" itp Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-102241
Udostępnij na innych stronach

Myślę że temat ściśle powiązany jest z osadzaniem .

Gdybyś nie wysuszył jelita przed wędzeniem byłoby grubsze i twarde. Farsz kiełbasy przylega do jelita. W procesie suszenia staje się cieńkie i łatwiej odchodzi od kiełbasy.

.Rozumiem użyte określenia wysuszył ,suszył lecz one są nie precyzyjne, Mamy proces osadzania którego cele są inne, na końcu tego procesu następuje początkowe osuszenie powierzchni batonów i dalszy proces będzie się odbywał w początkowej fazie wędzenia .Spostrzeżenia kolegi są jednak ciekawe. .

O osadzaniu

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4888&highlight=osadzanie.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-102244
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam jestem kompletnie nowy na tym forum i kompletnie zielony jeśli chodzi o wyrób kiełbas i wędlin mam pytanko odnośnie przepisu Szczepana czy mięso mam wcześniej zapeklować czy dodać do zmielonego mięsa soli peklującej, bo szczerze mówiąc zrozumiałem z przepisu że dodać do zmielonego mięsa.

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109782
Udostępnij na innych stronach

czy mięso mam wcześniej zapeklować czy dodać do zmielonego mięsa soli peklującej

Ja osobiście wcześniej pekluję ( oczywiście na sucho ), ale znam i takich co dodają peklosól do zmielonego mięsa

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109785
Udostępnij na innych stronach

Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.

Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.

Tu wszystko masz napisane :smile:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109786
Udostępnij na innych stronach

Czyli najpierw mielimy, później peklujemy - od razu z przyprawami.

Tu też (tu - w sensie na forum) spotkalem się z różnymi szkołami. Jedne mówią jak powyżej, inne - by peklować (zmielone lub nie) mięso, a dopiero później dodawać pozostałe przyprawy.

 

Nie wiem, czy to poprawne, ale ja osobiście najpierw mięso mielę, później od razu dodaję peklosól, natomiast resztę przypraw oraz wodę dodaję dopiero w chwili mieszania farszu.

 

Dzięki temu mięso nabierze odpowiedniego koloru (peklowanie) szybciej, niż w kawałkach niezmielonych (mniejsze fragmenty mięsa trzeba "spenetrować") - natomiast przyprawy aż tak głęboko się nie przegryzą, być może również późniejsze dodanie wody wpłynie na mniejszą ilość wytworzonego "kleju".

Aby uzupełnić opis dodam, że mięso do kiełbas pekluję zawsze metodą szybką (mięso mielone, 18-19g peklosoli/kg mięsa, temperatura pokojowa), a wyrabiam z lenistwa w automacie do chleba, który sam miesza masę mięsną bez podgrzewania przez 45-60min; w tym czasie dodaję też przyprawy, stopniowo wodę - i na koniec ewentualnie żelatynę.

Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109810
Udostępnij na innych stronach

czy mięso mam wcześniej zapeklować

Mięso na kiełbasę chłopską jest solone a nie peklowane. Proszę uważnie czytać.

Kiełbasa wybarwia się podczas wędzenia, może jednak (choć nie musi) wyjść z szarym oczkiem w środku.

Robiłam tę kiełbasę wielokrotnie i wychodziła - na soli - pięknie wybarwiona.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109878
Udostępnij na innych stronach

zamiast peklosoli dałeś :clap: soli lub nie było osadzania

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109880
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Rzeczywiście moja wypowiedź była jakby niepełna - chciałem nawiązać do wypowiedzi EAnny. Moja kiełbasa była solona - zrobiona bez użycia peklosoli.

pozdrawiam

bielok

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109882
Udostępnij na innych stronach

to normalne jak się wędzi z innymi peklowanymi

aby wyszło na szaro ja dodaje 1/4 peklosoli do soli i mam chociaż jeden kolor

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109884
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Mięso na kiełbasę chłopską jest solone a nie peklowane.

Szczepan pisze o peklosoli.... :rolleyes:

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-130154
Udostępnij na innych stronach

Robiłam tę kiełbasę wielokrotnie i wychodziła - na soli - pięknie wybarwiona.

Kupując małe ilości mięsa w sklepach trzeba uważać czy nie zostało potraktowane wzmacniaczami smaku (czytaj- wagi)i póżniej cieszymy się że szyneczka wyszła soczysta i taka jak z ''biedronki'' :wink: a czytając wpis kol Bagno na wybarwianie żołądków wołowych to sam nie wiem co jeszcze nam się , lub nas może trafić - bo szlag to na pewno. :mellow:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-130160
Udostępnij na innych stronach

no to Oki , tyż się pochwalę , ponieważ jestem nieśmiały i nie śmiem odmówić ( jednej fajnej kobitce , jak przeczyta będzie wiedziała że o nią biega :grin: ) , ostatnio sobie taką kiełbaskę zrobiłem , z tą różnicą że wsad i przyprawy na 5 kg mięska , a jelita 28-30 mm , są pewne niedoskonałości ale to dlatego że produkcja była połączona z próbą pozyskania osoby do wspólnej póżniejszej produkcji , dużo wskazuje że będę miał pomocnika w przyszłości :lol:

a teraz kilka fotek

no i trochę podsuszona na piecu opalanym drzewem :thumbsup:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-130930
Udostępnij na innych stronach

no to Oki , tyż się pochwalę , ponieważ jestem nieśmiały i nie śmiem odmówić ( jednej fajnej kobitce , jak przeczyta będzie wiedziała że o nią biega :grin: )

Ciekawe która to kobitka :grin: :grin:

 

I masz się czym chwalić Paolo, tak trzymaj :clap:

Czekam na więcej :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-130934
Udostępnij na innych stronach

ale to dlatego że produkcja była połączona z próbą pozyskania osoby do wspólnej póżniejszej produkcji ,

Jak widać na załączonych obrazkach niczemu to nie "przeszkodziło",smak pewnie rewelka :thumbsup:

Pozdrawiam

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-131327
Udostępnij na innych stronach

TO co ma być? SÓL czy PEKLOSÓL

A o co biega :shock:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-131822
Udostępnij na innych stronach

Dodasz sól będzie szara w środku.Dodasz peksól będzie różowa.Ot cała różnica.Wybór należy do Ciebie :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-131825
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
dzięki za przepis na chłopską,wykorzystałem go do swojej pierwszej kiełbasy no i naprawdę całkiem zjadliwia wyszła jak na początek.wędziłem drewnem bukowym z dodatkiem jaworu i kilkoma kawałkami wiśni.a oto efekty Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-134008
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.