zemat Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 2 Marca 2010 wiesz ja zawsze podsuszam po parzeniu a nie przed.Czy takie podsuszanie przed parzeniem przyniesie jakiś założony cel?Jeżeli TAK to jaki? Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-102193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vater Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 2 Marca 2010 Gdybyś nie wysuszył jelita przed wędzeniem byłoby grubsze i twarde. Farsz kiełbasy przylega do jelita. W procesie suszenia staje się cieńkie i łatwiej odchodzi od kiełbasy. W przypadku kiełbasy parzonej gdzie nie ma wędzenia (które również wpływa w opisany sposób na jelito) będzie ono właśnie twarde i grubsze. To jest takie moje doświadczenie, któr zdobyłem w praktyce i zauważyłem również że studzona powietrzem a nie wodą kiełbasa parzona dłużej się przechowuje. Po prostu odparowuje woda i jelitoo wysycha na produkcie. Oczywiście każdy ma swoje spostrzeżenia i doświadczenia. Pozwoliłem sobie dodać uwagę poniewaź było takie zapytanie a ja miałem z takimi kiełbasami do czynienia - nazywały się tylko trochę inaczej - np. "ze świniobicia, gospodarza" itp Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-102241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 2 Marca 2010 Myślę że temat ściśle powiązany jest z osadzaniem . Gdybyś nie wysuszył jelita przed wędzeniem byłoby grubsze i twarde. Farsz kiełbasy przylega do jelita. W procesie suszenia staje się cieńkie i łatwiej odchodzi od kiełbasy. .Rozumiem użyte określenia wysuszył ,suszył lecz one są nie precyzyjne, Mamy proces osadzania którego cele są inne, na końcu tego procesu następuje początkowe osuszenie powierzchni batonów i dalszy proces będzie się odbywał w początkowej fazie wędzenia .Spostrzeżenia kolegi są jednak ciekawe. . O osadzaniu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4888&highlight=osadzanie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-102244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotowędliny Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Witam jestem kompletnie nowy na tym forum i kompletnie zielony jeśli chodzi o wyrób kiełbas i wędlin mam pytanko odnośnie przepisu Szczepana czy mięso mam wcześniej zapeklować czy dodać do zmielonego mięsa soli peklującej, bo szczerze mówiąc zrozumiałem z przepisu że dodać do zmielonego mięsa.Dzięki za odpowiedź i pozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 czy mięso mam wcześniej zapeklować czy dodać do zmielonego mięsa soli peklującej Ja osobiście wcześniej pekluję ( oczywiście na sucho ), ale znam i takich co dodają peklosól do zmielonego mięsa Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8. Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h. Tu wszystko masz napisane :smile: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Czyli najpierw mielimy, później peklujemy - od razu z przyprawami.Tu też (tu - w sensie na forum) spotkalem się z różnymi szkołami. Jedne mówią jak powyżej, inne - by peklować (zmielone lub nie) mięso, a dopiero później dodawać pozostałe przyprawy. Nie wiem, czy to poprawne, ale ja osobiście najpierw mięso mielę, później od razu dodaję peklosól, natomiast resztę przypraw oraz wodę dodaję dopiero w chwili mieszania farszu. Dzięki temu mięso nabierze odpowiedniego koloru (peklowanie) szybciej, niż w kawałkach niezmielonych (mniejsze fragmenty mięsa trzeba "spenetrować") - natomiast przyprawy aż tak głęboko się nie przegryzą, być może również późniejsze dodanie wody wpłynie na mniejszą ilość wytworzonego "kleju".Aby uzupełnić opis dodam, że mięso do kiełbas pekluję zawsze metodą szybką (mięso mielone, 18-19g peklosoli/kg mięsa, temperatura pokojowa), a wyrabiam z lenistwa w automacie do chleba, który sam miesza masę mięsną bez podgrzewania przez 45-60min; w tym czasie dodaję też przyprawy, stopniowo wodę - i na koniec ewentualnie żelatynę. Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotowędliny Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Wielkie dzięki za odpowiedź, jak zrobię sobie wędzarnię i kiełbaskę w/g przepisu to zamieszczę fotki.Rewelacyjny portal, cieszę się ze tu trafiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 czy mięso mam wcześniej zapeklowaćMięso na kiełbasę chłopską jest solone a nie peklowane. Proszę uważnie czytać. Kiełbasa wybarwia się podczas wędzenia, może jednak (choć nie musi) wyjść z szarym oczkiem w środku. Robiłam tę kiełbasę wielokrotnie i wychodziła - na soli - pięknie wybarwiona. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 zamiast peklosoli dałeś :clap: soli lub nie było osadzania Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Cześć. Rzeczywiście moja wypowiedź była jakby niepełna - chciałem nawiązać do wypowiedzi EAnny. Moja kiełbasa była solona - zrobiona bez użycia peklosoli. Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 to normalne jak się wędzi z innymi peklowanymiaby wyszło na szaro ja dodaje 1/4 peklosoli do soli i mam chociaż jeden kolor Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-109884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 31 Października 2010 Przecież Szczepan na 1 stronie w przepisie napisał: 0,18kg soli (peklosoli) więc jak ma być :shock: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-130098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 1 Listopada 2010 Mięso na kiełbasę chłopską jest solone a nie peklowane. Szczepan pisze o peklosoli.... :rolleyes: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-130154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 1 Listopada 2010 Robiłam tę kiełbasę wielokrotnie i wychodziła - na soli - pięknie wybarwiona. Kupując małe ilości mięsa w sklepach trzeba uważać czy nie zostało potraktowane wzmacniaczami smaku (czytaj- wagi)i póżniej cieszymy się że szyneczka wyszła soczysta i taka jak z ''biedronki'' :wink: a czytając wpis kol Bagno na wybarwianie żołądków wołowych to sam nie wiem co jeszcze nam się , lub nas może trafić - bo szlag to na pewno. :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-130160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 6 Listopada 2010 no to Oki , tyż się pochwalę , ponieważ jestem nieśmiały i nie śmiem odmówić ( jednej fajnej kobitce , jak przeczyta będzie wiedziała że o nią biega :grin: ) , ostatnio sobie taką kiełbaskę zrobiłem , z tą różnicą że wsad i przyprawy na 5 kg mięska , a jelita 28-30 mm , są pewne niedoskonałości ale to dlatego że produkcja była połączona z próbą pozyskania osoby do wspólnej póżniejszej produkcji , dużo wskazuje że będę miał pomocnika w przyszłości :lol: a teraz kilka fotek no i trochę podsuszona na piecu opalanym drzewem :thumbsup: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-130930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 6 Listopada 2010 no to Oki , tyż się pochwalę , ponieważ jestem nieśmiały i nie śmiem odmówić ( jednej fajnej kobitce , jak przeczyta będzie wiedziała że o nią biega :grin: ) Ciekawe która to kobitka :grin: :grin: I masz się czym chwalić Paolo, tak trzymaj :clap: Czekam na więcej :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-130934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 9 Listopada 2010 ale to dlatego że produkcja była połączona z próbą pozyskania osoby do wspólnej póżniejszej produkcji , Jak widać na załączonych obrazkach niczemu to nie "przeszkodziło",smak pewnie rewelka :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-131327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 13 Listopada 2010 TO co ma być? SÓL czy PEKLOSÓL Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-131820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 13 Listopada 2010 TO co ma być? SÓL czy PEKLOSÓL A o co biega :shock: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-131822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 13 Listopada 2010 W przepisie CHŁOPSKA SZCZEPANA mam dodać soli czy peklosoli ? Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-131823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 13 Listopada 2010 Dodasz sól będzie szara w środku.Dodasz peksól będzie różowa.Ot cała różnica.Wybór należy do Ciebie :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-131825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 13 Listopada 2010 DZIĘKI teraz jasne i zrozumiałe Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-131832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radson89 Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Listopada 2010 dzięki za przepis na chłopską,wykorzystałem go do swojej pierwszej kiełbasy no i naprawdę całkiem zjadliwia wyszła jak na początek.wędziłem drewnem bukowym z dodatkiem jaworu i kilkoma kawałkami wiśni.a oto efekty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-134008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 27 Listopada 2010 Bardzo ładne wędzonki,gratulacje. :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/4/#findComment-134019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.