Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kwestia smaku.Ja jestem slonolubny i daję 20 gramów.

 Ja również podobnie jak Ty Karolu, daję 20g/kg. Robiłem parokrotnie próby z 17- ma i 18- ma gramami soli na 1kg. farszu, i wtedy kiełbasa smakowała mi "trawą morską", a lubię gdy kiełbasa smakuje kiełbasą, więc ..... :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-739649
Udostępnij na innych stronach

 

 

smakowała mi "trawą morską"
No,  próbowałem trawę z lasów namorzynowych samodzielnie zerwanych - słone jak " lak " :D . U nas 18g/kg pewnie mam jakąś bardziej słoną peklosól  :D  ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-739658
Udostępnij na innych stronach

ale 18 g peklosoli/ kg przy podpiekanej to za dużo

a gdzie w przepisie jest mowa o podpiekaniu ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-739689
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Witam szanowne grono, jutro zamierzam wędzić kiełbaskę chłopską ,po tym chcę ją sparzyć,jak długo i w ilu stopniach,mam to zrobić żeby ją kasumować z radością? Z góry dziękuję
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-761656
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Jelita już nabite, ahhh ten zapach farszu, już nie mogę się doczekać degustacji.

Robota szła bardzo sprawnie, ani razu jelito nie pękło. Maszynką nawet fajnie się nabijało, dzięki dłuższemu lejkowi nie było problemu z dostającym się powietrzem.

 

Kiełbaskę dałem do lodówki, owinalem szczelnie folią by nie wyschła i jutro wedzenie.

post-106356-0-82247700-1663960374_thumb.jpg

post-106356-0-71117900-1663960394_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-788638
Udostępnij na innych stronach

Dziś udało mi się wcześniej skończyć robotę i i o 12 zabrałem się za wedzenie. O godzinie 10:30 żona nawinęła kiełbaskę na kije do osadzania, o 12 rozpaliłem wędzarnie, wygrzewałem do 12:30. Następnie osuszałem 30 minut, nie wiem czy to normalne ale jelito już było suche po osadzeniu, jest to możliwe?

Kiełbaskę wędziłem przez 3h w temperaturze 45-55 stopni, starałem się utrzymywać 50.

Wędziłem do koloru, parzenie tak jak w przepisie szczepana.

 

Kiełbaska wyszła w smaku bardzo dobra, jelito nie jest tak miękkie jak w kupieckich, nie wiem czy da się uzyskać taki efekt, ale również nie przeszkadza i śmiało można je zjeść.

post-106356-0-26412500-1664033642_thumb.jpg

post-106356-0-35775200-1664033679_thumb.jpg

post-106356-0-62248000-1664033699_thumb.jpg

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-788744
Udostępnij na innych stronach

 

 

jelito nie jest tak miękkie jak w kupieckich, nie wiem czy da się uzyskać taki efekt

Podstawowy warunek to :

  • nabijanie w dniu wędzenia 
  • osadzanie
  • osuszanie 

- wszystko w jednym ciągu.

Pomiedzy naturalnym jelitem a cząsteczkami mięsa zachodzi proces adhezji w trakcie którego jelito grubieje i zaczyna przylegać do mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-788748
Udostępnij na innych stronach

Tego warunku właśnie nie spełniłem, ale naprawdę nie mogę narzekać na te jelito.

Nie jet wcale dokuczliwe ale też nie idealne, ale szczerze to spodziewałem się dużo gorszego efektu.

Następnym razem część kiełbasy będę wędził 4 godziny i podpieke w wędzarni. Powinna być jeszcze lepsza.

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-788749
Udostępnij na innych stronach

 

 

będę wędził 4 godziny i podpieke w wędzarni. Powinna być jeszcze lepsza
Zdziwisz się ale smak będzie innej kiełbasy , czy lepszej raczej innej  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-788752
Udostępnij na innych stronach

Właśnie o to porównanie mi chodzi, chce część uwedzic mocniej, być może jeszcze bardziej będzie pieściła moje podniebienie :D

Już mam zlecenia w rodzince na tą kiełbaskę, szybko im zasmakowała.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-788753
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

 

 

jako biała parzona.

Biała to biała, mamy inny skład i przyprawy ale każdą cienką kiełbasę można zrobić "na biało".  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-817722
Udostępnij na innych stronach

Biała to biała, mamy inny skład i przyprawy ale każdą cienką kiełbasę można zrobić "na biało". ;)

Czyli nie biała kiełbasa tylko kiełbasa zrobiona  "na biało". Albo raczej "na szaro".

Edytowane przez romk
Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-818128
Udostępnij na innych stronach

Po prostu, kiełbasa parzona niewędzona lub parzona na "biało".

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-818137
Udostępnij na innych stronach

Jeśli kolega robił chłopską, to ta nie wędzona wyszła raczej różowa bo na peklosoli :tongue:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-818185
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Witam Panie i Panowie :)

Jestem nowicjuszem w tych sprawach i mam kilka pytań:
- Jak wcześniej przygotować jelito i czy na przepis "SZCZEPANA" 10kg starczy 10metrów jelita?

- Jak ciasno nabijać kiełbasę w jelita ?

- W przepisie jest podana sól peklowa, a czy mogę np zrobić proporcję 50% soli peklującej z 50% soli kuchennej lub jaką naturalną polecacie?  I jak taka zmiana wpłynie na kiełbasę.

 

Z góry dziękuję za pomoc :)
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-872456
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Kondziu napisał(a):

Jak wcześniej przygotować jelito i czy na przepis "SZCZEPANA" 10kg starczy 10metrów jelita?

- Jak ciasno nabijać kiełbasę w jelita ?

Kwestia jakiej średnicy masz te jelita.  Nabijamy dość ściśle. Jelita moczymy w wodzie o temp. pokojowej optimum ok 2 godzin , ze 2 razy zmieniasz wodę. Peklosól -TYLKO 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-872463
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Kondziu napisał(a):

" 10kg starczy 10metrów jelita?

Raczej nie wystarczy - zakładając ,że fi jelita będzie ok 28mm to potrzebujesz ok 2 metrów na kg farszu.

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/52/#findComment-872540
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.