Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

bo byś się przekonał jak mało zrozumiały jest Twój przepis

Chcę na wstępie podkreślić, że to jest mój temat o kiełbasie chłopskiej, a nie przepis czy receptura branżowa, dlatego nie widzę powodu do bezsensownych sprzeczek.

Dziękuję za Twoją wypowiedź i podzielenie się doświadczeniem. Doceniam, że odwołujesz się do sprawdzonych, klasycznych technik i receptur, które przetrwały próbę czasu i wielu smakoszy. Masz rację – gusta są bardzo indywidualne i każdy może preferować coś innego, a przepisy domowe powinny być przede wszystkim proste i dostępne dla przeciętnego użytkownika.

Warto też podkreślić, że kolega Dziadek i kolega Andrzej (Bagno) to nie tylko teoretycy – posiadają ogromną wiedzę praktyczną. To właśnie oni stworzyli fundamenty tej strony. Sam wychowałem się na recepturach normowych z lat 70. ubiegłego wieku, więc doskonale rozumiem wartość sprawdzonych metod.

Zgadzam się również, że w domowych warunkach często nie mamy dostępu do profesjonalnych maszyn przemysłowych, takich jak kutry, masownice próżniowe czy wilki dwuślimakowe. Mimo to dziś mamy wiele nowoczesnych urządzeń, które umożliwiają wyrabianie wędlin w warunkach domowych i nie ma powodu, by z nich nie korzystać. Aby wymasować szynki czy inne produkty, wcale nie jest potrzebna masownica – w zupełności wystarczy odrobina wyobraźni, cierpliwości i chęci.

Twoja uwaga o jasnym przekazywaniu wiedzy i prostych przepisach jest bardzo cenna. Dla nowych adeptów sztuki masarskiej liczy się przede wszystkim zrozumienie podstawowych technik i praktyczne sposoby ich realizacji, a nie nowoczesny sprzęt czy zaawansowana terminologia branżowa. Dlatego jeszcze raz zaznaczam – w moim temacie mówimy nie o kiełbasie branżowej, ale o kiełbasie chłopskiej. To naprawdę jeden z najprostszych przepisów na forum, niewymagający ani specjalistycznego sprzętu, ani skomplikowanych metod. Trochę wyobraźni nikomu nie zaszkodzi.

Dziękuję również za przypomnienie o wartości szkoleń i doświadczeniu starszych mistrzów  DZIADKA I BAGNO– to bezcenne źródło wiedzy, które warto szanować i wykorzystywać w praktyce.

 

  • Like 1
  • Upvote 5

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031173
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

Jakie dobre wędliny dojrzewające robi Grzesiek to wiem lepiej od Ciebie bo trochę na ten temat konsultował się ze mną na początku swojej drogi w tym temacie

No Arku , nareszcie wiem kto jest prekursorem i współautorem tych wędlin :clap::thumbsup:

  • Like 1
  • Upvote 3

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031182
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Muski napisał(a):

kto jest prekursorem i współautorem tych wędlin 

Jutro zgodnie z planem zaczynamy dwa nowe nietuzinkowe projekty. Waldek sprawdziłem i wszystkie potrzebne bakterie mamy więc nic nie musisz szukać👍. Zabierz tylko czerwoną skarpetkę oraz przyprawy, który chcesz użyć a ja ich mogę nie mieć w co wątpię ale... 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031207
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Jutro zgodnie z planem zaczynamy dwa nowe nietuzinkowe projekty

Z niecierpliwością czekamy na wyniki. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031231
Udostępnij na innych stronach

W dniu 18.10.2006 o 21:58, SZCZEPAN napisał(a):

Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa.

Gdzie tu jest napisane, że trzeba tą peklosól rozpuścić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031235
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Todek napisał(a):

Gdzie tu jest napisane, że trzeba tą peklosól rozpuścić?

Dokładne wymieszanie oznacza uzyskanie jednorodnego roztworu bez osadu na dnie naczynia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031249
Udostępnij na innych stronach

W tym temacie jest robiony doktorat na temat o mieszaniu soli w szklance wody . Ludzie ogarnijcie sie . A administratora tematu proszę o wykasowanie tych bzdur . Nawet do 2006 roku kiedy powstał temat .

Edytowane przez Yerba
  • Like 2
  • Upvote 1

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031253
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, ganc89 napisał(a):

Dokładne wymieszanie oznacza uzyskanie jednorodnego roztworu bez osadu na dnie naczynia

Dla mnie nie. Ale mieszajcie jak tam sobie chcecie,:D

Ja tam nie mam problemów ze zrobieniem kiełbasy z tego przepisu. No ale jak ktoś chce dzielić włos na 400 000 to nie będę przeszkadzał. Howgh.:D

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031256
Udostępnij na innych stronach

Na 1 litr wody ( kilogram ) do peklowania na mokro sypiemy np: 100 gram peklosoli i mówimy że to jest roztwór 10% tak ogólnie się przyjęło.

A tak naprawdę jest to roztwór 9%. Nikt nie ma z tym problemu.

A tu łapiemy się za słówka, wymieszać, bardzo dobrze wymieszać, super dobrze wymieszać. 

Wydaje mi się że służy to do nabijania postów i zaśmiecania forum. 

Nie wnikam jak tu jest na tym forum.

Ale na forach z innej branży na których też jestem, liczą się tylko posty merytoryczne pozostałe nie są uwzględniane w rankingu. A nie wnoszące nic do tematu są kasowane. 

Ma to dobre ale też i złe strony, bo jak coś się VIP nie podoba łatwo to mogą skasować.

Do dyskusji o wszystkim i o niczym są inne działy wolna dyskusja.🤔

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031314
Udostępnij na innych stronach

Często wydaje nam się, że najtrudniejsze są wielkie projekty, ogromne cele, przełomowe decyzje. A tymczasem życie pokazuje, że to właśnie najprostsze rzeczy bywają najtrudniejsze.

- Powiedzieć komuś "przepraszam".
- Zatrzymać się na chwilę, zamiast ciągle gonić.
- Poprosić o pomoc, zamiast udawać, że damy radę sami.
- Odpocząć bez wyrzutów sumienia.
- Powiedzieć "nie", gdy wszyscy oczekują "tak".

Dlaczego tak jest? Bo to właśnie w tych prostych gestach kryje się prawda o nas samych. Wymagają szczerości, odwagi, a czasem zmierzenia się z własnym ego.

Wielkie cele nierzadko łatwiej zrealizować – bo mamy plan, motywację, presję. A te "najprostsze rzeczy"? One obnażają nasze nawyki, nasze lęki i nasze ograniczenia.

 A jednak, gdy zaczniemy od nich – od prostych słów, od małych kroków, od codziennych decyzji – nagle okazuje się, że życie staje się lżejsze, a te wielkie sprawy też układają się łatwiej.

Może więc najtrudniejsze jest właśnie to, co najprostsze – bo wymaga prawdziwej zmiany w nas?

  • Like 2
  • Upvote 4

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031320
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.08.2025 o 22:41, ganc89 napisał(a):

Dokładne wymieszanie oznacza uzyskanie jednorodnego roztworu bez osadu na dnie naczynia

Nie wiem do końca jak rozmieszałeś sól ;), ale kiełbasa na świeżo jest wyśmienita:thumbsup:

Dostałem parzoną czy podpiekaną?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031694
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, szrekPL napisał(a):

Mam dokładnie tak samo:facepalm: ale ja to akurat lubię :D

Poprosimy z Waldkiem po 2kg każdej z kiełbas adres wyślemy na pw.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031780
Udostępnij na innych stronach

Raczkiem, raczkiem i wycofał się z deklaracji 😂😁 

 

Żartowałem z tą wysyłką😉 👍

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031831
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, MariuszB napisał(a):

Żartowałem z tą wysyłką😉 👍

A ja nie😊.

16 minut temu, szrekPL napisał(a):

ale dziękuję za uspokojenie... 😉

Jeśli to jakiś stres to zrezygnuję, bardzo dziękuję 👍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031832
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.