SZCZEPAN Opublikowano 26 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #1351 Opublikowano 26 Sierpnia 4 godziny temu, arkadiusz napisał(a): bo byś się przekonał jak mało zrozumiały jest Twój przepis Chcę na wstępie podkreślić, że to jest mój temat o kiełbasie chłopskiej, a nie przepis czy receptura branżowa, dlatego nie widzę powodu do bezsensownych sprzeczek. Dziękuję za Twoją wypowiedź i podzielenie się doświadczeniem. Doceniam, że odwołujesz się do sprawdzonych, klasycznych technik i receptur, które przetrwały próbę czasu i wielu smakoszy. Masz rację – gusta są bardzo indywidualne i każdy może preferować coś innego, a przepisy domowe powinny być przede wszystkim proste i dostępne dla przeciętnego użytkownika. Warto też podkreślić, że kolega Dziadek i kolega Andrzej (Bagno) to nie tylko teoretycy – posiadają ogromną wiedzę praktyczną. To właśnie oni stworzyli fundamenty tej strony. Sam wychowałem się na recepturach normowych z lat 70. ubiegłego wieku, więc doskonale rozumiem wartość sprawdzonych metod. Zgadzam się również, że w domowych warunkach często nie mamy dostępu do profesjonalnych maszyn przemysłowych, takich jak kutry, masownice próżniowe czy wilki dwuślimakowe. Mimo to dziś mamy wiele nowoczesnych urządzeń, które umożliwiają wyrabianie wędlin w warunkach domowych i nie ma powodu, by z nich nie korzystać. Aby wymasować szynki czy inne produkty, wcale nie jest potrzebna masownica – w zupełności wystarczy odrobina wyobraźni, cierpliwości i chęci. Twoja uwaga o jasnym przekazywaniu wiedzy i prostych przepisach jest bardzo cenna. Dla nowych adeptów sztuki masarskiej liczy się przede wszystkim zrozumienie podstawowych technik i praktyczne sposoby ich realizacji, a nie nowoczesny sprzęt czy zaawansowana terminologia branżowa. Dlatego jeszcze raz zaznaczam – w moim temacie mówimy nie o kiełbasie branżowej, ale o kiełbasie chłopskiej. To naprawdę jeden z najprostszych przepisów na forum, niewymagający ani specjalistycznego sprzętu, ani skomplikowanych metod. Trochę wyobraźni nikomu nie zaszkodzi. Dziękuję również za przypomnienie o wartości szkoleń i doświadczeniu starszych mistrzów DZIADKA I BAGNO– to bezcenne źródło wiedzy, które warto szanować i wykorzystywać w praktyce. 1 5 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1352 Opublikowano 26 Sierpnia 6 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Jakie dobre wędliny dojrzewające robi Grzesiek to wiem lepiej od Ciebie bo trochę na ten temat konsultował się ze mną na początku swojej drogi w tym temacie No Arku , nareszcie wiem kto jest prekursorem i współautorem tych wędlin 1 3 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1353 Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) 1 godzinę temu, Muski napisał(a): kto jest prekursorem i współautorem tych wędlin Jutro zgodnie z planem zaczynamy dwa nowe nietuzinkowe projekty. Waldek sprawdziłem i wszystkie potrzebne bakterie mamy więc nic nie musisz szukać👍. Zabierz tylko czerwoną skarpetkę oraz przyprawy, który chcesz użyć a ja ich mogę nie mieć w co wątpię ale... Edytowane 26 Sierpnia przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1354 Opublikowano 26 Sierpnia 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Jutro zgodnie z planem zaczynamy dwa nowe nietuzinkowe projekty Z niecierpliwością czekamy na wyniki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1355 Opublikowano 26 Sierpnia W dniu 18.10.2006 o 21:58, SZCZEPAN napisał(a): Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa. Gdzie tu jest napisane, że trzeba tą peklosól rozpuścić? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1356 Opublikowano 26 Sierpnia Ja tez Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganc89 Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1357 Opublikowano 26 Sierpnia Godzinę temu, Todek napisał(a): Gdzie tu jest napisane, że trzeba tą peklosól rozpuścić? Dokładne wymieszanie oznacza uzyskanie jednorodnego roztworu bez osadu na dnie naczynia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1358 Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) W tym temacie jest robiony doktorat na temat o mieszaniu soli w szklance wody . Ludzie ogarnijcie sie . A administratora tematu proszę o wykasowanie tych bzdur . Nawet do 2006 roku kiedy powstał temat . Edytowane 26 Sierpnia przez Yerba 2 1 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1359 Opublikowano 26 Sierpnia 32 minuty temu, ganc89 napisał(a): Dokładne wymieszanie oznacza uzyskanie jednorodnego roztworu bez osadu na dnie naczynia Dla mnie nie. Ale mieszajcie jak tam sobie chcecie, Ja tam nie mam problemów ze zrobieniem kiełbasy z tego przepisu. No ale jak ktoś chce dzielić włos na 400 000 to nie będę przeszkadzał. Howgh. 2 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1360 Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) Na 1 litr wody ( kilogram ) do peklowania na mokro sypiemy np: 100 gram peklosoli i mówimy że to jest roztwór 10% tak ogólnie się przyjęło. A tak naprawdę jest to roztwór 9%. Nikt nie ma z tym problemu. A tu łapiemy się za słówka, wymieszać, bardzo dobrze wymieszać, super dobrze wymieszać. Wydaje mi się że służy to do nabijania postów i zaśmiecania forum. Nie wnikam jak tu jest na tym forum. Ale na forach z innej branży na których też jestem, liczą się tylko posty merytoryczne pozostałe nie są uwzględniane w rankingu. A nie wnoszące nic do tematu są kasowane. Ma to dobre ale też i złe strony, bo jak coś się VIP nie podoba łatwo to mogą skasować. Do dyskusji o wszystkim i o niczym są inne działy wolna dyskusja.🤔 Edytowane 27 Sierpnia przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 27 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #1361 Opublikowano 27 Sierpnia Często wydaje nam się, że najtrudniejsze są wielkie projekty, ogromne cele, przełomowe decyzje. A tymczasem życie pokazuje, że to właśnie najprostsze rzeczy bywają najtrudniejsze. - Powiedzieć komuś "przepraszam". - Zatrzymać się na chwilę, zamiast ciągle gonić. - Poprosić o pomoc, zamiast udawać, że damy radę sami. - Odpocząć bez wyrzutów sumienia. - Powiedzieć "nie", gdy wszyscy oczekują "tak". Dlaczego tak jest? Bo to właśnie w tych prostych gestach kryje się prawda o nas samych. Wymagają szczerości, odwagi, a czasem zmierzenia się z własnym ego. Wielkie cele nierzadko łatwiej zrealizować – bo mamy plan, motywację, presję. A te "najprostsze rzeczy"? One obnażają nasze nawyki, nasze lęki i nasze ograniczenia. A jednak, gdy zaczniemy od nich – od prostych słów, od małych kroków, od codziennych decyzji – nagle okazuje się, że życie staje się lżejsze, a te wielkie sprawy też układają się łatwiej. Może więc najtrudniejsze jest właśnie to, co najprostsze – bo wymaga prawdziwej zmiany w nas? 2 4 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1362 Opublikowano 27 Sierpnia Jednym słowem ,,życie"... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1363 Opublikowano 29 Sierpnia W dniu 26.08.2025 o 22:41, ganc89 napisał(a): Dokładne wymieszanie oznacza uzyskanie jednorodnego roztworu bez osadu na dnie naczynia Nie wiem do końca jak rozmieszałeś sól , ale kiełbasa na świeżo jest wyśmienita Dostałem parzoną czy podpiekaną? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganc89 Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1364 Opublikowano 29 Sierpnia Podpiekana. Rozdałem sporo po znajomych i rodzinie i teraz dzwonią jak do dilera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1365 Opublikowano 29 Sierpnia 2 minuty temu, ganc89 napisał(a): teraz dzwonią jak do dilera Krzyknij cenę 150 za kg i telefony umilkną 😉🙃. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1366 Opublikowano 29 Sierpnia 33 minuty temu, ganc89 napisał(a): teraz dzwonią jak do dilera Mam dokładnie tak samo ale ja to akurat lubię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1367 Opublikowano 29 Sierpnia 15 minut temu, szrekPL napisał(a): Mam dokładnie tak samo ale ja to akurat lubię Poprosimy z Waldkiem po 2kg każdej z kiełbas adres wyślemy na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1368 Opublikowano 29 Sierpnia 32 minuty temu, Grzewlod napisał(a): z Waldkiem po 2kg każdej z kiełbas Nieeeeee nie nie, ja nie chcę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1369 Opublikowano 29 Sierpnia 1 godzinę temu, Muski napisał(a): Nieeeeee nie nie, ja nie chcę Nie godnym znaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1370 Opublikowano 29 Sierpnia 23 minuty temu, szrekPL napisał(a): Nie godnym znaczy Raczej mam nadmiar......😉 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1371 Opublikowano 29 Sierpnia To może ja wam podeślę swój adres?😉 😁 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1372 Opublikowano 29 Sierpnia Godzinę temu, Muski napisał(a): Raczej mam nadmiar... Od przybytku głowa nie boli, ale dziękuję za uspokojenie... 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1373 Opublikowano 29 Sierpnia 7 minut temu, MariuszB napisał(a): może ja wam podeślę swój adres Kolega Ganc chyba Twoje rejony więc może na ciepło będzie... 😉😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1374 Opublikowano 29 Sierpnia Raczkiem, raczkiem i wycofał się z deklaracji 😂😁 Żartowałem z tą wysyłką😉 👍 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #1375 Opublikowano 29 Sierpnia 5 minut temu, MariuszB napisał(a): Żartowałem z tą wysyłką😉 👍 A ja nie😊. 16 minut temu, szrekPL napisał(a): ale dziękuję za uspokojenie... 😉 Jeśli to jakiś stres to zrezygnuję, bardzo dziękuję 👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/55/#findComment-1031832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.