EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 5 Stycznia 2011 tylko ta ilość peklosoli mnie zastanawia?To jest inna, kanadyjska, wielokrotnie mocniejsza peklosól. Zsumuj sól i peklosól i otrzymasz naszej peklosoli 18,12g/kg mięsa. Co do mizdry to może się Ligawa wypowie? Osobiście jej nie używałam ale z pozostałych składników zrobiłam masę wiążącą o konsystencji parówkowej co dało dobry klej a tłuszcz w niej zawarty zapobiegł gumowatości. Kiełbasa jest związana a zarazem krucha. [ Dodano: Sro 05 Sty, 2011 21:30 ] u mnie te duże kawałki schabu tak ślicznie się nie przebarwiały.Kol. Ligawa robi te kiełbasy z tych części polędwicy, w których jest dwubarwny mięsień. Część jednorodną wędzi jako typową polędwicę na zimno. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Kol. Ligawa robi te kiełbasy z tych części polędwicy, w których jest dwubarwny mięsień. W której części polędwicy mam szukać tego dwubarwnego mięśnia ? Czy jest to jednolity kawałek, bez żadnych błonek, czy dwa różne mięśnie pomiędzy którymi jest cieniutka błonka ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 5 Stycznia 2011 dwa różne mięśnie pomiędzy którymi jest cieniutka błonkaO to chodzi. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Od strony karku . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Czyli to polędwica, błonka i mięśnie przyczepu (warkocz)? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Czyli to polędwica, błonka i mięśnie przyczepu (warkocz)? Wydaje mi się, że nie chodzi o warkocz, tylko o początkową (patrząc od strony łba prosiaka) część schabu, gdzie schab karkowy łączy się ze schabem środkowym. W przekroju będą dwa kolory. Jeden jaśniejszy (polędwica), drugi ciemniejszy (karkówka). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Pytanie jest groteskowe -nie wiecie jak wygląda polędwica . od biodrówki -2/3 to jednakowy kolor mięśni .Następna 1/3 od strony karkówki mamy już mięśnie dwubarwne ponieważ łączy się z mięśniem od karkówki . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Kol. Ligawa robi te kiełbasy z tych części polędwicy, w których jest dwubarwny mięsień.Od strony karkuTak, od strony karkówki. schab karkowy łączy się ze schabem środkowym. nazewnictwo regionalne. "Schab karkowy-karkówka. "Schab środkowy"-schab. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Od strony karkuTak, od strony karkówki.DZIADEK i Bagno Ciebię wypunktował. I nawet domyślam się za co. :grin: Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Dziś na śniadanie w końcu rozpocząłem niektóre wędzonki przygotowane na Święta, wcześniej nie było zapotrzebowania. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 6 Stycznia 2011 No fajne prawie na kolacyjkę. :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 6 Stycznia 2011 pis67 zlituj się takie obrazki o tej porze :smile: Ślinotok nie pozwala mi pisać :thumbsup: wyroby wyglądają wspaniale :clap: :clap: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Kiełbaska prawie tyniecka uwędzona i upieczona. Piszę prawie, bo musiałem dokonać pewnych zmian surowcowych i użyłem jelit wieprzowych cienkich dużego kalibru oraz białkowych, bo bydlęcych nie mam. Przyprawy jak w przepisie bez zioła oczywiście. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Kiełbaska prawie tyniecka uwędzona i upieczona. Piszę prawie, bo musiałem dokonać pewnych zmian surowcowych i użyłem jelit wieprzowych cienkich dużego kalibru oraz białkowych, bo bydlęcych nie mam. Przyprawy jak w przepisie bez zioła oczywiście. Witam , Ktoś tu się podszywa pod Pis-a... Pis zawsze dokumentował swoje wyroby zdjęciami , tu ich nie ma i w wątku o łosiach też. Ja po prostu nie wierzę. :wink: pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Kiełbaska prawie tyniecka uwędzona i upieczona. Piszę prawie, bo musiałem dokonać pewnych zmian surowcowych i użyłem jelit wieprzowych cienkich dużego kalibru oraz białkowych, bo bydlęcych nie mam. Przyprawy jak w przepisie bez zioła oczywiście. Nie będzie jechało kotem :question: :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Ja po prostu nie wierzę. W pracy jestem, ale foty są, tylko wieczorkiem będą, jak zdążę, bo zaraz piwko warzyć zacznę, a i poczytać przy sobocie należy odrobinę, trzeba kultury łyknąć. Nie będzie jechało kotem Nie trzeba maskować smaku mięsa. Wyjątkowo w tym przypadku ilości i zestaw przypraw podane przez Ligawę nie wzbudziły we mnie żadnych wątpliwości, co do trafności ich wyboru. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Pisiu kochany... Mogę tak ? Sam wiesz ,ze te wszystkie czosnki , majeranki , jałowce i gorczyce , są i muszą być składnikiem naszych wędlinek. Cała reszta to rzecz smaku , upodobań itd.. Ja nie narzucam innym , jak mają doprawiać swoje " kiełbaski ".Trzymając się kurczowo np. "16" , można odtwarzać mniej więcej jakieś przepisy. Ale zawsze trzeba próbować czegoś swojego :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Kiełbasa tyniecka - strona ekonomiczna - mięso 163zł - dodatki 24zł Waga mięsa przed peklowaniem -13,3kg w tym 6,6kg czystej polędwicy pokrojonej w kostkę. waga kiełbasy po wystudzeniu - 12kg koszt razem 187zł, nie licząc drewna i robocizny :12kg=15,59 Do mieszania użyłem mieszarki - dobrze, bo się nie męczyłem. W przekroju widać ciemniejsze fragmenty, to goleń, użyta w miejsce golonki. Dziś nieco słona (18,3g/kg) ale jutro powinno być ok. Piwka nie warzyłem- Justyna biegła, potem Adam skakał. :shock: Nic dziś nie działa -foty niet. :grin: [ Dodano: Sob 08 Sty, 2011 20:47 ] Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Teraz Ci wierzę.... :lol: :lol: Tak to są wyroby Pis-a :thumbsup: Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Pisu - patrzę na ten środkowy baton, mam wrażenie ze to nowoczesna technologia. i znów zagadkowo piszę ale chyba nie dla Pisa . Te bruzdy jakby tępym pługiem orane na tym batonie to chyba świadczą o czymś czego za dużo dolano. To jest nowoczesny sposób ,wydajność jest najważniejsza cechy takiego pomarszczenia to udawanie długiego podsuszania . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Te bruzdy jakby tępym pługiem orane na tym batonie to chyba świadczą o czymś czego za dużo dolano Tu przyczyna nie tkwi w dolewaniu, ma inne podłoże. Patrz zdjęcie nr. 3 :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Te bruzdy jakby tępym pługiem orane na tym batonie to chyba świadczą o czymś czego za dużo dolano Tu przyczyna nie tkwi w dolewaniu, ma inne podłoże. Patrz zdjęcie nr. 3 :grin: Za wysoka temp. wędzenia Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-141026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Za wysoka temp. wędzenia Sposób rozdrobnienia wraz ze zbytnim wzrostem temperatury podczas pieczenia spowodował minimalny wyciek soczku, po wystygnięciu kiełbasa nieco się skurczyła i efekt podsuszenia jest od razu widoczny. wydajność jest najważniejsza Stosowałem się do przepisu ze strony głównej, ale wody i tak dałem mniej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-141162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 21 Stycznia 2011 To wczorajszy nabytek, półtusza 52kg. Potem ośrodek, no i łopatka z krwiakiem, może nas spotkać niespodzianka, no i zdrowe płuca, widok coraz rzadszy. Zdjęcia będą, fotosik strajkuje. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-142746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 21 Stycznia 2011 zdrowe płuca, widok coraz rzadszy. Przecież świnie nie palą :smile: A tak jak już , to od czego świnie chorują na płuca :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-142747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.