Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

tylko ta ilość peklosoli mnie zastanawia?

To jest inna, kanadyjska, wielokrotnie mocniejsza peklosól.

Zsumuj sól i peklosól i otrzymasz naszej peklosoli 18,12g/kg mięsa.

Co do mizdry to może się Ligawa wypowie?

Osobiście jej nie używałam ale z pozostałych składników zrobiłam masę wiążącą o konsystencji parówkowej co dało dobry klej a tłuszcz w niej zawarty zapobiegł gumowatości. Kiełbasa jest związana a zarazem krucha.

 

[ Dodano: Sro 05 Sty, 2011 21:30 ]

u mnie te duże kawałki schabu tak ślicznie się nie przebarwiały.

Kol. Ligawa robi te kiełbasy z tych części polędwicy, w których jest dwubarwny mięsień.

Część jednorodną wędzi jako typową polędwicę na zimno.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140422
Udostępnij na innych stronach

Kol. Ligawa robi te kiełbasy z tych części polędwicy, w których jest dwubarwny mięsień.

W której części polędwicy mam szukać tego dwubarwnego mięśnia ? Czy jest to jednolity kawałek, bez żadnych błonek, czy dwa różne mięśnie pomiędzy którymi jest cieniutka błonka ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140428
Udostępnij na innych stronach

dwa różne mięśnie pomiędzy którymi jest cieniutka błonka

O to chodzi.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140430
Udostępnij na innych stronach

Czyli to polędwica, błonka i mięśnie przyczepu (warkocz)?

Wydaje mi się, że nie chodzi o warkocz, tylko o początkową (patrząc od strony łba prosiaka) część schabu, gdzie schab karkowy łączy się ze schabem środkowym. W przekroju będą dwa kolory. Jeden jaśniejszy (polędwica), drugi ciemniejszy (karkówka).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140435
Udostępnij na innych stronach

Pytanie jest groteskowe -nie wiecie jak wygląda polędwica . od biodrówki -2/3 to jednakowy kolor mięśni .Następna 1/3 od strony karkówki mamy już mięśnie dwubarwne ponieważ łączy się z mięśniem od karkówki . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140437
Udostępnij na innych stronach

Kol. Ligawa robi te kiełbasy z tych części polędwicy, w których jest dwubarwny mięsień.

Od strony karku

Tak, od strony karkówki.

schab karkowy łączy się ze schabem środkowym.

nazewnictwo regionalne. "Schab karkowy-karkówka. "Schab środkowy"-schab.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140438
Udostępnij na innych stronach

Dziś na śniadanie w końcu rozpocząłem niektóre wędzonki przygotowane na Święta, wcześniej nie było zapotrzebowania. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140536
Udostępnij na innych stronach

pis67 zlituj się takie obrazki o tej porze :smile: Ślinotok nie pozwala mi pisać :thumbsup: wyroby wyglądają wspaniale :clap: :clap:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140542
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska prawie tyniecka uwędzona i upieczona. Piszę prawie, bo musiałem dokonać pewnych zmian surowcowych i użyłem jelit wieprzowych cienkich dużego kalibru oraz białkowych, bo bydlęcych nie mam. Przyprawy jak w przepisie bez zioła oczywiście. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140739
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska prawie tyniecka uwędzona i upieczona. Piszę prawie, bo musiałem dokonać pewnych zmian surowcowych i użyłem jelit wieprzowych cienkich dużego kalibru oraz białkowych, bo bydlęcych nie mam. Przyprawy jak w przepisie bez zioła oczywiście. :cool:

Witam ,

 

Ktoś tu się podszywa pod Pis-a...

Pis zawsze dokumentował swoje wyroby zdjęciami , tu ich nie ma i w wątku o łosiach też.

Ja po prostu nie wierzę. :wink:

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140740
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska prawie tyniecka uwędzona i upieczona. Piszę prawie, bo musiałem dokonać pewnych zmian surowcowych i użyłem jelit wieprzowych cienkich dużego kalibru oraz białkowych, bo bydlęcych nie mam. Przyprawy jak w przepisie bez zioła oczywiście. :cool:

Nie będzie jechało kotem :question: :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140741
Udostępnij na innych stronach

Ja po prostu nie wierzę.

W pracy jestem, ale foty są, tylko wieczorkiem będą, jak zdążę, bo zaraz piwko warzyć zacznę, a i poczytać przy sobocie należy odrobinę, trzeba kultury łyknąć. :cool:

 

Nie będzie jechało kotem

Nie trzeba maskować smaku mięsa. Wyjątkowo w tym przypadku ilości i zestaw przypraw podane przez Ligawę nie wzbudziły we mnie żadnych wątpliwości, co do trafności ich wyboru. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140750
Udostępnij na innych stronach

Pisiu kochany... Mogę tak ? Sam wiesz ,ze te wszystkie czosnki , majeranki , jałowce i gorczyce , są i muszą być składnikiem naszych wędlinek. Cała reszta to rzecz smaku , upodobań itd.. Ja nie narzucam innym , jak mają doprawiać swoje " kiełbaski ".

Trzymając się kurczowo np. "16" , można odtwarzać mniej więcej jakieś przepisy. Ale zawsze trzeba próbować czegoś swojego :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140752
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa tyniecka - strona ekonomiczna

- mięso 163zł

- dodatki 24zł

 

Waga mięsa przed peklowaniem -13,3kg w tym 6,6kg czystej polędwicy pokrojonej w kostkę.

waga kiełbasy po wystudzeniu - 12kg

koszt razem 187zł, nie licząc drewna i robocizny :12kg=15,59

Do mieszania użyłem mieszarki - dobrze, bo się nie męczyłem.

W przekroju widać ciemniejsze fragmenty, to goleń, użyta w miejsce golonki.

Dziś nieco słona (18,3g/kg) ale jutro powinno być ok. :cool:

Piwka nie warzyłem- Justyna biegła, potem Adam skakał. :shock:

 

 

Nic dziś nie działa -foty niet. :grin:

 

[ Dodano: Sob 08 Sty, 2011 20:47 ]

 

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140807
Udostępnij na innych stronach

Pisu - patrzę na ten środkowy baton, mam wrażenie ze to nowoczesna technologia. i znów zagadkowo piszę ale chyba nie dla Pisa . Te bruzdy jakby tępym pługiem orane na tym batonie to chyba świadczą o czymś czego za dużo dolano. To jest nowoczesny sposób ,wydajność jest najważniejsza cechy takiego pomarszczenia to udawanie długiego podsuszania . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140854
Udostępnij na innych stronach

Te bruzdy jakby tępym pługiem orane na tym batonie to chyba świadczą o czymś czego za dużo dolano

Tu przyczyna nie tkwi w dolewaniu, ma inne podłoże. :cool: Patrz zdjęcie nr. 3 :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-140996
Udostępnij na innych stronach

Te bruzdy jakby tępym pługiem orane na tym batonie to chyba świadczą o czymś czego za dużo dolano

Tu przyczyna nie tkwi w dolewaniu, ma inne podłoże. :cool: Patrz zdjęcie nr. 3 :grin:

Za wysoka temp. wędzenia

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-141026
Udostępnij na innych stronach

Za wysoka temp. wędzenia

 

Sposób rozdrobnienia wraz ze zbytnim wzrostem temperatury podczas pieczenia spowodował minimalny wyciek soczku, po wystygnięciu kiełbasa nieco się skurczyła i efekt podsuszenia jest od razu widoczny. :cool:

 

wydajność jest najważniejsza

Stosowałem się do przepisu ze strony głównej, ale wody i tak dałem mniej. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-141162
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

To wczorajszy nabytek, półtusza 52kg. Potem ośrodek, no i łopatka z krwiakiem, może nas spotkać niespodzianka, no i zdrowe płuca, widok coraz rzadszy. :cool:

Zdjęcia będą, fotosik strajkuje. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-142746
Udostępnij na innych stronach

zdrowe płuca, widok coraz rzadszy. :cool:

 

Przecież świnie nie palą :smile: A tak jak już , to od czego świnie chorują na płuca :question:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/16/#findComment-142747
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.