Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

...Trochę białej dziś zrobiłem, dla wiary z pracy...

Pis, powinni Ciebie za to KOCHAĆ jeszcze BARDZIEJ!!! :clap:

 

Nie dosyć, że mają takie błogosławieństwo jak PRACA,

to jeszcze KIEŁBASA! :tongue: :grin:

 

BTW

Ciekawe jak faktycznie to ocenią? :wink:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-211913
Udostępnij na innych stronach

Trochę białej dziś zrobiłem, dla wiary z pracy. :cool:

 

Obrazek

Pisusu,

Trochę się nakręciłeś, ja te robiłem , poszła w ... w Świat.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-211925
Udostępnij na innych stronach

Szyneczki na święta jeszcze przed kąpielą, krakowska teraz tydzień będzie podsuszana. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-212090
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pasztet - mięsko tłuste, wątroba wołowa.

Fota 1 przedstawia mięsko po ugotowaniu:

 

 

Fota 2 przedstawia zmielone mięsko z cebulą na 4mm, warstwa druga wątroba 2x4mm, następna chlebek zalany rosołkiem, mielony 2x4mm i jajeczka wiejskie.

 

 

Fota 3 z napełnionymi formami aluminiowymi w ilości 4 sztuk i wadze 4,5kg.

 

 

Fota 4 i upieczony pasztet przez 1,5 godziny w temp.180stopni.

 

 

 

fota 5 i gotowy wyrób lekko smarowny, z zestawem przypraw wypracowanym w wyniku wielu praktycznych prób zestawów przyprawowych. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214077
Udostępnij na innych stronach

następna chlebek zalany rosołkiem

Ja nie używam chleba do pasztetu tylko bułkę.Obawiam się ,że pasztet będzie kisł po dodaniu chleba.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214079
Udostępnij na innych stronach

Ja nie używam chleba do pasztetu tylko bułkę.Obawiam się ,że pasztet będzie kisł po dodaniu chleba.

To się mylisz.

Mój zakwas od Andrzejak z Warmii, świetnie sprawdza się się w produkcji chlebka. Robiąc pasztety dodaję suchy chlebek pszenny, pasztet jest pycha.Unikam bułek wątpliwej produkcji.

Tutaj Andrzeju, jeszcze raz dziękuję za zakwas, poszedł do Ludzi, którzy tez są happy, podstawa to dobra mąka.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214083
Udostępnij na innych stronach

To się mylisz.

Piotruś nic się nie mylę.Mam na mysli chleb kupny a nie własnej produkcji bo nie każdy robi własny chleb.Z dwojga złego wolę kupną bułkę do pasztetu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214085
Udostępnij na innych stronach

To się naucz robić chleb na zakwasie prawdziwej mąki, a nie od Karaluchów, wówczas pogadamy :cool:

Poza tym pasztet Pisusa, jeśli chodzi o skład, to taki sobie, prawdziwy pasztet jest z mięs różnych gatunków.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214086
Udostępnij na innych stronach

Nie ma oczym gadać.Przejrzałem 6 przepisów na pasztet z książki Kuchnia polska wydanie z 1958.W żadnym nie znalazłem jako dodatku chleba.We wszystkich jest natomiast bułka.Polecam do lektury :cool:

 

to taki sobie, prawdziwy pasztet jest z mięs różnych gatunków

Tu się z Tobą całkowicie zgadzam. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214088
Udostępnij na innych stronach

Przejrzałem wszystkie przepisy na peklowanie i nigdzie nie znalazłem zastępowania peklosoli solą 50:50.

Ot taki żarcik na wieczór. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214131
Udostępnij na innych stronach

miro jedyna książka, która nie będzie miała dalszego ciągu to chyba tylko Biblia

wszystkie inne pozycje drukowane prędzej czy później stają się nieaktualne

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214133
Udostępnij na innych stronach

,że pasztet będzie kisł po dodaniu chleba.

Mój pasztet nie skiśnie z dwóch powodów

1. Znika w ciągu tygodnia

2. Czyste rączki i ogólna higiena przy wyrobie w 99% zabezpieczą go, by nie skisł, dlatego nie wiem o czym piszesz, bo mi nie kiśnie? :cool:

 

jeśli chodzi o skład, to taki sobie, prawdziwy pasztet jest z mięs różnych gatunków

Biotitu, ja nie robię prawdziwych rzeczy z książek wszelakich , tylko wyroby wyimaginowane, podstawa wszystkiego co robię. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214178
Udostępnij na innych stronach

pis67, obiecałem sobie nie zaglądać.. dieta dieta ^^ ale przesmacznie wygląda ten pasztecik :thumbsup: :clap: ..i znowu mnie ssie :lol:

Biotitu, ja nie robię prawdziwych rzeczy z książek wszelakich , tylko wyroby wyimaginowane, podstawa wszystkiego co robię.

:clap: ja też tak robie jak już złapie ogólne pojęcie w temacie.. to najlepsza droga do samodoskonalenia przepisów z glowy.. no i za czas jakiś sam napiszesz książke, ze swoimi zarąbistymi przepisami ;) Pozdrawiam :grin:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214180
Udostępnij na innych stronach

Nie powiem ładnie się prezentuje.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214950
Udostępnij na innych stronach

Pis67 piękna ta Krakowska i na dodatek 2 tygodnie ją suszyłeś i się nie zepsuła. Ja w piątek kupiłem w regionalnym sklepie regionalną wędlinę, a właściwie to 3 i wszystkie nie wytrwały do poniedziałku. Na czym ci ludzie chcą zarabiać i jak sie utrzymać na rynku.

 

Ech....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214959
Udostępnij na innych stronach

ja nie robię prawdziwych rzeczy z książek wszelakich , tylko wyroby wyimaginowane, podstawa wszystkiego co robię.

_________________

Ja też tak robię lub "małpuję" od innych!

To jest najlepszy sposób na dobre jedzenie.Ono się nie psuje.

Trzeba zjadać świeże.

A krakowsaka musi być pyszna. :clap: :clap: :clap: :clap:

Dobre wędliny się nie psują i schną powoli lub nie wytrzymają, gdy trzeba zjadać!! :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214988
Udostępnij na innych stronach

To Ci Pisu wcale nie podeschła albo takie zdjęcie

Spadek wagi z 1,1kg do 0,96kg, czyli w normie. Cała sztuka podsuszania polega na nie wysuszeniu wyrobu pod osłonką, kiedy się tworzy wokół suchy pierścień słabo przepuszczający wodę, ale na równomiernym oddawaniu wody z całego przekroju, co już mam w miarę opanowane. Najważniejsze parametry mające wpływ na jakość i wygląd produktu finalnego w tym procesie to wilgotność, temperatura i ruch powietrza.

Ale ile można pisać, staram się podsuszać, gro pozostałych wytwórców forumowych suszy wyroby.Czy Gonzo czaisz różnicę? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214989
Udostępnij na innych stronach

Najważniejsze parametry mające wpływ na jakość i wygląd produktu finalnego w tym procesie to wilgotność, temperatura i ruch powietrza.

Możesz nam zdradzić te parametry?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/38/#findComment-214999
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.