Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa gnieźnieńska - po modyfikacji, jak zrobiłem. Foty na poprzedniej stronie.

 

-cielęcina - 3,5kg

-wp.IIkl. - 6kg

-wp.IIIkl. -0,5kg

 

mięso zapeklowane peklosolą 18g/kg 24 godziny.

 

Mielenie:

wp.kl.III+1kg cielęciny 3x sitko 4mm

wp.kl.II sitko 8mm

Pozostała cielęcina -sitko 8mm.

 

Mieszanie mieszarką cielęcina + wp.kl.III-10 min + lodowata woda 0,5l.

Następnie dodana wp.kl.II i przyprawy w ilości:

 

-pieprz 20g

-gorczyca grubo mielona 40g

-czosnek 20g

-pieprz ziołowy 15g

-gałka 3g

-sól 10g

i mieszanie przez następne 15 minut

Napełnienie maszynką osłonki śr.50mm, osadzanie 10godz w lodówce. Wędzenie 4godz. w temp. 50-55 stopni, pieczenie 50 min. w temp. 80-85stopni :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-219037
Udostępnij na innych stronach

Nie bądź taki i podziel się z bliźnim :grin: bo kiełbaski pierwyj sort :thumbsup: :clap:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-219446
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa grillowa zlotowa po sparzeniu... :cool:

pisusu, z której receptury korzystałeś , chodzi mi oczywiście o Twoje sprawdzone receptury :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-219479
Udostępnij na innych stronach

pisusu,

"pisusu" - nazwa zastrzeżona - tylko dla Biotituta. :cool:

 

z której receptury korzystałeś

Z nowej, nie ma jej na razie na forum. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220106
Udostępnij na innych stronach

Z nowej, nie ma jej na razie na forum. :cool:

To zapodaj, proszę :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220124
Udostępnij na innych stronach

"pisusu" - nazwa zastrzeżona - tylko dla Biotituta. :cool:

 

Jeśli tak , to przepraszam Cię . Nie wiedziałem .

To zapodaj, proszę :grin:

No i ja też proszę :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220141
Udostępnij na innych stronach

A i ja bym chętnie poznał tą recepturę Panie Pis67 ... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220146
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska grillowa zlotowo-gąsiorowska jak zrobiłem - za chuda.

Mięska zapeklowane mieszanką sól 60% peklosól 40% przez 24 godz. w ilości 18g na kg mięsa.

wp.kl. IIA - 5kg - sitko 8mm

wp.kl. IIB - 3kg - sitko 6mm

wp.kl. III - 1kg - 3 x sitko 4mm

Podgardle -1kg sitko 4mm

Mięska klas II i III uzyskane z karkówki, łopatki i szynki.

 

Mieszanie - mieszarka - kl.III i IIA - 10min, następnie dodana kl.IIB i pół litra zimnej wody oraz przyprawy:

pieprz 20g, czosnek 10g, gałka 3g, cukier 10g, pieprz ziołowy 5g, majeranek 20g. Mieszanie 5 min i dodanie podgardla na 5 minut. Nadziewanie w jelita cienkie. Osadzanie 10 godz w lodówce, połowa sparzona na biało 25min, temp 72stopnie , reszta podwędzona przez 1,5godz 55 stopni i sparzona 20 min w 72 stopniach. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220370
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska grillowa

oj Pisu, Ty heretyku :lol: - na grilla z peklosolą :tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220376
Udostępnij na innych stronach

na grilla z peklosolą

Cały naród zajada się tym, i ja dodaje trochę, i nie zmienię tego na razie, bo po co mam słuchać, że kiełbaska marna, szara, a je się głównie wzrokiem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220408
Udostępnij na innych stronach

1. dla koloru 30-50mg/kg

Kolega Pis zastosował dawkę azotynu niższą 3 razy jaką stosuje przemysł. Moje próby wykazały że mieszanka soli 80% i 20 % peklosoli zapewniła odpowiedni kolor kiełbaskom grilowym , gdzieś na forum są zdjęcia. https://wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=933508438&sid=df3b0f95a308ef86ed1ce92d6531e037&start=3360
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220427
Udostępnij na innych stronach

Dziś na tapecie parówki lub parówkowa z cielęciny zadniej i podgardla(plan 6,5kg) , kiełbasa krakowska(10kg) i pasztet(plan 5kg). Myślałem co by też piwko uwarzyć, ale chyba nie ogarnę dziś tego. A w poniedziałek półtusza przyjedzie, będzie metka, podwawelska i coś jeszcze wymyślę, Euro coraz bliżej, muszę się dobrze przygotować. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220966
Udostępnij na innych stronach

Euro coraz bliżej, muszę się dobrze przygotować.

Nie zapomnij się pożegnać z żoną

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220967
Udostępnij na innych stronach

Dziś na tapecie parówki lub parówkowa z cielęciny zadniej i podgardla(plan 6,5kg) , kiełbasa krakowska(10kg) i pasztet(plan 5kg). Myślałem co by też piwko uwarzyć, ale chyba nie ogarnę dziś tego. A w poniedziałek półtusza przyjedzie, będzie metka, podwawelska i coś jeszcze wymyślę, Euro coraz bliżej, muszę się dobrze przygotować. :cool:

Pisie to ilości jak na wyprawę wiedeńską a nie na Euro :grin: Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220972
Udostępnij na innych stronach

 

Parówki niestety podciek tłuszczu, nie wiem czy to ze względu na słabsze wiązanie cielęciny. Krakowska w wędzarni dochodzi... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-221287
Udostępnij na innych stronach

pis67, :thumbsup: :clap: smakowitości... szczególnie ten pasztecik wygląda mi znajomo... mógłbyś przybliżyć recepturę :grin: i wybacz laikowi pytanie :) co to jest MBO :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-221288
Udostępnij na innych stronach

Parówki niestety podciek tłuszczu, nie wiem czy to ze względu na słabsze wiązanie cielęciny

A w jakiej temp. parzyłeś te parówki

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-221313
Udostępnij na innych stronach

A w jakiej temp. parzyłeś te parówki

71-72 stopnie 15do 20 min w zależności od grubości.

 

A to krakowska już sparzona w wodzie, teraz prosto do wędzarni powędrowała, by trwałości i zapachu jej nadać.

:cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-221316
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.