Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy trzeba coś dodawać do tematu po obejrzeniu tego filmu?

Edytowane przez MariuszB

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-627482
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj już nie ma czegoś takiego jak zwykła, ludzka przyzwoitość. :facepalm:

Wokoło liczy się tylko mamona.

Ale jedno trzeba im przyznać - w niejednym markecie trzeba szukać pracownika ze świecą, a tu 4 kobiety pilnują "regionalnego interesu" :laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-627484
Udostępnij na innych stronach

Swoją drogą to nie ma tylu owiec w całej Europie żeby zgodnie z tą normą zrobić taką ilość "oscypków" co się w samym Zakopanym jako "prawdziwe" łoscypki sprzedaje... to takie cudowne rozmnożenie  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-627485
Udostępnij na innych stronach

Dziś serków z mleka krowiego rasy nie czerwonej nie robiłem...  w sobotę...

 

A dziś parówki... 

 

post-41160-0-75518300-1553622440_thumb.jpg

 

Jałowcowa i Lisiecka ... 

 

post-41160-0-95634800-1553622475_thumb.jpg

 

i odrobina metki  :cool: 

 

post-41160-0-00681400-1553622508_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-627503
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem krOscypki, czyli gołki lub  inaczej ser podpuszczkowy z mleka krowiego podwędzany. Tym razem eksperyment - z mleka schłodzonego. Zaopatrzywszy się w wężyk

ściągnąłem sobie z pojemnika 30 litrów zimnego  mleka. Dalej wszystko jak przy gołkach się potoczyło...  Wydajność końcowa - 40 gram ricotty więcej, 20 gram oscypka mniej niż przy

robieniu z mleka ciepłego bezpośrednio po udoju. Wniosek - na wydajność nie ma wpływu czy mleko ciepłe czy wychłodzone. :cool:

Foty zrobione, ale po kabelek nie chce mi się iść, może i lepiej, nie będę drażnić fotami  oscypkowych ortodoksów.   :cool: 

I co najważniejsze zacząłem znów bawić się w grę - serki. Trzeba będzie wkrótce przejść na wyższy level, może korbacze, koryciński i goudę zrobić. Potem kolejne wyzwania, w moim

domowym piwnicznym atelier, jest coraz cieplej, warunki do serów coraz lepsze.   :cool:    

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-627978
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wróciłem ze szpitala, czwarta operacja usunięcia kamienia odlewowego z nerki i jeszcze kawałek zostało, ale i tak o 17-tej

pojechałem po cieplutkie mleko. No i kroscypki już w solance, jak zwykle 30 litrów mleka poszło na produkcję, ricotta też dynda w chuście na świeżym powietrzu, rześka noc będzie. Nie muszę dodać, że w czasie tworzenia skrzepu, godzinka snu zaliczona, bom

lichy jakoś tym razem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-628439
Udostępnij na innych stronach

pis  zaczynam się martwić  Ciebie  :( - może trochę sfolguj ( choć wiem ,że to nie tak łatwo ) :rolleyes::cry::facepalm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-628446
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wróciłem ze szpitala, czwarta operacja usunięcia kamienia odlewowego z nerki i jeszcze kawałek zostało.........

.....godzinka snu zaliczona, bom

lichy jakoś tym razem. :cool:

No chłopie , zdrowia i  mocy ... też  wiem coś o tym  i nie przeginaj z robotą .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-628456
Udostępnij na innych stronach

Operacje to nie żarty, najgorzej było pierwszy raz, 5 godzin przytomniałem, walczyli laserem z dwie godziny, następne to już spoko, teraz też, ale po operacji jak zwykle założyli mi cewnik wewnętrzny JJ, który tym razem był za długi, zapętlił się w pęcherzu, przykleił do ścianki pęcherza, ból taki w piątek rano, że ostatnio taki miałem, jak oczy za kawalera jeszcze spawarką naświetliłem. Na szczęście ordynator wziął mnie na fotelik, kamerka do pęcherza i wszystko było jasne, cewnik usunięty i po czterech godzinach wróciłem do żywych, wsiadłem za kierownicę i wróciłem do domu. :cool:

Odnośnie kroscypków , tym razem wydajność większa, 30litrów mleka - 4,14kg ser, 1440g ricotta. :cool:

Jutro od rana kiełbaski i wędzonki, wieprzowiny nie ma na rynku, ceny mięsa oszalały, podwyżki elementów od 60 do 100%.

Doktory nie kazały leżeć, jak najwięcej chodzić, to będę chodził, ale nie pracował. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-628515
Udostępnij na innych stronach

Wyroby trzeba robić, a wieprzowina w cenie jakiej nie pamiętam....    Skup trzody- cena rzywca dwa tygodnie temu - 3,50-3,70 zł za kilogram, dziś 6,80 - 7,50 netto.  Cena półtuszy jeszcze w marcu -6-6,50 zł - dziś 9,80 .

 

Elementy i inne kawałki przykładowo dwa-trzy tygodnie temu i dziś:

 

szynka 4D - 9,20 - 16,00zł

łopatka 4d -  8,00-  14,50zł

karkówka      13,00- 16,50zł

słonina          3,00 - 6,00zł

II tłusta 50/50-5,00- 8,50zł

III z golonek   9,00- 14,50

szynka kulka  12,50-16,50

 

Ceny netto. Nie będzie tanio na Święta.  :cool:

Nie ma świnek w Europie...  wszystko na wschód gna...  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-628729
Udostępnij na innych stronach

 

 

a wieprzowina w cenie jakiej nie pamiętam.

 

Przed Świętami zawsze było drożej  ale 10 zł za półtuszę to faktycznie nie pamiętam . :facepalm:

 

 

 

wszystko na wschód gna... :cool:

 

 

Piotrek ... to znaczy od Nas do Ciebie ;):)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-628734
Udostępnij na innych stronach

 

 

wieprzowina w cenie jakiej nie pamiętam

 

 

10 zł za półtuszę to faktycznie nie pamiętam

Ja pamiętam, jak zaczynałem swoją karierę zadymiacza i w domu półtusze rozbierałem.

Rok 2011 może 2012, ubojnia Siedlęcin koło Jeleniej Góry 10 PLN :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-628754
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Sezon grillowy rozpoczęty - w tym tygodniu robiłem na grilla kiełbaski : grillową, biesiadną, grillową mazurską, białą grillową, kaszankę wyborową, od jutra mięska marynowane: karkówka, żeberka, filet i skrzydełka z kurczaka. 

Bratwurst biała i paprykowa - robię tylko na zamówienie. To tyle - może macie jakieś pomysły na inne wyroby mięsne na grilla? :cool:

Miniony tydzień średnio 14 godzin w pracy...  i w sobotę nawet do 17-tej....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-630195
Udostępnij na innych stronach

inne

Boczek w plastrach nie grubszych jak 0,5 cm pikantny, podudzia albo udziki kurczaków b/k ze skórą .

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-630222
Udostępnij na innych stronach

 

 

udziki kurczaków

 

A to co?  :w00t:   :D 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-630225
Udostępnij na innych stronach

 

udziki kurczaków

 

A to co?  :w00t:   :D

 

Jak to "co"?

Małe udka - pieszczotliwie, waldkowo  :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-630238
Udostępnij na innych stronach

nie tylko swinka i drob a gdzie baranina wolowina...mniam  :)

NIe wiem jak w Polsce ale u nas taka szynka  Freda 

https://www.svensktkott.se/recept/grillad-flintastek/

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-630242
Udostępnij na innych stronach

Boczek, boczuś i boczunio     :):tongue:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-630243
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie tylko swinka i drob a gdzie baranina wolowina...mniam :)

 

Drogo będzie :facepalm:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-630253
Udostępnij na innych stronach

To zamiast kg karkowki zjesc,  mozna 250 g baraniny ..czasem mozna zjesc cos dla smaku a nie zeby sie najesc  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-630256
Udostępnij na innych stronach

mozna 250 g baraniny .

 

Niestety na baranki nie mam pozwolenia i nie będzie...  :cool:

 

Udka z kurczaka bez kości będą w przyszłym tygodniu, z wołowiną może być różnie...  brak surowca...  :cool:

 

Boczek - raczej nie.... 

 

Dziś korzystając z uroków zimna zabutelkowałem pilsa - warkę 81. To już ostatni lager...  teraz piwka ale będą...  :cool:

 

post-41160-0-61298300-1556911451_thumb.jpg

 

Przed wieczorkiem wyskoczyłem na wieś, 30 litrów ciepłego mleka złapałem i kroscypki już w solance, ricotta

na chłodzie ocieka. :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-630542
Udostępnij na innych stronach

@pis67, czyli jak np bym chciala kupic baranine u znajomego pana co sprzedaje mieso na bazarku( sprawdzona) to jak on nie ma pozwolenina to tam nie kupie? ..myslalam o zamowieniu na wiekszego gryla jak bedziemy w Pl ..ale jesli sie nie da to trzeba bedzie szukac dobrych innych zrodel. ..karkowki mam juz powiem szczerze dosc kurczaka nie lubimy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-630555
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.