Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niektóre sery muszą być "rozłupywane"  np. Reggiano, może zaczekać ?

Jaki zapaszek ?

Edytowane przez Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-451935
Udostępnij na innych stronach

Ser - jeden był ok, a ten dziurawy, nie wiedzieć czemu... :cool:

Jak jeden był gładki po przekrojeniu, a drugi dziurawy to może bakterie coli w niego weszły. Ja tak ostatnio miałem z serami.

Pęknięcie może być efektem tego że przy układaniu w formie zanim nałożyłeś kolejną warstwę, ta poprzednia trochę przestygła i ziarno tak nie wiązało - dlatego tak ważne jest w miarę szybkie przełożenie skrzepu do formy.

Oglądając kiedyś programy na których robiono ser, widziałem jak albo masę wyciągają w chustach ważą i do formy, albo pod lustrem serwatki formują kulę i też do formy - na pewno ma to wpływ na strukturę sera.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-452000
Udostępnij na innych stronach

A moim zdaniem te pęknięcia są efektem zbyt szybkiego wysuszania w masie w momencie powstawania dziurecek... Ale to tylko moja teoria którą sobie wysnułem na podstawie moich obserwacji  :cool: Może być całkowicie błędna  :D


Właściwie to nawet nie wysuszania tylko chyba zbyt wysokiej temperatury w jakiej się go trzyma po wysoleniu a przed wyniesieniem do dojrzewania. Zbyt szybko nabiera dziurecek w schnie... :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-452011
Udostępnij na innych stronach

Można podejrzewać również ,,prasowanie". Nierówny nacisk i/lub spora różnica w gęstości - słaby odpływ serwatki z baryłki/formy...

Luźne to dywagacje... :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-452449
Udostępnij na innych stronach

Można podejrzewać również ,,prasowanie". Nierówny nacisk i/lub spora różnica w gęstości - słaby odpływ serwatki z baryłki/formy... Luźne to dywagacje...

Mam jeszcze jeden z tej produkcji - zobaczymy co w środku.... :cool:

Ale by nacisk był równy od dziś mam ją - czekałem 1,5 roku, dębowa....bezsęczna, muszę zapłacić ... ale nie wiem ile to warte - skrobidecha mówi co łaska... :cool:

 

 

post-41160-0-41568000-1445897929_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-452582
Udostępnij na innych stronach

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-452623
Udostępnij na innych stronach

Ładny gadżet, szacun dla Gościa :clap:

Ekwiwalent kilkunastu metrów kiełbasy...grubej :)

Zapisz/wypal od dołu datę... bo wionie nieśmiertelnością :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-452629
Udostępnij na innych stronach

Ładny gadżet,

Dałem dwie stówki - chciał trzy - zniżka za zwłokę 1,5 roku była :cool:

 

Dziś po pracy nadziałem kiełbaskę cienką 15kg...... jutro zadymię... :cool:

 

post-41160-0-40929200-1446156675_thumb.jpg

 

Farsz do grubej 10kg jeszcze w mieszarce. Chyba jutro napełnię osłonki...... :cool:

 

post-41160-0-79241100-1446156708_thumb.jpg

 

Jutro w planie wieczorkiem pasztety i paprykarz.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453236
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś po pracy nadziałem kiełbaskę cienką 15kg...... jutro zadymię... :cool:

Za mną chodzi kiełbasa od kilku miesięcy.... środę i czwartek mam wolne to chyba zrobię chociaż ze 2 kg... Pisu, jak moja kiełbasa z "osła" ? Dwa batony bym zakupił ... Karolina przepada za tym "kąskiem"...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453241
Udostępnij na innych stronach

Pokemon - kiełbasy oślej na razie nie robiłem...  jeszcze trochę i się ogarnę, muszę osłonki nabyć.....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453280
Udostępnij na innych stronach

Na początek zagadka - co to za mięsko? :cool:

 

post-41160-0-28570100-1446242934_thumb.jpg

 

post-41160-0-26207600-1446242953_thumb.jpg

 

I foty z dziś / kiełbaska na początek...

 

post-41160-0-41071300-1446242972_thumb.jpg

 

Część czeka na parzenie

 

post-41160-0-71513000-1446242995_thumb.jpg

 

Ta pieczona

 

post-41160-0-71834200-1446243015_thumb.jpg

 

I boczki w dymnych boksach już są...

 

post-41160-0-61152900-1446243045_thumb.jpg

 

Po godzinie może dłużej...

 

post-41160-0-90173700-1446243065_thumb.jpg

 

A tu już lekko stygną...

 

post-41160-0-04668700-1446243084_thumb.jpg

 

Na koniec szynki i polędwice...

 

post-41160-0-71600200-1446243100_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453477
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na początek zagadka - co to za mięsko?

Jeleń :D .. strzelam i chyba się mylę ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453478
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na początek zagadka - co to za mięsko?

 wygadałeś się na SB o rozpoczęciu sezonu ^^ więc nie będę brał udziału hehehe 

przecudne wyroby... czy Ty kiedyś śpisz? :D  Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453479
Udostępnij na innych stronach

Jeleń

Chyba żartujesz z tym jeleniem, jeleń w chłodni - będzie w poniedziałek. A zagadka jest brakującym ogniwem z filmu pewnego artysty - tzw. brakujący element.. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453483
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba żartujesz z tym jeleniem, jeleń w chłodni - będzie w poniedziałek.

Koza ?  :D tak sobie zgaduję  :D 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453484
Udostępnij na innych stronach

Pasztety - tłusta wieprzowina i wątroba z młodego byka.... :cool:

 

cebula, przyprawy, jajka, chleb ....

 

post-41160-0-10754800-1446244272_thumb.jpg

Koza ?

Pewien pan pokazał jak trybować i usunąć - tylko co usuwał, jak tego nie było na filmie ? Właśnie to.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453485
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pewien pan pokazał jak trybować i usunąć - tylko co usuwał, jak tego nie było na filmie ? Właśnie to.... :cool:

 

Strzelam ;) Gruczoły zauszne z podgardla ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453487
Udostępnij na innych stronach

Gruczoły zauszne z podgardla ;)

Dobra nazwa - zauszne z podgardla, nauki anatomii zwierząt, które pobierałem onegdaj, nie definiowały takich gruczołów, ale to właśnie to.... co piesek mój lubi.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453489
Udostępnij na innych stronach

A zagadka jest brakującym ogniwem z filmu pewnego artysty - tzw. brakujący element..

 

Zagadka jest prosta.Atlas anatomiczny zwierząt nazywa ten gruczoł przyusznicą.Ja czyli ten pan o którym piszesz spotkałem się na naszym forum z taką nazwą jak podałem w filmiku.To tak jak z mięśniem trzygłowym czy trójgłowym.Podał tą nazwę albo Andrzej Bagno, albo Dziadek.Mimo, że brak Ci było odwagi napisać to w moim kąciku to i tak Cię podziwiam.Musiałeś obejrzeć film, obrobić  podgardle, którego ponoć nie używasz bo Ci śmierdzi, zrobić zdjęcia i zamieścić na forum z szujowatym komentarzem.Strasznie się musiałeś napracować, żeby w swoim stylu komuś dopiec, ale się przeliczyłeś.Na mnie nie zrobiło to żadnego wrażenia.Jak to mówią " psy szczekają a karawana idzie dalej"A wystarczyło napisać pod moim filmem jednozdaniowe sprostowania.Oglądaj następny odcinek.Będzie o klasyfikacji podgardla.Zapewne znajdziesz też coś do czego będziesz mógł się znowu przy....bać..Pozdrawiam

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453536
Udostępnij na innych stronach

Dziś krakowska w zadymiarskim świecie.... :cool:

 

post-41160-0-33277500-1446331948_thumb.jpg

 

post-41160-0-52042400-1446331987_thumb.jpg

 

post-41160-0-67342700-1446332011_thumb.jpg

 

 

 

I paprykarz - 5kg - koszt surowca 40zł - 8zł za kg wyrobu....

 

post-41160-0-02018000-1446332033_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453624
Udostępnij na innych stronach

Szyneczka z tłuszczykiem - dojrzewa..... :cool:

 

post-41160-0-35722600-1446412509_thumb.jpg

 

 

Dziś trochę wyrobów zabrałem z sobą... parzone i podsuszane...

 

 

post-41160-0-42473600-1446412549_thumb.jpg

 

 

Karkówkę wyjąłem z pończochy.....

 

 

post-41160-0-10519700-1446412582_thumb.jpg

 

 

I to coś już dojrzało - wkrótce rozpocznę .... zobaczymy jak się ma i co w środku siedzi ? :cool:

 

 

post-41160-0-01687300-1446412640_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453771
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.