Wirus Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3201 Opublikowano 21 Października 2015 Piotrze, bo nie zauważyłeś intencji na końcu przepisu : olej Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-451538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3202 Opublikowano 22 Października 2015 Ser - jeden był ok, a ten dziurawy, nie wiedzieć czemu... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-451835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3203 Opublikowano 23 Października 2015 może tak pękać podczas krojenia (ser klei się do noża i rozrywa) ale czy to ta przyczyna to nie dam głowy Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-451890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3204 Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Niektóre sery muszą być "rozłupywane" np. Reggiano, może zaczekać ?Jaki zapaszek ? Edytowane 23 Października 2015 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-451935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3205 Opublikowano 24 Października 2015 Ser - jeden był ok, a ten dziurawy, nie wiedzieć czemu... Jak jeden był gładki po przekrojeniu, a drugi dziurawy to może bakterie coli w niego weszły. Ja tak ostatnio miałem z serami.Pęknięcie może być efektem tego że przy układaniu w formie zanim nałożyłeś kolejną warstwę, ta poprzednia trochę przestygła i ziarno tak nie wiązało - dlatego tak ważne jest w miarę szybkie przełożenie skrzepu do formy.Oglądając kiedyś programy na których robiono ser, widziałem jak albo masę wyciągają w chustach ważą i do formy, albo pod lustrem serwatki formują kulę i też do formy - na pewno ma to wpływ na strukturę sera. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-452000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3206 Opublikowano 24 Października 2015 A moim zdaniem te pęknięcia są efektem zbyt szybkiego wysuszania w masie w momencie powstawania dziurecek... Ale to tylko moja teoria którą sobie wysnułem na podstawie moich obserwacji Może być całkowicie błędna Właściwie to nawet nie wysuszania tylko chyba zbyt wysokiej temperatury w jakiej się go trzyma po wysoleniu a przed wyniesieniem do dojrzewania. Zbyt szybko nabiera dziurecek w schnie... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-452011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3207 Opublikowano 26 Października 2015 Można podejrzewać również ,,prasowanie". Nierówny nacisk i/lub spora różnica w gęstości - słaby odpływ serwatki z baryłki/formy...Luźne to dywagacje... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-452449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3208 Opublikowano 26 Października 2015 Można podejrzewać również ,,prasowanie". Nierówny nacisk i/lub spora różnica w gęstości - słaby odpływ serwatki z baryłki/formy... Luźne to dywagacje... Mam jeszcze jeden z tej produkcji - zobaczymy co w środku.... Ale by nacisk był równy od dziś mam ją - czekałem 1,5 roku, dębowa....bezsęczna, muszę zapłacić ... ale nie wiem ile to warte - skrobidecha mówi co łaska... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-452582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3209 Opublikowano 27 Października 2015 ale nie wiem ile to warte Tu masz do porównania prasy i ceny: http://sklep.serowar.pl/pl/p/Podwojna-drewniana-prasa-do-serow/294 http://allegro.pl/biowin-411350-drewniana-prasa-do-serow-i5505055060.html http://sklep.serowar.pl/pl/p/Prasa-do-serow-drewniana-nacisk-x3,5-kg/172 Myślę że 100-200pln zarobił Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-452623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3210 Opublikowano 27 Października 2015 Ładny gadżet, szacun dla Gościa Ekwiwalent kilkunastu metrów kiełbasy...grubej Zapisz/wypal od dołu datę... bo wionie nieśmiertelnością Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-452629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3211 Opublikowano 29 Października 2015 Ładny gadżet, Dałem dwie stówki - chciał trzy - zniżka za zwłokę 1,5 roku była Dziś po pracy nadziałem kiełbaskę cienką 15kg...... jutro zadymię... Farsz do grubej 10kg jeszcze w mieszarce. Chyba jutro napełnię osłonki...... Jutro w planie wieczorkiem pasztety i paprykarz.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3212 Opublikowano 29 Października 2015 Dziś po pracy nadziałem kiełbaskę cienką 15kg...... jutro zadymię... Za mną chodzi kiełbasa od kilku miesięcy.... środę i czwartek mam wolne to chyba zrobię chociaż ze 2 kg... Pisu, jak moja kiełbasa z "osła" ? Dwa batony bym zakupił ... Karolina przepada za tym "kąskiem"... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3213 Opublikowano 30 Października 2015 Pokemon - kiełbasy oślej na razie nie robiłem... jeszcze trochę i się ogarnę, muszę osłonki nabyć..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3214 Opublikowano 30 Października 2015 Na początek zagadka - co to za mięsko? I foty z dziś / kiełbaska na początek... Część czeka na parzenie Ta pieczona I boczki w dymnych boksach już są... Po godzinie może dłużej... A tu już lekko stygną... Na koniec szynki i polędwice... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3215 Opublikowano 30 Października 2015 Na początek zagadka - co to za mięsko? Jeleń .. strzelam i chyba się mylę Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3216 Opublikowano 30 Października 2015 Na początek zagadka - co to za mięsko? wygadałeś się na SB o rozpoczęciu sezonu ^^ więc nie będę brał udziału hehehe przecudne wyroby... czy Ty kiedyś śpisz? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3217 Opublikowano 30 Października 2015 Jeleń Chyba żartujesz z tym jeleniem, jeleń w chłodni - będzie w poniedziałek. A zagadka jest brakującym ogniwem z filmu pewnego artysty - tzw. brakujący element.. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3218 Opublikowano 30 Października 2015 Chyba żartujesz z tym jeleniem, jeleń w chłodni - będzie w poniedziałek. Koza ? tak sobie zgaduję Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3219 Opublikowano 30 Października 2015 Pasztety - tłusta wieprzowina i wątroba z młodego byka.... cebula, przyprawy, jajka, chleb .... Koza ? Pewien pan pokazał jak trybować i usunąć - tylko co usuwał, jak tego nie było na filmie ? Właśnie to.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3220 Opublikowano 30 Października 2015 ? Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3221 Opublikowano 30 Października 2015 Pewien pan pokazał jak trybować i usunąć - tylko co usuwał, jak tego nie było na filmie ? Właśnie to.... Strzelam Gruczoły zauszne z podgardla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3222 Opublikowano 30 Października 2015 Gruczoły zauszne z podgardla Dobra nazwa - zauszne z podgardla, nauki anatomii zwierząt, które pobierałem onegdaj, nie definiowały takich gruczołów, ale to właśnie to.... co piesek mój lubi.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3223 Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) A zagadka jest brakującym ogniwem z filmu pewnego artysty - tzw. brakujący element.. Zagadka jest prosta.Atlas anatomiczny zwierząt nazywa ten gruczoł przyusznicą.Ja czyli ten pan o którym piszesz spotkałem się na naszym forum z taką nazwą jak podałem w filmiku.To tak jak z mięśniem trzygłowym czy trójgłowym.Podał tą nazwę albo Andrzej Bagno, albo Dziadek.Mimo, że brak Ci było odwagi napisać to w moim kąciku to i tak Cię podziwiam.Musiałeś obejrzeć film, obrobić podgardle, którego ponoć nie używasz bo Ci śmierdzi, zrobić zdjęcia i zamieścić na forum z szujowatym komentarzem.Strasznie się musiałeś napracować, żeby w swoim stylu komuś dopiec, ale się przeliczyłeś.Na mnie nie zrobiło to żadnego wrażenia.Jak to mówią " psy szczekają a karawana idzie dalej"A wystarczyło napisać pod moim filmem jednozdaniowe sprostowania.Oglądaj następny odcinek.Będzie o klasyfikacji podgardla.Zapewne znajdziesz też coś do czego będziesz mógł się znowu przy....bać..Pozdrawiam Edytowane 31 Października 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3224 Opublikowano 31 Października 2015 Dziś krakowska w zadymiarskim świecie.... I paprykarz - 5kg - koszt surowca 40zł - 8zł za kg wyrobu.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3225 Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Szyneczka z tłuszczykiem - dojrzewa..... Dziś trochę wyrobów zabrałem z sobą... parzone i podsuszane... Karkówkę wyjąłem z pończochy..... I to coś już dojrzało - wkrótce rozpocznę .... zobaczymy jak się ma i co w środku siedzi ? Edytowane 1 Listopada 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-453771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.