Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a jest jakieś gotowe piwko z dodatkiem głogu?

Koncerny to aromatu dołożą i będzie.... smak. Zresztą oprócz głogu dodałem garść dzikiej róży.... W sezonie zimowym poeksperymentuję z piwkiem..... :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-461862
Udostępnij na innych stronach

Fotki wyrobów -

 

Kiełbaski z jelenia - lewa góra - chorizo, lewy dół -polska, prawa strona myśliwska - zrobiłem na początku listopada... :cool:

 

 

post-41160-0-33634500-1449951418_thumb.jpg

 

 

Szyneczka z tłuszczykiem z końca sierpnia i włoska szynka - ponad rok...

 

post-41160-0-22472300-1449951439_thumb.jpg

 

No i plasterki na jutro.....

 

post-41160-0-88000100-1449951456_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-462297
Udostępnij na innych stronach

Pisu, wtajemniczyłbyś którym przepisem się wzorowałeś że szyneczka tak jednorodnie obeschła, bez widoczniej  przeschniętego obrzeża ? No i jak peklowałeś oczywiście przed suszeniem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-462328
Udostępnij na innych stronach

wtajemniczyłbyś którym przepisem się wzorowałeś że szyneczka tak jednorodnie obeschła, bez widoczniej przeschniętego obrzeża ? No i jak peklowałeś oczywiście przed suszeniem

Nie bardzo się na przepisach wzoruję, raczej na rozsądku i praktyce - w skrócie - peklowanie na sucho kilka dni w lodówce - 25g peklosól - w lodówce, potem - ta po lewej osuszona i zimny dymek - kilka godzin. Potem lodówka 10 stopni przez jakiś czas, aż podeschnie - po czym zapakowana próżniowo, lodówka i leżakowanie do czasu, aż wpadnie mi w ręce..... :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-462331
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szyneczka z tłuszczykiem

To z mięśnia dwugłowego?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-462500
Udostępnij na innych stronach

A uskuteczniasz może praktykę, że obsypujesz tymi 25g mięsko, odlewasz to co się zebrało wody w pojemniczku? Czy tak pekluje się "w sosie włąsnym"?

 

"Potem lodówka 10 stopni przez jakiś czas, aż podeschnie"

Jakiś czas- 7-8 dni w lodówce no-frost się sprawdzi ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-462508
Udostępnij na innych stronach

pis67

Witam chciałbym zapytać o szynki z jelenia 

czy robiłeś je jak zwykłe szynki czyli marynata wędzenie i parzenie?

czy jakoś inaczej? 

Pozdrawiam wszystkie  wyroby przepiękne

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-462515
Udostępnij na innych stronach

To z mięśnia dwugłowego?

Nie wiem, nie pamiętam.... ta po lewej - ogonówka..

 

 

A uskuteczniasz może praktykę, że obsypujesz tymi 25g mięsko, odlewasz to co się zebrało wody w pojemniczku? Czy tak pekluje się "w sosie włąsnym"?

Nacieram peklosolą, owijam szczelnie folią spożywczą i leży, nie tykam...

 

Jakiś czas- 7-8 dni w lodówce no-frost się sprawdzi ?

Każda lodówka działa inaczej - nawet i dwa tygodnie schnie.... :cool:

 

Witam chciałbym zapytać o szynki z jelenia czy robiłeś je jak zwykłe szynki czyli marynata wędzenie i parzenie?

Jak zwykłe - bez żadnych marynat.... ścięgniste parzone, eleganckie- zimno wędzone.... Niektóre też peklowane na sucho z ziołami, zimno wędzone i trochę podsuszane - te najlepsze... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-462560
Udostępnij na innych stronach

eleganckie- zimno wędzone.... Niektóre też peklowane na sucho z ziołami, zimno wędzone i trochę podsuszane - te najlepsze...

 

Jeszcze jak mogę dopytać ile dni i po ile godzin jaka temperatura

Dziękuje :blush:

jak masz jakąś fotkę to bym bardzo  Cię prosił bo bardzo mnie zainspirowałeś  :w00t:  :w00t:  :w00t:    

Edytowane przez pablo8014
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-462782
Udostępnij na innych stronach

eszcze jak mogę dopytać ile dni i po ile godzin jaka temperatura Dziękuje :blush: jak masz jakąś fotkę to bym bardzo Cię prosił bo bardzo mnie zainspirowałeś

Coś tam wisi na strychu - sprawdzę w zapiskach - temperatura niska - brak much i gryzoni o kotach nie wspomnę - to podstawa. :cool:

 

Nie wiem czy ta szynka "włoska", ale naprawdę ładnie wygląda.

Ja wiem... :cool:

 

Tylko jak była w opakowaniu próżniowym, skąd ta pleśń?

Była zawinięta w taki jakby bandaż.... - jutro napiszę więcej.... zajrzę do piwnicy - tam wszystko... :cool: zapisane... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-462988
Udostępnij na innych stronach

ta szynka "włoska",

Link do wyrobu - nie miała roku, rok inna, nie było na focie, a ta z lipca 2015 :cool:

 

post-41160-0-09180200-1450215934_thumb.jpg

 

http://www.pubblicitaitalia.com/premiatasalumeriaitaliana/2008/2/8069.html

 

A dziś rybki ... były inne - a fota tych co lubię... :cool:

Z naszych jezior.... co by kto nie wypatrzył skośnych oczu....

 

post-41160-0-86035300-1450215979_thumb.jpg

 

 

I na strych zajrzałem - pończochy wiszą - jutro zaingeruję....

 

post-41160-0-34693500-1450216055_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-463244
Udostępnij na innych stronach

Oj Piotrze zdolny chłopak jesteś, oj zdolny. Ta Twoja żoneczka ma dobrze z Tobą . Żeby nie było ja na mojego męża też nie narzekam ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-463502
Udostępnij na innych stronach

Ciekawi mnie co mozna zrobic z glowa ryby oprocz zupy?

No z głowy oprócz zupy robię zupę - rybną..... :cool:

 

Dziś słonina i trochę boczku w dymie...

 

post-41160-0-26513100-1450477629_thumb.jpg

 

No i rozpakowałem wędliny - 7.11 poszły w pończochy i wisiały, za suche - w próżni dojdą do siebie - polędwice i kawałki szynek z jelenia...

 

post-41160-0-15431200-1450477646_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-463802
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj u kolegi łowiliśmy siecią....

 

post-41160-0-53381100-1450737112_thumb.jpg

 

Były tylko tołpygi - pewnie z 40kg, dwa karpie, japonki i małe liny, brak amurów i szczupaków.... :cool: Ale kamień był...

 

post-41160-0-03716800-1450737134_thumb.jpg

 

A to polska w dymku... :cool:

 

post-41160-0-27228300-1450737156_thumb.jpg

 

Rybki duże i małe do solanki poszły , większe nastrzyknąłem solanką... :cool: wędzenie w środę...

 

post-41160-0-44505900-1450737170_thumb.jpg

 

post-41160-0-70057300-1450737185_thumb.jpg

 

Potem przyszłe wędzonki na jutro .... przygotowywałem na kije...

 

post-41160-0-19947500-1450737207_thumb.jpg

 

I czas na boczek rolowany...

 

 

post-41160-0-82263000-1450737223_thumb.jpg

 

post-41160-0-50769100-1450737244_thumb.jpg

 

post-41160-0-32470200-1450737260_thumb.jpg

 

post-41160-0-45668800-1450737275_thumb.jpg

 

 

Jutro dym... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-464456
Udostępnij na innych stronach

Jakie to jest piękne.. jakie to wszystko jest piękne... :D 

Panie, Pan dobrze wiesz, że sztuka, przez duże ySZ  :laugh:

 

:clap:  :clap:  :clap: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-464457
Udostępnij na innych stronach

Jakaś kiełbaska w wędzarni - polska chyba, poranna fota... :cool:

 

post-41160-0-47309300-1450821321_thumb.jpg

 

Boczki - upieczone....

 

 

post-41160-0-61301500-1450821339_thumb.jpg

 

 

Kolejny wsad ....

 

post-41160-0-42248300-1450821360_thumb.jpg

 

Trochę mięsek prawie surowych...

 

post-41160-0-39522000-1450821378_thumb.jpg

 

 

Po parzeniu - jutro zdejmę ubranka... :cool:

 

post-41160-0-54064700-1450821397_thumb.jpg

 

I rybka którą lubimy już jest.... :cool:

 

post-41160-0-74161700-1450821420_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-464600
Udostępnij na innych stronach

Piotrze , co tu dużo mowić - MISTRZ :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-464606
Udostępnij na innych stronach

A co to za rybka fajna jest ??

Morska i nie z promocji.. w sosie keczupowym z cebulą ogórkami, zajefajny smak..... :cool: Ale to nie ja... tylko jem..... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-464608
Udostępnij na innych stronach

 

 

Morska i nie z promocji.
to podstawa :)

 

 

w sosie keczupowym z cebulą ogórkami, zajefajny smak
 Wygląda mi to podobnie jak ryba po japońsku ;)

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/129/#findComment-464610
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.