Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

gnieźnieńska po modyfikacji,

Przekrój pierwsza klasa Piotrze :clap: :thumbsup:

Przy takim luksusowym wsadzie uzyskałeś ekskluzywną kiełbasę.

Małe pytanko: czy gorczycę zaparzałeś przed dodaniem, czy też na sucho jest dodana?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-218869
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa gnieźnieńska - po modyfikacji, jak zrobiłem. Foty na poprzedniej stronie.

 

-cielęcina - 3,5kg

-wp.IIkl. - 6kg

-wp.IIIkl. -0,5kg

 

mięso zapeklowane peklosolą 18g/kg 24 godziny.

 

Mielenie:

wp.kl.III+1kg cielęciny 3x sitko 4mm

wp.kl.II sitko 8mm

Pozostała cielęcina -sitko 8mm.

 

Mieszanie mieszarką cielęcina + wp.kl.III-10 min + lodowata woda 0,5l.

Następnie dodana wp.kl.II i przyprawy w ilości:

 

-pieprz 20g

-gorczyca grubo mielona 40g

-czosnek 20g

-pieprz ziołowy 15g

-gałka 3g

-sól 10g

i mieszanie przez następne 15 minut

Napełnienie maszynką osłonki śr.50mm, osadzanie 10godz w lodówce. Wędzenie 4godz. w temp. 50-55 stopni, pieczenie 50 min. w temp. 80-85stopni :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-219037
Udostępnij na innych stronach

Nie bądź taki i podziel się z bliźnim :grin: bo kiełbaski pierwyj sort :thumbsup: :clap:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-219446
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa grillowa zlotowa po sparzeniu... :cool:

pisusu, z której receptury korzystałeś , chodzi mi oczywiście o Twoje sprawdzone receptury :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-219479
Udostępnij na innych stronach

pisusu,

"pisusu" - nazwa zastrzeżona - tylko dla Biotituta. :cool:

 

z której receptury korzystałeś

Z nowej, nie ma jej na razie na forum. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220106
Udostępnij na innych stronach

Z nowej, nie ma jej na razie na forum. :cool:

To zapodaj, proszę :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220124
Udostępnij na innych stronach

"pisusu" - nazwa zastrzeżona - tylko dla Biotituta. :cool:

 

Jeśli tak , to przepraszam Cię . Nie wiedziałem .

To zapodaj, proszę :grin:

No i ja też proszę :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220141
Udostępnij na innych stronach

A i ja bym chętnie poznał tą recepturę Panie Pis67 ... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220146
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska grillowa zlotowo-gąsiorowska jak zrobiłem - za chuda.

Mięska zapeklowane mieszanką sól 60% peklosól 40% przez 24 godz. w ilości 18g na kg mięsa.

wp.kl. IIA - 5kg - sitko 8mm

wp.kl. IIB - 3kg - sitko 6mm

wp.kl. III - 1kg - 3 x sitko 4mm

Podgardle -1kg sitko 4mm

Mięska klas II i III uzyskane z karkówki, łopatki i szynki.

 

Mieszanie - mieszarka - kl.III i IIA - 10min, następnie dodana kl.IIB i pół litra zimnej wody oraz przyprawy:

pieprz 20g, czosnek 10g, gałka 3g, cukier 10g, pieprz ziołowy 5g, majeranek 20g. Mieszanie 5 min i dodanie podgardla na 5 minut. Nadziewanie w jelita cienkie. Osadzanie 10 godz w lodówce, połowa sparzona na biało 25min, temp 72stopnie , reszta podwędzona przez 1,5godz 55 stopni i sparzona 20 min w 72 stopniach. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220370
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska grillowa

oj Pisu, Ty heretyku :lol: - na grilla z peklosolą :tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220376
Udostępnij na innych stronach

na grilla z peklosolą

Cały naród zajada się tym, i ja dodaje trochę, i nie zmienię tego na razie, bo po co mam słuchać, że kiełbaska marna, szara, a je się głównie wzrokiem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220408
Udostępnij na innych stronach

1. dla koloru 30-50mg/kg

Kolega Pis zastosował dawkę azotynu niższą 3 razy jaką stosuje przemysł. Moje próby wykazały że mieszanka soli 80% i 20 % peklosoli zapewniła odpowiedni kolor kiełbaskom grilowym , gdzieś na forum są zdjęcia. https://wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=933508438&sid=df3b0f95a308ef86ed1ce92d6531e037&start=3360
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220427
Udostępnij na innych stronach

Dziś na tapecie parówki lub parówkowa z cielęciny zadniej i podgardla(plan 6,5kg) , kiełbasa krakowska(10kg) i pasztet(plan 5kg). Myślałem co by też piwko uwarzyć, ale chyba nie ogarnę dziś tego. A w poniedziałek półtusza przyjedzie, będzie metka, podwawelska i coś jeszcze wymyślę, Euro coraz bliżej, muszę się dobrze przygotować. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220966
Udostępnij na innych stronach

Euro coraz bliżej, muszę się dobrze przygotować.

Nie zapomnij się pożegnać z żoną

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220967
Udostępnij na innych stronach

Dziś na tapecie parówki lub parówkowa z cielęciny zadniej i podgardla(plan 6,5kg) , kiełbasa krakowska(10kg) i pasztet(plan 5kg). Myślałem co by też piwko uwarzyć, ale chyba nie ogarnę dziś tego. A w poniedziałek półtusza przyjedzie, będzie metka, podwawelska i coś jeszcze wymyślę, Euro coraz bliżej, muszę się dobrze przygotować. :cool:

Pisie to ilości jak na wyprawę wiedeńską a nie na Euro :grin: Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-220972
Udostępnij na innych stronach

 

Parówki niestety podciek tłuszczu, nie wiem czy to ze względu na słabsze wiązanie cielęciny. Krakowska w wędzarni dochodzi... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-221287
Udostępnij na innych stronach

pis67, :thumbsup: :clap: smakowitości... szczególnie ten pasztecik wygląda mi znajomo... mógłbyś przybliżyć recepturę :grin: i wybacz laikowi pytanie :) co to jest MBO :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-221288
Udostępnij na innych stronach

Parówki niestety podciek tłuszczu, nie wiem czy to ze względu na słabsze wiązanie cielęciny

A w jakiej temp. parzyłeś te parówki

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/40/#findComment-221313
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.