Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam

z racji tego ze pracuje jako przedstawiciel handlowy w przemyśle mięsny mam dojście do różnego rodzaju mięsa począwszy od mięsa z importu przez mięso wstępnie "strzyknięte" do mięsa polskiego(tłustego ale naturalnego pochodzenia)

czasami nie zdajemy sobie sprawę że mięso świeże może już być z dodatkiem chemii.

przejdźmy do mojego procesu technologicznego

w poniedziałek kupiłem mięso świeże prosto z rozbioru(polskie półtusze)

mięso z szynki same oberszale(ludzie znający się na rzeczy wiedzą o co chodzi)

cena trochę wygórowana bo ok 14 zł, z tych oberszali odcinam górną błonę, w poniedziałek zasalam ilość soli(oczywiście na zwykłej soli NIE na peklosoli,najlepsze wędliny to wędliny z "oczkiem") 0.020 dkg na 1 kg szynki do tego czosnek w ilości jedna główka na ok 25 kg mięsa trochę pieprzu w ziarenkach, duża ilość liścia laurowego i ziele angielskie nie za dużo bo może skwaśnieć) tak się to pekluje do środy w środę szynka ma już inny kolorek w środę wieczorem zalewam wodą przegotowaną(do wody ok 3l dodaję łyżeczkę stołową cukru i troche magi) tak żeby szynki się zakryły w czwartek nastrzyk tą solanką, sobota od 7 rano wędzenie drzewem oczywiście owocowym np wiśnia gruszka i bukiem przez 5 godzin do godziny 12 w temp ok 70-80 stopni na ostanie 15 min wędzenia dodaje jałowca dla uzyskania aromatu szynek NIE parze !!!czekam na komentarze

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/
Udostępnij na innych stronach

mięso z szynki same oberszale(ludzie znający sie na rzeczy wiedzą o co chodzi)

Może bliżej wyjaśnisz bo ja się na rzeczy nie znam :wink:

 

bug - :rolleyes:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102512
Udostępnij na innych stronach

mięso z szynki same oberszale

Wpisałem do google'a i nic się nie dowiedziałem :rolleyes: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102513
Udostępnij na innych stronach

oberszal jest to najlepszy mięsień z szynki, szynk składa się z 4 mięśni min z oberszala albo zrazówka to jest to samo następnym fajnym kawałkiem jest tzw "kulka" albo w handlu nazywa się to różnie może sie uśmiejecie ale mówią na to kwiatek z szynki :) tez fajny mięsień do uwędzenia tylko zdarza się żyła przez środek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102514
Udostępnij na innych stronach

Ja chyba też jakiś ociemniały jestem :)

Wyjaśnij .

 

O teraz jaśniej i to o wiele.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102515
Udostępnij na innych stronach

mięso z szynki same oberszale(ludzie znający się na rzeczy wiedzą o co chodzi)

To tak jest, jak się zaznacza że to POLSKA ŚWINKA, a używa się słowa niemieckiego pisanego po polsku. :grin: :grin: :grin:

Ale Gricz, wyjaśnij skoro zacząłeś :cool:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102518
Udostępnij na innych stronach

same oberszale

= wyłącznie mięśnie półbłoniaste :wink:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102523
Udostępnij na innych stronach

Wpisałem do google'a i nic się nie dowiedziałem

Skoro Gricz, sie nie kwapi do odpowiedzi, to można sobie tu poczytać/popatrzeć http://de.wikipedia.org/wiki/Oberschale

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102524
Udostępnij na innych stronach

I tutaj mamy przepiękny przykład dlaczego kładziemy nacisk na prawidłowe nazwy....

 

teraz następna sprawa... chce kolega od nas oceny tego co robi... - mam wrażenie że zaraz temat rozrośnie się na kilka stron i w dodatku dużo będzie krytyki....

jeśli koledze smakuje ten sposób to jak najbardziej nie ma się czego czepiać....

 

dla mnie wędliny z oczkiem to wyroby wadliwe... ale cóż... niektórzy nawet lubią zakalec w chlebie....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102526
Udostępnij na innych stronach

na peklosoli nie ma oczka ale też inny smak i inny wygląd nie wiem czy znacie taką firme jak Wolarek mają bardzo znaną kiełbasę wiejską tradycyjna która jest właśnie z oczkiem i sprzedaję jej bardzo duże ilości także coś w tym musi być że ludzi to kręci :D a za bug bardzo przepraszam "przejęzycznie"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102530
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej napisał/a:

Wpisałem do google'a i nic się nie dowiedziałem

 

Skoro Gricz, sie nie kwapi do odpowiedzi, to można sobie tu poczytać/popatrzeć http://de.wikipedia.org/wiki/Oberschale

:lol: Dowciapny kolega,a ja po obcemu umiem tyle co Dzień Dobry :grin: :grin:

 

[ Dodano: Sro 03 Mar, 2010 21:51 ]

wyłącznie mięśnie półbłoniaste :wink:

O półbłoniastym kiedyś nasz forumowy DZIADEK pisał, także już wiem(chyba) :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102532
Udostępnij na innych stronach

Oberschale jest to nic innego jak najlepsze mieso z szynki wiepszowej .

Robi sie z niej najlepsze szynki i sznycle.

I to jest chyba zadowalająca mnie odpowiedź :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102541
Udostępnij na innych stronach

0.020 dkg na 1 kg szynki

Jeśli tyle soli dajesz na kilogram szynki, to ja Ci powiem nie będę korzystać z Twojego przepisu, a innym daję propozycje, by wzięli przepis pod rozwagę. A potem jeszcze z tego robisz solankę. To sztuka nie lada. Ja zastosował bym inne ilości , a jakie? Na pewno się domyślisz.

To takie wariacje na temat soli, które ostatnio często prowadzę na forum. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102549
Udostępnij na innych stronach

czasami nie zdajemy sobie sprawę że mięso świeże może już być z dodatkiem chemii.

Czy możesz napisać więcej na temat chemii, którą dodaje się do nastrzyku mięsa? Interesują mnie konkretne składniki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102554
Udostępnij na innych stronach

tak się to pekluje

.

Chciałbym tylko zwrócić uwagę ze to nie pekluje się. To jest solenie dwoma metodami- suche i mokre . Odsyłam na stronę 21 Przepisy wew nr 16. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102559
Udostępnij na innych stronach

następnym fajnym kawałkiem jest tzw "kulka" albo w handlu nazywa się to różnie może sie uśmiejecie ale mówią na to kwiatek z szynki :) tez fajny mięsień do uwędzenia tylko zdarza się żyła przez środek :)

W Zgierzu mówią na to myszka lub dyszka - kurczę nigdy się z rzeźnikami nie dogadam :lol:
Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102569
Udostępnij na innych stronach

Gricz, to jest chyba Twoje pierwsze wędzenie więc do tego czasu na pewno poczytasz coś o wędzeniu szynek - mięsa. Temperatura wędzenia jaką proponujesz!! "rano wędzenie drzewem oczywiście owocowym np wiśnia gruszka i bukiem przez 5 godzin do godziny 12 w temp ok 70-80 stopni na ostanie 15 min wędzenia dodaje jałowca dla uzyskania aromatu szynek NIE parze !!!czekam na komentarze" jest zbyt duża. Mam nadzieję, że poświęcisz godzinkę na surfowanie po stronce i pogłębisz wiedzę fachową. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102594
Udostępnij na innych stronach

Bagno-bede w poniedziałek na zakładach mięsnych to popytam chłopaków ale z tego co słyszałem to jednym z tych związków jest amidyna

moje szyneczki jeszcze dzisiaj leżą w wodzie jutro wieczorkiem do siatek następnie na kijek i do soboty rana :)

 

[ Dodano: Czw 04 Mar, 2010 21:19 ]

sawca- oprócz szynka myszka, kwiatek słyszałem jeszcze nazwę orzech itp parę określeń jeszcze krąży

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102697
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.