Gricz Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Marca 2010 witam z racji tego ze pracuje jako przedstawiciel handlowy w przemyśle mięsny mam dojście do różnego rodzaju mięsa począwszy od mięsa z importu przez mięso wstępnie "strzyknięte" do mięsa polskiego(tłustego ale naturalnego pochodzenia)czasami nie zdajemy sobie sprawę że mięso świeże może już być z dodatkiem chemii.przejdźmy do mojego procesu technologicznegow poniedziałek kupiłem mięso świeże prosto z rozbioru(polskie półtusze)mięso z szynki same oberszale(ludzie znający się na rzeczy wiedzą o co chodzi)cena trochę wygórowana bo ok 14 zł, z tych oberszali odcinam górną błonę, w poniedziałek zasalam ilość soli(oczywiście na zwykłej soli NIE na peklosoli,najlepsze wędliny to wędliny z "oczkiem") 0.020 dkg na 1 kg szynki do tego czosnek w ilości jedna główka na ok 25 kg mięsa trochę pieprzu w ziarenkach, duża ilość liścia laurowego i ziele angielskie nie za dużo bo może skwaśnieć) tak się to pekluje do środy w środę szynka ma już inny kolorek w środę wieczorem zalewam wodą przegotowaną(do wody ok 3l dodaję łyżeczkę stołową cukru i troche magi) tak żeby szynki się zakryły w czwartek nastrzyk tą solanką, sobota od 7 rano wędzenie drzewem oczywiście owocowym np wiśnia gruszka i bukiem przez 5 godzin do godziny 12 w temp ok 70-80 stopni na ostanie 15 min wędzenia dodaje jałowca dla uzyskania aromatu szynek NIE parze !!!czekam na komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Marca 2010 mięso z szynki same oberszale(ludzie znający sie na rzeczy wiedzą o co chodzi) Może bliżej wyjaśnisz bo ja się na rzeczy nie znam :wink: bug - :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Marca 2010 mięso z szynki same oberszaleWpisałem do google'a i nic się nie dowiedziałem :rolleyes: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gricz Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Marca 2010 oberszal jest to najlepszy mięsień z szynki, szynk składa się z 4 mięśni min z oberszala albo zrazówka to jest to samo następnym fajnym kawałkiem jest tzw "kulka" albo w handlu nazywa się to różnie może sie uśmiejecie ale mówią na to kwiatek z szynki tez fajny mięsień do uwędzenia tylko zdarza się żyła przez środek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Marca 2010 Ja chyba też jakiś ociemniały jestem Wyjaśnij . O teraz jaśniej i to o wiele. Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Marca 2010 wędzenie drzewem oczywiście owocowym np wiśnia gruszka i bug :question: :shock: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gricz Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Marca 2010 zrazówka pewnie więcej wam mówi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Marca 2010 mięso z szynki same oberszale(ludzie znający się na rzeczy wiedzą o co chodzi)To tak jest, jak się zaznacza że to POLSKA ŚWINKA, a używa się słowa niemieckiego pisanego po polsku. :grin: :grin: :grin: Ale Gricz, wyjaśnij skoro zacząłeś Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gricz Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Marca 2010 zrazówka pewnie więcej wam mówi tak samo jest nazywany mięsień w wołowinie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Marca 2010 same oberszale= wyłącznie mięśnie półbłoniaste :wink: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Marca 2010 Wpisałem do google'a i nic się nie dowiedziałemSkoro Gricz, sie nie kwapi do odpowiedzi, to można sobie tu poczytać/popatrzeć http://de.wikipedia.org/wiki/Oberschale Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gricz Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Marca 2010 przecież odpowiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Marca 2010 I tutaj mamy przepiękny przykład dlaczego kładziemy nacisk na prawidłowe nazwy.... teraz następna sprawa... chce kolega od nas oceny tego co robi... - mam wrażenie że zaraz temat rozrośnie się na kilka stron i w dodatku dużo będzie krytyki....jeśli koledze smakuje ten sposób to jak najbardziej nie ma się czego czepiać.... dla mnie wędliny z oczkiem to wyroby wadliwe... ale cóż... niektórzy nawet lubią zakalec w chlebie.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gricz Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Marca 2010 na peklosoli nie ma oczka ale też inny smak i inny wygląd nie wiem czy znacie taką firme jak Wolarek mają bardzo znaną kiełbasę wiejską tradycyjna która jest właśnie z oczkiem i sprzedaję jej bardzo duże ilości także coś w tym musi być że ludzi to kręci a za bug bardzo przepraszam "przejęzycznie" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Marca 2010 Zbój Madej napisał/a: Wpisałem do google'a i nic się nie dowiedziałem Skoro Gricz, sie nie kwapi do odpowiedzi, to można sobie tu poczytać/popatrzeć http://de.wikipedia.org/wiki/Oberschale :lol: Dowciapny kolega,a ja po obcemu umiem tyle co Dzień Dobry :grin: :grin: [ Dodano: Sro 03 Mar, 2010 21:51 ] wyłącznie mięśnie półbłoniaste :wink:O półbłoniastym kiedyś nasz forumowy DZIADEK pisał, także już wiem(chyba) :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Marca 2010 Hallo!!!! Oberschale jest to nic innego jak najlepsze mięso z szynki wieprzowej .Robi się z niej najlepsze szynki i sznycle. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Marca 2010 Oberschale jest to nic innego jak najlepsze mieso z szynki wiepszowej . Robi sie z niej najlepsze szynki i sznycle.I to jest chyba zadowalająca mnie odpowiedź :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gricz Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Marca 2010 ktoś musiał potwierdzić moją tezę dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Marca 2010 0.020 dkg na 1 kg szynki Jeśli tyle soli dajesz na kilogram szynki, to ja Ci powiem nie będę korzystać z Twojego przepisu, a innym daję propozycje, by wzięli przepis pod rozwagę. A potem jeszcze z tego robisz solankę. To sztuka nie lada. Ja zastosował bym inne ilości , a jakie? Na pewno się domyślisz. To takie wariacje na temat soli, które ostatnio często prowadzę na forum. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Marca 2010 czasami nie zdajemy sobie sprawę że mięso świeże może już być z dodatkiem chemii.Czy możesz napisać więcej na temat chemii, którą dodaje się do nastrzyku mięsa? Interesują mnie konkretne składniki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Marca 2010 Interesują mnie konkretne składniki Korci Cię popróbować Andrzeju? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Marca 2010 tak się to pekluje. Chciałbym tylko zwrócić uwagę ze to nie pekluje się. To jest solenie dwoma metodami- suche i mokre . Odsyłam na stronę 21 Przepisy wew nr 16. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Marca 2010 następnym fajnym kawałkiem jest tzw "kulka" albo w handlu nazywa się to różnie może sie uśmiejecie ale mówią na to kwiatek z szynki tez fajny mięsień do uwędzenia tylko zdarza się żyła przez środek W Zgierzu mówią na to myszka lub dyszka - kurczę nigdy się z rzeźnikami nie dogadam :lol: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Marca 2010 Gricz, to jest chyba Twoje pierwsze wędzenie więc do tego czasu na pewno poczytasz coś o wędzeniu szynek - mięsa. Temperatura wędzenia jaką proponujesz!! "rano wędzenie drzewem oczywiście owocowym np wiśnia gruszka i bukiem przez 5 godzin do godziny 12 w temp ok 70-80 stopni na ostanie 15 min wędzenia dodaje jałowca dla uzyskania aromatu szynek NIE parze !!!czekam na komentarze" jest zbyt duża. Mam nadzieję, że poświęcisz godzinkę na surfowanie po stronce i pogłębisz wiedzę fachową. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gricz Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Marca 2010 Bagno-bede w poniedziałek na zakładach mięsnych to popytam chłopaków ale z tego co słyszałem to jednym z tych związków jest amidyna moje szyneczki jeszcze dzisiaj leżą w wodzie jutro wieczorkiem do siatek następnie na kijek i do soboty rana [ Dodano: Czw 04 Mar, 2010 21:19 ] sawca- oprócz szynka myszka, kwiatek słyszałem jeszcze nazwę orzech itp parę określeń jeszcze krąży Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3783-szynki-wed%C5%82ug-mojego-przepisu/#findComment-102697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.