Alinka Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #926 Opublikowano 15 Lutego 2019 (edytowane) Ja osobiście wolę na sucho. Po niedzieli robię kolejnego '' korycina'', a nawet dwaTym razem odbiorę serwatkę, ile się da i posolę skrzep, ew dodam zieloną czubrycę.Chciała bym żeby w całym przekroju był jednolicie delikatnie słony.Zobaczymy co mi z tego wyjdzie Ten będzie dla mnie i do maceracji w oleju. Drugiego zrobię całkowicie bez soli, taki a'la bundz z krowiego mleka.Będzie dla męża bo on nie lubi soli [Dodano: 15 lut 2019 - 21:19] Myślałem, że będzie suchawa i "przypalona". A się okazało że jak zwykle kremowa i puszysta i bez zbędnych posmaków. Wyborna rzekłbym. Jestem nieco zdziwiony ale cóż - człowiek całe życie się uczy i durny umiera. Dzięki Tomku, że zapisujesz te swoje spostrzeżeniai się z nami tym dzielisz Edytowane 15 Lutego 2019 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-623752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #927 Opublikowano 15 Lutego 2019 Moja dawka solenia skrzepu to 38g/kg.Może Ci to pomoże dobrać odpowiednią słowność.Mniej więcej z 10 l mleka powinnaś uzyskać ok. 1kg skrzepu.Zaraz po wysoleniu będzie lekko słonawy ,ale część soli wycieknie jeszcze w czasie prasowania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-623759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #928 Opublikowano 15 Lutego 2019 Moja dawka solenia skrzepu to 38g/kg.Może Ci to pomoże dobrać odpowiednią słowność.Mniej więcej z 10 l mleka powinnaś uzyskać ok. 1kg skrzepu.Zaraz po wysoleniu będzie lekko słonawy ,ale część soli wycieknie jeszcze w czasie prasowania. Mam bardzo dobrej jakości mleko.Robię z 18l i użyskuję ponad 2,4 kg korycinka (waga po soleniu)No i nie prasuję korycina. Może inny ser miałeś na myśli. Co do soli...jeśli taka dawka jest dla Ciebie ok, to ją przyjmę za swoją.Znam Twoją słoność z przepisów na wędliny, szczególnie podrobowe.W niektórych to bym nawet troszkę soli dodała No chyba że, sery lubisz słońsze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-623765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #929 Opublikowano 15 Lutego 2019 (edytowane) Jakam czas to nie prasuję.Jak nie mam to krótko prasuję,ale dawka jest taka sama.Musi być lekko przesolony bo i tak część wycieknie. Edytowane 15 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-623766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #930 Opublikowano 17 Lutego 2019 Była mowa o wapniu. Warto wyjaśnić kilka rzeczy Ser podpuszczkowy taki jak korycin składa się z soli organicznej wapnia, dokładnie kazeinianu wapnia. Sól ta jest nierozpuszczalna w wodzie. Dodają podpuszczke do mleka powodujemy że wiązania peptydowe w rozpuszczalnych w wodzie białkach ulegają rozpadowi i wtedy wapń, który jest też w mleku wchodzi w reakcje i tworzy nierozpuszczalną sól - skrzep. Podczas obróbki mleka w mleczarni część wapnia zostaje odebrany z mleka, temu warto dodać zewnętrzne jego źródło- chlorek wapnia. Sole "mleczne" wapnia są nierozpuszczalne w wodzie i temu też l z albumin mlecznych tworzą skrzep chodź o wiele mniejszy niż z kazeiny. Mam nadzieję że pomogłem o roli wapnia w domowym serowarstwie Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-623910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #931 Opublikowano 6 Marca 2020 Tak czytam o tej wydajności mleka i sam nie wiem co o tym myśleć 2 sery robione tak samo. Jeden z Mleko wiejskie świeże Piątnica 3,2%, drugi z mleka od krowy rasy jersey prosto z udoju. Ze sklepowego, po dobie odciekania , 4 godzinach kąpieli solankowej i dobie osuszania 700 g. a ten z mleka od "chłopa" 900g z 5l. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-659292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #932 Opublikowano 6 Marca 2020 Bo temu z Piątnicy juz odwirowali śmietanę :-).--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-659301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #933 Opublikowano 7 Marca 2020 nie wiem co o tym myśleć 2 sery robione tak samo. Jeden z Mleko wiejskie świeże Piątnica 3,2%, drugi z mleka od krowy rasy jersey prosto z udoju. Różnice wydajności sera lub twarogu tkwią w zawartości białka w mleku.Wszystkie mleka spożywcze normalizowane są na zawartość białka i tłuszczu.Mleko krów rasy jersey charakteryzuje się bardzo dużą ilością białka, niemniej zależną od żywienia.Ilość białka może wynosić nawet ponad 7% podczas gdy krowy tzw. mleczne dają mleko o zawartości białka ok. 4%. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-659306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #934 Opublikowano 7 Marca 2020 EAnno i Romi to wiem Ale jak to się ma do wydajności Alinki i arkaiusz. 500-660 g z 5 litrów ,a u mnie 900g. z mleka od "chłopa" . Czyż by taka super krowa na super diecie . Jak tak to wykosztuję się na kozie mleko z tego samego miejsca i postaram się "uwinąć" kozi ser. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-659310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #935 Opublikowano 7 Marca 2020 Pepuś to tak jak EAnna pisze. Krowy jersey mają prawie dwa razy więcej białka w mleku to i wydajność prawie dwa razy większa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-659340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #936 Opublikowano 7 Marca 2020 Zrobiony w środę rano . Miał poleżeć chociaż tydzień .Nie wytrzymałem Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-659364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #937 Opublikowano 7 Marca 2020 Dziury ma pokazowe !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-659369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #938 Opublikowano 7 Marca 2020 /Nie wytrzymałem/ Nie martw się u mnie robię mały na od razu????, dziewczyny czasem nie wytrzymują ???? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-659372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #939 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Produkcja u mnie rozwija się ciągle.Dziś przerobione 8l. mleka. Po raz pierwszy z serwatki zrobiłem ricottę ,ale nie załapała się na foto. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-661881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #940 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Gratuluję Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-661901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #941 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Kolejne sery. "Ufo" z bazylią i czosnkiem , a "maluchy" z koziego mleka. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-664512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #942 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Brawo Pepuś, bardzo apetycznie wyglądające i ładniusie te serki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-664517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #943 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Kolejne sery. "Ufo" z bazylią i czosnkiem , a "maluchy" z koziego mleka. Śliczne, ja dzisiaj robiłam z krowiego Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-664520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #944 Opublikowano 1 Maja 2020 Zrobiłem już z 15 a'la korycińskich , ale żaden nie obdarował mnie taką ilością dziur. Ser zrobiony tak jak te poprzednie, mleko z tego samego źródła tzn. krowy. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #945 Opublikowano 1 Maja 2020 ale żaden nie obdarował mnie taką ilością dziur Troche tych bakterii sie namnożyło Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #946 Opublikowano 1 Maja 2020 żaden nie obdarował mnie taką ilością dziur Przepiękne dziurki... Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #947 Opublikowano 1 Maja 2020 Ser zrobiony tak jak te poprzednie A jak ze smakiem? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #948 Opublikowano 1 Maja 2020 Ja bym się tak bardzo z nich nie cieszył bo wyglądają jak zakażenie Coli Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #949 Opublikowano 1 Maja 2020 A jak ze smakiem? Jest inny. mniej słodki bardziej wytrawny. Zapach miły mleczny. Ja bym się tak bardzo z nich nie cieszył bo wyglądają jak zakażenie Coli Coś bliżej na ten temat możesz ? Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #950 Opublikowano 1 Maja 2020 Poczytaj o typach zakażeń. Są publikacje w ENG na necie i nawet ze zdjęciami. W tak krótkim czasie i tak mocne oczkowanie to tylko i wyłącznie z zakażenia. Propiony nie działają tak szybko i tak agresywnie. Generalnie jeżeli ser dobry w smaku to można jeść. Długo dojrzewajacy by z czasem zgorzkniał przez to. Sraczki nie powinno być Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.