Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 974
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 4 tygodnie później...

Produkcja u mnie rozwija się ciągle.Dziś przerobione 8l. mleka. Po raz pierwszy z serwatki zrobiłem ricottę ,ale nie załapała się na foto. 

post-100423-0-49734300-1585763237_thumb.jpg

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-661881
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

Kolejne sery. "Ufo" z bazylią i czosnkiem , a "maluchy" z koziego mleka.

 

Śliczne, :clap:  ja dzisiaj robiłam z krowiego  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-664520
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem już z 15 a'la korycińskich , ale żaden nie obdarował mnie taką ilością dziur. Ser zrobiony tak jak te poprzednie, mleko z tego samego źródła :) tzn. krowy.

 

post-100423-0-20032000-1588309418_thumb.jpg  post-100423-0-48109600-1588309450_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665449
Udostępnij na innych stronach

 

 

żaden nie obdarował mnie taką ilością dziur

Przepiękne dziurki... :clap:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665454
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ser zrobiony tak jak te poprzednie

A jak ze smakiem? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665460
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jak ze smakiem? 
 

Jest inny. mniej słodki bardziej wytrawny. Zapach miły mleczny.

 

 

Ja bym się tak bardzo z nich nie cieszył bo wyglądają jak zakażenie Coli
 

Coś bliżej na ten temat możesz ?

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665464
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj o typach zakażeń. Są publikacje w ENG na necie i nawet ze zdjęciami. W tak krótkim czasie i tak mocne oczkowanie to tylko i wyłącznie z zakażenia. Propiony nie działają tak szybko i tak agresywnie. Generalnie jeżeli ser dobry w smaku to można jeść. Długo dojrzewajacy by z czasem zgorzkniał przez to. Sraczki nie powinno być :)

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665465
Udostępnij na innych stronach

Na razie zjadłem tylko plaster . Bardzo mi smakował reszta poszła w vacu i do lodówki. Poczytam i zastanowię się co z nim dalej. Dzięki Perszing  :thumbsup:

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665466
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę już edytować postu , więc kolejny . Po kilkuminutowej lekturze na temat wad sera , nasuwa się spostrzeżenie . Mleko powinienem pasteryzować. Tylko jak bo jest kilka sposobów ?

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665469
Udostępnij na innych stronach

63C 30 min. Albo 72C 14 sec. Bez wężownicy /chłodnicy sobie odpuść. Bo trzeba szybko schładzać. A mleko bardzo długo trzyma temp. Chłodnica z karbowanego kwasiaka do 200 zł na olx. Polecam. Do brzeczki piwnej też się nada.

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665477
Udostępnij na innych stronach

 

 

Długo dojrzewajacy by z czasem zgorzkniał

Dlatego zapytałam o smak.

 

 

Jest inny. mniej słodki bardziej wytrawny.

To może iść w kierunku stopniowego gorzknienia

Nie nastawiaj się na długie przetrzymywanie, skoro teraz jest zdatny do konsumpcji. 

.

 

Mleko powinienem pasteryzować.

Najlepsze sery powstają z mleka surowego.

Niemniej musi być zachowany reżim sanitarny na każdym etapie przerobu oraz niezwłoczny przerób mleka.

Serowarstwo to sztuka panowania nad mikroorganizmami.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665478
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niemniej musi być zachowany reżim sanitarny na każdym etapie przerobu oraz niezwłoczny przerób mleka.
 

 

To wiem :)  zawsze wszystko jest dokładnie umyte i wyparzone . Mleko przerabiam zaraz po przywiezieniu. Zastanawiam się czy nie jest to wina np. butelek 5/6 l. w które gospodarz mi je przelewa. Ostatnio miałem 3 takie butle , ten o strukturze gąbki był z jednej , a 6 serów 300 g z pozostałych i te są takie jak zawsze. Czyli dziury są , ale nie wyglądają jak gąbka. W środę będzie kolejne mleko zobaczymy co wyjdzie. Chyba będę musiał zaopatrzyć się w bańkę lub coś w ten deseń , by łatwiej i może dokładniej to myć.

Perszing dzięki za podpowiedź  :thumbsup:

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665481
Udostępnij na innych stronach

Ja dostarczam gospodarzowi fermentory piwne 30 litrów. Łatwo je odkazić i mam pewność że mleko z dojarki bezpośrednio mi do niego przelewają. Łatwo przewozić w bagażniku. Butelki to śliski temat. Tam mimo to że była woda to szybko się lęgną różne paprochy. Ja zwykle nie pasyeryzuje bo mi się nie chce. Ale stosuje do korycinów starter z jogurtu zotta. Niby jogurt się nie nadaje ale ja mam patent na płukanie skrzepu bardzo gorącą wodą i dzięki temu uruchamiam bakterie jogurtowe. A długo dojrzewające : oprócz bakterii termofilnych lub mezofilnych stosuje bakterie ochronne gamma przeciw późnemu wzdymaniu. A i tak czasem po 2 miesiącach ciszy ser zaczyna puchnąć.... To żywy organizm :)

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 01 maj 2020 - 13:02]

Tu masz 4 miesięczny. Zobacz że nie ma dziurek. Prawidłowo. Te małe to pory miedzyziarnowe bo gęstwa nie prasowana pod lustrem serwatki. Czemu nie prasowana? Bo mimo kilku prób nigdy mi to poprawnie nie wyszło więc to olewam :)90784a1af5c17244946495e6e47bd313.jpg

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 01 maj 2020 - 13:03]

Nie dopisałem. 4 miesięczny ale oczywiście nie korycin

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665486
Udostępnij na innych stronach

Perszing a ja zakwaszam zsiadłym mlekiem zawsze odstawiam trochę na kolejne sery. Ale te butle skasuję na pewno. Tym bardziej że na razie korycińskiego zaczynam rozdawać po rodzinie bo mam dużo i nastąpił przesyt. W środę zabieram się za aksamitny.

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665490
Udostępnij na innych stronach

Moja Mama ostatnio zamroziła kawałek korytka mimo że mówiłem jej że sery tego nie lubią. Po miesiącu rozmroziła i mówiła że jak nówka pewex nie śmigany. Trzeba przetestować. Korycina też potnij w sześciany i maceruj z dodatkami w Kujawskim. Fajna sprawa do sałatek. W lodówce kilka miesięcy wytrzyma.

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665491
Udostępnij na innych stronach

Korycina też potnij w sześciany i maceruj z dodatkami w Kujawskim

 

 

post-100423-0-93767800-1588339246_thumb.jpg Ten akurat w oliwie z oliwek aromatyzowanej czosnkiem  :D . Już parę słoiczków rozpracowałem z żoną  :devil:

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665494
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.