Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja osobiście wolę na sucho.

 

Po niedzieli robię kolejnego '' korycina'', a nawet dwa

Tym razem odbiorę serwatkę, ile się da i posolę skrzep, ew dodam zieloną czubrycę.

Chciała bym żeby w całym przekroju był jednolicie delikatnie słony.

Zobaczymy co mi z tego wyjdzie :question:

Ten będzie dla mnie i do maceracji w oleju.

 

Drugiego zrobię całkowicie bez soli, taki a'la bundz z krowiego mleka.

Będzie dla męża bo on nie lubi soli :no:

[Dodano: 15 lut 2019 - 21:19]

 

 

Myślałem, że będzie suchawa i "przypalona". A się okazało że jak zwykle kremowa i puszysta i bez zbędnych posmaków. Wyborna rzekłbym. Jestem nieco zdziwiony ale cóż - człowiek całe życie się uczy i durny umiera.

 

Dzięki Tomku, że zapisujesz te swoje spostrzeżenia

i się z nami tym dzielisz :hug:  

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-623752
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 984
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moja dawka solenia skrzepu to 38g/kg.Może Ci to pomoże dobrać odpowiednią słowność.Mniej więcej z 10 l mleka powinnaś uzyskać ok. 1kg skrzepu.Zaraz po wysoleniu będzie lekko słonawy ,ale część soli wycieknie jeszcze w czasie prasowania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-623759
Udostępnij na innych stronach

Moja dawka solenia skrzepu to 38g/kg.Może Ci to pomoże dobrać odpowiednią słowność.Mniej więcej z 10 l mleka powinnaś uzyskać ok. 1kg skrzepu.Zaraz po wysoleniu będzie lekko słonawy ,ale część soli wycieknie jeszcze w czasie prasowania.

 

Mam bardzo dobrej jakości mleko.

Robię z 18l i użyskuję ponad 2,4 kg korycinka (waga po soleniu)

No i nie prasuję korycina. Może inny ser miałeś na myśli.

 

Co do soli...jeśli taka dawka jest dla Ciebie ok, to ją przyjmę za swoją.

Znam Twoją słoność z przepisów na wędliny, szczególnie podrobowe.

W niektórych to bym nawet troszkę soli dodała :D

No chyba że, sery lubisz słońsze :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-623765
Udostępnij na innych stronach

Jakam czas to nie prasuję.Jak nie mam to krótko prasuję,ale dawka jest taka sama.Musi być lekko przesolony bo i tak część wycieknie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-623766
Udostępnij na innych stronach

Była mowa o wapniu. Warto wyjaśnić kilka rzeczy Ser podpuszczkowy taki jak korycin składa się z soli organicznej wapnia, dokładnie kazeinianu wapnia. Sól ta jest nierozpuszczalna w wodzie. Dodają podpuszczke do mleka powodujemy że wiązania peptydowe w rozpuszczalnych w wodzie białkach ulegają rozpadowi i wtedy wapń, który jest też w mleku wchodzi w reakcje i tworzy nierozpuszczalną sól - skrzep. Podczas obróbki mleka w mleczarni część wapnia zostaje odebrany z mleka, temu warto dodać zewnętrzne jego źródło- chlorek wapnia. Sole "mleczne" wapnia są nierozpuszczalne w wodzie i temu też l z albumin mlecznych tworzą skrzep chodź o wiele mniejszy niż z kazeiny. Mam nadzieję że pomogłem o roli wapnia w domowym serowarstwie

 

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-623910
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Tak czytam o tej wydajności mleka i sam nie wiem co o tym myśleć  :hmm:

2 sery robione tak samo. Jeden z Mleko wiejskie świeże Piątnica 3,2%, drugi z mleka od krowy rasy jersey prosto z udoju. Ze sklepowego, po dobie odciekania , 4 godzinach kąpieli solankowej i dobie osuszania 700 g. a ten z mleka od "chłopa" :)  900g  z 5l.

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-659292
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie wiem co o tym myśleć  2 sery robione tak samo. Jeden z Mleko wiejskie świeże Piątnica 3,2%, drugi z mleka od krowy rasy jersey prosto z udoju.
 

Różnice wydajności sera lub twarogu tkwią w zawartości białka w mleku.

Wszystkie mleka spożywcze normalizowane są na zawartość białka i tłuszczu.

Mleko krów rasy jersey charakteryzuje się bardzo dużą ilością białka, niemniej zależną od żywienia.

Ilość białka może wynosić nawet ponad 7% podczas gdy krowy tzw. mleczne dają mleko o zawartości białka ok. 4%.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-659306
Udostępnij na innych stronach

EAnno i Romi to wiem :) Ale jak to się ma do wydajności Alinki i arkaiusz. 500-660 g z 5 litrów ,a u mnie 900g. z mleka od "chłopa" :) . Czyż by taka super krowa na super diecie  :hmm: . Jak tak to wykosztuję się na kozie mleko z tego samego miejsca i postaram się "uwinąć" kozi ser.

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-659310
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Produkcja u mnie rozwija się ciągle.Dziś przerobione 8l. mleka. Po raz pierwszy z serwatki zrobiłem ricottę ,ale nie załapała się na foto. 

post-100423-0-49734300-1585763237_thumb.jpg

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-661881
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

Kolejne sery. "Ufo" z bazylią i czosnkiem , a "maluchy" z koziego mleka.

 

Śliczne, :clap:  ja dzisiaj robiłam z krowiego  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-664520
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem już z 15 a'la korycińskich , ale żaden nie obdarował mnie taką ilością dziur. Ser zrobiony tak jak te poprzednie, mleko z tego samego źródła :) tzn. krowy.

 

post-100423-0-20032000-1588309418_thumb.jpg  post-100423-0-48109600-1588309450_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665449
Udostępnij na innych stronach

 

 

żaden nie obdarował mnie taką ilością dziur

Przepiękne dziurki... :clap:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665454
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ser zrobiony tak jak te poprzednie

A jak ze smakiem? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665460
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jak ze smakiem? 
 

Jest inny. mniej słodki bardziej wytrawny. Zapach miły mleczny.

 

 

Ja bym się tak bardzo z nich nie cieszył bo wyglądają jak zakażenie Coli
 

Coś bliżej na ten temat możesz ?

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665464
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj o typach zakażeń. Są publikacje w ENG na necie i nawet ze zdjęciami. W tak krótkim czasie i tak mocne oczkowanie to tylko i wyłącznie z zakażenia. Propiony nie działają tak szybko i tak agresywnie. Generalnie jeżeli ser dobry w smaku to można jeść. Długo dojrzewajacy by z czasem zgorzkniał przez to. Sraczki nie powinno być :)

 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665465
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.