Pepuś Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #926 Opublikowano 7 Marca 2020 Zrobiony w środę rano . Miał poleżeć chociaż tydzień .Nie wytrzymałem Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-659364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #927 Opublikowano 7 Marca 2020 Dziury ma pokazowe !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-659369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #928 Opublikowano 7 Marca 2020 /Nie wytrzymałem/ Nie martw się u mnie robię mały na od razu????, dziewczyny czasem nie wytrzymują ???? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-659372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #929 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Produkcja u mnie rozwija się ciągle.Dziś przerobione 8l. mleka. Po raz pierwszy z serwatki zrobiłem ricottę ,ale nie załapała się na foto. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-661881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #930 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Gratuluję Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-661901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #931 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Kolejne sery. "Ufo" z bazylią i czosnkiem , a "maluchy" z koziego mleka. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-664512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #932 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Brawo Pepuś, bardzo apetycznie wyglądające i ładniusie te serki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-664517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #933 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Kolejne sery. "Ufo" z bazylią i czosnkiem , a "maluchy" z koziego mleka. Śliczne, ja dzisiaj robiłam z krowiego Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-664520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #934 Opublikowano 1 Maja 2020 Zrobiłem już z 15 a'la korycińskich , ale żaden nie obdarował mnie taką ilością dziur. Ser zrobiony tak jak te poprzednie, mleko z tego samego źródła tzn. krowy. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #935 Opublikowano 1 Maja 2020 ale żaden nie obdarował mnie taką ilością dziur Troche tych bakterii sie namnożyło Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #936 Opublikowano 1 Maja 2020 żaden nie obdarował mnie taką ilością dziur Przepiękne dziurki... Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #937 Opublikowano 1 Maja 2020 Ser zrobiony tak jak te poprzednie A jak ze smakiem? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #938 Opublikowano 1 Maja 2020 Ja bym się tak bardzo z nich nie cieszył bo wyglądają jak zakażenie Coli Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #939 Opublikowano 1 Maja 2020 A jak ze smakiem? Jest inny. mniej słodki bardziej wytrawny. Zapach miły mleczny. Ja bym się tak bardzo z nich nie cieszył bo wyglądają jak zakażenie Coli Coś bliżej na ten temat możesz ? Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #940 Opublikowano 1 Maja 2020 Poczytaj o typach zakażeń. Są publikacje w ENG na necie i nawet ze zdjęciami. W tak krótkim czasie i tak mocne oczkowanie to tylko i wyłącznie z zakażenia. Propiony nie działają tak szybko i tak agresywnie. Generalnie jeżeli ser dobry w smaku to można jeść. Długo dojrzewajacy by z czasem zgorzkniał przez to. Sraczki nie powinno być Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #941 Opublikowano 1 Maja 2020 Na razie zjadłem tylko plaster . Bardzo mi smakował reszta poszła w vacu i do lodówki. Poczytam i zastanowię się co z nim dalej. Dzięki Perszing Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #942 Opublikowano 1 Maja 2020 Nie mogę już edytować postu , więc kolejny . Po kilkuminutowej lekturze na temat wad sera , nasuwa się spostrzeżenie . Mleko powinienem pasteryzować. Tylko jak bo jest kilka sposobów ? Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #943 Opublikowano 1 Maja 2020 Ale taki świetnie sie nada do pizzy czy grzanek Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #944 Opublikowano 1 Maja 2020 63C 30 min. Albo 72C 14 sec. Bez wężownicy /chłodnicy sobie odpuść. Bo trzeba szybko schładzać. A mleko bardzo długo trzyma temp. Chłodnica z karbowanego kwasiaka do 200 zł na olx. Polecam. Do brzeczki piwnej też się nada. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #945 Opublikowano 1 Maja 2020 Długo dojrzewajacy by z czasem zgorzkniał Dlatego zapytałam o smak. Jest inny. mniej słodki bardziej wytrawny. To może iść w kierunku stopniowego gorzknieniaNie nastawiaj się na długie przetrzymywanie, skoro teraz jest zdatny do konsumpcji. . Mleko powinienem pasteryzować. Najlepsze sery powstają z mleka surowego.Niemniej musi być zachowany reżim sanitarny na każdym etapie przerobu oraz niezwłoczny przerób mleka.Serowarstwo to sztuka panowania nad mikroorganizmami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #946 Opublikowano 1 Maja 2020 Niemniej musi być zachowany reżim sanitarny na każdym etapie przerobu oraz niezwłoczny przerób mleka. To wiem zawsze wszystko jest dokładnie umyte i wyparzone . Mleko przerabiam zaraz po przywiezieniu. Zastanawiam się czy nie jest to wina np. butelek 5/6 l. w które gospodarz mi je przelewa. Ostatnio miałem 3 takie butle , ten o strukturze gąbki był z jednej , a 6 serów 300 g z pozostałych i te są takie jak zawsze. Czyli dziury są , ale nie wyglądają jak gąbka. W środę będzie kolejne mleko zobaczymy co wyjdzie. Chyba będę musiał zaopatrzyć się w bańkę lub coś w ten deseń , by łatwiej i może dokładniej to myć.Perszing dzięki za podpowiedź Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #947 Opublikowano 1 Maja 2020 Ja dostarczam gospodarzowi fermentory piwne 30 litrów. Łatwo je odkazić i mam pewność że mleko z dojarki bezpośrednio mi do niego przelewają. Łatwo przewozić w bagażniku. Butelki to śliski temat. Tam mimo to że była woda to szybko się lęgną różne paprochy. Ja zwykle nie pasyeryzuje bo mi się nie chce. Ale stosuje do korycinów starter z jogurtu zotta. Niby jogurt się nie nadaje ale ja mam patent na płukanie skrzepu bardzo gorącą wodą i dzięki temu uruchamiam bakterie jogurtowe. A długo dojrzewające : oprócz bakterii termofilnych lub mezofilnych stosuje bakterie ochronne gamma przeciw późnemu wzdymaniu. A i tak czasem po 2 miesiącach ciszy ser zaczyna puchnąć.... To żywy organizm Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 01 maj 2020 - 13:02]Tu masz 4 miesięczny. Zobacz że nie ma dziurek. Prawidłowo. Te małe to pory miedzyziarnowe bo gęstwa nie prasowana pod lustrem serwatki. Czemu nie prasowana? Bo mimo kilku prób nigdy mi to poprawnie nie wyszło więc to olewam Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 01 maj 2020 - 13:03]Nie dopisałem. 4 miesięczny ale oczywiście nie korycin Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #948 Opublikowano 1 Maja 2020 Perszing a ja zakwaszam zsiadłym mlekiem zawsze odstawiam trochę na kolejne sery. Ale te butle skasuję na pewno. Tym bardziej że na razie korycińskiego zaczynam rozdawać po rodzinie bo mam dużo i nastąpił przesyt. W środę zabieram się za aksamitny. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #949 Opublikowano 1 Maja 2020 Moja Mama ostatnio zamroziła kawałek korytka mimo że mówiłem jej że sery tego nie lubią. Po miesiącu rozmroziła i mówiła że jak nówka pewex nie śmigany. Trzeba przetestować. Korycina też potnij w sześciany i maceruj z dodatkami w Kujawskim. Fajna sprawa do sałatek. W lodówce kilka miesięcy wytrzyma. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #950 Opublikowano 1 Maja 2020 Korycina też potnij w sześciany i maceruj z dodatkami w Kujawskim Ten akurat w oliwie z oliwek aromatyzowanej czosnkiem . Już parę słoiczków rozpracowałem z żoną Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/38/#findComment-665494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.