Barbarella Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Panie Arkadiusz chętnie się sprawdzę w prawidłowych procesach, ale jeszcze nie teraz, bo nie mam termometrów.. Wiadomo, że są pewne przez lata wypracowane i naukowo dowiedzione procedury i chętnie z nich skorzystam w swoim czasie... Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Miro czy Ty aby stosujesz takie procesy j/w.No w to to ja już nie uwierzę :shock: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Andyandy nie ważyłam po wędzeniu, więc nie wiem. Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Tak na pocieszenie napiszę,że ja też przez to przechodziłemI jakie wnioski :grin: [ Dodano: Pią 18 Cze, 2010 22:17 ] Panie Arkadiusz chętnie się sprawdzę w prawidłowych procesach, ale jeszcze nie teraz, bo nie mam termometrów.. Wiadomo, że są pewne przez lata wypracowane i naukowo dowiedzione procedury i chętnie z nich skorzystam w swoim czasie...I właśnie o to mi chodziło . P.S Tutej nie ma Panów :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Nie chciałam nikogo urazić pisząc przez "ty". Będę pamiętać przy następnych postach o tym Arkadiusz :blush: Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Miro czy Ty aby stosujesz takie procesy j/w.No w to to ja już nie uwierzę Nie stosuje, ale to nie znaczy że nie można. Kuchnia bo tak można zakwalifikować wyrób wędlin ma to do siebie że bez własnej inwencji staje się nudna. Bez eksperymentów nie powstałyby żadne nowości. Wychodzę z założenia że jeśli komuś smakuje to dlaczego mam go przekonywać że tak nie jest. Mogę walnąć elaborat co i jak zrobiono źle, ale to tylko zniechęci "nowych" a tego bym nie chciał. Jeśli ktoś pisze posta że zrobił tak i tak i to mu nie pasuje wtedy doradzam, ale jeśli czytam że "zajada się" to co mam komentować ? Jest takie powiedzenie "nie mów że się nie da bo przyjdzie taki co nie wie że się nie da i to zrobi" Kuchnia, gotowanie, jest nieograniczona. Ps arkadiusz Najbardziej dziwi mnie to że pomimo nie zachowania jakiejkolwiek technologi wyroby wyglądają na soczyste ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Barbarella, cieszę sie, że tak odważnie zastartowałaś z wędzonkami i to z dobrym skutkiem. Już widzę, że wędliny domowe bedą się dobrze miały nawet w odległej przyszłości :lol: :thumbsup: . Krytyką się nie przejmuj a raczej patrz na nią jak na coś dobrego. Nie dotyczy Ciebie tylko przedstawionego procesu. Dostajesz dzięki niej darmowe wskazówki jak poprawić w przyszłości swoje wyroby i dołączyć do grona mistrzów. Czasami przeglądam sobie zdjęcia mojej pierwszej wędzonej kiełbasy i nadziwić się nie mogę, że ona tak bardzo wszystkim smakowała :devil: . Na początek kup sobie termometr do wędzenia i termometr do parzenia. Poza tym raczej ściśle trzymaj się receptur i rób notatki. Na podstawie oceny wyrobu gotowego zaczniesz modyfikować następne produkcje pod swój gust (np. słoność). Trzymam za Ciebie kciuki i liczę na następne relacje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Nie stosuje, ale to nie znaczy że nie można No pewnie ,że można.Moje pierwsze kiełbasy były tak " przypieczone ",że dla więlszości moich domowników nie nadawały się do jedzenia a zięć sobie chwalił.Jak widać zupełnie nieudany wyrób jednym smakuję drugim nie.Chciałem koleżance zwrócić uwagę /może trochę za ostro/na to ,żeby spróbowała zrobić zgodnie ze sztuką i wtedy będzie mogła porównać co Jej lepiej odpowiada.A robić przecież może wg. własnego uznania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Czerwca 2010 I jakie wnioski :grin:Pozytywne :smile: Nie chciałam nikogo urazić pisząc przez "ty". Będę pamiętać przy następnych postach o tym Arkadiusz :blush:My tu wszyscy jesteśmy BiSwW :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-115017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Listopada 2010 Moje szynki boczki i słonina,wędzone tydzień temu :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-133026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Listopada 2010 :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-133028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Listopada 2010 Moje szynki boczki i słoninaQrcze, to się nazywa wędzenie :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-133033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Listopada 2010 Moje szynki boczki i słonina,wędzone tydzień temu i dopiero teraz pokazujesz fotki :question: Na szczęście już jestem po kolacji i nie zaślinię ekranu :grin: Wspaniałe wyroby :clap: :thumbsup: Ja teraz pekluję, wędzenie dopiero w sobotę za 2 tygodnie Pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-133053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Listopada 2010 Grzegorzu przecudne te Twoje wędzonki :clap: Oglądając Twoje wyroby i innych zadymiaczy stwierdziłam że jeszcze długa droga przede mną aby uzyskać takie efekty. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-133054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Lutego 2011 Pomalowałem swój D.Gen. farbą termoodporną i postanowiłem sprawdzić jak jest ona odporna na temp. występujące podczas wędzenia. Ale uznałem , że takie dymienie na sucho to szkoda czasu i zrębek, więc co nieco zadymiłem. Jest to słoninka solona 3 tyg. w posypce solno-paprykowo-pieprzowej , wędzona na zimno 12 godz. Wczoraj 8 godz i dziś 4 godz. Wyrób ten zdecydowanie wpłynie na bilans cholesterolu ( d.z ) , ale co tam.... Jeszcze na koniec widok ogólny mojego "Królestwa" Farba się sprawdziła , powłoka temp. znosi dobrze :grin: , gorzej jednak z mechanicznymi udarami... pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Lutego 2011 Jest to słoninka solona 3 tyg. w posypce solno-paprykowo-pieprzowej , wędzona na zimno 12 godz.witam słoninka prima lux,tylko dla Tygrysków :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Lutego 2011 Jest to słoninka solona 3 tyg. w posypce solno-paprykowo-pieprzowej , wędzona na zimno 12 godz. Wczoraj 8 godz i dziś 4 godz.Wszystko ładnie .Prosimy o dane ilości soli i przypraw zastosowanych w czasie solenia . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Lutego 2011 Ale uznałem , że takie dymienie na sucho to szkoda czasu i zrębek, więc co nieco zadymiłem.A możesz napisać gdzie umiejscowiony w wędzarce jest dymogenerator, na zdjęciach nie mogę go dojrzeć. Słoninka :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Lutego 2011 Jest to słoninka solona 3 tyg. w posypce solno-paprykowo-pieprzowej , wędzona na zimno 12 godz. Wczoraj 8 godz i dziś 4 godz. Wszystko ładnie .Prosimy o dane ilości soli i przypraw zastosowanych w czasie solenia . Pozdrawiam Dziadku , Soli niestety nie ważyłem.. A robiłem to w nast. sposób : Słonina posypana dość obficie solą i natarta do równomiernego rozprowadzenia na całej powierzchni. Następnie po zwilgotnieniu panierowana w soli ( ile zabierze ). Do półmiska szklanego na dno nasypałem soli tak , aby dno było zakryte i na niej ułożyłem nasolone wcześniej kawałki słoniny . Wierzch również zasypałem równomiernie solą. Po tygodniu obróciłem słoninę i podobnie po następnym. Po tym czasie obmyłem słoninę z soli w letniej wodzie , następnie odsączyłem z wody a po przeschnięciu posypałem mieszanką pieprzu , papryki i równomiernie roztarłem na całej powierzchni. Nadmiar strzepnąłem i powiesiłem do osuszenia. Użyłem słodkiej papryki w ilości 10g/kg , pieprzu drobno mielonego w ilości 1,2g/kg . Po całonocnym osuszeniu wędziłem zimnym dymem o temp. 14-20 st.C przez 8 godzin. Dziś kolejne 4 godz. rzadkim dymem w temp 20-30 st.C Krojona w cienkie plasterki jest wystarczająco słona ( wraz z otoczką ) , jednak wewnątrz nie czuć soli. [ Dodano: Nie 27 Lut, 2011 18:59 ] A możesz napisać gdzie umiejscowiony w wędzarce jest dymogenerator, na zdjęciach nie mogę go dojrzeć. Słoninka :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam Dymogenerator jest umieszczony na krótszej ścianie komory. Na tym zdjęciu to widać lepiej... pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Lutego 2011 Jest to słoninka solona 3 tyg. w posypce solno-paprykowo-pieprzowejAno to tak jest ,gdy powyższy cytat jest mylący, dla nie znających zasad solenia słoniny .Moim zdaniem cytat powinien brzmieć jest to słoninka solona 3 tyg. Po tym czasie obmyłem słoninę z soli w letniej wodzie , następnie odsączyłem z wody a po przeschnięciu posypałem mieszanką pieprzu , papryki i równomiernie roztarłem na całej powierzchni. Nadmiar strzepnąłem i powiesiłem do osuszenia. .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Lutego 2011 Dziadek , gdybym miał możliwość wpływu na czasu edycji posta , brzmiałby on inaczej.Np. "Jest to słoninka solona 3 tyg. natarta mieszanką paprykowo-pieprzową."Ponieważ jest inaczej to tak musiało zostać... pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 27 Lutego 2011 Dlatego najlepiej dłuższy tekst napisać w jakimś edytorze, a następnie skopiować go metodą kopiuj/wklej na forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 27 Lutego 2011 Np. "Jest to słoninka solona 3 tyg. natarta mieszanką paprykowo-pieprzową."To jest dalej mylący opis procesu produkcji. Ponieważ pomija bardzo ważną czynność. Po tym czasie obmyłem słoninę z soli w letniej wodzie , następnie odsączyłem z wody a po przeschnięciu posypałem mieszanką pieprzu , papryki i równomiernie roztarłem na całej powierzchni. Nadmiar strzepnąłem i powiesiłem do osuszenia.. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 27 Lutego 2011 Jest to słoninka solona 3 tyg. w posypce solno-paprykowo-pieprzowej ,. Pytanie moje było zadane nie bez powodu . Przypuśćmy że ja jako laik dorwałem się do naszego forum i według tej informacji chcę zrobić tą wspaniałą słoninę .Co mi z tej informacji .Widzę że nie ma sensu prostować niespójności ,temat rozwinął się w przepychanki .A treść cytatu jasno mówi ,że słonina była solona w posypce solno- paprykowo i pieprzowej. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 27 Lutego 2011 A treść cytatu jasno mówi ,że słonina była solona w posypce solno- paprykowo i pieprzowej. Pozdrawiam Dokładnie , tak jest Dziadku jesteś wielki i dobrze , że czuwasz na poprawna treścią . Pozwoli , to uniknąć pewnych błędów . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.