Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panie Arkadiusz chętnie się sprawdzę w prawidłowych procesach, ale jeszcze nie teraz, bo nie mam termometrów.. Wiadomo, że są pewne przez lata wypracowane i naukowo dowiedzione procedury i chętnie z nich skorzystam w swoim czasie...
Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114928
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Miro czy Ty aby stosujesz takie procesy j/w.No w to to ja już nie uwierzę :shock:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114932
Udostępnij na innych stronach

Tak na pocieszenie napiszę,że ja też przez to przechodziłem

I jakie wnioski :grin:

 

[ Dodano: Pią 18 Cze, 2010 22:17 ]

Panie Arkadiusz chętnie się sprawdzę w prawidłowych procesach, ale jeszcze nie teraz, bo nie mam termometrów.. Wiadomo, że są pewne przez lata wypracowane i naukowo dowiedzione procedury i chętnie z nich skorzystam w swoim czasie...

I właśnie o to mi chodziło .

 

P.S

Tutej nie ma Panów :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114936
Udostępnij na innych stronach

Nie chciałam nikogo urazić pisząc przez "ty". Będę pamiętać przy następnych postach o tym Arkadiusz :blush:
Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114939
Udostępnij na innych stronach

Miro czy Ty aby stosujesz takie procesy j/w.No w to to ja już nie uwierzę

Nie stosuje, ale to nie znaczy że nie można.

Kuchnia bo tak można zakwalifikować wyrób wędlin ma to do siebie że bez własnej inwencji staje się nudna.

Bez eksperymentów nie powstałyby żadne nowości.

Wychodzę z założenia że jeśli komuś smakuje to dlaczego mam go przekonywać że tak nie jest.

Mogę walnąć elaborat co i jak zrobiono źle, ale to tylko zniechęci "nowych" a tego bym nie chciał.

 

Jeśli ktoś pisze posta że zrobił tak i tak i to mu nie pasuje wtedy doradzam, ale jeśli czytam że "zajada się" to co mam komentować ?

 

Jest takie powiedzenie "nie mów że się nie da bo przyjdzie taki co nie wie że się nie da i to zrobi"

 

Kuchnia, gotowanie, jest nieograniczona.

 

Ps arkadiusz

 

Najbardziej dziwi mnie to że pomimo nie zachowania jakiejkolwiek technologi wyroby wyglądają na soczyste ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114943
Udostępnij na innych stronach

Barbarella,

cieszę sie, że tak odważnie zastartowałaś z wędzonkami i to z dobrym skutkiem.

Już widzę, że wędliny domowe bedą się dobrze miały nawet w odległej przyszłości :lol: :thumbsup: .

Krytyką się nie przejmuj a raczej patrz na nią jak na coś dobrego. Nie dotyczy Ciebie tylko przedstawionego procesu. Dostajesz dzięki niej darmowe wskazówki jak poprawić w przyszłości swoje wyroby i dołączyć do grona mistrzów.

Czasami przeglądam sobie zdjęcia mojej pierwszej wędzonej kiełbasy i nadziwić się nie mogę, że ona tak bardzo wszystkim smakowała :devil: .

Na początek kup sobie termometr do wędzenia i termometr do parzenia. Poza tym raczej ściśle trzymaj się receptur i rób notatki. Na podstawie oceny wyrobu gotowego zaczniesz modyfikować następne produkcje pod swój gust (np. słoność).

Trzymam za Ciebie kciuki i liczę na następne relacje.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114948
Udostępnij na innych stronach

Nie stosuje, ale to nie znaczy że nie można

No pewnie ,że można.Moje pierwsze kiełbasy były tak " przypieczone ",że dla więlszości moich domowników nie nadawały się do jedzenia a zięć sobie chwalił.Jak widać zupełnie nieudany wyrób jednym smakuję drugim nie.Chciałem koleżance zwrócić uwagę /może trochę za ostro/na to ,żeby spróbowała zrobić zgodnie ze sztuką i wtedy będzie mogła porównać co Jej lepiej odpowiada.A robić przecież może wg. własnego uznania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-114960
Udostępnij na innych stronach

I jakie wnioski :grin:

Pozytywne :smile:

Nie chciałam nikogo urazić pisząc przez "ty". Będę pamiętać przy następnych postach o tym Arkadiusz :blush:

My tu wszyscy jesteśmy BiSwW :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-115017
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
:thumbsup: :clap: :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-133028
Udostępnij na innych stronach

Moje szynki boczki i słonina

Qrcze, to się nazywa wędzenie :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-133033
Udostępnij na innych stronach

Moje szynki boczki i słonina,wędzone tydzień temu

i dopiero teraz pokazujesz fotki :question:

Na szczęście już jestem po kolacji i nie zaślinię ekranu :grin:

Wspaniałe wyroby :clap: :thumbsup:

Ja teraz pekluję, wędzenie dopiero w sobotę za 2 tygodnie

 

Pozdrawiam

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-133053
Udostępnij na innych stronach

Grzegorzu przecudne te Twoje wędzonki :clap:

Oglądając Twoje wyroby i innych zadymiaczy stwierdziłam że jeszcze długa droga przede mną aby uzyskać takie efekty.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-133054
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Pomalowałem swój D.Gen. farbą termoodporną i postanowiłem sprawdzić

jak jest ona odporna na temp. występujące podczas wędzenia.

 

Ale uznałem , że takie dymienie na sucho to szkoda czasu i zrębek,

więc co nieco zadymiłem.

Jest to słoninka solona 3 tyg. w posypce solno-paprykowo-pieprzowej , wędzona na zimno 12 godz.

Wczoraj 8 godz i dziś 4 godz.

Wyrób ten zdecydowanie wpłynie na bilans cholesterolu ( d.z ) , ale co tam....

Jeszcze na koniec widok ogólny mojego "Królestwa"

 

Farba się sprawdziła , powłoka temp. znosi dobrze :grin: , gorzej jednak z mechanicznymi udarami... :cry:

 

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149065
Udostępnij na innych stronach

Jest to słoninka solona 3 tyg. w posypce solno-paprykowo-pieprzowej , wędzona na zimno 12 godz.

witam

słoninka prima lux,tylko dla Tygrysków :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149140
Udostępnij na innych stronach

Jest to słoninka solona 3 tyg. w posypce solno-paprykowo-pieprzowej , wędzona na zimno 12 godz.

Wczoraj 8 godz i dziś 4 godz.

Wszystko ładnie .Prosimy o dane ilości soli i przypraw zastosowanych w czasie solenia . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149144
Udostępnij na innych stronach

Ale uznałem , że takie dymienie na sucho to szkoda czasu i zrębek,

więc co nieco zadymiłem.

A możesz napisać gdzie umiejscowiony w wędzarce jest dymogenerator, na zdjęciach nie mogę go dojrzeć. Słoninka :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149146
Udostępnij na innych stronach

Jest to słoninka solona 3 tyg. w posypce solno-paprykowo-pieprzowej , wędzona na zimno 12 godz.

Wczoraj 8 godz i dziś 4 godz.

Wszystko ładnie .Prosimy o dane ilości soli i przypraw zastosowanych w czasie solenia . Pozdrawiam

 

 

Dziadku ,

 

Soli niestety nie ważyłem..

 

A robiłem to w nast. sposób :

 

Słonina posypana dość obficie solą i natarta do równomiernego rozprowadzenia na całej powierzchni.

Następnie po zwilgotnieniu panierowana w soli ( ile zabierze ).

Do półmiska szklanego na dno nasypałem soli tak , aby dno było zakryte i na niej ułożyłem nasolone wcześniej kawałki słoniny .

Wierzch również zasypałem równomiernie solą.

Po tygodniu obróciłem słoninę i podobnie po następnym.

Po tym czasie obmyłem słoninę z soli w letniej wodzie , następnie odsączyłem z wody a po przeschnięciu posypałem mieszanką pieprzu , papryki i równomiernie roztarłem na całej powierzchni.

Nadmiar strzepnąłem i powiesiłem do osuszenia.

Użyłem słodkiej papryki w ilości 10g/kg , pieprzu drobno mielonego w ilości 1,2g/kg .

Po całonocnym osuszeniu wędziłem zimnym dymem o temp. 14-20 st.C przez 8 godzin. Dziś kolejne 4 godz. rzadkim dymem w temp 20-30 st.C

Krojona w cienkie plasterki jest wystarczająco słona ( wraz z otoczką ) , jednak wewnątrz nie czuć soli.

 

 

[ Dodano: Nie 27 Lut, 2011 18:59 ]

A możesz napisać gdzie umiejscowiony w wędzarce jest dymogenerator, na zdjęciach nie mogę go dojrzeć. Słoninka :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam

 

Dymogenerator jest umieszczony na krótszej ścianie komory.

Na tym zdjęciu to widać lepiej...

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149162
Udostępnij na innych stronach

Jest to słoninka solona 3 tyg. w posypce solno-paprykowo-pieprzowej

Ano to tak jest ,gdy powyższy cytat jest mylący, dla nie znających zasad solenia słoniny .Moim zdaniem cytat powinien brzmieć

jest to słoninka solona 3 tyg.

Po tym czasie obmyłem słoninę z soli w letniej wodzie , następnie odsączyłem z wody a po przeschnięciu posypałem mieszanką pieprzu , papryki i równomiernie roztarłem na całej powierzchni.

Nadmiar strzepnąłem i powiesiłem do osuszenia.

.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149167
Udostępnij na innych stronach

Dziadek ,

 

gdybym miał możliwość wpływu na czasu edycji posta , brzmiałby on inaczej.

Np. "Jest to słoninka solona 3 tyg. natarta mieszanką paprykowo-pieprzową."

Ponieważ jest inaczej to tak musiało zostać...

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149175
Udostępnij na innych stronach

Dlatego najlepiej dłuższy tekst napisać w jakimś edytorze, a następnie skopiować go metodą kopiuj/wklej na forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149177
Udostępnij na innych stronach

Np. "Jest to słoninka solona 3 tyg. natarta mieszanką paprykowo-pieprzową."

To jest dalej mylący opis procesu produkcji. Ponieważ pomija bardzo ważną czynność.

Po tym czasie obmyłem słoninę z soli w letniej wodzie , następnie odsączyłem z wody a po przeschnięciu posypałem mieszanką pieprzu , papryki i równomiernie roztarłem na całej powierzchni.

Nadmiar strzepnąłem i powiesiłem do osuszenia.

.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149179
Udostępnij na innych stronach

Jest to słoninka solona 3 tyg. w posypce solno-paprykowo-pieprzowej ,

.

Pytanie moje było zadane nie bez powodu . Przypuśćmy że ja jako laik dorwałem się do naszego forum i według tej informacji chcę zrobić tą wspaniałą słoninę .Co mi z tej informacji .Widzę że nie ma sensu prostować niespójności ,temat rozwinął się w przepychanki .A treść cytatu jasno mówi ,że słonina była solona w posypce solno- paprykowo i pieprzowej. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149196
Udostępnij na innych stronach

A treść cytatu jasno mówi ,że słonina była solona w posypce solno- paprykowo i pieprzowej. Pozdrawiam

Dokładnie , tak jest :)

Dziadku jesteś wielki i dobrze , że czuwasz na poprawna treścią . Pozwoli , to uniknąć pewnych błędów .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-149197
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.