Barbarella Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Witam Serdecznie Wszystkich Smakoszy Pisałam przy okazji tematu "kiełbasy", że próbuję także słoniny według przepisu Kruszynki oraz boczku wędzonego. Robiłam te produkty pierwszy raz. Zajadałam się w szczególności boczkiem. Słonina choć dobra, nie powaliła mnie smakiem. Mięso na boczek i szynki peklowałam na sucho przez 14 dni (co 2 dni obracałam) i po tym czasie zalałam zimną zalewą z około 3L wody zagotowanej z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim na 7dni. Ja stosuję peklosól w stosunku 3g/1kg mięsa. Dodatkowo natarłam szynki wieprzowe kl I czosnkiem i posypałam "kucharkiem i maggi". Oczywiście przyprawy te dodałam przed komentarzami mojej cienkiej kiełbasy, w których to odradzano mi owe przyprawy na rzecz naturalnych. Wędziłam około 5h w temp 80-90°C. Parzyłam wszystko w ten sam sposób: 15min gotować i resztę czasu (w przeliczeniu 1kg/ 1h - te 15 min) w wodzie bliskiej 90°C. Bezpośrednio po upływie tej czynności studziłam w garze z zimną wodą jakieś 20min. Potem fotki i do lodówki, a część do zamrażarki. Poniżej przedstawiam kilka zdjęć z wędzenia. Pozdrawiam Barbarella Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Barbarella, Wyroby są apetyczne więc pytam - jak wyszło wagowo, ile było ubytku? Czy nie wyszły za suche? Czym mierzysz temperaturę, bo chyba widzę termometr kotłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Czerwca 2010 :clap: Pierwsze boczki i szyneczki za płoty :wink: Tak trzymaj, czytaj forum i ucz się, ze smakiem dla całej rodzinki. Ja stosuję peklosól w stosunku 3g/1kg mięsaCzy aby na pewno taka ilość soli? Do peklowania stosuj tabelę dziadka, jest bardzo dobra. Wędziłam około 5h w temp 80-90°CTaka temp. to pieczenie. Proponuję niżej, dymem ciepłym. Przy takiej temp. Parzenie pewnie było zbędne. Boczków też bym nie parzył. Wystarczy owędzić i pod koniec podnieść lekko temp. lub wędzić w dymie zimnym, jeśli masz możliwości. 15min gotować i resztę czasu (w przeliczeniu 1kg/ 1h - te 15 min) w wodzie bliskiej 90°C Za gorąco. Woda ok 75stopni i na termometr, aż wewnątrz poszczególnych kawałków mięsa temp. osiągnie ok 70-72stopnie. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Parzyłam wszystko w ten sam sposób: 15min gotować i resztę czasu (w przeliczeniu 1kg/ 1h - te 15 min) w wodzie bliskiej 90°C. Słoninę też? Bo jeśli tak, to Słonina choć dobra, nie powaliła mnie smakiem. wcale się nie dziwię, parzona słonina jest nieciekawa. Pozdrawiam WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Barbarella w przekroju widać że wyroby są soczyste.Gratuluję. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Gratuluje udanych wyrobów.wyglądają apetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Odważna zadymiaczka :lol: nie zraziła się do nas :lol: :clap: słuchaj kol. Beiota dobrze koleś prawi :lol: Powodzenia i pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Odważna zadymiaczka :lol: nie zraziła się do nas :lol:No najgorsze masz za sobą :lol: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Czerwca 2010 jak smakowało to wszystko OK :grin: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Oczywiście nie 3g tylko 30g. Na razie nie posiadam termometru z sondą, więc trzymam wodę na takim ogniu, by lekko się poruszała jej powierzchnia. A ten na zdjęciach to faktycznie od C.O. Bałam się, że wyjdą mi suche, ale w końcu udało mi się zatrzymać trochę soków :lol: Na początku myślałam tylko je uwędzić/ upiec, ale z braku wyżej wymienionego termometru postanowiłam sparzyć, by mieć pewność. Dziękuję za porady Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Odważna zadymiaczka :lol: nie zraziła się do nas :lol: :Tadziu..a Ty jakąś pandemią straszysz??? :shock: :grin:Nie straszę tylko gratuluję :tongue: [ Dodano: Pią 18 Cze, 2010 21:08 ] Na początku myślałam tylko je uwędzić/ upiec, ale z braku wyżej wymienionego termometru postanowiłam sparzyć, by mieć pewność. Spróbuj następnym razem jedną wędzonkę /nie za dużą/ wyjąć bez pieczenia w wędzarni, nie parzyć. Powiesić w chłodzie tydzień (troszkę sobie dojrzeje :lol: ) i konsumować cienkie plastereczki :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Barbarella, kup termometr z sondą, to niewielki wydatek,a masz pewność i kontrolę np taki: http://www.swiatwokolkuchni.pl/?prod=3078&cat=146 i drugi do parzenia (pomiar temp wody) np. http://www.swiatwokolkuchni.pl/?prod=3076&cat=146 Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Barbarella, Tak też myślałem podałaś temperatury, które nie pasują do tego co jest na fotkach. Na pewno były niższe. Pierwszy raz zaliczony, teraz pozostaje tylko rozwinąć "skrzydełka" Wszystkie uwagi w postach są cenne i skorzystaj z porad. Nie zapomnij poczytać, to tak - jak by samemu przejść wszystkie etapy. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Czerwca 2010 No najgorsze masz za sobą A moim zdaniem przed sobą.Wszystko od peklowania poprzez wędzenie i na parzeniu kończąc moim zdaniem niestety żle.Boiot napisał to dosyć łagodnie .Ja napisałem wprost bo uważam ,że lepsza jest konstruktywna krytyka niż kadzenie.Wiem ,że wkładam kij w mrowisko ,ale nabardziej cenię sobie krytyczne wypowiedzi Dziadka niż wypowiedzi w stylu "fajne,ale". Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Czerwca 2010 A moim zdaniem przed sobą.Przed sobą ma cześć teoretyczną i praktyczną, a za sobą zaistnienie na forum. Ostra krytyka nowych forumowiczów wiem że potrafi zrażać do pisania. Nie sama barbarella powie, jakie ma odczucia po napisaniu kilku pierwszych postów. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Robiłam te produkty pierwszy razŁadna ta pierwszyzna :thumbsup: Gratulacje :smile: Nie zapomnij poczytać, to tak - jak by samemu przejść wszystkie etapy. :wink:Pod tym to się podpisuję :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Wszystko od peklowania poprzez wędzenie i na parzeniu kończąc moim zdaniem niestety żle Ja napisałem wprost bo uważam ,że lepsza jest konstruktywna krytyka niż kadzenie. Arkadjusz Podaj w skrócie jak powinno być , względnie podaj odnośniki do prawidłowego wykonania i będzie super . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Arkadjusz Podaj w skrócie jak powinno być , względnie podaj odnośniki do prawidłowego wykonania i będzie super . :smile:Chętnie się dowiem :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Wszystko na stronie głównej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zajadałam się w szczególności boczkiem. A moim zdaniem przed sobą.Wszystko od peklowania poprzez wędzenie i na parzeniu kończąc moim zdaniem niestety żle. Dał byś kobiecie spokój. Pisze że się zajadała czyli jej smakuje i to jest najważniejsze !! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Faktycznie ostra krytyka może zniechęcać i sprawiać, że zamiast napisać szczerze to ludzie przestaną pisać na temat swoich początków.. Ja na szczęście należę do takich, którzy wiedzą czego chcą. Otóż, ja wytwarzam tak by mi i mężowi smakowało przy zachowaniu pewności, że się nie zatruję.. :???: Uczę się na bieżąco tego tematu, więc dziękuję za wszystkie rady i komentarze. Z czasem postaram się o różne akcesoria, ale póki co nie przestaję próbować... Nawet jeśli nie mam wszystkiego co przydatne. Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Ja nie napisałem ,że nie było dla wykonawcy smaczne tylko ,że procesy technologiczne złe.A może koleżanka spróbuje zastosować się do prawidłowych procesów i wtedy będzie można porównać które było lepsze . P.S Koleżanko ja nie miałem nic złego na myśli i moją intencją nie było zniechęcanie Cię a wręcz przeciwnie zachęcenie do dalszej nauki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Waro 58 słoninę robiłam wg przepisu Kruszynki i jej nie parzyłam,ale po spróbowaniu była dla mnie zasłona (może dlatego, że dałam trochę więcej soli niż było podane), postanowiłam ją wygotować trochę. Jedną porcję 20min, a drugą 10min. Ta krócej gotowana była w sam raz. Pewnie masz rację, że dlatego nie była zbyt powalająca. Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Faktycznie ostra krytyka może zniechęcać i sprawiać, że zamiast napisać szczerze to ludzie przestaną pisać na temat swoich początkówTak na pocieszenie napiszę,że ja też przez to przechodziłem Ja na szczęście należę do takich, którzy wiedzą czego chcą. Otóż, ja wytwarzam tak by mi i smakowałoale póki co nie przestaję próbować... Nawet jeśli nie mam wszystkiego co przydatne.Tak trzymaj :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Ja nie napisałem ,że nie było dla wykonawcy smaczne tylko ,że procesy technologiczne złe Źle technologicznie ale wyszło dobrze i smakuje ot zagadka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4247-szynka-boczek-i-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-114927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.