renesi Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 26 Listopada 2013 Na pewno kiedyś zawitam w Bukowinie na razie ognia to dam ale w sobotę w Londynie Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 26 Listopada 2013 Radku a można prosić o link do przepisu na tą szynkę prasowaną wyroby Twoje jak zawsze ... perfekcyjnie wykonane Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 26 Listopada 2013 to i ja sie dolacze do prosby o przepis na ta szynke prasowana Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 26 Listopada 2013 Witam.Parę razy robiłem szynkę gotowaną z tłuszczem z szynkowara w/g Kol. Beiot`a. Mała różnica z mojej strony, to to, że odcinam skórę. Tłuszcz pozostawiam. Prosta i nieskomplikowana. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 26 Listopada 2013 Szynka prasowana wg Radka. Używam praski prostokątnej (takiej jak Miro ma w ofercie)Dwie kulki o wadze około 1.5 kg każdaPeklowanie na mokro 5 dniPłukanie (ja mam tak dobraną słoność, że wystarczy krótko pod bieżącą wodą)OciekanieOczyszczone z tłuszczu i błon mięso, pakujemy do praskiMocno ściskamy ( u mnie zwykle na przedostatni ząbek)Ja wkładam na noc do lodówki, bo tak mi pasuje czasowo (ale nie ma takiej potrzeby)Praskę wkładamy do wody 80*C i taką temp. Utrzymujemy podczas parzeniaParzymy do temp. 68-69*C . Zwykle trwa to około 2,5h, ale ja parzę na termometrWyjmujemy i całkiem luzujemy zaciski. Soki które wyciekły zostaną wchłonięte.Tu mała dygresja : nie luzuję zacisków przy mielonkach.Nie schładzam w zimnej wodzie. Jak wystygnie, to do lodówki.Po wyjęciu z parzenia temp. Wewnątrz szynki wzrośnie o około 2*C Nie używam żadnych przypraw, tylko peklosól. Robiłem szynki prasowane z podziałem na mięśnie (DZIADEK pokazywał dokładnie), ale zostałem przy swoim sposobie. Smacznego Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 26 Listopada 2013 Radek tzn. jaka ta słoność da się to określić na ilość zalewy i gr/kg ? -_- kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 26 Listopada 2013 Radek tzn. jaka ta słoność da się to określić na ilość zalewy i gr/kg ? -_- Adek, wiesz jak to z tą słonością ... Każdy ma swoją. Ja posługuję się tabelą DZIADKA, ale odejmuję 10% peklosoli, pozostawiającilość wody. Nie muszę potem moczyć mięsa, wystarczy opłukać. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 26 Listopada 2013 Aha dzięki jestem w domu . Ja robię według tabeli dziadka wersja mniej słona i mi pasuje . Pozdrawiam kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 26 Listopada 2013 Mała różnica z mojej strony, to to, że odcinam skórę. Tłuszcz pozostawiam. Prosta i nieskomplikowana.No piękna ta szyna Dyziu, ale co tam teściowa w tej sprawie, bo się niepokoję nieco brakiem "atestu". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 30 Listopada 2013 Wczoraj zrobiłem kiełbasę, na podstawie przepisu Dziadka. Przepis był wprawdzie specjalnie dla Basi, ale „niechcący” podejrzałem . Nie miałem łopatki i I jest w całości z szynki. Następnym razem, będzie I z łopatki. Kiełbasę z jednego kija podpiekłem, a resztę sparzyłem.Na pewno często ją będę robił, bo jest po prostu bardzo dobra. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-317305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 30 Listopada 2013 RAdku jami . JA robilam "Kielbase Dziadka" z glownej strony. Jest to powtarzana receptura Smak wspanialy Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-317306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Dzisiaj mam w wędzarni Myśliwską i kabanosy Muszą jeszcze trochę się wędzić Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-317818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Coś na ząbek Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Coś na ząbek Już można jeść Moje ulubione kabanosy... zjadłabym Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Radku, czy Ty robisz zapasy na zimę i masz zamiar okopać się na kilka miesięcy w Warszawiance? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Moje ulubione kabanosy... zjadłabym Halinko, zrobię specjalnie dla Ciebie . W marcu ognia i ku Bukowinie Radku, czy Ty robisz zapasy na zimę i masz zamiar okopać się na kilka miesięcy w Warszawiance? Wszystko może być. Brakuje mi jeszcze jednego małego urządzenia (z instrukcją obsługi ) i byłbym prawie samowystarczalny Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Halinko, zrobię specjalnie dla Ciebie . W marcu ognia i ku Bukowinie Jesteś kochany ... mam nadzieję że będzie mi dane zajadać się nimi Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Jesteś kochany ... mam nadzieję że będzie mi dane zajadać się nimi :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 3 Grudnia 2013 mam nadzieję że będzie mi dane zajadać się nimi Haluś, ja trzymam kciuki za Ciebie Ty trzymaj za mnie cobyśmy razem w Marcu przy Radolkowych kabanosach posiedzieć mogli znaczy się jak Radziu pozwoli :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Haluś, ja trzymam kciuki za Ciebie Ty trzymaj za mnie cobyśmy razem w Marcu przy Radolkowych kabanosach posiedzieć mogli znaczy się jak Radziu pozwoli :D Zbójaszku :D Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 3 Grudnia 2013 cobyśmy razem w Marcu przy Radolkowych kabanosach posiedzieć mogli Te, to zapewne narciarze zjedzą. Przecież zaczyna się sezon.Ale Radek zrobi następne . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Ale Radek zrobi następne . Zrobi A tu kiełbaska Myśliwska . Jeszcze nie można jeść. Dopiero jak powiem Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 3 Grudnia 2013 czy smakuje tak pysznie jak wygląda?????? Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 3 Grudnia 2013 czy smakuje tak pysznie jak wygląda?????? Miałem okazję kosztować kiełbaski myśliwskiej wykonanej przez Radka . Po prostu pierwsza klasa . I nie maślę Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 4 Grudnia 2013 A co na to Mania Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.