Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno kiedyś zawitam w Bukowinie na razie ognia to dam ale  w sobotę w Londynie  :)

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316292
Udostępnij na innych stronach

Radku a można prosić o link do przepisu na tą szynkę prasowaną :)

wyroby Twoje jak zawsze ... perfekcyjnie wykonane :clap:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316295
Udostępnij na innych stronach

to i ja sie dolacze do prosby o przepis na ta szynke prasowana :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316301
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Parę razy robiłem szynkę gotowaną z tłuszczem z szynkowara w/g Kol. Beiot`a.

 

post-51023-0-67827900-1385454696_thumb.jpg    post-51023-0-03885300-1385454720_thumb.jpg

 

Mała różnica z mojej strony, to to, że odcinam skórę. Tłuszcz pozostawiam. Prosta i nieskomplikowana.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316304
Udostępnij na innych stronach

Szynka prasowana wg Radka.

 

Używam praski prostokątnej (takiej jak Miro ma w ofercie)

Dwie kulki o wadze około 1.5 kg każda

Peklowanie na mokro 5 dni

Płukanie (ja mam tak dobraną słoność, że wystarczy krótko pod bieżącą wodą)

Ociekanie

Oczyszczone z tłuszczu i błon mięso, pakujemy do praski

Mocno ściskamy ( u mnie zwykle na przedostatni ząbek)

Ja wkładam na noc do lodówki, bo tak mi pasuje czasowo (ale nie ma takiej potrzeby)

Praskę wkładamy do wody 80*C i taką temp. Utrzymujemy podczas parzenia

Parzymy do temp. 68-69*C . Zwykle trwa to około 2,5h, ale ja parzę na termometr

Wyjmujemy i całkiem luzujemy zaciski. Soki które wyciekły zostaną wchłonięte.

Tu mała dygresja : nie luzuję zacisków przy mielonkach.

Nie schładzam w zimnej wodzie. Jak wystygnie, to do lodówki.

Po wyjęciu z parzenia temp. Wewnątrz szynki wzrośnie o około 2*C

 

Nie używam żadnych przypraw, tylko peklosól.

 

Robiłem szynki prasowane z podziałem na mięśnie (DZIADEK pokazywał dokładnie), ale zostałem przy swoim sposobie.

 

Smacznego :)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316323
Udostępnij na innych stronach

Radek tzn. jaka ta słoność da się to określić na ilość zalewy i gr/kg ? -_-

 

 

Adek, wiesz jak to z tą słonością ... Każdy ma swoją. Ja posługuję się tabelą DZIADKA, ale odejmuję 10% peklosoli, pozostawiając

ilość wody. Nie muszę potem moczyć mięsa, wystarczy opłukać.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316332
Udostępnij na innych stronach

Mała różnica z mojej strony, to to, że odcinam skórę. Tłuszcz pozostawiam. Prosta i nieskomplikowana.

No piękna ta szyna Dyziu, ale co tam teściowa w tej sprawie, bo się niepokoję nieco brakiem "atestu".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-316348
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem kiełbasę, na podstawie przepisu Dziadka. Przepis był wprawdzie specjalnie dla Basi, ale „niechcący” podejrzałem :). Nie miałem łopatki i I jest w całości z szynki. Następnym razem, będzie I z łopatki. Kiełbasę z jednego kija podpiekłem, a resztę sparzyłem.

Na pewno często ją będę robił, bo jest po prostu bardzo dobra.

 

post-42246-0-72136600-1385786425_thumb.jpg

post-42246-0-42327200-1385786565_thumb.jpg

post-42246-0-16335900-1385786588_thumb.jpg

post-42246-0-59904100-1385786603_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-317305
Udostępnij na innych stronach

RAdku jami  :thumbsup: . JA robilam "Kielbase Dziadka" z glownej strony. Jest to powtarzana receptura  Smak wspanialy

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-317306
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj mam w wędzarni Myśliwską i kabanosy :) Muszą jeszcze trochę się wędzić :)

 

 

post-42246-0-59162100-1385987654_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-317818
Udostępnij na innych stronach

Coś na ząbek :)

Już można jeść :tongue:

 

 

post-42246-0-89034800-1386057018_thumb.jpg

post-42246-0-61018400-1386057032_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318078
Udostępnij na innych stronach

 

 

Coś na ząbek Już można jeść
 

 

Moje ulubione kabanosy... zjadłabym  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318097
Udostępnij na innych stronach

Radku, czy Ty robisz zapasy na zimę i masz zamiar okopać się na kilka miesięcy w Warszawiance? :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318102
Udostępnij na innych stronach

Moje ulubione kabanosy... zjadłabym :clap:

 

 

 

Halinko, zrobię  specjalnie dla Ciebie  :D . W marcu ognia i ku Bukowinie  :D  ;)

 

 

Radku, czy Ty robisz zapasy na zimę i masz zamiar okopać się na kilka miesięcy w Warszawiance? :D

 

 

 

:laugh:   Wszystko może być. Brakuje mi jeszcze jednego małego urządzenia (z instrukcją obsługi :tongue: ) i byłbym prawie samowystarczalny :D;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318187
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko, zrobię  specjalnie dla Ciebie  . W marcu ognia i ku Bukowinie   
 

Jesteś kochany  :blush:  :facepalm: ... mam nadzieję że będzie mi dane zajadać się nimi  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318188
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jesteś kochany :blush::facepalm: ... mam nadzieję że będzie mi dane zajadać się nimi :)
 

:clap: :clap: :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318189
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam nadzieję że będzie mi dane zajadać się nimi :)

Haluś, ja trzymam kciuki za Ciebie Ty trzymaj za mnie cobyśmy razem w Marcu przy Radolkowych kabanosach posiedzieć mogli :D znaczy się jak Radziu pozwoli :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318197
Udostępnij na innych stronach

 

 

Haluś, ja trzymam kciuki za Ciebie Ty trzymaj za mnie cobyśmy razem w Marcu przy Radolkowych kabanosach posiedzieć mogli :D znaczy się jak Radziu pozwoli :D :D
 

Zbójaszku :D :D :D

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318198
Udostępnij na innych stronach

 

 

cobyśmy razem w Marcu przy Radolkowych kabanosach posiedzieć mogli

Te, to zapewne narciarze zjedzą. Przecież zaczyna się sezon.

Ale Radek zrobi następne :D .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318202
Udostępnij na innych stronach

Ale Radek zrobi następne :D .

 

 

 

Zrobi :D:thumbsup:

 

A tu kiełbaska Myśliwska :). Jeszcze nie można jeść. Dopiero jak powiem :D

post-42246-0-60804900-1386089588_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318204
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy smakuje tak pysznie jak wygląda?????? :)

 

 

 Miałem okazję kosztować  kiełbaski myśliwskiej wykonanej przez Radka .   Po prostu pierwsza klasa . :):thumbsup::clap:   I nie maślę :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/32/#findComment-318336
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.