EAnna Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2251 Opublikowano 29 Listopada 2019 Czyli piękna klasyka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2252 Opublikowano 29 Listopada 2019 Czyli piękna klasyka . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2253 Opublikowano 29 Listopada 2019 Jaki jest cel wędzenia w kątnicy wołowej? Nie tylko klasyka , ale wędzenie w osłonce daje podobno bardziej soczysty wyrób . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2254 Opublikowano 29 Listopada 2019 A z salami niech się dzieje co chce, bo teraz to mam wpływ tylko na temperaturę i wilgotność... . @Radek - a co sie dzieje tam?? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2255 Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) ale wędzenie w osłonce daje podobno bardziej soczysty wyrób . Ale tylko podobno , może coś pomaga jak ktoś parzy w zawyżonej temperaturze . Na pewno jest bardziej delikatny co do smaku dymu . Edytowane 29 Listopada 2019 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2256 Opublikowano 29 Listopada 2019 Nie tylko klasyka , ale wędzenie w osłonce daje podobno bardziej soczysty wyrób . le tylko podobno , może coś pomaga jak ktoś parzy w zawyżonej temperaturze . Na pewno jest bardziej delikatny co do smaku dymu . Taki baleron pamiętam z lat młodości. Daawno to było . @Radek - a co sie dzieje tam?? Dzisiaj dziesiąty dzień w komorze. Wydaje się wszystko w porządku, ale co tam się dzieje w środku... Rada redzeda dotycząca prasowania super. Jeden kawałek (ten po 50 h fermentacji) poszedł w dyby na 2,5 doby i super zachował nowy kształt. Redzed z tego co mówi, prasuje w chłodnym pomieszczeniu, poza komorą. Ja miałem miejsce i dopasowaną praskę, więc spróbowałem w komorze. Bałem się, że kątnice baranie, (które u mnie leżały od 2014 r !!!) nie wytrzymają tej operacji. Gdybym wiedział że są jeszcze takie mocne, to sprasowałbym dwa pozostałe kawałki. Sprasowany kawałek zaszczepiłem dopiero po wyjęciu z praski. Ten „rogal” w głębi nie był zaszczepiany – celowo. Sprawdziłem jak sobie radzi „przyroda”. Może być.W najbliższym czasie chciałem zrobić jeszcze jedno salami, ale tym razem już z ph metrem (jak już ze Zbójaszkiem przeczytamy i ogarniemy instrukcję ). Kiepsko tak robić wszystko w ciemno, ale prowadzę b. szczegółowe notatki, więc chyba ogarnę temat .Gramy dalej Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2257 Opublikowano 29 Listopada 2019 pięknie Ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2258 Opublikowano 29 Listopada 2019 Radku, taki widok to miodzio na moją duszę.Pozdrawiam serdecznie i wiernie kibicuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2259 Opublikowano 29 Listopada 2019 Podoba mi sie. Jeszcze jedna sugestie chcialbym zrobic o ile nie brales takiej pod uwage - co jakis czas przewiesic batony do gory nogami (a zwlaszcza w okresie pofermentacyjnym) (nie dotyczy "rogala"). Robilem porownanie i uwazam ze ma to sens - rownomierniejsze dojrzewanie (migracja wody w dol), zapobieganie eventualnej "gruszkowatosci" batonow (szczegolnie gdy robie tzw. typ poludniowo-europejski gdzie pH nie schodzi ponizej 5.2). Od tej pory zawsze odwracam batony (swierze co kilka dni, w drugiej polowie dojrzewania juz rzadziej). Tylko sugestia.Pozdrawiam Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2260 Opublikowano 29 Listopada 2019 pięknie Ci idzie. Dziękuję . Radku, taki widok to miodzio na moją duszę. Pozdrawiam serdecznie i wiernie kibicuję. Aniu, bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam !!! Podoba mi sie. Jeszcze jedna sugestie chcialbym zrobic o ile nie brales takiej pod uwage - co jakis czas przewiesic batony do gory nogami Bardzo dziękuję !Zrobione. Odwróciłem dwa, a jeden będzie gruszkowaty, dla porównania Pozdrawiam ! Takie były zmienne na początku :Różny czas mieszania farszu, (dopiero przy drugim farszu wyraźnie poczułem grudki na knykciach) jego skład, różna ilość peklosoli, osłonki, czas fermentacji, sposób zaszczepienia pleśnią, (i czas jej przydatności do użycia) prasowanie.Wspólny był sposób rozdrobnienia, jednakowa ilość cukru, glukozy, bakterii i sposób prowadzenia dojrzewania. Oczywiście jeszcze jakieś niuanse, jak np. miejsce rozmieszczenia w komorze.Następne salami które chciałem zrobić, będzie w osłonkach fibrusowych fi 65 mm, bo dwa kilogramowe batony jeszcze zmieszczę w komorze. Przy okazji sprawdzę sztuczne osłonki nadające się do salami. Nie mam jeszcze składu tego przyszłego salami, ale nie chciałbym „przefajnować” ze składnikami. Raczej prostota. Może jakieś sugestie ?Oczywiście liczę na to, że po dojrzewaniu (też w różnym czasie) będzie masę wniosków do wyciągnięcia. Jeszcze wcześnie i wszystko się może zdarzyć. Może nie będzie bardzo bolało, a najlepiej żeby w ogóle :thumbsup:. Wnioskami oczywiście będę się dzielił . Jeszcze trochę i wyjmuję z wędzarni Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2261 Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) Może jakieś sugestie ?Zrób 90% karkówki i 10 % słoniny karkowej .Rozbrobnienie 4,5-6 mm.Przyprawy jakie Ci pasują.Fermentacja do pH 4.95-5 Edytowane 29 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2262 Opublikowano 30 Listopada 2019 Już gotowe, ale nie można ich teraz jeść bo są na Święta . Ja powiem kiedy będzie 25 grudnia . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2263 Opublikowano 30 Listopada 2019 Radku piękne! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2264 Opublikowano 30 Listopada 2019 Już gotowe, ale nie można ich teraz jeść bo są na Święta Pięknie się prezentują, do Świąt jeszcze 2 razy zdążysz zrobić nowe Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2265 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Radku piękne! Dziękuję . Pięknie się prezentują, do Świąt jeszcze 2 razy zdążysz zrobić nowe Dziękuję . Pewnie że czasu jeszcze dość, ale teraz inne zadania . Ja też się doczekałem. Polędwica była w dojrzewalni równo 4 tygodnie. W tym czasie straciła 34,5 %. Oczywiście była degustacja. Obiektywny nie będę, bo to pierwsza polędwica nie z „karnisza”, ale powiem że może być . Teraz ze ściągniętą osłonką i zapakowana w vacum trochę poleży w lodówce. Hania upiekła bułeczki. Miły dodatek do ostatnich wędzonek .Armatki śnieżą, bo temp. dobrze na minusie. Chyba już zima. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2266 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ja też się doczekałem. Polędwica była w dojrzewalni równo 4 tygodnie. Radku jestem na etapie podziwiania i oblizywania się na widok Twoich dokonań . Teraz to masz na biało w domciu i na zewnątrz , :clap: Pozdrowionka ślę . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2267 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Oj Radku,Słowa podziwu ...... :clap: Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2268 Opublikowano 1 Grudnia 2019 super, lubię taki boczuś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2269 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Teraz to masz na biało w domciu i na zewnątrz , Andrzejku dzięki za b. miłe słowa . Dzisiaj już prawdziwa zima . Pozdrawiamy ! Oj Radku, :D Ściskamy i pozdrawiamy !!! super, lubię taki boczuś. Dziękuję . Faktycznie jest smaczny . Dzisiaj taka galanteria wędliniarska, czyli Cukiereczki Bukowiańskie. Jest przy nich trochę roboty, ale Hania jak trzeba to pomoże . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-648185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2270 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Wszystko piekne :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-648189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2271 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Wszystko piekne Dziękuję Eli . Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-648311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2272 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Sprobowalabym chetnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-648312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2273 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Jest do czego zasiąść Smakowitości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-648476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2274 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Sprobowalabym chetnie Eli częstuj się . Ossstre . Jest do czego zasiąść Jest, jest . Salami Finocchiona, na podstawie przepisu redzeda. Mam już ph metr, więc będę dokładnie wiedział, kiedy ph spadnie np. do 5,1. Zrobiłem trzy batony w osłonkach fibrusowych 65 mm, z których dwa sprasuję. Mięso to 1,6 kg I z szynki i 450 g słoniny. Słoniny troszkę więcej niż w przepisie, ale mniej niż salami które wisi w komorze i ma 35% tłuszczu. Zaraz będę robił następne salami, ale oba potraktuję jeszcze jako „poligon doświadczalny”. Kompletnie nie wiem które trafi w mój gust i dlatego każde będzie się mocno od siebie różniło. Nawet nie wiem kiedy spróbuję choć plasterek . Dawniej życie było prostsze. Zrobiło się 5 kg białej i jadło prosto z gara jeszcze parującą , a tu czekaj i czekaj . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-648565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2275 Opublikowano 6 Grudnia 2019 ale oba potraktuję jeszcze jako „poligon doświadczalny”. Ćwicz Radziu ćwicz, ja dalej czasu nie mam, Dziś zakończyłem maraton przy Borniaku :D Dawniej życie było prostsze. Zrobiło się 5 kg białej i jadło prosto z gara jeszcze parującą Wiem a tu czekaj i czekaj . W między czasie można Reksia pooglądać na YT Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-648567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.