Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ty Radziu :D a po co te woreczki strunowe podwiesiłeś :rolleyes: :rolleyes:

 

 

Tak sobie myślałem patrząc na te krówki

Myślałeś doić czy nie doić?? :laugh: :laugh:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-646554
Udostępnij na innych stronach

Ty Radziu :D a po co te woreczki strunowe podwiesiłeś :rolleyes:

 

 

Wojtuś po to :D. Pomysł zgapiłem chyba u Stefana. Po zaszczepieniu pleśnią, zawsze te parę kropel poleci po sznurku. Po nadzianiu w kątnice, też coś tam skapuje :) .

[Dodano: 20 lis 2019 - 11:20]

 

 

Myślałeś doić czy nie doić?? :laugh:

Hahahahh :laugh: :laugh:

post-42246-0-81944700-1574245165_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-646556
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po zaszczepieniu pleśnią, zawsze te parę kropel poleci po sznurku. Po nadzianiu w kątnice, też coś tam skapuje :) .

Dobry pomysł, kupuję go :D ... woreczków brak, mus kupić na zapas :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-646558
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj będzie baleron i polędwica w kątnicy wołowej. Do tego boczek rolowany z przyprawami, najpierw parzony, a potem wędzony i jak zwykle szyneczki kulki i boczek  ;)

 

post-42246-0-06782700-1575017771_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647579
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj będzie baleron i polędwica w kątnicy wołowej.

Do powieszenia czy do zadymienia ? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647580
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do powieszenia czy do zadymienia ? :D

 

Wszystko w dym :D.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647581
Udostępnij na innych stronach

 

 

baleron i polędwica w kątnicy wołowej. Wszystko w dym......

Jaki jest cel wędzenia w kątnicy wołowej?

Czy planujesz wędzenie na ciepło?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647583
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaki jest cel wędzenia w kątnicy wołowej? Czy planujesz wędzenie na ciepło?

 

Tak Aniu. Będzie wędzony na ciepło. https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/balerony/219-baleron-gotowany .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647586
Udostępnij na innych stronach

Czyli piękna klasyka  :thumbsup:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647588
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli piękna klasyka :thumbsup:

 

:yes:  :D .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647591
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaki jest cel wędzenia w kątnicy wołowej?

 

Nie tylko klasyka , ale wędzenie w osłonce daje podobno bardziej soczysty wyrób .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647620
Udostępnij na innych stronach

 

 

A z salami niech się dzieje co chce, bo teraz to mam wpływ tylko na temperaturę i wilgotność... . 
@Radek - a co sie dzieje tam?? 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647633
Udostępnij na innych stronach

ale wędzenie w osłonce daje podobno bardziej soczysty wyrób .

 

 

Ale tylko podobno  , może coś pomaga jak ktoś parzy  w zawyżonej temperaturze  . Na pewno jest bardziej delikatny co do smaku dymu  .

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647637
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko klasyka , ale wędzenie w osłonce daje podobno bardziej soczysty wyrób .

 

 

 

le tylko podobno , może coś pomaga jak ktoś parzy w zawyżonej temperaturze . Na pewno jest bardziej delikatny co do smaku dymu .

 

 

Taki baleron pamiętam z lat młodości. Daawno to było ;)

 

 

@Radek - a co sie dzieje tam??

 

 

Dzisiaj dziesiąty dzień w komorze. Wydaje się wszystko w porządku, ale co tam się dzieje w środku... Rada redzeda dotycząca prasowania super. Jeden kawałek (ten po 50 h fermentacji) poszedł w dyby na 2,5 doby i super zachował nowy kształt. Redzed z tego co mówi, prasuje w chłodnym pomieszczeniu, poza komorą. Ja miałem miejsce i dopasowaną praskę, więc spróbowałem w komorze. Bałem się, że kątnice baranie, (które u mnie leżały od 2014 r !!!) nie wytrzymają tej operacji. Gdybym wiedział że są jeszcze takie mocne, to sprasowałbym dwa pozostałe kawałki. Sprasowany kawałek zaszczepiłem dopiero po wyjęciu z praski. Ten „rogal” w głębi nie był zaszczepiany – celowo. Sprawdziłem jak sobie radzi „przyroda”. Może być.

W najbliższym czasie chciałem zrobić jeszcze jedno salami, ale tym razem już z ph metrem (jak już ze Zbójaszkiem przeczytamy i ogarniemy instrukcję  :laugh:). Kiepsko tak robić wszystko w ciemno, ale prowadzę b. szczegółowe notatki, więc chyba ogarnę temat :rolleyes:.

Gramy dalej :thumbsup:

post-42246-0-12441800-1575036956_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647642
Udostępnij na innych stronach

Radku, taki widok to miodzio na moją duszę.

Pozdrawiam serdecznie i wiernie kibicuję.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647651
Udostępnij na innych stronach

Podoba mi sie.  :clap:

Jeszcze jedna sugestie chcialbym zrobic o ile nie brales takiej pod uwage - co jakis czas przewiesic batony do gory nogami (a zwlaszcza w okresie pofermentacyjnym) (nie dotyczy "rogala"). Robilem porownanie i uwazam ze ma to sens - rownomierniejsze dojrzewanie (migracja wody w dol), zapobieganie eventualnej "gruszkowatosci" batonow (szczegolnie gdy robie tzw. typ poludniowo-europejski gdzie pH nie schodzi ponizej 5.2). Od tej pory zawsze odwracam batony (swierze co kilka dni, w drugiej polowie dojrzewania juz rzadziej). Tylko sugestia.

Pozdrawiam

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647653
Udostępnij na innych stronach

pięknie Ci idzie.

 

 

Dziękuję ;)

 

 

Radku, taki widok to miodzio na moją duszę. Pozdrawiam serdecznie i wiernie kibicuję.

 

 

Aniu, bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam !!!

 

 

Podoba mi sie. :clap: Jeszcze jedna sugestie chcialbym zrobic o ile nie brales takiej pod uwage - co jakis czas przewiesic batony do gory nogami

 

 

Bardzo dziękuję !

Zrobione. Odwróciłem dwa, a jeden będzie gruszkowaty, dla porównania ;) 

Pozdrawiam !

 

Takie były zmienne na początku :

Różny czas mieszania farszu, (dopiero przy drugim farszu wyraźnie poczułem grudki na knykciach) jego skład, różna ilość peklosoli, osłonki, czas fermentacji, sposób zaszczepienia pleśnią, (i czas jej przydatności do użycia) prasowanie.

Wspólny był sposób rozdrobnienia, jednakowa ilość cukru, glukozy, bakterii i sposób prowadzenia dojrzewania. Oczywiście jeszcze jakieś niuanse, jak np. miejsce rozmieszczenia w komorze.

Następne salami które chciałem zrobić, będzie w osłonkach fibrusowych fi 65 mm, bo dwa kilogramowe batony jeszcze zmieszczę  w komorze. Przy okazji sprawdzę sztuczne osłonki nadające się do salami. Nie mam jeszcze składu tego przyszłego salami, ale nie chciałbym „przefajnować” ze składnikami. Raczej prostota. Może jakieś sugestie ?

Oczywiście liczę na to, że po dojrzewaniu (też w różnym czasie) będzie masę wniosków do wyciągnięcia. Jeszcze wcześnie i wszystko się może zdarzyć. Może nie będzie bardzo bolało, a najlepiej żeby w ogóle :thumbsup: :thumbsup:. Wnioskami oczywiście będę się dzielił :).

 

Jeszcze trochę i wyjmuję z wędzarni :) 

post-42246-0-03724600-1575048431_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647671
Udostępnij na innych stronach

Może jakieś sugestie ?

Zrób 90% karkówki i 10 % słoniny karkowej .Rozbrobnienie 4,5-6 mm.Przyprawy jakie Ci pasują.Fermentacja do pH 4.95-5

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647683
Udostępnij na innych stronach

Już gotowe, ale nie można ich teraz jeść bo są na Święta  ;) . Ja powiem kiedy będzie 25 grudnia  :D

 

post-42246-0-43559900-1575102167_thumb.jpg

post-42246-0-81094200-1575102180_thumb.jpg

post-42246-0-92316500-1575102195_thumb.jpg

post-42246-0-27249500-1575102209_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647740
Udostępnij na innych stronach

 

 

Już gotowe, ale nie można ich teraz jeść bo są na Święta

Pięknie się prezentują, do Świąt jeszcze 2 razy zdążysz zrobić nowe :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647809
Udostępnij na innych stronach

Radku piękne!

 

Dziękuję ;)

 

 

Pięknie się prezentują, do Świąt jeszcze 2 razy zdążysz zrobić nowe

 

 

Dziękuję :). Pewnie że czasu jeszcze dość, ale teraz inne zadania ;)  :) .

 

 

Ja też się doczekałem. Polędwica była w dojrzewalni równo 4 tygodnie. W tym czasie straciła 34,5 %. Oczywiście była degustacja. Obiektywny nie będę, bo to pierwsza polędwica nie z „karnisza”, ale powiem że może być :tongue:. Teraz ze ściągniętą osłonką i zapakowana w vacum trochę poleży w lodówce. Hania upiekła bułeczki. Miły dodatek do ostatnich wędzonek  :thumbsup: .

Armatki śnieżą, bo temp. dobrze na minusie. Chyba już zima.

post-42246-0-67268400-1575193638_thumb.jpg

post-42246-0-23054600-1575193656_thumb.jpg

post-42246-0-44531000-1575193675_thumb.jpg

post-42246-0-94923000-1575193687_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647883
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja też się doczekałem. Polędwica była w dojrzewalni równo 4 tygodnie.

 

 

Radku jestem na etapie podziwiania  i oblizywania się na widok Twoich dokonań . :tongue::)   Teraz to masz na biało w domciu i na zewnątrz ,  :thumbsup::clap: :clap:

 

 

Pozdrowionka ślę .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/91/#findComment-647896
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.