Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Radek. napisał(a):

A wystrugałem go w swoim warsztaciku, z tego co akurat było pod ręką ;) 

Ja podobnie zrobiłem swój ubijak :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-959708
Udostępnij na innych stronach

Hm... po przeczytaniu chyba wszystkiego w temacie i obejrzeniu dostępnych fotek ,,miszczem rolady" jest dla mnie kolega Radek. Większych problemów nie dostrzegłem ale ... zmielenie maszynką jak i uplastycznienie samym ślimakiem do mnie przemawia, mogę mieć kłopot z nadziewaniem i odpowietrzeniem mięsiwa no i najważniejsze nie posiadam prasy więc akcja prawdopodobnie z garami chyba że coś pokombinuje z deskami i ściskami . Jeżeli nie o tych problemach mowa to podpowiedz proszę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-959763
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, szrekPL napisał(a):

Jeżeli nie o tych problemach mowa to podpowiedz proszę.

Jak oglądałeś fotki osób które robiły roladę to nie sposób zobaczyć rozpadającą się teksturę. Brak uplastycznienia i masy wiążącej powoduje rozwarstwienia i kieszonki powietrzne. Proponuję dodać minimum 10% masy wiążącej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-959770
Udostępnij na innych stronach

Ha... czyli czytałem uważnie :D tak podejrzewałem że może być problem z kieszeniami powietrza w większym przekroju, widziałem też sitko fi18 oraz fi8 natomiast mnie nurtuje sposób nadziewania, czy ręcznie czy nadziewarką?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-959777
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, szrekPL napisał(a):

widziałem też sitko fi18 oraz fi8 natomiast mnie nurtuje sposób nadziewania, czy ręcznie czy nadziewarką?

Skóry napełniam ręcznie, stopniowo mocno ubijając mięso, tak żeby nie było pustych przestrzeni. Sprawdzi się łyżka.

Wystarczy że użyjesz tylko sitka 18 mm i dobrze sprasujesz, Oczywiście mówię tu o mojej wersji rozdrobnienia. Efekt jak na fotkach.

Warto zrobić. Nie bez powodu w rodzinie nazywana „Królową wędzarni” :thumbsup:

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-959882
Udostępnij na innych stronach

Na śniadanie puszka. Nie jakaś stara, tylko tegoroczna :thumbsup:

Tak wczoraj wyglądał Turbacz. 

 

100_1694 (Copy).jpg

100_1698 (Copy).jpg

100_1703 (Copy).jpg

100_1691 (Copy).jpg

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-960144
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w wędzarni baleron w kątnicy wołowej i karczek w siatce. Albo inaczej – w siatce baleron bezosłonkowy :)

Żeby było trochę więcej roboty, to ten w siatce będzie prasowany.

Jutro będzie można jeść :thumbsup:  

 

Widoczek sprzed chwili ;)

 

100_1711 (Copy).jpg

100_1716 (Copy).jpg

100_1717 (Copy).jpg

  • Like 2
  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961359
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Radek. napisał(a):

Widoczek sprzed chwili ;)

 

Nie wiem który widoczek ładniejszy, ten z wędzarni czy ten za oknem:D

  • Like 1

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961360
Udostępnij na innych stronach

Noooo.... ci z balonu mają najpiękniejsze widoki, tyle że nie widzą wędzarni 😉😁

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961388
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, MariuszB napisał(a):

Noooo.... ci z balonu mają najpiękniejsze widoki, tyle że nie widzą wędzarni 😉😁

Albo Radek wędzi w takim miejscu że tylko balonem można się dostać 😉😁 Baleronu w kątnicy jeszcze nie robiłem, chyba najwyższa pora ☺️

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961394
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

Nie wiem który widoczek ładniejszy, ten z wędzarni czy ten za oknem:D

Oba są fajne i chyba nigdy mi się nie znudzą :D 

 

5 godzin temu, MariuszB napisał(a):

Noooo.... ci z balonu mają najpiękniejsze widoki, tyle że nie widzą wędzarni 😉😁

Owszem widoki mają piękne... Ale ja też mam niekiepskie ;) 

 

5 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Albo Radek wędzi w takim miejscu że tylko balonem można się dostać 😉😁

Dwadzieścia pięć lat temu bym przytaknął, bo u nas był tzw. koniec świata :laugh: 

Teraz cywilizacja się rozpycha :) ;) 

5 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Baleronu w kątnicy jeszcze nie robiłem, chyba najwyższa pora ☺️

:yes: :thumbsup: 

 

 

Za niedługo będę parzył :) 

 

 

100_1722 (Copy).jpg

  • Like 1
  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961519
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Baleronu w kątnicy jeszcze nie robiłem

To robiłeś karczki 😁, ja też tak robię . Baleron to prawidłowo w kątnicy. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961561
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, Muski napisał(a):

To robiłeś karczki 😁, ja też tak robię . Baleron to prawidłowo w kątnicy. 

Słuszna uwaga, dziękuję 😁(kątnice już zamówione, poczytam co i jak bo świniobicie aby patrzeć)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961576
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, szrekPL napisał(a):

poczytam co i jak bo świniobicie aby patrzeć)

Poczytaj i dokonaj rozbioru zgodnie z atlasem rozbioru półtuszy a zobaczysz jak rożni się twoja dotychczasowa wiedza od tej z atlasu. Ponadto jeśli skorzystasz z atlasu poznasz anatomiczne nazywa mięśni itd., będziesz krok do przodu z wiedzą polecam👍.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961579
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Muski napisał(a):

. Baleron to prawidłowo w kątnicy. 

W kwestii formalnej. Są dwa rodzaje baleronów. Jeden wędzony i drugi wędzony gotowany i oba mogą być w różnych osłonkach i też będzie to baleron. Rodzaj osłonki nie generuje zmiany nazwy karkówki na baleron. Nazwę zmienia obróbka. Wędzenie lub wędzenie +obróbka termiczna czyli gotowanie. Podobnie jak to jest  z biodrówką.baleron.jpg

baleron 1.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961603
Udostępnij na innych stronach

No to ja się muszę wam przyznać ...widziałem u Halusi baleron w kątnicy i chciałem takowy zrobić ale zamówiłem pęcherze przez pomyłkę a mięso było już gotowe do wędzenia więc wrzuciłem to w osłonkę białkową, akurat miałem jakąś szeroką, uwędziłem i później parzenie, wyszło super ale chcę taki jak zrobiła Halusia a teraz Radek. ☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961608
Udostępnij na innych stronach

Już można jeść :thumbsup: 

 

100_1729 (Copy).jpg

  • Like 1
  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961663
Udostępnij na innych stronach

Już od samego patrzenia można się najeść👍Radku czy po napchnięciu mięsa w kątnicę poddajesz krótkotrwałej obróbce[ok 1 min] w gotującej wodzie celem obkurczenia osłonki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961667
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, gruby7074 napisał(a):

Już od samego patrzenia można się najeść👍

I zapachu ;) 

 

28 minut temu, gruby7074 napisał(a):

Radku czy po napchnięciu mięsa w kątnicę poddajesz krótkotrwałej obróbce[ok 1 min] w gotującej wodzie celem obkurczenia osłonki?

Nie obkurczam kątnicy w ten sposób. Mam nakłuwacz który stosuję do wędlin dojrzewających i właśnie do baleronu. Całkowicie załatwia sprawę, a ja jestem kilka godzin do przodu – ociekanie po parzeniu.

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961680
Udostępnij na innych stronach

No pięknie to wygląda i napewno smaczne, też bardzo chętnie zobaczę przeczytam o tym nakłuwaniu zwłaszcza że będę chciał powtórzyć Twój wyczyn 😊

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961690
Udostępnij na innych stronach

Kątnicę nakłuwam w kilku miejscach. Dół, góra i po obu stronach kilka nakłuć. 

 

100_1734 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961700
Udostępnij na innych stronach

Mam podobne z browina z takim pierścieniem ze sprężynom...☺️ Czyli jak rozumiem, wkładam karczek w kątnicę(namoczoną, wypłukaną) sznuruje i nakłuwam od góry od dołu kilka razy po bokach a resztę załatwia za mnie temp w wędzarni (mam na myśli obkurczenie kątnicy)

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961735
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.