Radek. Opublikowano 4 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3726 Opublikowano 4 Lutego W dniu 1.02.2025 o 11:14, Grzewlod napisał(a): 👍.Czekam z ciekawością interesuje mnie czy będzie mocny lub dominujący smak fenkuł. W wędlinach poddawanych obróbce termicznej 1g przyprawy dominuje/przebija inne smaki. Smak będzie mocny, ale nie dominujący. Po poprzednim salami, robionym kilka lat temu, zostało oczywiście tylko wspomnienie i dopisek w brulionie - „do powtórzenia”. W dniu 1.02.2025 o 11:15, Grzewlod napisał(a): Od jakiej wartości pH startowało? początkowe 5,65 – 5,72, 15.12.2024 około godz. 13, do 5,1, 17.12.2024 około godz. 9. W dniu 1.02.2025 o 15:45, mamuśka napisał(a): Radku jak u Ciebie dużo śniegu. 😲 Ratraka potrzeba, by do Ciebie dotrzeć. Został mi ostatni baton Fueta. Był równo dwa miesiące w dojrzewalni i stracił 50 % wagi – tyle ile chciałem. Poprzednie były rozkrojone przy utracie wagi 40 i 45 %. Wszystkie w smaku super Warto spróbować salami na różnym etapie dojrzewania i poznawać jego smak. Tego w woreczku znam, bo do tej utraty wagi, robiony nie pierwszy raz. Za radą Grzegorza (Grzewloda) zapakowałem z osłonką, nie odsysając powietrza. Zobaczymy. Będę w pełni zadowolony, jak dotrzyma do lata i zachowa smak pieczarki 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-988559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij #3727 Opublikowano 4 Lutego 3 godziny temu, Radek. napisał(a): Za radą Grzegorza (Grzewloda) zapakowałem z osłonką, nie odsysając powietrza. Zobaczymy. Będę w pełni zadowolony, jak dotrzyma do lata i zachowa smak pieczarki Radek co jakiś czas zerknij jak się przechowuje. Dobrze jest co jakiś czas otworzyć i przewietrzyć. Jeśli zobaczysz jakieś oznaki zamierania pleśni koniecznie wtedy rozpakuj i usuń osłonkę. Można również wędline przetrzymywać w osłonce ale po wcześniejszym powierzchniowym usunięciu pleśni (szczotkowanie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-988611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3728 Opublikowano 4 Lutego 1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Radek co jakiś czas zerknij jak się przechowuje. Dobrze jest co jakiś czas otworzyć i przewietrzyć. Jeśli zobaczysz jakieś oznaki zamierania pleśni koniecznie wtedy rozpakuj i usuń osłonkę Nie inaczej. Dzięki 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-988645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3729 Opublikowano 9 Lutego Salami Ostre z Bukowiny. Dzisiaj „stuknęły” mu dwa miesiące. W dojrzewalni jeszcze dwa batony, ale dużo im brakuje do założonej utraty wagi. Nabierają mocy 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-989802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #3730 Opublikowano 9 Lutego 31 minut temu, Radek. napisał(a): Salami Ostre z Bukowiny Jak to pięknie wygląda a jakie musi być smaczne Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-989812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #3731 Opublikowano 9 Lutego 48 minut temu, Radek. napisał(a): Salami Ostre z Bukowiny. Dzisiaj „stuknęły” mu dwa miesiące Bardzo ładny i apetyczny wygląd😋, "warsztat dopracowany w każdym calu👏". Po czasie dojrzewania oceniam, że kaliber osłonki to 50-60 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-989821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3732 Opublikowano 9 Lutego 6 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): Jak to pięknie wygląda a jakie musi być smaczne Dziękuję Salami bardzo dobre, ale do pełni smaku to jeszcze trochę 5 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Bardzo ładny i apetyczny wygląd😋, "warsztat dopracowany w każdym calu👏" Bardzo dziękuję 5 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Po czasie dojrzewania oceniam, że kaliber osłonki to 50-60 mm ? Tak, jelita wołowe proste. W tym roku salami mam w różnych osłonkach, ale wszystkie naturalne. Wołowe proste, wp 36 +, kątnice baranie, kątnice wp, Trochę z tym roboty przy ważeniu, bo farsz ten sam, ale osłonki różne. Za to mogę sobie spokojnie degustować salami o różnej dojrzałości. Wszystko to zajmie mi parę miesięcy, ale mam nadzieję skończyć, do czasu robienia rozsady ogórków Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-989935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3733 Opublikowano 11 Lutego Polędwica peklowana w pomarańczach 2 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-990488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #3734 Opublikowano 11 Lutego Radek, piękna polędwica a jak walory smakowe z tą pomarańczą? 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-990500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #3735 Opublikowano 11 Lutego Czym tak pokroiłeś tą ośnieżoną polędwice, że praktycznie świat przez nią widać. Wyroby EXTRA LIGA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-990523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #3736 Opublikowano 11 Lutego Piękna polędwica, mistrzowskie cięcie 🥷 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-990526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3737 Opublikowano 12 Lutego 19 godzin temu, MariuszB napisał(a): Radek, piękna polędwica a jak walory smakowe z tą pomarańczą? Dzięki Bardzo przyjemny zapach i posmak cytrusa na podniebieniu. Dlatego robiona po raz kolejny. 18 godzin temu, mamuśka napisał(a): Czym tak pokroiłeś tą ośnieżoną polędwice, że praktycznie świat przez nią widać. Krajalnica MA-GA 310p. Służy u nas od 20 lat 18 godzin temu, mamuśka napisał(a): Wyroby EXTRA LIGA BARDZO dziękuję 18 godzin temu, szrekPL napisał(a): Piękna polędwica, mistrzowskie cięcie 🥷 Miło czytać Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-990793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #3738 Opublikowano 12 Lutego Dzięki Radku za opinię, a że posmak jest delikatny to trafione w mój smak.... trzeba będzie spróbować ją wykonać 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-990821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3739 Opublikowano 12 Lutego Salami z zielonym pieprzem. Zrobiłem je w kątnicach baranich. Dzisiaj ważenie po 5 tyg. w dojrzewalni. Batony mają różny ciężar początkowy i różną utratę wagi. Wszystkim jeszcze trochę brakuje, ale myślę że za dwa/trzy tyg. już spróbuję 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-990917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #3740 Opublikowano 12 Lutego 2 godziny temu, Radek. napisał(a): myślę że za dwa/trzy tyg. już spróbuję Też tak podejrzewam i wrzucisz foty żeby pozostali obeszli się smakiem....no fajnie rzeczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-990968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #3741 Opublikowano 12 Lutego W dniu 11.02.2025 o 11:24, Radek. napisał(a): Polędwica peklowana w pomarańczach Jaki masz ubytek wagi? 11 stycznia trafiło do dojrzewalni? Czyli miesiąc w komorze? Ja też zapeklowałem w starym roku, do dojrzewalni wrzuciłem 20 stycznia, czyli może już za 10-14 dni będe próbował swojej . Ostatni pomiar z poniedziałku to utrata 25-26% wagi (dwie zrobiłem). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-991023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #3742 Opublikowano 13 Lutego Super wyroby Radek! I tak dalej trzymaj! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-991191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #3743 Opublikowano 13 Lutego 10 minut temu, redzed napisał(a): Super wyroby Radek! I Też jestem tego samego zdania, pełen profesjonalizm 👍. Po opisach i samych wyrobach widać "dobry warsztat", zero osuszki, brak "mostków" pleśniowych itd. co tu dużo mówić pozostaje delektować się smakiem 😋. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-991193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3744 Opublikowano 13 Lutego 16 godzin temu, szrekPL napisał(a): Też tak podejrzewam i wrzucisz foty żeby pozostali obeszli się smakiem....no fajnie rzeczywiście Spoko. Może wyjdzie niedobre 14 godzin temu, sobol napisał(a): Jaki masz ubytek wagi? 11 stycznia trafiło do dojrzewalni? Czyli miesiąc w komorze? Ubytek 35%. Tak, miesiąc - od 11 stycznia w komorze. 14 godzin temu, sobol napisał(a): Ja też zapeklowałem w starym roku, do dojrzewalni wrzuciłem 20 stycznia, czyli może już za 10-14 dni będe próbował swojej Powodzenia 3 godziny temu, redzed napisał(a): Super wyroby Radek! I tak dalej trzymaj! Bardzo dziękuję ! Pochwała MISTRZA dużo znaczy. Prawdopodobnie nie robiłbym dziś wędlin dojrzewających, gdybym nie trafił na Twój temat. Dlatego wszystkim, którzy chcą zacząć robić salami i ogólnie wyroby dojrzewające, a zniechęciły ich do tego różne rzeczy, polecam temat redzeda https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/ Głównie o wędlinach dojrzewających, ale nie tylko. Redzed pokazuje, że ma po prostu ogrom wiedzy i wie o czym mówi – prosto, jasno i przejrzyście. Oszczędzicie sobie mnóstwo czasu 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Też jestem tego samego zdania, pełen profesjonalizm 👍. Po opisach i samych wyrobach widać "dobry warsztat", zero osuszki, brak "mostków" pleśniowych itd. co tu dużo mówić pozostaje delektować się smakiem 😋. Bardzo miło czytać takie rzeczy, bo widzę że „para nie poszła w gwizdek” Dziękuję 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-991234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij #3745 Opublikowano 14 Lutego W dniu 13.02.2025 o 09:52, Radek. napisał(a): Spoko. Może wyjdzie niedobre Radek zrobiłem kilka Twoich przepisów albo się nimi mocno wspomagałem...mimo mojej ignorancji albo frywolnego podejścia do tematu wyszło super także rzeczywiście ,,może wyjdzie" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-991905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3746 Opublikowano 15 Lutego 12 godzin temu, szrekPL napisał(a): mimo mojej ignorancji albo frywolnego podejścia do tematu wyszło super także rzeczywiście ,,może wyjdzie" Już widzę Twoją „ignorancję” Najlepiej to widać po wyrobach O salami napiszę prawdę Wolałbym się delektować dobrym smakiem, ale licho nie śpi 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-991994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3747 Opublikowano 18 Lutego Po 6 tyg. rozkroiłem salami z zielonym pieprzem. Najmniejszy baton stracił 37%. To oczywiście za mało (chyba że ktoś takie lubi) i wraca do komory. Pachnie i smakuje bardzo przyjemnie 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-993137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij #3748 Opublikowano 18 Lutego Pachnie i smakuje bardzo przyjemnie I tak też się prezentuje... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-993152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3749 Opublikowano 18 Lutego 9 godzin temu, szrekPL napisał(a): I tak też się prezentuje... Dzięki Jutro znowu coś pokroję Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-993415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij #3750 Opublikowano 18 Lutego 27 minut temu, Radek. napisał(a): Dzięki Jutro znowu coś pokroję Może w końcu zjedz trochę, co? 😉 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-993427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.