Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.02.2025 o 11:14, Grzewlod napisał(a):

👍.Czekam z ciekawością interesuje mnie czy będzie mocny lub dominujący smak fenkuł. W wędlinach poddawanych obróbce termicznej 1g przyprawy dominuje/przebija inne smaki.

Smak będzie mocny, ale nie dominujący. Po poprzednim salami, robionym kilka lat temu, zostało oczywiście tylko wspomnienie i dopisek w brulionie - „do powtórzenia”. 

 

W dniu 1.02.2025 o 11:15, Grzewlod napisał(a):

Od jakiej wartości pH startowało?

początkowe 5,65 – 5,72, 15.12.2024 około godz. 13, do 5,1, 17.12.2024 około godz. 9. 

 

W dniu 1.02.2025 o 15:45, mamuśka napisał(a):

Radku jak u Ciebie dużo śniegu. 😲

Ratraka potrzeba, by do Ciebie dotrzeć. 

:D ;) 

 

Został mi ostatni baton Fueta. Był równo dwa miesiące w dojrzewalni i stracił 50 % wagi – tyle ile chciałem. Poprzednie były rozkrojone przy utracie wagi 40 i 45 %. Wszystkie w smaku super :thumbsup:

Warto spróbować salami na różnym etapie dojrzewania i poznawać jego smak. Tego w woreczku znam, bo do tej utraty wagi, robiony nie pierwszy raz. Za radą Grzegorza (Grzewloda) zapakowałem z osłonką, nie odsysając powietrza. Zobaczymy. Będę w pełni zadowolony, jak dotrzyma do lata i zachowa smak pieczarki :tongue: :thumbsup:

 

013 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-988559
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Radek. napisał(a):

Za radą Grzegorza (Grzewloda) zapakowałem z osłonką, nie odsysając powietrza. Zobaczymy. Będę w pełni zadowolony, jak dotrzyma do lata i zachowa smak pieczarki :tongue: :thumbsup:

Radek co jakiś czas zerknij jak się przechowuje. Dobrze jest co jakiś czas otworzyć i przewietrzyć. Jeśli zobaczysz jakieś oznaki zamierania pleśni koniecznie wtedy rozpakuj i usuń osłonkę. Można również wędline przetrzymywać w osłonce ale po wcześniejszym powierzchniowym usunięciu pleśni (szczotkowanie).

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-988611
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Radek co jakiś czas zerknij jak się przechowuje. Dobrze jest co jakiś czas otworzyć i przewietrzyć. Jeśli zobaczysz jakieś oznaki zamierania pleśni koniecznie wtedy rozpakuj i usuń osłonkę

Nie inaczej. Dzięki :thumbsup:

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-988645
Udostępnij na innych stronach

Salami Ostre z Bukowiny. Dzisiaj „stuknęły” mu dwa miesiące. W dojrzewalni jeszcze dwa batony, ale dużo im brakuje do założonej utraty wagi. Nabierają mocy :thumbsup: 

 

010 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-989802
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, Radek. napisał(a):

Salami Ostre z Bukowiny. Dzisiaj „stuknęły” mu dwa miesiące

Bardzo ładny i apetyczny wygląd😋, "warsztat dopracowany w każdym calu👏". Po czasie dojrzewania oceniam, że kaliber osłonki to 50-60 mm ?

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-989821
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

Jak to pięknie wygląda a jakie musi być smaczne:clap:

Dziękuję ;) Salami bardzo dobre, ale do pełni smaku to jeszcze trochę :) 

 

5 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Bardzo ładny i apetyczny wygląd😋, "warsztat dopracowany w każdym calu👏"

Bardzo dziękuję :thumbsup: ;) 

 

5 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Po czasie dojrzewania oceniam, że kaliber osłonki to 50-60 mm ?

Tak, jelita wołowe proste. W tym roku salami mam w różnych osłonkach, ale wszystkie naturalne.

Wołowe proste, wp 36 +, kątnice baranie, kątnice wp, Trochę z tym roboty przy ważeniu, bo farsz ten sam, ale osłonki różne. Za to mogę sobie spokojnie degustować salami o różnej dojrzałości.

Wszystko to zajmie mi parę miesięcy, ale mam nadzieję skończyć, do czasu robienia rozsady ogórków :D :D

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-989935
Udostępnij na innych stronach

Polędwica peklowana w pomarańczach :) 

 

013 (Kopiowanie).JPG

003 (Kopiowanie).JPG

007 (Kopiowanie).JPG

013 (Kopiowanie).JPG

  • Like 2
  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-990488
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, MariuszB napisał(a):

Radek, piękna polędwica :clap: a jak walory smakowe z tą pomarańczą?

Dzięki :)  Bardzo przyjemny zapach i posmak cytrusa na podniebieniu. Dlatego robiona po raz kolejny. 

 

18 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Czym tak pokroiłeś tą ośnieżoną polędwice, że praktycznie świat przez nią widać.

:D  Krajalnica MA-GA 310p. Służy u nas od 20 lat :thumbsup: 

 

18 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Wyroby EXTRA LIGA :clap::clap::clap:

BARDZO dziękuję :D ;)

 

18 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Piękna polędwica, mistrzowskie cięcie 🥷

Miło czytać ;) :D

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-990793
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Radku za opinię, a że posmak jest delikatny to trafione w mój smak....  trzeba będzie spróbować ją wykonać 🙂 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-990821
Udostępnij na innych stronach

Salami z zielonym pieprzem. Zrobiłem je w kątnicach baranich. Dzisiaj ważenie po 5 tyg. w dojrzewalni. Batony mają różny ciężar początkowy i różną utratę wagi. Wszystkim jeszcze trochę brakuje, ale myślę że za dwa/trzy tyg. już spróbuję :) 

 

 

006 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-990917
Udostępnij na innych stronach

W dniu 11.02.2025 o 11:24, Radek. napisał(a):

Polędwica peklowana w pomarańczach :) 

 

 

Jaki masz ubytek wagi? 11 stycznia trafiło do dojrzewalni? Czyli miesiąc w komorze?

Ja też zapeklowałem w starym roku, do dojrzewalni wrzuciłem 20 stycznia, czyli może już za 10-14 dni będe próbował swojej :). Ostatni pomiar z poniedziałku to utrata 25-26% wagi (dwie zrobiłem).

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-991023
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, redzed napisał(a):

Super wyroby Radek! I

Też jestem tego samego zdania, pełen profesjonalizm 👍.  Po opisach i samych wyrobach widać "dobry warsztat", zero osuszki, brak "mostków" pleśniowych itd. co tu dużo mówić pozostaje delektować się smakiem 😋.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-991193
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Też tak podejrzewam i wrzucisz foty żeby pozostali obeszli się smakiem....no fajnie rzeczywiście :facepalm::D :thumbsup:

Spoko. Może wyjdzie niedobre :laugh: 

 

14 godzin temu, sobol napisał(a):

Jaki masz ubytek wagi? 11 stycznia trafiło do dojrzewalni? Czyli miesiąc w komorze?

Ubytek 35%. Tak, miesiąc - od 11 stycznia w komorze. 

14 godzin temu, sobol napisał(a):

Ja też zapeklowałem w starym roku, do dojrzewalni wrzuciłem 20 stycznia, czyli może już za 10-14 dni będe próbował swojej :)

Powodzenia :thumbsup: 

 

3 godziny temu, redzed napisał(a):

Super wyroby Radek! I tak dalej trzymaj!

Bardzo dziękuję ! Pochwała MISTRZA dużo znaczy. Prawdopodobnie nie robiłbym dziś wędlin dojrzewających, gdybym nie trafił na Twój temat.

Dlatego wszystkim, którzy chcą zacząć robić salami i ogólnie wyroby dojrzewające, a zniechęciły ich do tego różne rzeczy, polecam temat redzeda https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/ Głównie o wędlinach dojrzewających, ale nie tylko. Redzed pokazuje, że ma po prostu ogrom wiedzy i wie o czym mówi – prosto, jasno i przejrzyście.

Oszczędzicie sobie mnóstwo czasu :excl: 

 

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Też jestem tego samego zdania, pełen profesjonalizm 👍.  Po opisach i samych wyrobach widać "dobry warsztat", zero osuszki, brak "mostków" pleśniowych itd. co tu dużo mówić pozostaje delektować się smakiem 😋.

Bardzo miło czytać takie rzeczy, bo widzę że „para nie poszła w gwizdek” ;)

Dziękuję :thumbsup: 

 

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-991234
Udostępnij na innych stronach

W dniu 13.02.2025 o 09:52, Radek. napisał(a):

Spoko. Może wyjdzie niedobre :laugh:

Radek zrobiłem kilka Twoich przepisów albo się nimi mocno wspomagałem...mimo mojej ignorancji albo frywolnego podejścia do tematu wyszło super także rzeczywiście ,,może wyjdzie":laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-991905
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, szrekPL napisał(a):

mimo mojej ignorancji albo frywolnego podejścia do tematu wyszło super także rzeczywiście ,,może wyjdzie":laugh:

Już widzę Twoją „ignorancję” :D  Najlepiej to widać po wyrobach :clap: :thumbsup:

O salami napiszę prawdę :yes:  Wolałbym się delektować dobrym smakiem, ale licho nie śpi :)

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-991994
Udostępnij na innych stronach

Po 6 tyg. rozkroiłem salami z zielonym pieprzem. Najmniejszy baton stracił 37%.

To oczywiście za mało (chyba że ktoś takie lubi) i wraca do komory. Pachnie i smakuje bardzo przyjemnie :thumbsup: 

 

009 (Kopiowanie).JPG

010 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-993137
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, szrekPL napisał(a):

I tak też się prezentuje... :clap:

Dzięki :thumbsup:  Jutro znowu coś pokroję ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-993415
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, Radek. napisał(a):

Dzięki :thumbsup:  Jutro znowu coś pokroję ;)

Może w końcu zjedz trochę, co? 😉

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/150/#findComment-993427
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.