Radek. Opublikowano 17 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3451 Opublikowano 17 Października 2024 Dzisiaj w wędzarni baleron w kątnicy wołowej i karczek w siatce. Albo inaczej – w siatce baleron bezosłonkowy Żeby było trochę więcej roboty, to ten w siatce będzie prasowany. Jutro będzie można jeść Widoczek sprzed chwili 2 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3452 Opublikowano 17 Października 2024 Noooo.... ci z balonu mają najpiękniejsze widoki, tyle że nie widzą wędzarni 😉😁 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3453 Opublikowano 17 Października 2024 7 minut temu, MariuszB napisał(a): Noooo.... ci z balonu mają najpiękniejsze widoki, tyle że nie widzą wędzarni 😉😁 Albo Radek wędzi w takim miejscu że tylko balonem można się dostać 😉😁 Baleronu w kątnicy jeszcze nie robiłem, chyba najwyższa pora ☺️ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3454 Opublikowano 17 Października 2024 7 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): Nie wiem który widoczek ładniejszy, ten z wędzarni czy ten za oknem Oba są fajne i chyba nigdy mi się nie znudzą 5 godzin temu, MariuszB napisał(a): Noooo.... ci z balonu mają najpiękniejsze widoki, tyle że nie widzą wędzarni 😉😁 Owszem widoki mają piękne... Ale ja też mam niekiepskie 5 godzin temu, szrekPL napisał(a): Albo Radek wędzi w takim miejscu że tylko balonem można się dostać 😉😁 Dwadzieścia pięć lat temu bym przytaknął, bo u nas był tzw. koniec świata Teraz cywilizacja się rozpycha 5 godzin temu, szrekPL napisał(a): Baleronu w kątnicy jeszcze nie robiłem, chyba najwyższa pora ☺️ Za niedługo będę parzył 1 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3455 Opublikowano 17 Października 2024 Bardzo ładne wyroby, czekam na efekt końcowy baleronu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3456 Opublikowano 17 Października 2024 8 godzin temu, szrekPL napisał(a): Baleronu w kątnicy jeszcze nie robiłem To robiłeś karczki 😁, ja też tak robię . Baleron to prawidłowo w kątnicy. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3457 Opublikowano 17 Października 2024 33 minuty temu, Muski napisał(a): To robiłeś karczki 😁, ja też tak robię . Baleron to prawidłowo w kątnicy. Słuszna uwaga, dziękuję 😁(kątnice już zamówione, poczytam co i jak bo świniobicie aby patrzeć) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3458 Opublikowano 17 Października 2024 (edytowane) 4 minuty temu, szrekPL napisał(a): poczytam co i jak bo świniobicie aby patrzeć) Poczytaj i dokonaj rozbioru zgodnie z atlasem rozbioru półtuszy a zobaczysz jak rożni się twoja dotychczasowa wiedza od tej z atlasu. Ponadto jeśli skorzystasz z atlasu poznasz anatomiczne nazywa mięśni itd., będziesz krok do przodu z wiedzą polecam👍. Edytowane 17 Października 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3459 Opublikowano 17 Października 2024 (edytowane) 3 godziny temu, Muski napisał(a): . Baleron to prawidłowo w kątnicy. W kwestii formalnej. Są dwa rodzaje baleronów. Jeden wędzony i drugi wędzony gotowany i oba mogą być w różnych osłonkach i też będzie to baleron. Rodzaj osłonki nie generuje zmiany nazwy karkówki na baleron. Nazwę zmienia obróbka. Wędzenie lub wędzenie +obróbka termiczna czyli gotowanie. Podobnie jak to jest z biodrówką. Edytowane 17 Października 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3460 Opublikowano 17 Października 2024 No to ja się muszę wam przyznać ...widziałem u Halusi baleron w kątnicy i chciałem takowy zrobić ale zamówiłem pęcherze przez pomyłkę a mięso było już gotowe do wędzenia więc wrzuciłem to w osłonkę białkową, akurat miałem jakąś szeroką, uwędziłem i później parzenie, wyszło super ale chcę taki jak zrobiła Halusia a teraz Radek. ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3461 Opublikowano 18 Października 2024 Już można jeść 1 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3462 Opublikowano 18 Października 2024 Już od samego patrzenia można się najeść👍Radku czy po napchnięciu mięsa w kątnicę poddajesz krótkotrwałej obróbce[ok 1 min] w gotującej wodzie celem obkurczenia osłonki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3463 Opublikowano 18 Października 2024 27 minut temu, gruby7074 napisał(a): Już od samego patrzenia można się najeść👍 I zapachu 28 minut temu, gruby7074 napisał(a): Radku czy po napchnięciu mięsa w kątnicę poddajesz krótkotrwałej obróbce[ok 1 min] w gotującej wodzie celem obkurczenia osłonki? Nie obkurczam kątnicy w ten sposób. Mam nakłuwacz który stosuję do wędlin dojrzewających i właśnie do baleronu. Całkowicie załatwia sprawę, a ja jestem kilka godzin do przodu – ociekanie po parzeniu. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3464 Opublikowano 18 Października 2024 Ot i jest lepszy sposób,opiszesz lub pokarzesz o co chodzi z tym nakłuwaniem?Ociekanie faktycznie trochę trwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3465 Opublikowano 18 Października 2024 No pięknie to wygląda i napewno smaczne, też bardzo chętnie zobaczę przeczytam o tym nakłuwaniu zwłaszcza że będę chciał powtórzyć Twój wyczyn 😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3466 Opublikowano 18 Października 2024 Kątnicę nakłuwam w kilku miejscach. Dół, góra i po obu stronach kilka nakłuć. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3467 Opublikowano 18 Października 2024 (edytowane) Mam podobne z browina z takim pierścieniem ze sprężynom...☺️ Czyli jak rozumiem, wkładam karczek w kątnicę(namoczoną, wypłukaną) sznuruje i nakłuwam od góry od dołu kilka razy po bokach a resztę załatwia za mnie temp w wędzarni (mam na myśli obkurczenie kątnicy) Edytowane 18 Października 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3468 Opublikowano 18 Października 2024 1 godzinę temu, szrekPL napisał(a): obkurczenie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3469 Opublikowano 18 Października 2024 9 minut temu, arkadiusz napisał(a): 5 godzin temu, Radek. napisał(a): Nie obkurczam kątnicy w ten sposób. Mam nakłuwacz który stosuję do wędlin dojrzewających i właśnie do baleronu. Całkowicie załatwia sprawę, a ja jestem kilka godzin do przodu – ociekanie po parzeniu. Chyba będę musiał zrobić 2 balerony 😉😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3470 Opublikowano 18 Października 2024 33 minuty temu, szrekPL napisał(a): Chyba będę musiał zrobić 2 balerony 😉😁 Przypadkiem ten drugi to dla mnie ?😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3471 Opublikowano 18 Października 2024 4 godziny temu, BazylWidzew napisał(a): To jakieś średniowieczne narzędzie tortur Do drapania po plecach 3 godziny temu, szrekPL napisał(a): Mam podobne z browina z takim pierścieniem ze sprężynom...☺️ A ja mam z targu w Borach Tucholskich. Wszystko po 5 zł Wywaliłem ten pierścień i sprężynę. 3 godziny temu, szrekPL napisał(a): Czyli jak rozumiem, wkładam karczek w kątnicę(namoczoną, wypłukaną) sznuruje i nakłuwam od góry od dołu kilka razy po bokach 3 godziny temu, szrekPL napisał(a): a resztę załatwia za mnie temp w wędzarni (mam na myśli obkurczenie kątnicy) Resztę załatwiło za Ciebie nakłucie, które pozwoliło uwolnić się ew. powietrzu, a dokończy 10 min w gotującej wodzie, na początku parzenia. Będziesz miał naprężoną kątnicę, jak baranie ... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3472 Opublikowano 18 Października 2024 Godzinę temu, szrekPL napisał(a): Chyba będę musiał zrobić 2 balerony 😉😁 Nauki i praktyki nigdy dość Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3473 Opublikowano 18 Października 2024 No i super, bardzo dziękuję🍺 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3474 Opublikowano 18 Października 2024 Osłonka na karczek coś daje na plus? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3475 Opublikowano 18 Października 2024 7 godzin temu, szrekPL napisał(a): Chyba będę musiał zrobić 2 balerony 😉😁 Jak uważasz , ale nakłuwanie nie obkurcza tylko pozbywasz się powietrza a to nie to samo. Ja bym się trzymał PW. Robota żadna a jest gwarancja że nawet niezauważone ,niewykute powietrze wyjdzie spod osłonki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/139/#findComment-961838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.