Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Ja bym mu dał jeszcze powisieć do dwóch tygodni.

:yes: Myślę, że to minimum. 

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Mówią, że zimy nie ma 😉a wędlinki wzorowo ośnieżone👍.

W Bukowinie jest i dlatego wędlinki ośnieżone :D  Dziękuję ;) 

 

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Piękna biel...aż bije po oczach:clap:

;) :thumbsup: 

 

58 minut temu, Muski napisał(a):

Gdzieś znajdę przepis ?

Jeden z przepisów na Finocchionę podaje Mariański. Swój przepis podają Ruhlman i Polcyn.

A ja podam swój :)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-987519
Udostępnij na innych stronach

Moje salami z koprem włoskim.

 

Szynka kl. I – rozdrobniona na sitku 6 mm

Słonina 30 % wagi szynki, pokrojona w kostkę

 

Przyprawy na 1kg

 

Peklosól 28g

Gałka 0,2g

Chili 1,5g

Chili płatki 1,5g

Koper włoski prażony i zmiażdżony (lekko) w moździerzu 4g

Czosnek granulowany 1,5g

Pieprz biały 2g

Dekstroza 2g

Cukier trzcinowy 2g

Wino czerwone wytrawne 20 ml

Kultury SBL 48 wg instr. producenta

Kątnice wp

 

Fermentacja do pH 5,1

 

Salami cały czas w dojrzewalni. Bardziej szczegółowo o tym salami i innych wędlinach, powiem po okresie dojrzewania. Więc jeszcze trochę czasu się zejdzie :)

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-987696
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Radek. napisał(a):

Bardziej szczegółowo o tym salami

👍.Czekam z ciekawością interesuje mnie czy będzie mocny lub dominujący smak fenkuł. W wędlinach poddawanych obróbce termicznej 1g przyprawy dominuje/przebija inne smaki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-987721
Udostępnij na innych stronach

W dniu 1.02.2025 o 11:14, Grzewlod napisał(a):

👍.Czekam z ciekawością interesuje mnie czy będzie mocny lub dominujący smak fenkuł. W wędlinach poddawanych obróbce termicznej 1g przyprawy dominuje/przebija inne smaki.

Smak będzie mocny, ale nie dominujący. Po poprzednim salami, robionym kilka lat temu, zostało oczywiście tylko wspomnienie i dopisek w brulionie - „do powtórzenia”. 

 

W dniu 1.02.2025 o 11:15, Grzewlod napisał(a):

Od jakiej wartości pH startowało?

początkowe 5,65 – 5,72, 15.12.2024 około godz. 13, do 5,1, 17.12.2024 około godz. 9. 

 

W dniu 1.02.2025 o 15:45, mamuśka napisał(a):

Radku jak u Ciebie dużo śniegu. 😲

Ratraka potrzeba, by do Ciebie dotrzeć. 

:D ;) 

 

Został mi ostatni baton Fueta. Był równo dwa miesiące w dojrzewalni i stracił 50 % wagi – tyle ile chciałem. Poprzednie były rozkrojone przy utracie wagi 40 i 45 %. Wszystkie w smaku super :thumbsup:

Warto spróbować salami na różnym etapie dojrzewania i poznawać jego smak. Tego w woreczku znam, bo do tej utraty wagi, robiony nie pierwszy raz. Za radą Grzegorza (Grzewloda) zapakowałem z osłonką, nie odsysając powietrza. Zobaczymy. Będę w pełni zadowolony, jak dotrzyma do lata i zachowa smak pieczarki :tongue: :thumbsup:

 

013 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-988559
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Radek. napisał(a):

Za radą Grzegorza (Grzewloda) zapakowałem z osłonką, nie odsysając powietrza. Zobaczymy. Będę w pełni zadowolony, jak dotrzyma do lata i zachowa smak pieczarki :tongue: :thumbsup:

Radek co jakiś czas zerknij jak się przechowuje. Dobrze jest co jakiś czas otworzyć i przewietrzyć. Jeśli zobaczysz jakieś oznaki zamierania pleśni koniecznie wtedy rozpakuj i usuń osłonkę. Można również wędline przetrzymywać w osłonce ale po wcześniejszym powierzchniowym usunięciu pleśni (szczotkowanie).

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-988611
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Radek co jakiś czas zerknij jak się przechowuje. Dobrze jest co jakiś czas otworzyć i przewietrzyć. Jeśli zobaczysz jakieś oznaki zamierania pleśni koniecznie wtedy rozpakuj i usuń osłonkę

Nie inaczej. Dzięki :thumbsup:

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-988645
Udostępnij na innych stronach

Salami Ostre z Bukowiny. Dzisiaj „stuknęły” mu dwa miesiące. W dojrzewalni jeszcze dwa batony, ale dużo im brakuje do założonej utraty wagi. Nabierają mocy :thumbsup: 

 

010 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-989802
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, Radek. napisał(a):

Salami Ostre z Bukowiny. Dzisiaj „stuknęły” mu dwa miesiące

Bardzo ładny i apetyczny wygląd😋, "warsztat dopracowany w każdym calu👏". Po czasie dojrzewania oceniam, że kaliber osłonki to 50-60 mm ?

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-989821
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

Jak to pięknie wygląda a jakie musi być smaczne:clap:

Dziękuję ;) Salami bardzo dobre, ale do pełni smaku to jeszcze trochę :) 

 

5 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Bardzo ładny i apetyczny wygląd😋, "warsztat dopracowany w każdym calu👏"

Bardzo dziękuję :thumbsup: ;) 

 

5 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Po czasie dojrzewania oceniam, że kaliber osłonki to 50-60 mm ?

Tak, jelita wołowe proste. W tym roku salami mam w różnych osłonkach, ale wszystkie naturalne.

Wołowe proste, wp 36 +, kątnice baranie, kątnice wp, Trochę z tym roboty przy ważeniu, bo farsz ten sam, ale osłonki różne. Za to mogę sobie spokojnie degustować salami o różnej dojrzałości.

Wszystko to zajmie mi parę miesięcy, ale mam nadzieję skończyć, do czasu robienia rozsady ogórków :D :D

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-989935
Udostępnij na innych stronach

Polędwica peklowana w pomarańczach :) 

 

013 (Kopiowanie).JPG

003 (Kopiowanie).JPG

007 (Kopiowanie).JPG

013 (Kopiowanie).JPG

  • Like 2
  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-990488
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, MariuszB napisał(a):

Radek, piękna polędwica :clap: a jak walory smakowe z tą pomarańczą?

Dzięki :)  Bardzo przyjemny zapach i posmak cytrusa na podniebieniu. Dlatego robiona po raz kolejny. 

 

18 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Czym tak pokroiłeś tą ośnieżoną polędwice, że praktycznie świat przez nią widać.

:D  Krajalnica MA-GA 310p. Służy u nas od 20 lat :thumbsup: 

 

18 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Wyroby EXTRA LIGA :clap::clap::clap:

BARDZO dziękuję :D ;)

 

18 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Piękna polędwica, mistrzowskie cięcie 🥷

Miło czytać ;) :D

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-990793
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Radku za opinię, a że posmak jest delikatny to trafione w mój smak....  trzeba będzie spróbować ją wykonać 🙂 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-990821
Udostępnij na innych stronach

Salami z zielonym pieprzem. Zrobiłem je w kątnicach baranich. Dzisiaj ważenie po 5 tyg. w dojrzewalni. Batony mają różny ciężar początkowy i różną utratę wagi. Wszystkim jeszcze trochę brakuje, ale myślę że za dwa/trzy tyg. już spróbuję :) 

 

 

006 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-990917
Udostępnij na innych stronach

W dniu 11.02.2025 o 11:24, Radek. napisał(a):

Polędwica peklowana w pomarańczach :) 

 

 

Jaki masz ubytek wagi? 11 stycznia trafiło do dojrzewalni? Czyli miesiąc w komorze?

Ja też zapeklowałem w starym roku, do dojrzewalni wrzuciłem 20 stycznia, czyli może już za 10-14 dni będe próbował swojej :). Ostatni pomiar z poniedziałku to utrata 25-26% wagi (dwie zrobiłem).

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-991023
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, redzed napisał(a):

Super wyroby Radek! I

Też jestem tego samego zdania, pełen profesjonalizm 👍.  Po opisach i samych wyrobach widać "dobry warsztat", zero osuszki, brak "mostków" pleśniowych itd. co tu dużo mówić pozostaje delektować się smakiem 😋.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-991193
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Też tak podejrzewam i wrzucisz foty żeby pozostali obeszli się smakiem....no fajnie rzeczywiście :facepalm::D :thumbsup:

Spoko. Może wyjdzie niedobre :laugh: 

 

14 godzin temu, sobol napisał(a):

Jaki masz ubytek wagi? 11 stycznia trafiło do dojrzewalni? Czyli miesiąc w komorze?

Ubytek 35%. Tak, miesiąc - od 11 stycznia w komorze. 

14 godzin temu, sobol napisał(a):

Ja też zapeklowałem w starym roku, do dojrzewalni wrzuciłem 20 stycznia, czyli może już za 10-14 dni będe próbował swojej :)

Powodzenia :thumbsup: 

 

3 godziny temu, redzed napisał(a):

Super wyroby Radek! I tak dalej trzymaj!

Bardzo dziękuję ! Pochwała MISTRZA dużo znaczy. Prawdopodobnie nie robiłbym dziś wędlin dojrzewających, gdybym nie trafił na Twój temat.

Dlatego wszystkim, którzy chcą zacząć robić salami i ogólnie wyroby dojrzewające, a zniechęciły ich do tego różne rzeczy, polecam temat redzeda https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/ Głównie o wędlinach dojrzewających, ale nie tylko. Redzed pokazuje, że ma po prostu ogrom wiedzy i wie o czym mówi – prosto, jasno i przejrzyście.

Oszczędzicie sobie mnóstwo czasu :excl: 

 

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Też jestem tego samego zdania, pełen profesjonalizm 👍.  Po opisach i samych wyrobach widać "dobry warsztat", zero osuszki, brak "mostków" pleśniowych itd. co tu dużo mówić pozostaje delektować się smakiem 😋.

Bardzo miło czytać takie rzeczy, bo widzę że „para nie poszła w gwizdek” ;)

Dziękuję :thumbsup: 

 

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-991234
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.