szrekPL Opublikowano 31 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3676 Opublikowano 31 Stycznia Piękna biel...aż bije po oczach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-987489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3677 Opublikowano 31 Stycznia 1 godzinę temu, Radek. napisał(a): Salami z koprem włoskim Gdzieś znajdę przepis ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-987505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3678 Opublikowano 31 Stycznia 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Ja bym mu dał jeszcze powisieć do dwóch tygodni. Myślę, że to minimum. 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Mówią, że zimy nie ma 😉a wędlinki wzorowo ośnieżone👍. W Bukowinie jest i dlatego wędlinki ośnieżone Dziękuję 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): Piękna biel...aż bije po oczach 58 minut temu, Muski napisał(a): Gdzieś znajdę przepis ? Jeden z przepisów na Finocchionę podaje Mariański. Swój przepis podają Ruhlman i Polcyn. A ja podam swój Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-987519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3679 Opublikowano 1 Lutego Moje salami z koprem włoskim. Szynka kl. I – rozdrobniona na sitku 6 mm Słonina 30 % wagi szynki, pokrojona w kostkę Przyprawy na 1kg Peklosól 28g Gałka 0,2g Chili 1,5g Chili płatki 1,5g Koper włoski prażony i zmiażdżony (lekko) w moździerzu 4g Czosnek granulowany 1,5g Pieprz biały 2g Dekstroza 2g Cukier trzcinowy 2g Wino czerwone wytrawne 20 ml Kultury SBL 48 wg instr. producenta Kątnice wp Fermentacja do pH 5,1 Salami cały czas w dojrzewalni. Bardziej szczegółowo o tym salami i innych wędlinach, powiem po okresie dojrzewania. Więc jeszcze trochę czasu się zejdzie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-987696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Lutego Zgłoś Udostępnij #3680 Opublikowano 1 Lutego 1 godzinę temu, Radek. napisał(a): Bardziej szczegółowo o tym salami 👍.Czekam z ciekawością interesuje mnie czy będzie mocny lub dominujący smak fenkuł. W wędlinach poddawanych obróbce termicznej 1g przyprawy dominuje/przebija inne smaki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-987721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Lutego Zgłoś Udostępnij #3681 Opublikowano 1 Lutego 2 godziny temu, Radek. napisał(a): Fermentacja do pH 5,1 Od jakiej wartości pH startowało? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-987722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Lutego Zgłoś Udostępnij #3682 Opublikowano 1 Lutego Radku jak u Ciebie dużo śniegu. 😲 Ratraka potrzeba, by do Ciebie dotrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-987791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3683 Opublikowano 4 Lutego W dniu 1.02.2025 o 11:14, Grzewlod napisał(a): 👍.Czekam z ciekawością interesuje mnie czy będzie mocny lub dominujący smak fenkuł. W wędlinach poddawanych obróbce termicznej 1g przyprawy dominuje/przebija inne smaki. Smak będzie mocny, ale nie dominujący. Po poprzednim salami, robionym kilka lat temu, zostało oczywiście tylko wspomnienie i dopisek w brulionie - „do powtórzenia”. W dniu 1.02.2025 o 11:15, Grzewlod napisał(a): Od jakiej wartości pH startowało? początkowe 5,65 – 5,72, 15.12.2024 około godz. 13, do 5,1, 17.12.2024 około godz. 9. W dniu 1.02.2025 o 15:45, mamuśka napisał(a): Radku jak u Ciebie dużo śniegu. 😲 Ratraka potrzeba, by do Ciebie dotrzeć. Został mi ostatni baton Fueta. Był równo dwa miesiące w dojrzewalni i stracił 50 % wagi – tyle ile chciałem. Poprzednie były rozkrojone przy utracie wagi 40 i 45 %. Wszystkie w smaku super Warto spróbować salami na różnym etapie dojrzewania i poznawać jego smak. Tego w woreczku znam, bo do tej utraty wagi, robiony nie pierwszy raz. Za radą Grzegorza (Grzewloda) zapakowałem z osłonką, nie odsysając powietrza. Zobaczymy. Będę w pełni zadowolony, jak dotrzyma do lata i zachowa smak pieczarki 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-988559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij #3684 Opublikowano 4 Lutego 3 godziny temu, Radek. napisał(a): Za radą Grzegorza (Grzewloda) zapakowałem z osłonką, nie odsysając powietrza. Zobaczymy. Będę w pełni zadowolony, jak dotrzyma do lata i zachowa smak pieczarki Radek co jakiś czas zerknij jak się przechowuje. Dobrze jest co jakiś czas otworzyć i przewietrzyć. Jeśli zobaczysz jakieś oznaki zamierania pleśni koniecznie wtedy rozpakuj i usuń osłonkę. Można również wędline przetrzymywać w osłonce ale po wcześniejszym powierzchniowym usunięciu pleśni (szczotkowanie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-988611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3685 Opublikowano 4 Lutego 1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Radek co jakiś czas zerknij jak się przechowuje. Dobrze jest co jakiś czas otworzyć i przewietrzyć. Jeśli zobaczysz jakieś oznaki zamierania pleśni koniecznie wtedy rozpakuj i usuń osłonkę Nie inaczej. Dzięki 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-988645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3686 Opublikowano 9 Lutego Salami Ostre z Bukowiny. Dzisiaj „stuknęły” mu dwa miesiące. W dojrzewalni jeszcze dwa batony, ale dużo im brakuje do założonej utraty wagi. Nabierają mocy 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-989802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #3687 Opublikowano 9 Lutego 48 minut temu, Radek. napisał(a): Salami Ostre z Bukowiny. Dzisiaj „stuknęły” mu dwa miesiące Bardzo ładny i apetyczny wygląd😋, "warsztat dopracowany w każdym calu👏". Po czasie dojrzewania oceniam, że kaliber osłonki to 50-60 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-989821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3688 Opublikowano 9 Lutego 6 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): Jak to pięknie wygląda a jakie musi być smaczne Dziękuję Salami bardzo dobre, ale do pełni smaku to jeszcze trochę 5 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Bardzo ładny i apetyczny wygląd😋, "warsztat dopracowany w każdym calu👏" Bardzo dziękuję 5 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Po czasie dojrzewania oceniam, że kaliber osłonki to 50-60 mm ? Tak, jelita wołowe proste. W tym roku salami mam w różnych osłonkach, ale wszystkie naturalne. Wołowe proste, wp 36 +, kątnice baranie, kątnice wp, Trochę z tym roboty przy ważeniu, bo farsz ten sam, ale osłonki różne. Za to mogę sobie spokojnie degustować salami o różnej dojrzałości. Wszystko to zajmie mi parę miesięcy, ale mam nadzieję skończyć, do czasu robienia rozsady ogórków Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-989935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3689 Opublikowano 11 Lutego Polędwica peklowana w pomarańczach 2 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-990488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #3690 Opublikowano 11 Lutego Radek, piękna polędwica a jak walory smakowe z tą pomarańczą? 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-990500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #3691 Opublikowano 11 Lutego Czym tak pokroiłeś tą ośnieżoną polędwice, że praktycznie świat przez nią widać. Wyroby EXTRA LIGA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-990523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij #3692 Opublikowano 11 Lutego Piękna polędwica, mistrzowskie cięcie 🥷 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-990526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3693 Opublikowano 12 Lutego 19 godzin temu, MariuszB napisał(a): Radek, piękna polędwica a jak walory smakowe z tą pomarańczą? Dzięki Bardzo przyjemny zapach i posmak cytrusa na podniebieniu. Dlatego robiona po raz kolejny. 18 godzin temu, mamuśka napisał(a): Czym tak pokroiłeś tą ośnieżoną polędwice, że praktycznie świat przez nią widać. Krajalnica MA-GA 310p. Służy u nas od 20 lat 18 godzin temu, mamuśka napisał(a): Wyroby EXTRA LIGA BARDZO dziękuję 18 godzin temu, szrekPL napisał(a): Piękna polędwica, mistrzowskie cięcie 🥷 Miło czytać Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-990793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #3694 Opublikowano 12 Lutego Dzięki Radku za opinię, a że posmak jest delikatny to trafione w mój smak.... trzeba będzie spróbować ją wykonać 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-990821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3695 Opublikowano 12 Lutego Salami z zielonym pieprzem. Zrobiłem je w kątnicach baranich. Dzisiaj ważenie po 5 tyg. w dojrzewalni. Batony mają różny ciężar początkowy i różną utratę wagi. Wszystkim jeszcze trochę brakuje, ale myślę że za dwa/trzy tyg. już spróbuję 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-990917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #3696 Opublikowano 12 Lutego 2 godziny temu, Radek. napisał(a): myślę że za dwa/trzy tyg. już spróbuję Też tak podejrzewam i wrzucisz foty żeby pozostali obeszli się smakiem....no fajnie rzeczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-990968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #3697 Opublikowano 12 Lutego W dniu 11.02.2025 o 11:24, Radek. napisał(a): Polędwica peklowana w pomarańczach Jaki masz ubytek wagi? 11 stycznia trafiło do dojrzewalni? Czyli miesiąc w komorze? Ja też zapeklowałem w starym roku, do dojrzewalni wrzuciłem 20 stycznia, czyli może już za 10-14 dni będe próbował swojej . Ostatni pomiar z poniedziałku to utrata 25-26% wagi (dwie zrobiłem). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-991023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #3698 Opublikowano 13 Lutego Super wyroby Radek! I tak dalej trzymaj! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-991191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #3699 Opublikowano 13 Lutego 10 minut temu, redzed napisał(a): Super wyroby Radek! I Też jestem tego samego zdania, pełen profesjonalizm 👍. Po opisach i samych wyrobach widać "dobry warsztat", zero osuszki, brak "mostków" pleśniowych itd. co tu dużo mówić pozostaje delektować się smakiem 😋. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-991193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3700 Opublikowano 13 Lutego 16 godzin temu, szrekPL napisał(a): Też tak podejrzewam i wrzucisz foty żeby pozostali obeszli się smakiem....no fajnie rzeczywiście Spoko. Może wyjdzie niedobre 14 godzin temu, sobol napisał(a): Jaki masz ubytek wagi? 11 stycznia trafiło do dojrzewalni? Czyli miesiąc w komorze? Ubytek 35%. Tak, miesiąc - od 11 stycznia w komorze. 14 godzin temu, sobol napisał(a): Ja też zapeklowałem w starym roku, do dojrzewalni wrzuciłem 20 stycznia, czyli może już za 10-14 dni będe próbował swojej Powodzenia 3 godziny temu, redzed napisał(a): Super wyroby Radek! I tak dalej trzymaj! Bardzo dziękuję ! Pochwała MISTRZA dużo znaczy. Prawdopodobnie nie robiłbym dziś wędlin dojrzewających, gdybym nie trafił na Twój temat. Dlatego wszystkim, którzy chcą zacząć robić salami i ogólnie wyroby dojrzewające, a zniechęciły ich do tego różne rzeczy, polecam temat redzeda https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/ Głównie o wędlinach dojrzewających, ale nie tylko. Redzed pokazuje, że ma po prostu ogrom wiedzy i wie o czym mówi – prosto, jasno i przejrzyście. Oszczędzicie sobie mnóstwo czasu 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Też jestem tego samego zdania, pełen profesjonalizm 👍. Po opisach i samych wyrobach widać "dobry warsztat", zero osuszki, brak "mostków" pleśniowych itd. co tu dużo mówić pozostaje delektować się smakiem 😋. Bardzo miło czytać takie rzeczy, bo widzę że „para nie poszła w gwizdek” Dziękuję 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/148/#findComment-991234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.