Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Do tej pory peklowałem bez woreczków, a teraz chcę w woreczkach :D;).

To w takim razi pytaj ZLeP-a :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643338
Udostępnij na innych stronach

 

 

A no tak, jeżeli jesteś postępowy to idź z duchem czasu pekluj w woreczkach :D :D :thumbsup:

:D  :D  :thumbsup:  

 

 

 

To w takim razi pytaj ZLeP-a

Dzięki, ale wydaje mi się że wszystko, albo prawie wszystko zostało powiedziane w temacie ZLeP-a : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/ :).

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643342
Udostępnij na innych stronach

Dwa karczki i dwie polędwice. Pierwszy raz pekluję w woreczkach.  Zbójaszku jestem postępowy :D  ;). Nawet mi się to podoba :thumbsup:

 

post-42246-0-60228800-1571568860_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643572
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku jestem postępowy

A no nie zaprzeczam :D :D

5st.C trzymaj, tak mnie tłumaczono,

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643586
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przez kolegę ZLeP-a zlepiamy woreczki.

Zgadza się :)

 

 

 

5st.C trzymaj, tak mnie tłumaczono,

Ok, tak trzymam :thumbsup: :thumbsup:.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643625
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dwa karczki i dwie polędwice. Pierwszy raz pekluję w woreczkach

Wprawdzie to nie cycuchy ale potraktuj je podobnie  :laugh:

I proszę się nie lenić   :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643626
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wprawdzie to nie cycuchy ale potraktuj je podobnie :laugh: I proszę się nie lenić

Aniu przyłożę się :laugh: :laugh:  :laugh: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643627
Udostępnij na innych stronach

 

Ale ja teraz chciałbym iść z duchem czasu i postępu :D . Do tej pory peklowałem bez woreczków, a teraz chcę w woreczkach

 

A no tak, jeżeli jesteś postępowy to idź z duchem czasu pekluj w woreczkach :D :D :thumbsup:
Czy peklowanie w woreczkach to jest postęp.Moim zdaniem nie bo nie znam żadnej poważnej wytwórni wędlin peklującej w ten sposób.Gdyby to było opłacalne i powodowało lepsze wyroby na pewno by z tego skorzystano.Co do mnie to pekluję różnie,ale głównie bez żeby niepotrzebnie w koszty się nie pchać i mieć większą kontrolę nad peklowanym mięsem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643644
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy peklowanie w woreczkach to jest postęp.Moim zdaniem nie bo nie znam żadnej poważnej wytwórni wędlin peklującej w ten sposób.Gdyby to było opłacalne i powodowało lepsze wyroby na pewno by z tego skorzystano.Co do mnie to pekluję różnie,ale głównie bez żeby niepotrzebnie w koszty się nie pchać i mieć większą kontrolę nad peklowanym mięsem.

 

Ale dla nas jest to jakieś ułatwienie i dla tego nazwałem to postępem. Duże zakłady liczą każdy grosz. Przy wędzonkach zostaję z peklowaniem na mokro, bo już nawet biorąc pod uwagę tylko czas, to co innego jest obrócić codziennie kilka kawałków mięsa, a co innego jak tych kawałków jest znacznie więcej...

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643665
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gdyby to było opłacalne i powodowało lepsze wyroby na pewno by z tego skorzystano.

To nie jest opłacalne - zwiększa wręcz koszty peklowania, które w warunkach amatorskich przy kilku-kilkunastu kilogramach można pominąć.

Nie powoduje też lepszych wyrobów - są porównywalne jak peklowane innymi metodami. 

Ważne że amatorsko jest wygodne i skuteczne. 

 

--

Romii 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643727
Udostępnij na innych stronach

Listonosz dzisiaj przyniósł nowy sprzęcik do dojrzewalni. Rano zapeklowałem boczek na Pancettę i na razie starczy, choć ręce świerzbią ;).

 

post-42246-0-40402700-1571834731_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643900
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

I ja wystartowałem :). Dwie polędwice w różnej kombinacji przypraw. Jedna wiązana, a druga w siatce, żeby przećwiczyć różne warianty. Zasznurowałem zrolowany boczek. Przed chwilką powiesiłem w witrynie, a zaszczepić pleśnią chciałem jutro rano. Dwie karkówki jeszcze się peklują.

Sivon jeszcze raz dzięki za schemat podłączeń :thumbsup: . Tobie Zbójaszku za wszelkie namiary na zakupy :thumbsup: , a wszystkim Kolegom "dojrzewalnikom", za wiedzę, którą czerpię garściami  :thumbsup:  :clap: .

 

 

 

post-42246-0-29714600-1572625213_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644712
Udostępnij na innych stronach

No wygląda to bardzo dobrze, piękne wiązanie. 

 

 

Przed chwilką powiesiłem w witrynie, a zaszczepić pleśnią chciałem jutro rano.

 

Nie wiem czy nie za szybko, ale to może bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą.

 

 

Sivon jeszcze raz dzięki za schemat podłączeń

 

Nie ma sprawy, mam nadzieję, że w miarę czytelny.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644724
Udostępnij na innych stronach

Radek, jak masz pomieszczenie typu spiżarnia z temp. 15-18st.C to tam towar powieś.

Jutro rano do dojrzewalni, a wieczorkiem szczepienie :D

Tak mi poradzono, tak zrobiłem z ostatnią coppą i jest oki.

 

 

Tobie Zbójaszku za wszelkie namiary na zakupy

Spoko :D:thumbsup:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644727
Udostępnij na innych stronach

Radek, jak masz pomieszczenie typu spiżarnia z temp. 15-18st.C to tam towar powieś.

 

Możecie te wyroby osuszać i w wyższej temperaturze ok. 22 C.Czytałem ,że  taką szynkę parmeńską wywiesza się na dwie doby w temp. 22-24 C 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644728
Udostępnij na innych stronach

 

 

Możecie te wyroby osuszać i w wyższej temperaturze ok. 22 C

Ile godzin w takiej temp.? tak+/-

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644730
Udostępnij na innych stronach

Dwie doby albo i więcej nawet kilka dni,  ale trzeba brać pod uwagę wagę wyrobu.Poprawia pracę enzymów i poprawia kolor.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644731
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dwie doby albo i więcej nawet kilka dni, ale trzeba brać pod uwagę wagę wyrobu.Poprawia pracę enzymów i poprawia kolor.

:thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644733
Udostępnij na innych stronach

 

 

No wygląda to bardzo dobrze, piękne wiązanie.

Dzięki :)

 

 

Nie wiem czy nie za szybko, ale to może bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą.

Już wiem, że chciałem ciut za szybko :).

Arek i Zbójaszku dzięki za porady :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644740
Udostępnij na innych stronach

Coppa. Przed chwilą zapakowałem w kątnice, a każda z innym zestawem przypraw. Na pewno do jutra będą wisieć w temp. poniżej 20*C :) .

 

 

post-42246-0-80499000-1572972329_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-645198
Udostępnij na innych stronach

Po tygodniu pierwsze ważenie. Jedna polędwica straciła 11,15 %, druga 10,12 %, a Pancetta 8,35 %. Nie wiem czy taka utrata wagi jest prawidłowa, bo sonda od początku żyła raczej swoim życiem i pokazywała bzdury... Skalibrowałem ją bez wzornika, posługując się innymi higrometrami i własnym czujem.

W tym celu kątnice ucinałem troszkę wyżej, żebym mógł w palcach sprawdzić jej wilgotność. Moim zdaniem jest chyba ok. Higrometr pokazuje teraz 85 – 87 %. (zakładając, że tyle jest rzeczywiście... ) Coppa dopiero dwa temu pokryta pleśnią i stąd podwyższona wilgotność. Za kilka dni obniżę. Temperaturę też mam trochę wyższą, do czasu pokrycia pleśnią Coppy, tj. 14*C z histerezą 1*C. Nowe to wszystko dla mnie, ale w miarę czytania coraz bardziej wciągające ! Już myślę o ph metrze, elektrodzie, płynach buforowych, no i gdzie ja to będę fermentował. Ale dzisiejsze przekładanie kapusty z beczki do słoików, rozwiązało mój problem. Beczka będzie idealna ;)

Przy tej okazji chciałem odszczekać moje słowa, że przy dojrzewaniu wędlin „jest mniej roboty” Może potem... Hau, hau, hau :laugh:

 

post-42246-0-00983600-1573294730_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-645496
Udostępnij na innych stronach

Pięknie wglądają Radku, Twoje dojrzewające... :thumbsup:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-645502
Udostępnij na innych stronach

 

 

Już myślę o ph metrze, elektrodzie, płynach buforowych, no i gdzie ja to będę fermentował.

Jak zamyślasz robić salami to ten sprzęt na początku tej przygody jest w zasadzie niezbędny. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-645523
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.