wróbel75 Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2176 Opublikowano 17 Października 2019 Do tej pory peklowałem bez woreczków, a teraz chcę w woreczkach . To w takim razi pytaj ZLeP-a Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2177 Opublikowano 17 Października 2019 A no tak, jeżeli jesteś postępowy to idź z duchem czasu pekluj w woreczkach :D To w takim razi pytaj ZLeP-a Dzięki, ale wydaje mi się że wszystko, albo prawie wszystko zostało powiedziane w temacie ZLeP-a : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/ . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2178 Opublikowano 20 Października 2019 Dwa karczki i dwie polędwice. Pierwszy raz pekluję w woreczkach. Zbójaszku jestem postępowy . Nawet mi się to podoba . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2179 Opublikowano 20 Października 2019 Przez kolegę ZLeP-a zlepiamy woreczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2180 Opublikowano 20 Października 2019 Zbójaszku jestem postępowy A no nie zaprzeczam :D5st.C trzymaj, tak mnie tłumaczono, Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2181 Opublikowano 20 Października 2019 Przez kolegę ZLeP-a zlepiamy woreczki. Zgadza się . 5st.C trzymaj, tak mnie tłumaczono, Ok, tak trzymam :thumbsup:. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2182 Opublikowano 20 Października 2019 Dwa karczki i dwie polędwice. Pierwszy raz pekluję w woreczkach Wprawdzie to nie cycuchy ale potraktuj je podobnie I proszę się nie lenić Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2183 Opublikowano 20 Października 2019 Wprawdzie to nie cycuchy ale potraktuj je podobnie I proszę się nie lenić Aniu przyłożę się :laugh: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2184 Opublikowano 20 Października 2019 Ale ja teraz chciałbym iść z duchem czasu i postępu . Do tej pory peklowałem bez woreczków, a teraz chcę w woreczkach A no tak, jeżeli jesteś postępowy to idź z duchem czasu pekluj w woreczkach :D Czy peklowanie w woreczkach to jest postęp.Moim zdaniem nie bo nie znam żadnej poważnej wytwórni wędlin peklującej w ten sposób.Gdyby to było opłacalne i powodowało lepsze wyroby na pewno by z tego skorzystano.Co do mnie to pekluję różnie,ale głównie bez żeby niepotrzebnie w koszty się nie pchać i mieć większą kontrolę nad peklowanym mięsem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2185 Opublikowano 21 Października 2019 Czy peklowanie w woreczkach to jest postęp.Moim zdaniem nie bo nie znam żadnej poważnej wytwórni wędlin peklującej w ten sposób.Gdyby to było opłacalne i powodowało lepsze wyroby na pewno by z tego skorzystano.Co do mnie to pekluję różnie,ale głównie bez żeby niepotrzebnie w koszty się nie pchać i mieć większą kontrolę nad peklowanym mięsem. Ale dla nas jest to jakieś ułatwienie i dla tego nazwałem to postępem. Duże zakłady liczą każdy grosz. Przy wędzonkach zostaję z peklowaniem na mokro, bo już nawet biorąc pod uwagę tylko czas, to co innego jest obrócić codziennie kilka kawałków mięsa, a co innego jak tych kawałków jest znacznie więcej... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2186 Opublikowano 21 Października 2019 Gdyby to było opłacalne i powodowało lepsze wyroby na pewno by z tego skorzystano. To nie jest opłacalne - zwiększa wręcz koszty peklowania, które w warunkach amatorskich przy kilku-kilkunastu kilogramach można pominąć.Nie powoduje też lepszych wyrobów - są porównywalne jak peklowane innymi metodami. Ważne że amatorsko jest wygodne i skuteczne. --Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2187 Opublikowano 23 Października 2019 Listonosz dzisiaj przyniósł nowy sprzęcik do dojrzewalni. Rano zapeklowałem boczek na Pancettę i na razie starczy, choć ręce świerzbią . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-643900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2188 Opublikowano 1 Listopada 2019 I ja wystartowałem . Dwie polędwice w różnej kombinacji przypraw. Jedna wiązana, a druga w siatce, żeby przećwiczyć różne warianty. Zasznurowałem zrolowany boczek. Przed chwilką powiesiłem w witrynie, a zaszczepić pleśnią chciałem jutro rano. Dwie karkówki jeszcze się peklują.Sivon jeszcze raz dzięki za schemat podłączeń . Tobie Zbójaszku za wszelkie namiary na zakupy , a wszystkim Kolegom "dojrzewalnikom", za wiedzę, którą czerpię garściami . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2189 Opublikowano 1 Listopada 2019 No wygląda to bardzo dobrze, piękne wiązanie. Przed chwilką powiesiłem w witrynie, a zaszczepić pleśnią chciałem jutro rano. Nie wiem czy nie za szybko, ale to może bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą. Sivon jeszcze raz dzięki za schemat podłączeń Nie ma sprawy, mam nadzieję, że w miarę czytelny. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2190 Opublikowano 1 Listopada 2019 (edytowane) Radek, jak masz pomieszczenie typu spiżarnia z temp. 15-18st.C to tam towar powieś.Jutro rano do dojrzewalni, a wieczorkiem szczepienie Tak mi poradzono, tak zrobiłem z ostatnią coppą i jest oki. Tobie Zbójaszku za wszelkie namiary na zakupy Spoko Edytowane 1 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2191 Opublikowano 1 Listopada 2019 (edytowane) Radek, jak masz pomieszczenie typu spiżarnia z temp. 15-18st.C to tam towar powieś. Możecie te wyroby osuszać i w wyższej temperaturze ok. 22 C.Czytałem ,że taką szynkę parmeńską wywiesza się na dwie doby w temp. 22-24 C Edytowane 1 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2192 Opublikowano 1 Listopada 2019 Możecie te wyroby osuszać i w wyższej temperaturze ok. 22 C Ile godzin w takiej temp.? tak+/- Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2193 Opublikowano 1 Listopada 2019 (edytowane) Dwie doby albo i więcej nawet kilka dni, ale trzeba brać pod uwagę wagę wyrobu.Poprawia pracę enzymów i poprawia kolor. Edytowane 1 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2194 Opublikowano 1 Listopada 2019 Dwie doby albo i więcej nawet kilka dni, ale trzeba brać pod uwagę wagę wyrobu.Poprawia pracę enzymów i poprawia kolor. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2195 Opublikowano 1 Listopada 2019 No wygląda to bardzo dobrze, piękne wiązanie. Dzięki . Nie wiem czy nie za szybko, ale to może bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą. Już wiem, że chciałem ciut za szybko .Arek i Zbójaszku dzięki za porady . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-644740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2196 Opublikowano 5 Listopada 2019 Coppa. Przed chwilą zapakowałem w kątnice, a każda z innym zestawem przypraw. Na pewno do jutra będą wisieć w temp. poniżej 20*C . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-645198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2197 Opublikowano 9 Listopada 2019 Po tygodniu pierwsze ważenie. Jedna polędwica straciła 11,15 %, druga 10,12 %, a Pancetta 8,35 %. Nie wiem czy taka utrata wagi jest prawidłowa, bo sonda od początku żyła raczej swoim życiem i pokazywała bzdury... Skalibrowałem ją bez wzornika, posługując się innymi higrometrami i własnym czujem.W tym celu kątnice ucinałem troszkę wyżej, żebym mógł w palcach sprawdzić jej wilgotność. Moim zdaniem jest chyba ok. Higrometr pokazuje teraz 85 – 87 %. (zakładając, że tyle jest rzeczywiście... ) Coppa dopiero dwa temu pokryta pleśnią i stąd podwyższona wilgotność. Za kilka dni obniżę. Temperaturę też mam trochę wyższą, do czasu pokrycia pleśnią Coppy, tj. 14*C z histerezą 1*C. Nowe to wszystko dla mnie, ale w miarę czytania coraz bardziej wciągające ! Już myślę o ph metrze, elektrodzie, płynach buforowych, no i gdzie ja to będę fermentował. Ale dzisiejsze przekładanie kapusty z beczki do słoików, rozwiązało mój problem. Beczka będzie idealna Przy tej okazji chciałem odszczekać moje słowa, że przy dojrzewaniu wędlin „jest mniej roboty” Może potem... Hau, hau, hau Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-645496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 9 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2198 Opublikowano 9 Listopada 2019 Pięknie wglądają Radku, Twoje dojrzewające... Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-645502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 9 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2199 Opublikowano 9 Listopada 2019 Brawo :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-645511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2200 Opublikowano 9 Listopada 2019 Już myślę o ph metrze, elektrodzie, płynach buforowych, no i gdzie ja to będę fermentował. Jak zamyślasz robić salami to ten sprzęt na początku tej przygody jest w zasadzie niezbędny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/88/#findComment-645523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.