wosiu Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Polędwica co od ilości soli rządzi się swoimi prawami :grin: ją soli się mniej niż np. szynkę i parzy inaczej tzn do niższej tem. w środku.Ja przy lekkim nastrzyku i peklowanie 24h też daję 0,6.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-120007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Wystarczy opłukać. Moczenie nie jest konieczne przy 23-25 g soli. Ok , dzięki :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-120067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 ja wędzę już od kilku lat i można spokojnie schabu nie parzyć.Trzeba tylko w końcowej fazie wędzenia dać wyższą temp.ok.100st.C Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-120808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Ja myślę, że dylemat parzyć czy nie jest kwestią gustu :wink: Osobiście bardzo lubię intensywny aromat wędzenia a kiełbasy bardziej podpieczone , więc ani polędwic ani kiełbas cienkich nie odparzam , jedynie tak jak pisze Zbyszek , pod koniec wędzenia podciągam temperaturę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-120810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Też tak robię i w tedy kiełbasa i polędwice mają bardziej aromatyczny zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-120820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Września 2010 Moje wczorajsze wędzenie schabu - polędwicy. Drewno bukowe i wiśnia spalana w niskiej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-125940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Września 2010 Witam , Pięknie to wygląda , szczególnie na 3 od góry zdjęciu....I ta barwa przeróżnych kolorów.... :clap: pozdrav Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-125947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Września 2010 piękne polędwice gratuluje :clap: :clap: napisz dlaczego je sznurujesz.....pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-125948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Września 2010 Ja też sznuruję polędwice, uważam że wędzonka osznurowana wygląda bardziej "rasowo"Lub też, polędwica osznurowana jest bardziej soczysta - jak napisał pewien forumowicz :grin: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-125956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 27 Września 2010 ja nie sznuruję schabu i też jest dobry Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-125959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Września 2010 Rewelacyjnie wygladają te polędwice jak z obrazka:) a ich ilośc powala na kolana.Podziwiam :rolleyes: Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-125963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w00 Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Września 2010 wygląda znakomicie Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-125965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Września 2010 jpionka, Witaj!!! Właśnie żeby był odpowiedni kolorek i smak, należy temperaturę regulować wielkością paleniska i ilością opału, a nie szybrami w kominie czy kanale dymnym. Uważam szybry za ostateczność jeżeli będzie chwilowo coś nie tak? lub zmiana wsadu. Zawsze można regulować dostęp powietrza tak jak w wiejskich skrzyniowych wędzarniach - przysłonić palenisko, regulując dostęp powietrza. Zbyt wysoka temperatura w palenisku i przegrzany kanał dymny psuje wędzonki - smak kolor i niechciane substancje w nadmiarze. Każdy musi się nauczyć wędzić i poznać swoją wędzarnię bez dodatkowych urządzeń, wtedy pozna ten odpowiedni smak wędzonek :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamut Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 27 Września 2010 Witam,ja również przyłączam się do gratulacji.Mam przy okazji pytanie:Czy przygotowując schab usuwacie warkocz z całą mizdrą czy też coś pozostawiacie? Ja do tej pory wszystko wycinałem, ponieważ obawiałem się "ścięgnistości" polędwicyRobota żmudna, ale efekt pierwsza klasa. Jakie są wasze sposoby? Cytuj Pozdrawiam serdecznie Mamut Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Września 2010 Andyandy - Opisujesz bardzo dobrze i z tym, się zgadzam, tylko staraj podać skutki nie właściwego ich stosowania jak również sposób manewrowania szybrami .Temat schab A na zdjęciach nie widać tego . Po starodawnemu to wygląda na polędwicę b/k. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Września 2010 Mamut, Nic nie usuwam. Po zapeklowaniu i odpowiednim wędzeniu wszystko jest ok. Jak widać na fotce. Jeżeli zamierzasz schab na koniec potraktować wyższą temperaturą to lepiej wyciąć część błon, bo będą twarde. Mizdra to wewnętrzna strona skóry! chyba, że masz schab ze skórą :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Września 2010 Mizdra to wewnętrzna strona skóry! Mizdra nie jest wewnętrzną warstwą skóry. Jest błoną, która łączy ( w delikatny sposób ) najdłuższy mięsień grzbietu ze słoniną. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Września 2010 DZIADEK, Tak masz rację schab jest z kością, a bez kości to polędwica. Bagno, moja książka kłamie w takim razie lub jest zbyt dużo zapożyczonej nazwy do wszystkich wyrobów w branżach przetwarzających skóry. DZIADEK, każda wędzarnia wymaga innej obsługi i trudno podać jak się posługiwać szybrami. Najlepiej szybrów używać do przewietrzenia komory przy wkładaniu lub wyjmowaniu wędzonek. Schładzanie dymu kanałem przez ograniczenie ilości spalin szybrem nie zmienia toksyczności tylko zwiększa ilość. Więc jedyny sposób to regulacja źródłem ciepła - paleniskiem, a nie szybrem w kanale dymnym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Września 2010 Po starodawnemu to wygląda na polędwicę b/k A jak wygląda polędwica z kością :rolleyes: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Września 2010 No co nie Wiesz? - tak jak schab! Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Września 2010 Mizdra to wewnętrzna strona skóry!Bagno, moja książka kłamie w takim razie lub jest zbyt dużo zapożyczonej nazwy do wszystkich wyrobów w branżach przetwarzających skóry. :shock: :shock: :shock: proponuję choć raz dokonać rozbioru tego elementu :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Września 2010 Cytaty z internetu: Mizdra - odmięsna strona skóry; mizdra, techn. w garbarstwie wewn. (odmięsna) powierzchnia skóry właściwej; Skóra licowa..... czyli taka właściwa z której powinno się szyć obuwie. Jest zbudowana tak najprościej.... z Lica i Mizdry :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Września 2010 Mizdra - odmięsna strona skóry; mizdra, techn. w garbarstwieJest błoną,Obaj macie racje, Andrzej podał znaczenie tego słowa odnoszące się do przemysłu mięsnego. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Września 2010 Skóra a polędwica to chyba nie to samo, Chociaż nazwa mizdra występuje Dla Gonzo Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Września 2010 DZIADEK, Papier przyjmie wszystko. Jest też bardzo dużo błędów w fachowych pismach i czasami dwa zdania przeciwne na ten sam temat. W nazewnictwie mamy I miejsce. Co do fachowych nazw można na forum ustalić z kością schab, a bez kości polędwica - proste i skuteczne. Cyba, że ma być jak kto chce. np. co jesz? wątróbkę! to daj troszkę, eee sama kość! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.