Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Polędwica co od ilości soli rządzi się swoimi prawami :grin: ją soli się mniej niż np. szynkę i parzy inaczej tzn do niższej tem. w środku.Ja przy lekkim nastrzyku i peklowanie 24h też daję 0,6.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-120007
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Ja myślę, że dylemat parzyć czy nie jest kwestią gustu :wink: Osobiście bardzo lubię intensywny aromat wędzenia a kiełbasy bardziej podpieczone , więc ani polędwic ani kiełbas cienkich nie odparzam , jedynie tak jak pisze Zbyszek , pod koniec wędzenia podciągam temperaturę :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-120810
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ja też sznuruję polędwice, uważam że wędzonka osznurowana wygląda bardziej "rasowo"

Lub też, polędwica osznurowana jest bardziej soczysta - jak napisał pewien forumowicz :grin:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-125956
Udostępnij na innych stronach

Rewelacyjnie wygladają te polędwice jak z obrazka:) a ich ilośc powala na kolana.

Podziwiam :rolleyes:

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-125963
Udostępnij na innych stronach

jpionka, Witaj!!! Właśnie żeby był odpowiedni kolorek i smak, należy temperaturę regulować wielkością paleniska i ilością opału, a nie szybrami w kominie czy kanale dymnym. Uważam szybry za ostateczność jeżeli będzie chwilowo coś nie tak? lub zmiana wsadu. Zawsze można regulować dostęp powietrza tak jak w wiejskich skrzyniowych wędzarniach - przysłonić palenisko, regulując dostęp powietrza. Zbyt wysoka temperatura w palenisku i przegrzany kanał dymny psuje wędzonki - smak kolor i niechciane substancje w nadmiarze. Każdy musi się nauczyć wędzić i poznać swoją wędzarnię bez dodatkowych urządzeń, wtedy pozna ten odpowiedni smak wędzonek :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126020
Udostępnij na innych stronach

Witam,

ja również przyłączam się do gratulacji.

Mam przy okazji pytanie:

Czy przygotowując schab usuwacie warkocz z całą mizdrą czy też coś pozostawiacie?

 

Ja do tej pory wszystko wycinałem, ponieważ obawiałem się "ścięgnistości" polędwicy

Robota żmudna, ale efekt pierwsza klasa.

 

Jakie są wasze sposoby?

Pozdrawiam serdecznie

 

Mamut

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126027
Udostępnij na innych stronach

Andyandy - Opisujesz bardzo dobrze i z tym, się zgadzam, tylko staraj podać skutki nie właściwego ich stosowania jak również sposób manewrowania szybrami .Temat schab A na zdjęciach nie widać tego . Po starodawnemu to wygląda na polędwicę b/k. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126030
Udostępnij na innych stronach

Mamut, Nic nie usuwam. Po zapeklowaniu i odpowiednim wędzeniu wszystko jest ok. Jak widać na fotce. Jeżeli zamierzasz schab na koniec potraktować wyższą temperaturą to lepiej wyciąć część błon, bo będą twarde. Mizdra to wewnętrzna strona skóry! chyba, że masz schab ze skórą :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126034
Udostępnij na innych stronach

Mizdra to wewnętrzna strona skóry!

Mizdra nie jest wewnętrzną warstwą skóry. Jest błoną, która łączy ( w delikatny sposób ) najdłuższy mięsień grzbietu ze słoniną.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126150
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, Tak masz rację schab jest z kością, a bez kości to polędwica. Bagno, moja książka kłamie w takim razie lub jest zbyt dużo zapożyczonej nazwy do wszystkich wyrobów w branżach przetwarzających skóry. DZIADEK, każda wędzarnia wymaga innej obsługi i trudno podać jak się posługiwać szybrami. Najlepiej szybrów używać do przewietrzenia komory przy wkładaniu lub wyjmowaniu wędzonek. Schładzanie dymu kanałem przez ograniczenie ilości spalin szybrem nie zmienia toksyczności tylko zwiększa ilość. Więc jedyny sposób to regulacja źródłem ciepła - paleniskiem, a nie szybrem w kanale dymnym.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126170
Udostępnij na innych stronach

Mizdra to wewnętrzna strona skóry!

Bagno, moja książka kłamie w takim razie lub jest zbyt dużo zapożyczonej nazwy do wszystkich wyrobów w branżach przetwarzających skóry.

:shock: :shock: :shock:

proponuję choć raz dokonać rozbioru tego elementu :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126185
Udostępnij na innych stronach

Cytaty z internetu: Mizdra - odmięsna strona skóry;

mizdra, techn. w garbarstwie wewn. (odmięsna) powierzchnia skóry właściwej;

Skóra licowa..... czyli taka właściwa z której powinno się szyć obuwie. Jest zbudowana tak najprościej.... z Lica i Mizdry :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126195
Udostępnij na innych stronach

Mizdra - odmięsna strona skóry; mizdra, techn. w garbarstwie

Jest błoną,

Obaj macie racje, Andrzej podał znaczenie tego słowa odnoszące się do przemysłu mięsnego.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126197
Udostępnij na innych stronach

Skóra a polędwica to chyba nie to samo, Chociaż nazwa mizdra występuje

Dla Gonzo

 

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126202
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, Papier przyjmie wszystko. Jest też bardzo dużo błędów w fachowych pismach i czasami dwa zdania przeciwne na ten sam temat. W nazewnictwie mamy I miejsce. Co do fachowych nazw można na forum ustalić z kością schab, a bez kości polędwica - proste i skuteczne. Cyba, że ma być jak kto chce. np. co jesz? wątróbkę! to daj troszkę, eee sama kość! :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/2/#findComment-126209
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.