Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jedna warstwa rękawa Q-net wystarczy? Załączone miniatury

Dzisiaj zajrzałem do rękawa ze schabem i okazało się że pojawiła się pleśń oraz że otoczka na schabie jest gruba.Schab zrobiony wg.mojego postu #1820 tylko bez osuszania w piekarniku.Wisiał w kuchni 5 dni, kolejne 5 na strychu i 5 w lodówce.  

post-63315-0-90110100-1419931321_thumb.jpg

post-63315-0-59143100-1419931368_thumb.jpg

post-63315-0-55066900-1419931406_thumb.jpg

post-63315-0-78168000-1419931440_thumb.jpg

• Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Do tej pory wykorzystywałam taką wędlinę [kupioną] do robienia sałatki poszarpane kawałeczki wędlinki różyczki brokuła ser żółty [pokrojony w kostkę] uprażone ziarna słonecznika zalane sosem [majonez + śmietana] Robiłam jeszcze taką z suszonymi pomidorami poszarpane kawałki wędliny mix zielonych sałat suszone pomidory ser [błękitny lazur] melon winogrona [czerwone] suszona żurawina Do tego był sos -ja podawałam osobno do polania sałatki oliwa z oliwek [ok100ml] ocet balsamiczny[2 Łyzki] miód[2Łyżki] musztarda Dijon[2 Łyzki] sok z cytryny[1/2] sól,pieprz Wędlinę wykorzystywałam w swojej naturalnej formie [surowej].Myślałam o jakimś przepisie z wykorzystaniem jej do pieczenia,smażenia itp

To ja, młody, zrozumiałem, że tak po kilogramie tego wszystkiego, i wyjdzie Ok. tak?

Możesz dać i po dwa ,jak lubisz sałatki ,a poważnie to proporcje - to tak wszystkiego" po trochę "jak chcesz spróbować i będzie ok.

beata

Czy jedna warstwa rękawa Q-net wystarczy? Załączone miniatury

Dzisiaj zajrzałem do rękawa ze schabem i okazało się że pojawiła się pleśń oraz że otoczka na schabie jest gruba.Schab zrobiony wg.mojego postu #1820 tylko bez osuszania w piekarniku.Wisiał w kuchni 5 dni, kolejne 5 na strychu i 5 w lodówce.

Kurde już tego sporo zrobiłem i nigdy pleśni nie miałem!!!biała pleśń ale tylko biała jak śnieg jest okey spirolek wacik przemywasz i obserwator!!!ale nie wiem czy się nie mylę masz otoczki białej a w środku leciuuuuuitko zielona???

Dzisiaj zajrzałem do rękawa ze schabem i okazało się że pojawiła się pleśń oraz że otoczka na schabie jest gruba

Biała pleśn to tylko dodatkowy rarytas o ktory inni się bezskutecznie starają, natomiat szeroka obwódka lub gruba skórka to jest skutek przesuszenia i  za małej wilgotności i mięso zamiast dojrzewać wysycha w powierzchniowych warstwach

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Łaał ! w jaki sposób ją uzyskałeś? czy zyskała dzięki tej pleśni na smaku?

Oni w Ameryce mają na pewno taką pleśń w sklepie, gotową. Najpierw robisz szynkę a potem posypujesz i efekt murowany.  ;)  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Łaał ! w jaki sposób ją uzyskałeś? czy zyskała dzięki tej pleśni na smaku?

Kulturę pleśni można kupić.  Ale kupujesz tylko raz.  Zobacz ten post. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10121-zaszczepienie-ple%C5%9Bni/

Zaszczepienie odpowiednia pleśnią chroni przed szkodliwymi i trującymi pleśniami, daje łagodny i właśnie ten a la parma smak, i pomaga w równiejszym suszeniu.

Oni w Ameryce mają na pewno taką pleśń w sklepie, gotową. Najpierw robisz szynkę a potem posypujesz i efekt murowany. ;):laugh:

Sorry Pawełku, mieszkam w Kanadzie (od 1960r), nie w Ameryce. :D  (Chociaż obecnie jestem w Arizonie).  Co do pleśni, to używam pleśnie produkowane przez Chr. Hansen w Danii, a także przez Danisco, Francja.  Moje wyroby dojrzewające są w stylu południowo Europejskim, nie Amerykańskim.

Moje lonzino zawsze z pleśnią

Czy mógłbyś proszę podać przepis od A do Z???

Z góry dziękuję.

Twoje lonzino to piękny, apetyczny wyrób.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dobrze Ciebie rozumie

Sorry Pawełku, mieszkam w Kanadzie (od 1960r), nie w Ameryce.

A to co Kanada w Afryce jest :D

Dobrze Ciebie rozumiem BW, u nas często spotykam osoby które nie rozróżniają Polaków od Ukraińców :laugh:

Dołączam się do prośby o przepis na ten rarytas z pleśnią.

Przy okazji pytanie czy schab z dzika się nada ? ktoś próbował ?

Mój właśnie kruszeje i chciałem poeksperymentować z długo dojrzewającym.

Pozdrawiam

Ja również chętnie chciałbym z tego przepisu skorzystać i zrobić ten pięknie prezentujący się rarytas z polędwicy, jeżeli można by tylko dokładny przepis na rarytasik otrzymać :question:

Witam,

Zrobić polędwice surowo dojrzewająca Lonzino nie jest trudno.  Potrzebujemy tylko kulturę starterową plesni, i odpowiednie miejsce do dojrzewania.  Może to być komora dojrzewalicza lub piwnica.  Nie radzę dojrzewania w kuchni, na strychu, na balkonie i nad wanną.  Potrzebujemy ciemne miejsce, temperaturę 12-15C i wilgotność 70-80%.

Przepis na 1kg surowca

SUROWIEC

Polędwica wieprzowa - może być z warkoczem i tłuszczem albo bez.  Jak robimy z tłuszczem powierzchownym i warkoczem to przedłużamy okres dojrzewania.

DODADKI

1. Peklosól - 20g

2. Sól niejodowana - 10g

PRZYPRAWY

Wersja Nr. 1

1. Cukier - 5g

2. Pieprz - 8g

3. Czosnek granulowany - 3g

Wersja Nr. 2

1. Pieprz - 8g

2. Jałowiec - 2g

3. Liść laurowy - 4g

Wersja Nr. 3

1. Pieprz - 8g

2. Jałowiec - 2g

3. Tymianek - 4g

Wersja Nr. 4

1. Pieprz biały - 8g

2. Jałowiec - 2g

3. Koper włoski - 4g

4. Cynamon - 1g

INSTRUKCJE

1. Polędwicę myjemy zimna woda i obsuszamy ręcznikiem papierowym. 

2. Przyprawy mielimy i dobrze mieszamy z solą i peklosolą.

3. Posypujemy polędwicę mieszanką i dobrze nacieramy.

4. Pakujemy polędwicę w woreczek strunowy (Zip-Lock), albo jeszcze lepiej, pakujemy próżniowo.

5. Wstawiamy polędwicę do lodówki na 10 dni. (14 tez nie zaszkodzi)

6. Co drugi dzień masujemy i odwracamy woreczek.

7. Po 10-ciu dniach w lodowce, wyciągamy polędwicę z woreczka i zmywamy zimną wodą przyprawy i resztki soli. (tak, dobrze czytasz, zmywamy). :tongue:  Najlepiej robimy to z pomocą natrysku kuchennego, i nie dłużej jak 1 min. Osuszamy mięso ręcznikiem papierowym.

8. Zaciągamy kątnice wołową na polędwicę, sznurujemy albo zakładamy siatkę.  Przekłuwamy kątnicę liberalnie, uwalniając powietrze. Kątnicę możemy także zastąpić folią kolagenową i siatką.

9. Rozpuszczamy 1-2g proszku kultury starterowej pleśni w ok. 50ml destylowanej (albo gotowanej i studzonej) wodzie, dodajemy szczyptę glukozy i odstawiamy na pól godzinki.  Do zapleśnienia mięs używamy kultury pleśni Penicillium nalgiovense i Penicillium chrysogennum.  Ja używam Bactofertm 600.  W Polsce podobno można dostać Sacco Lyocarni FPN-63.  Kto ma dostęp do pleśni do sera, to Penicillium candidum także może służyć.

10. Zaszczepioną polędwicę wieszamy w komorze dojrzewalniczej lub piwnicy.  Temperatura musi się trzymać miedzy 12-15C, a wilgotność 70-80%.  W pierwszym tygodniu dojrzewania dobrze jest jak wilgotność nawet przekracza 80%.

11. Kropelki pleśni pojawią się w ciągu dwóch dni.  Cała polędwica będzie pokryta za 10-14 dni. W razie gdy by pokazały się narosty sinej, czarnej lub zielonej pleśni, to od razu usuwamy czystą ściereczką zamoczoną w occie.

12. Lonzino gotowe do spożycia kiedy straci 35-40% wagi, około 4-6 tygodni.

Życzę sukcesu!

redzed

9. Rozpuszczamy 1-2g proszku kultury starterowej pleśni w ok. 50ml destylowanej (albo gotowanej i studzonej) wodzie, dodajemy szczyptę glukozy i odstawiamy na pól godzinki. Do zapleśnienia mięs używamy kultury pleśni Penicillium nalgiovense i Penicillium chrysogennum. Ja używam Bactofertm 600. W Polsce podobno można dostać Sacco Lyocarni FPN-63. Kto ma dostęp do pleśni do sera, to Penicillium candidum także może służyć.

To może jeszcze pytanie laika. :) Jak technicznie przeprowadzamy to "zapleśnienie" mięsa? Poprzez zanurzenie w roztworze, czy inaczej? Przed włożeniem w kątnicę, czy razem z kątnicą?

Ja spryskuję gotowy "zapakowany" i związany wyrób - mam taki mały atomizer ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

9. Rozpuszczamy 1-2g proszku kultury starterowej pleśni w ok. 50ml destylowanej (albo gotowanej i studzonej) wodzie, dodajemy szczyptę glukozy i odstawiamy na pól godzinki. Do zapleśnienia mięs używamy kultury pleśni Penicillium nalgiovense i Penicillium chrysogennum. Ja używam Bactofertm 600. W Polsce podobno można dostać Sacco Lyocarni FPN-63. Kto ma dostęp do pleśni do sera, to Penicillium candidum także może służyć.

To może jeszcze pytanie laika. :) Jak technicznie przeprowadzamy to "zapleśnienie" mięsa? Poprzez zanurzenie w roztworze, czy inaczej? Przed włożeniem w kątnicę, czy razem z kątnicą?

Witaj Todek,

Sorry, ale przegapiłem to. Możesz spryskać jak Roger robi albo pomalować pędzlem.  Jak masz dużą ilość to tez możesz zanurzać w większej ilości płynu. Zapleśniamy tylko powierzchnie, to znaczy jelito czy osłonkę.

Przy okazji pytanie czy schab z dzika się nada ? ktoś próbował ?

Mój właśnie kruszeje i chciałem poeksperymentować z długo dojrzewającym.

Pozdrawiam

Witaj Opat!

Oczywiscie mozesz zrobic z dzika.  Tylko pamietaj ze w koncu bedziesz jadl surowe mieso, i musisz sie upewnic ze mieso nie zawiera włośnicy.  Kilka miesiecy temu zrobilem podobnie poledwice z sarny.  Mozesz zobaczyc tutaj (strona 9, post Nr. 179):

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page-9

Pozdrow.

redzed 

Edytowane przez redzed

Przyłączam się również do podziękowań.

Czy w pierwszej fazie - lodówkowej - wydziela się z mięsa osocze?

Jaka powinna być temperatura w lodówce na tym etapie?

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles