Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dziś schabik idzie w przewiewne miejsce do dalszego obsuszania (w wielowarstwowej gazie). Póki co pachnie wysmienice, zrobił sę twardy.

Czyli zostało jeszcze ok 2 tygodnie i będę mógł sie pochwalić :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77813
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

Wczoraj kosztowałem swojego wyrobu ze schabu. Powiem, że coraz lepiej mi wychodzi. To już trzecia produkcja. Troszkę robi się twarda, ale jak smakuje!

 

 

 

 

chyba ją poplastruję i zapakuję próżniowo. Stwierdziłem, że po zapakowaniu próżniowym i przechowywaniu w lodówce nabiera ona delikatniejszego smaku i jest delikatniejsza. Taka nie wiem jak to powiedzieć mniej sucha, bardziej rozpływająca się w ustach :grin:

 

Mam pytanie, czy pojawienie się na powierzchni zielonej pleśni jest normalne i szkodliwe?

Miałem taki przypadek. Zeskrobałem ją, ale właśnie otrzymałem oryginalną suszoną polędwicę prosto z Hiszpanii i na jej powierzchni jest biały nalot i zielona pleśń i oni to jedzą, a uważam, że Hiszpanie są specjalistami od suszonych wyrobów. Mam w lodówce jeszcze taki kawałek zakupiony w lipcu ubiegłego roku. Nie wiem jak to się nazywa w oryginale, ale wygląda jak kindziuk, czyli suszone mięso z tłuszczem we flaku na końcu którego są włosy, czyli chyba to kiszka stolcowa :lol:

Do dzisiaj jest dobra i nic się z nią nie dzieje poza pleśnią i nalotem.

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77875
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie, czy pojawienie się na powierzchni zielonej pleśni jest normalne i szkodliwe?

Miałem taki przypadek. Zeskrobałem ją

Podanie koloru pleśni nie obliguje do zdefiniowania co to za jedna.

Nie wiem czy byś kupił w sklepie mięso pokryte pleśnią (lub takie co ktoś tą pleśń zeskrobał, lub umył brudną szmatą – pamiętacie reportaż uwagi) w sposób niekontrolowany np. podczas przechowywania w lodówce lub innych warunkach. Skąd wiesz co ty wyhodowałeś????

 

Jeżeli ktoś produkuje wyroby pleśniowe, to ma ściśle określony i dopuszczony szczep pleśni (a jest ich tysiące).

Ty zaś miałeś coś??? Co nie wiadomo czym było.

 

Osobiści nie jadam starych spleśniałych rzeczy! Chyba że pleśń pochodzi z procesu kontrolowanego! I wiadomo co to za pleśń.

 

Są grzyby (pleśniowe) które doprowadzają do wielu schorzeń ze śmiercią włącznie.

Chcesz ryzykować? To Twoja sprawa, ale jest to rodzaj „rosyjskiej ruletki”.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77879
Udostępnij na innych stronach

Są grzyby (pleśniowe) które doprowadzają do wielu schorzeń ze śmiercią włącznie.

Chcesz ryzykować?

:shock:

Tak myślałem, że to coś nie jest jadalne, dlatego powycinałem i zasoliłem te miejsca.

Myślę, że powodem jej rozwoju była zbyt wysoka wilgotność. Muszę zakupić higrometr.

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77881
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA napisał/a:

Są grzyby (pleśniowe) które doprowadzają do wielu schorzeń ze śmiercią włącznie.

Chcesz ryzykować?

 

 

Tak myślałem, że to coś nie jest jadalne, dlatego powycinałem i zasoliłem te miejsca.

Myślę, że powodem jej rozwoju była zbyt wysoka wilgotność. Muszę zakupić higrometr.

powodem powstania tej zielonej pleśni było ciepłe pomieszczenie i brak

wymiany świeżego powietrza,nośnikiem był Twój schabik,napisz prosze

czy ta zielona pleśń miała coś w rodzaju "meszku" na powierzchni?

nie chce Cię straszyć,jeżeli ten schabik był robiony w tym pomieszczeniu

po garażu,które tak izolowałeś i tak super zrobiłeś,w nim może powstawać

efekt tzw.termosu.musisz coś z tym zrobić puki nie jest za późno to

moje tylko spostrzeżenie

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77901
Udostępnij na innych stronach

czy ta zielona pleśń miała coś w rodzaju "meszku" na powierzchni?

właśnie tak wyglądąło to cos.

 

musisz coś z tym zrobić puki nie jest za późno

już zrobiłem dodatkową wentylację i klimatyzator z osuszaczem dział. Teraz jest duża wymiana powietrza jak urządzenia działa. Temp. teraz mam stałą ok. 18-19 stopni. Zrobię następne polędwice i sprawdzę jak będą wychodziły.

Dzięki za uwagi.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77945
Udostępnij na innych stronach

już zrobiłem dodatkową wentylację i klimatyzator z osuszaczem dział

Nie wiem czy zrozumiałeś w czym tkwi problem.

Miałeś mury i wyłożyłeś je OD ŚRODKA izolacja termiczna-

W skrócie – błąd w sztuce budowlanej.

Stworzyłeś efekt „termosu” poprzez odwrócenie kolejności mur > izolacja termiczna > ewentualnie drugi mur np. dekoracyjny klinkier.

Pomiędzy ściana i ociepleniem stworzyła się przestrzeń – „inkubator pleśni” wręcz idealne warunki.

I ta przestrzeń powinieneś jak najszybciej wentylować. Jeżeli już nie zalęgła się tam pleśń to czasu za dużo nie zostało.

Pleśń ta (zarodniki w powietrzu) będzie Ci ciągle zarażać wszystkie produkty w nowym „kąciku rzeźnickim” i na nic się nie zda klima którą w środku zamontujesz, cały czas będzie pylić zarodnikami.

Soory, to może nie jest piękna perspektywa, ale nieuchronna.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77947
Udostępnij na innych stronach

Soory, to może nie jest piękna perspektywa, ale nieuchronna.

Pomiędzy izolacją a ścianą od wewnątrz jest pustka powietrzna. Chyba zrobię dodatkową wentylację tej strefy. To powinno pomóc. Tak sądzę.

Ciekawe jak można sprawdzić, czy warunki będą już odpowiednie i wolne od zarodników pleśni?

Chyba powieszę wędlinę i zobaczę co będzie się działo.

Dzięki za uwagi.

Trochę mnie wystraszyłeś. :shock:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77950
Udostępnij na innych stronach

Pomiędzy izolacją a ścianą od wewnątrz jest pustka powietrzna. Chyba zrobię dodatkową wentylację tej strefy.

Właśnie o tą przestrzeń chodzi.

To powinieneś wentylować grawitacyjnie - otwory z kratką i śiatką przciwko insektom na dole i do góry. Od zewnątrz budynku!

 

Nie pisze tego zeby Cię przestraszyć.

Widziałem po prostu już nie jedno mieszkania ZAGRZYBIONE.

Ludzie nie ocieplonych bloków, ocieplali na własną rękę od środka styropianem.

Kolejny bubel to kasetony styropianowe na sufit, jak tam raz dostanie się wilgoć, to koniec, cały sufit pod kasetonami zapleśniały.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77952
Udostępnij na innych stronach

To powinieneś wentylować grawitacyjnie - otwory z kratką i śiatką przciwko insektom na dole i do góry. Od zewnątrz budynku

Dzięki za podpowiedź. Tak zrobię. Jest taka możliwość

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77954
Udostępnij na innych stronach

Pleśń ta (zarodniki w powietrzu) będzie Ci ciągle zarażać wszystkie produkty w nowym „kąciku rzeźnickim” i na nic się nie zda klima którą w środku zamontujesz, cały czas będzie pylić zarodnikami.

witam

napisze z życia.kiedyś miałem okazje przebywać w pięknym pokoiku,

który kolega wyremontował-nowe okna,ściany obite panelami z tworzywa

sztucznego,sufit podwieszany i po pół roku byłem u niego ponownie i

mówie mu że coś zaczyna pachnieć pleśnią,on na to że sam się zastanawia skąd

to,wróciłem do domu i nadal czułem ten zapach na ubraniu,taką Panowie ma

przenikalność pleśń.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77958
Udostępnij na innych stronach

No dobra, ale to w końcu w tej lodówce w opakowaniu czy bez ?

Zastosowałem gazę wyjałowioną, troszkę "nasiąkła" ale cały czas pachnie ok.

Wypada mi dziś wpakować na tydzień do lodówki i stad moje pytanie.

Lodówkę mam w miare nowoczesną (chłodzi nawiewem z zimnym powietrzem), temperatura od 4 do 8 stopni. Wilgotności nie mierzyłem - wynika zapewne i tak z tego co akuratnie w lodówce się znajduje. Ale zasadniczo z czasem wszytko się w niej wysusza na kamień :) nawet wedliny sklepowe prędzej sie zeschna niż zepsują :).

Pozdrawiam i prosze o odpowiedź na zadanie pytanie. Może tak owinąć pergaminem ? (w sensie papierem śniadaniowym) ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78126
Udostępnij na innych stronach

No dobra, ale to w końcu w tej lodówce w opakowaniu czy bez

Ja robię bez. Opakowanie zakładam po wyjęciu z lodówki.

W lodówce leży sobie mięsko na tackach i wycieka. Przekładam raz dziennie i zlewam to co z niego wypłynie

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78127
Udostępnij na innych stronach

Ja wyjmuję schab z "pończoszki" i kładę do lodówki w szklanym,zamkniętym pojemniku.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78134
Udostępnij na innych stronach

Nic się nie dzieje przez te 7 dni( ani przez następny tydzień.przynajmniej u mnie ).Czy dłużej wytrzyma?Nie wiem..pielgrzymi lodówkowi ,tudzież zaprzyjaźnione "proszalne dziady"( :grin: ) nie dają mozliwości sprawdzenia terminu przydatności do spożycia :tongue: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78136
Udostępnij na innych stronach

Ja wyjmuję schab z "pończoszki" i kładę do lodówki w szklanym,zamkniętym pojemniku

Ja tez tak robię. Schnie sobie schabik tak co najmniej 2 tygodnie.

Powiem, że mi ostatnio udało się go przetrzymać prawie 4 i nic się nie działo. A udało się bo nie było nikogo w domu przez pewien czas. :lol:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78140
Udostępnij na innych stronach

po zdjeciu ponczoszki (byla tez zawinieta w bawelniany worek)na miesie jest lekki nalot,bialy,ale nie smierdzi raczej pachnie jak suszone wedliny ze sklepu,teraz suszy sie w lodowce,czy ten nalot bedzie szkodliwy?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78711
Udostępnij na innych stronach

teraz suszy sie w lodowce,czy ten nalot bedzie szkodliwy

też tak miałem. Zjadłem i dalej suszę :grin:

To raczej spowodowane jest przez sól (tak myślę). Pleśń to nie jest. Zaczynała mi rosnąć raz, ale to było koloru zielonkawego. Wykroiłem punktowo nasoliłem i już dawno skonsumowane.

Będzie dobrze.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78873
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.