lilliwashere Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Witam,Dziś schabik idzie w przewiewne miejsce do dalszego obsuszania (w wielowarstwowej gazie). Póki co pachnie wysmienice, zrobił sę twardy.Czyli zostało jeszcze ok 2 tygodnie i będę mógł sie pochwalić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Witam Wczoraj kosztowałem swojego wyrobu ze schabu. Powiem, że coraz lepiej mi wychodzi. To już trzecia produkcja. Troszkę robi się twarda, ale jak smakuje! chyba ją poplastruję i zapakuję próżniowo. Stwierdziłem, że po zapakowaniu próżniowym i przechowywaniu w lodówce nabiera ona delikatniejszego smaku i jest delikatniejsza. Taka nie wiem jak to powiedzieć mniej sucha, bardziej rozpływająca się w ustach :grin: Mam pytanie, czy pojawienie się na powierzchni zielonej pleśni jest normalne i szkodliwe? Miałem taki przypadek. Zeskrobałem ją, ale właśnie otrzymałem oryginalną suszoną polędwicę prosto z Hiszpanii i na jej powierzchni jest biały nalot i zielona pleśń i oni to jedzą, a uważam, że Hiszpanie są specjalistami od suszonych wyrobów. Mam w lodówce jeszcze taki kawałek zakupiony w lipcu ubiegłego roku. Nie wiem jak to się nazywa w oryginale, ale wygląda jak kindziuk, czyli suszone mięso z tłuszczem we flaku na końcu którego są włosy, czyli chyba to kiszka stolcowa :lol: Do dzisiaj jest dobra i nic się z nią nie dzieje poza pleśnią i nalotem. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Mam pytanie, czy pojawienie się na powierzchni zielonej pleśni jest normalne i szkodliwe? Miałem taki przypadek. Zeskrobałem ją Podanie koloru pleśni nie obliguje do zdefiniowania co to za jedna. Nie wiem czy byś kupił w sklepie mięso pokryte pleśnią (lub takie co ktoś tą pleśń zeskrobał, lub umył brudną szmatą – pamiętacie reportaż uwagi) w sposób niekontrolowany np. podczas przechowywania w lodówce lub innych warunkach. Skąd wiesz co ty wyhodowałeś???? Jeżeli ktoś produkuje wyroby pleśniowe, to ma ściśle określony i dopuszczony szczep pleśni (a jest ich tysiące). Ty zaś miałeś coś??? Co nie wiadomo czym było. Osobiści nie jadam starych spleśniałych rzeczy! Chyba że pleśń pochodzi z procesu kontrolowanego! I wiadomo co to za pleśń. Są grzyby (pleśniowe) które doprowadzają do wielu schorzeń ze śmiercią włącznie. Chcesz ryzykować? To Twoja sprawa, ale jest to rodzaj „rosyjskiej ruletki”. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Są grzyby (pleśniowe) które doprowadzają do wielu schorzeń ze śmiercią włącznie. Chcesz ryzykować? :shock: Tak myślałem, że to coś nie jest jadalne, dlatego powycinałem i zasoliłem te miejsca. Myślę, że powodem jej rozwoju była zbyt wysoka wilgotność. Muszę zakupić higrometr. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 beiot gratuluje ten schab pięknie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 TOSHIBA napisał/a: Są grzyby (pleśniowe) które doprowadzają do wielu schorzeń ze śmiercią włącznie. Chcesz ryzykować? Tak myślałem, że to coś nie jest jadalne, dlatego powycinałem i zasoliłem te miejsca. Myślę, że powodem jej rozwoju była zbyt wysoka wilgotność. Muszę zakupić higrometr. powodem powstania tej zielonej pleśni było ciepłe pomieszczenie i brak wymiany świeżego powietrza,nośnikiem był Twój schabik,napisz prosze czy ta zielona pleśń miała coś w rodzaju "meszku" na powierzchni? nie chce Cię straszyć,jeżeli ten schabik był robiony w tym pomieszczeniu po garażu,które tak izolowałeś i tak super zrobiłeś,w nim może powstawać efekt tzw.termosu.musisz coś z tym zrobić puki nie jest za późno to moje tylko spostrzeżenie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 czy ta zielona pleśń miała coś w rodzaju "meszku" na powierzchni?właśnie tak wyglądąło to cos. musisz coś z tym zrobić puki nie jest za późnojuż zrobiłem dodatkową wentylację i klimatyzator z osuszaczem dział. Teraz jest duża wymiana powietrza jak urządzenia działa. Temp. teraz mam stałą ok. 18-19 stopni. Zrobię następne polędwice i sprawdzę jak będą wychodziły. Dzięki za uwagi. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 już zrobiłem dodatkową wentylację i klimatyzator z osuszaczem dział Nie wiem czy zrozumiałeś w czym tkwi problem. Miałeś mury i wyłożyłeś je OD ŚRODKA izolacja termiczna- W skrócie – błąd w sztuce budowlanej. Stworzyłeś efekt „termosu” poprzez odwrócenie kolejności mur > izolacja termiczna > ewentualnie drugi mur np. dekoracyjny klinkier. Pomiędzy ściana i ociepleniem stworzyła się przestrzeń – „inkubator pleśni” wręcz idealne warunki. I ta przestrzeń powinieneś jak najszybciej wentylować. Jeżeli już nie zalęgła się tam pleśń to czasu za dużo nie zostało. Pleśń ta (zarodniki w powietrzu) będzie Ci ciągle zarażać wszystkie produkty w nowym „kąciku rzeźnickim” i na nic się nie zda klima którą w środku zamontujesz, cały czas będzie pylić zarodnikami. Soory, to może nie jest piękna perspektywa, ale nieuchronna. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Soory, to może nie jest piękna perspektywa, ale nieuchronna.Pomiędzy izolacją a ścianą od wewnątrz jest pustka powietrzna. Chyba zrobię dodatkową wentylację tej strefy. To powinno pomóc. Tak sądzę. Ciekawe jak można sprawdzić, czy warunki będą już odpowiednie i wolne od zarodników pleśni? Chyba powieszę wędlinę i zobaczę co będzie się działo. Dzięki za uwagi. Trochę mnie wystraszyłeś. :shock: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Pomiędzy izolacją a ścianą od wewnątrz jest pustka powietrzna. Chyba zrobię dodatkową wentylację tej strefy.Właśnie o tą przestrzeń chodzi. To powinieneś wentylować grawitacyjnie - otwory z kratką i śiatką przciwko insektom na dole i do góry. Od zewnątrz budynku! Nie pisze tego zeby Cię przestraszyć. Widziałem po prostu już nie jedno mieszkania ZAGRZYBIONE. Ludzie nie ocieplonych bloków, ocieplali na własną rękę od środka styropianem. Kolejny bubel to kasetony styropianowe na sufit, jak tam raz dostanie się wilgoć, to koniec, cały sufit pod kasetonami zapleśniały. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 To powinieneś wentylować grawitacyjnie - otwory z kratką i śiatką przciwko insektom na dole i do góry. Od zewnątrz budynkuDzięki za podpowiedź. Tak zrobię. Jest taka możliwość Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Pleśń ta (zarodniki w powietrzu) będzie Ci ciągle zarażać wszystkie produkty w nowym „kąciku rzeźnickim” i na nic się nie zda klima którą w środku zamontujesz, cały czas będzie pylić zarodnikami.witam napisze z życia.kiedyś miałem okazje przebywać w pięknym pokoiku, który kolega wyremontował-nowe okna,ściany obite panelami z tworzywa sztucznego,sufit podwieszany i po pół roku byłem u niego ponownie i mówie mu że coś zaczyna pachnieć pleśnią,on na to że sam się zastanawia skąd to,wróciłem do domu i nadal czułem ten zapach na ubraniu,taką Panowie ma przenikalność pleśń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-77958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 No dobra, ale to w końcu w tej lodówce w opakowaniu czy bez ?Zastosowałem gazę wyjałowioną, troszkę "nasiąkła" ale cały czas pachnie ok.Wypada mi dziś wpakować na tydzień do lodówki i stad moje pytanie.Lodówkę mam w miare nowoczesną (chłodzi nawiewem z zimnym powietrzem), temperatura od 4 do 8 stopni. Wilgotności nie mierzyłem - wynika zapewne i tak z tego co akuratnie w lodówce się znajduje. Ale zasadniczo z czasem wszytko się w niej wysusza na kamień nawet wedliny sklepowe prędzej sie zeschna niż zepsują .Pozdrawiam i prosze o odpowiedź na zadanie pytanie. Może tak owinąć pergaminem ? (w sensie papierem śniadaniowym) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 No dobra, ale to w końcu w tej lodówce w opakowaniu czy bezJa robię bez. Opakowanie zakładam po wyjęciu z lodówki. W lodówce leży sobie mięsko na tackach i wycieka. Przekładam raz dziennie i zlewam to co z niego wypłynie Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Sorki, ale wyraziłem się nieprecyzyjnie może chodzi mi o etap III Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Ja wyjmuję schab z "pończoszki" i kładę do lodówki w szklanym,zamkniętym pojemniku. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 No to w takim razie do szkła coś się dzieje przez te minimum 7 dni ? żebym wiedział czego się spodziewać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Nic się nie dzieje przez te 7 dni( ani przez następny tydzień.przynajmniej u mnie ).Czy dłużej wytrzyma?Nie wiem..pielgrzymi lodówkowi ,tudzież zaprzyjaźnione "proszalne dziady"( :grin: ) nie dają mozliwości sprawdzenia terminu przydatności do spożycia :tongue: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Dzięki za info, dam znac jak sie skończyła pierwsza przygoda z suszeniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Powodzenia :grin: ! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Ja wyjmuję schab z "pończoszki" i kładę do lodówki w szklanym,zamkniętym pojemnikuJa tez tak robię. Schnie sobie schabik tak co najmniej 2 tygodnie. Powiem, że mi ostatnio udało się go przetrzymać prawie 4 i nic się nie działo. A udało się bo nie było nikogo w domu przez pewien czas. :lol: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanka Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 3 Września 2009 po zdjeciu ponczoszki (byla tez zawinieta w bawelniany worek)na miesie jest lekki nalot,bialy,ale nie smierdzi raczej pachnie jak suszone wedliny ze sklepu,teraz suszy sie w lodowce,czy ten nalot bedzie szkodliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 3 Września 2009 teraz suszy sie w lodowce,czy ten nalot bedzie szkodliwyteż tak miałem. Zjadłem i dalej suszę :grin: To raczej spowodowane jest przez sól (tak myślę). Pleśń to nie jest. Zaczynała mi rosnąć raz, ale to było koloru zielonkawego. Wykroiłem punktowo nasoliłem i już dawno skonsumowane. Będzie dobrze. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanka Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 4 Września 2009 mam nadzieje ze to sol...a czy w 12 dniu ma byc mieso nadal miekkie,twarde jest na jakis 2cm ale w srodku miekkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 4 Września 2009 hanka, beiot ma rację. Sól. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/21/#findComment-78992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.