Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wystarczy popatrzeć na moją polędwicę

Jarku,

kibicuję wszystkim eksperymentom, Twojemu również.

Jednak nie odtrąbiaj zwyciestwa przed czasem.

Po zakończeniu całego cyklu "przekrój wszystko Ci powie".

Tkanina trzymająca wodę - tetra jest idealna - pełni funkcję stabilizatora wilgoci wokół powierzchni wyrobu oraz przepuszcza powietrze.

Zatem umożliwia suszenie zapobiegając równocześnie tworzeniu się suchego pierścienia.

Przy małych kawałkach i szybkiej konsumpcji wszystko się zje ze smakiem.

Przy większym mięśniu, taki pierścień uniemożliwi suszenie środka i spowoduje głębokie pękniecia oraz gnicie miesa w środku.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

• Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

EAnno, dzięki bardzo za zainteresowanie, na Ciebie zawsze można liczyć :thumbsup:. Na chwilę obecną powierzchnia polędwicy jest miękka w dotyku, w lodówce leży nadal zawinięta w folię, usunąłem tylko siatkę wędzarniczą, więc myślę że podczas tej ostatniej 7 dniowej fazy pobytu w lodówce stwardnieć raczej nie powinna ?, a chyba wręcz przeciwnie, choć to będzie wiadomo dopiera za kilka dni. Tak wygląda moja folia, i tą jej charakterystyką kierowałem się właśnie przy zakupie : https://allegro.pl/oferta/folia-celulozowa-do-wedzenia-48-50-48cm-x-50m-11883051965?bi_s=ads&bi_m=showitem:active&bi_c=MzYwN2VhYWYtOTk0NC00NDRhLWJhYWMtMTVjMzU5ZTJiMGYxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=8bbc01da-80dc-4fa5-ae60-53fd907cda30  Nie mniej teraz nabędę sobie również folię kolagenową aby móc mieć porównanie i ew. wybór, bo różnica w cenie jest dosyć znaczna.  https://allegro.pl/oferta/folia-kolagenowa-5m-x-40cm-do-szynek-mies-wedlin-12597289166

Sverige sa jeszcze takie folje celulozowe z otworkami ,pamietam jak pracowalam w cateringu to zamawialam salami w takich.

Tak Electro, ale ta folia którą posiadam, i którą zastosowałem do eksperymentu, doskonale spełnia swoją rolę. Polędwica miała dzienne ubytki wagi w okolicach 40 - 45 g. więc lepiej nie trzeba. Przecież ta folia jest dedykowana właśnie do takich celów, (przeczytaj w opisie). Teraz nabędę tylko tę droższą folię kolagenową, aby zrobić kolejne wyroby i móc sobie porównać która z nich nadaje się bardziej i która daje lepsze rezultaty :thumbsup:. W opisie folii kolagenowej piszą przecież że jest szczególnie polecana do wyrobów dojrzewających, a facet na filmie właśnie do wyrobu karkówki dojrzewającej taką folię stosuje ;).

• 2 tygodnie później...

wystarczy popatrzeć na moją polędwicę

Jarku,

...

Jednak nie odtrąbiaj zwyciestwa przed czasem.

Po zakończeniu całego cyklu "przekrój wszystko Ci powie"....

@sverrige2, ja również trzymam kciuki, bo te wszystkie "skarpety" są trochę niepoważne ...

Warto powiedzieć, że cena folii celulozowej to ułamek ceny kolagenowej:

0,4x5m to koszt 35pln, celulozowej za te 35pln mamy 50mb.

Nie musisz nic trzymać, bo eksperyment się skończył, i polędwica prawie skonsumowana, dla tego właśnie już są robione następne wyroby :Dhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/

Edytowane przez sverige2

Jednak jaki by on nie był, to opiszę i pokażę

Wstaw jakieś foto przekroju,bo miałeś się pochwalić efektem końcowym.

Edytowane przez tytan58

eksperyment się skończył,

A co z przekrojem?

Czyżbyś zastosował zasłonę  milczenia?  :laugh:  :frantics:

Nie chcę Cię molestować Jarku, ale to był bardzo ważny eksperyment, wart wszechstronnej oceny  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

No właśnie chciałem cyknąć focię, ale karta mi się w aparacie zapełniła i muszę kupić nową. Polędwica wyszła doskonale, skorka miękka, a smak, hmmmm, niebo w gębie, a i ci którzy próbowali są cali w skowronkach, i dla tego właśnie już złożyli zamówienia  :D . EAnno, Polędwica w przekroju wyszła super :thumbsup:. Zastosowałem się do wskazówek i porad Grzegorza, i po zakończeniu etapu wysychania w "kanciapie", został zapakowana próżniowo w woreczek, i tak powędrowała do lodówki na okres prawie 14 dni, celem wyrównania smaków jak to fachowcy powiadają. Nie było żadnej wierzchniej skorupy, powierzchnia zewnętrzna miękka, przekrój bardzo łady, a polędwica pyszna :thumbsup: .

Edytowane przez sverige2

Nie wiem na tyle, ale ja to robię bezpośrednio kabelkiem z aparatu do portu USB zgrywam na komputer, i z komputera zaznaczam którą fotkę chcę to wklejam ją do postu.

Nie wiem, jak Ty wstawiasz zdjęcia, ale mi nie udaje się czegokolwiek wkleić.

W menu postu nie mam przycisku "wybierz focię", a z zewnętrznych portali typu fotosik po prostu nie chce mi się korzystać.

Mamy końcówkę 2022r ...

[Dodano: 09 paź 2022 - 13:11]

Nie wiem na tyle, ale ja to robię bezpośrednio kabelkiem z aparatu do portu USB zgrywam na komputer, i z komputera zaznaczam którą fotkę chcę to wklejam ją do postu.

Podczas pisania postu musisz kliknąć po prawej na dole w "więcej opcji", a następnie w okienko "przeglądaj", wtedy wybierzesz sobie fotkę którą chcesz wstawić, zaznaczasz, i klikasz w "załącz ten plik", i gotowe :D.

Karkówka

Nooo, bardzo ładnie, zupełnie tak samo jak polędwica na moich fotkach :D:thumbsup:.

post-49725-0-33223800-1663756672_thumb.j

Edytowane przez sverige2

A tak wygląda suszona w folii kolagenowej szynka po przekrojeniu.

Utrata wagi ~30%. Widać niewielka zewnętrzną przesuszoną otoczkę, czyli kolagen nie do końca temu przeciwdziała.

Natomiast mięso w tej folii zdecydowanie wolniej wysycha, jak w "tradycyjnej skarpecie ".

Nie do końca jestem zadowolony ze smaku, bo zamiast slonosci mięsa, czuje uderzenie soli.

post-68922-0-73132500-1665317242_thumb.jpg

post-68922-0-87515900-1665317253_thumb.jpg

post-68922-0-26009600-1665317271_thumb.jpg

Edytowane przez soliera

Nie wiem ile soliłeś/ ale ja daję 35 - 40 gram soli peklowej na 1 kg. i jest idealnie. Nawet ci mniej slonolubni mówią że jest bardzo Ok. a smak polędwicy wyborny :D. Kiedyś dawałem sporo więcej soli do pierwszego etapu peklowania, na tzw "oko', nooo, i wtedy było zawsze dosyć słono :D, ale teraz jest w punkt  :thumbsup: . Taka ładna otoczka być musi, byle niezbyt gruba i nie twarda, bo to przecież wędlina suszona, a nie parzona :hmm: . Tak czy inaczej, wg. mnie wygląda znakomicie, i kolorek też jest bombowy, tylko nieco zbyt grubaśnie pokrojona :thumbsup: .

Edytowane przez sverige2

Ja solę raczej mniej, niż więcej - 27g/kg peklosoli dałem.

Co do krojenia, to tutaj nożem do zdjęcia ... ;)

Teraz musi z 2 tygodnie w foli poleżeć, żeby wilgotność się wyrównała i ... konsumpcja.

Nooo, to oczywista oczywistość, tylko jak będziesz to kładł do lodówki, to włóż karkóweczkę w woreczek próżniowy i odessij powietrze, no i niespiesz się zbytnio z konsumpcją. Odczekaj 14 dni i nie pożałujesz, ja posłuchałem rady Grzegorza, poleżało dłużej, i jestem bardzo zadowolony ze smaku mięsiwka :D

Z tym wytrzymaniem to od zawsze był problem ...

Wczoraj zasolilem 2.5kg karkówki w najbliższy piątek pewnie z 2kg schabu/polędwicy pójdzie do soli, a i tak nie dotrwają dłużej niż 6 tygodni procesu.

Dokonałem również małej modyfikacji w fazie peklowania, i karkówka wraz solą i przyprawami, została zapakowana próżniowo w dobrze dopasowanym woreczku, i dopiero po odessaniu powietrza umieszczona w lodówce, ciekawe jaki będzie efekt końcowy    ?

Czy takie solenie -peklowanie w woreczku próżniowym nie utrudnia oddawania wody przez mięso? 

emka

Czy takie solenie - peklowanie w woreczku próżniowym nie utrudnia oddawania wody przez mięso? 

W żaden sposób, bo niby jaka jest różnica czy mięso pekluje się w pojemniku czy w woreczku który spełnia tą samą rolę, tyle że jest zamknięty i nie zajmuje tyle miejsca w lodówce co pojemnik. Z resztą tak jak nadmienia Nestor, można popatrzeć na fotki nie tylko moje zresztą. To bardzo fajny i wygodny, obecnie już dosyć powszechnie stosowany sposób i metoda :thumbsup:.

No właśnie chciałem cyknąć focię, ale karta mi się w aparacie zapełniła i muszę kupić nową.

Zawaliłeś sprawę i wyszło jak zwykle :facepalm: ..... a ja tak czekałem na zdjęcia.... choć jedną fotkę z przekroju :(

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

No właśnie chciałem cyknąć focię, ale karta mi się w aparacie zapełniła i muszę kupić nową.

Zawaliłeś sprawę i wyszło jak zwykle :facepalm: ..... a ja tak czekałem na zdjęcia.... choć jedną fotkę z przekroju :(

I ja czekałem Ale widać że było znakomite skoro znikło szybciej od migawki aparatu

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka